Annons

Över 70 000 dör av överdoser: ”Tar tio år att lösa krisen”

Överdoser kostade över 70 000 amerikaners liv 2017 i USA:s akuta kris runt heroin och beroendeframkallande läkemedel. Chris Christie som lett utredningen om hur krisen ska hanteras tror att den tar tio år att lösa.

Under strecket
Publicerad

Chris Christie har utrett hur USA bör hantera den galopperande opioidkrisen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

2017 dog över 70 000 i USA av överdoser, fler än som omkom sammanlagt i bilolyckor och vapenvåld.

Foto: Charles Krupa/APBild 2 av 2

Chris Christie har utrett hur USA bör hantera den galopperande opioidkrisen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Chris Christie har utrett hur USA bör hantera den galopperande opioidkrisen.
Chris Christie har utrett hur USA bör hantera den galopperande opioidkrisen. Foto: Tomas Oneborg

Fler amerikaner dör av överdoser än i trafikolyckor och vapenvåld kombinerat. Christie var inne på sitt sista år som guvernör för New Jersey när han 2017 fick uppdraget av president Trump att leda en kommission som skulle föreslå åtgärder mot opioidkrisen i USA.

Tidigare i år röstade kongressen igenom ett lagpaket som till stor del bestod av rekommendationer från den utredningen. Det var ett sällsynt exempel på reform där båda partier kunde enas. Trump undertecknade lagen, som kommande år förhoppningsvis får dödstalen att börja falla.

– En stor del av pengarna som kongressen anslagit skickas ut till delstaterna att användas på åtgärder och program som de tror fungerar i sin respektive delstat. Det är ingen tvekan om att det behövs mer pengar, men det här var en bra start, säger Chris Christie till SvD.

Annons
Annons

2017 dog över 70 000 i USA av överdoser, fler än som omkom sammanlagt i bilolyckor och vapenvåld.

Foto: Charles Krupa/APBild 1 av 1
2017 dog över 70 000 i USA av överdoser, fler än som omkom sammanlagt i bilolyckor och vapenvåld.
2017 dog över 70 000 i USA av överdoser, fler än som omkom sammanlagt i bilolyckor och vapenvåld. Foto: Charles Krupa/AP

Vid exempelvis en operation där en patient har svår smärta efter ingreppet ges i USA ofta smärtlindrande läkemedel som innehåller beroendeframkallande opioider. Det har under många år lett till att folk hamnat i beroende och tvingats gå från läkare till läkare för att få ut fler och fler tabletter. När det inte gått längre har många hamnat i heroinmissbruk.

Vi vet att 70 procent av missbruket av opioider som ordinerats av läkare startar efter ett kirurgiskt ingrepp.

I rapporten skriver ni att ”individer med akut eller kronisk smärta måste ha access till icke-opioida smärtlindringsmetoder”. Så en del av problemet är brist på alternativ?

– Det är det. Vi vet att 70 procent av missbruket av opioider som ordinerats av läkare startar efter ett kirurgiskt ingrepp. Om du kunde ta bort den sortens smärta i det skedet utan opioider så skulle du få bort en tredjedel av folks behov av opioider överhuvudtaget, säger Christie.

– Men tills helt nyligen ersatte Medicaid (ett federalt sjukvårdssystem, reds anm) inte sådana läkemedel utan krävde att läkare skulle finansiera dem själva. Det har dock ändrats under de senaste tre månaderna. Så du borde börja se en nedgång av användandet av opioider eftersom den federala staten nu betalar hälften av den andra sortens läkemedel, säger Christie.

Annons
Annons

Möjligheten att få ut stora mängder receptbelagda läkemedel genom att använda flera läkare och apotek är på väg att stoppas.

Han är i Stockholm inbjuden av det svenska läkemedelsbolaget Orexo, som bland annat tar fram mediciner för att hantera opioidberoende, för att prata om krisen.

En annan förändring han tror får positiv effekt är krav på utbildning om opioida läkemedel för vårdpersonal.

– Tro det eller ej, men det har inte varit ett krav tidigare.

Även möjligheten att få ut stora mängder receptbelagda läkemedel genom att använda flera läkare och apotek är på väg att stoppas, även om systemet har brister.

– Vad vi har gjort är att skapa ett system som övervakar recept. När du hämtar ut ett receptbelagt läkemedel som en opioid så registreras det i en databas. Om du får recept från flera doktorer och går runt till olika apotek i exempelvis New Jersey så måste de kontrollera vad du fått tidigare innan de ger dig pillren. Ser de att du hämtat ut från flera doktorer så kan du stängas av.

Systemet täcker alla delstater utom Missouri och 23 delstater utbyter dessutom informationen, enligt Christie.

När tror du att USA börjar få grepp om den här krisen?

Det krävs troligen medvetna åtgärder under tio år, för vi ignorerade det under 20 år.

– Jag tror att vi kanske redan toppat under det här året vad gäller ökningstakten. Dödstalen ökar nog i år också, men förhoppningsvis mindre. Mellan 2016 och 2017 gick vi från 55 000 till 72 000 dödsfall – en enorm ökning i procent. I år tror jag du får se en betydligt mindre.

Men mycket arbete återstår, tror ex-guvernören.

– Det krävs troligen medvetna åtgärder under tio år, för vi ignorerade det under 20 år. Problemet startade under tidigt 1990-tal med en explosion av utskrivning av opioider. Det går inte att vända på en natt. Det är heller inte isolerat till en grupp i samhället, det är brett fördelat över rik och fattig, välutbildade och mindre utbildade. De drabbas alla.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons