Annons

Linda Bakkman:Vi behöver en nyanserad bild av socker

Socker är inte gift. Även om många skulle behöva dra ner på sitt sockerintag behövs en nyanserad bild. Annars är det lätt hänt att överdrifter, dåligt underbyggd argumentation och rena faktafel får fäste.

Under strecket
Publicerad

Högst 10 procent av vårt dagliga energibehov bör komma från ”tillsatt socker/renframställda sockerarter”, enligt Livsmedelsverket. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Högst 10 procent av vårt dagliga energibehov bör komma från ”tillsatt socker/renframställda sockerarter”, enligt Livsmedelsverket. Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Högst 10 procent av vårt dagliga energibehov bör komma från ”tillsatt socker/renframställda sockerarter”, enligt Livsmedelsverket. Illustration: Thomas Molén
Högst 10 procent av vårt dagliga energibehov bör komma från ”tillsatt socker/renframställda sockerarter”, enligt Livsmedelsverket. Illustration: Thomas Molén

Socker – ett ord som väcker många associationer och känslor. Hela 40 procent av svenska befolkningen äter för mycket socker, enligt Livsmedelsverkets senaste stora undersökning av vuxnas matvanor, Riksmaten 2010. På populationsnivå bör vi alltså tveklöst minska konsumtionen – det finns inga positiva hälsoeffekter av att äta socker.

Samtidigt behövs en nyanserad bild. Eftersom att det knappast finns någon som argumenterar för en ökad sockerkonsumtion är det lätt hänt att överdrifter, dåligt underbyggd argumentation och rena faktafel får fäste.

Socker finns naturligt i alla växter. Den söta smaken har genom historien väglett människan till energi och näring (det som var giftigt smakade ofta surt eller beskt). Sockret har också konserverande, färgbevarande och konsistensgivande egenskaper.

Annons
Annons

Vad döljer sig egentligen bakom begrepp som ”osötad”, ”sockerfri” och ”varav sockerarter”?

En anledning till att vi inte bör äta för mycket socker är att det består av ren energi – 100 gram ger 400 kilokalorier – utan att ge någon näring. Vitt socker, råsocker och sirap är därför att betrakta som tomma kalorier. Honung innehåller förvisso marginella mängder vitaminer och mineraler men består till 80 procent av socker.

Får vi i oss mycket socker lämnas mindre utrymme för näringsrik mat som tillgodoser vårt vitamin och mineralbehov. En överkonsumtion av socker riskerar också att leda till energiöverskott och viktuppgång.

Enligt Livsmedelsverkets näringsrekommendationer bör högst 10 procent av vårt dagliga energibehov komma från ”tillsatt socker/renframställda sockerarter”. Med det menas allt socker som inte förekommer naturligt i livsmedel. Mängden motsvarar runt 50–75 gram socker per dag beroende på ditt energibehov, alltså ungefär en och en halv till två burkar läsk.

Det är alltså inte konstigt att livsmedelstillverkare på olika sätt gärna deklarerar hur lite socker som finns i deras produkter. Men vad döljer sig egentligen bakom begrepp som ”osötad”, ”sockerfri” och ”varav sockerarter”?

Låt därför inte argument som ”inget tillsatt socker” få dig att tro att den aktuella juicen är överlägsen andra.

Här följer en genomgång av några av de vanligaste termerna:

”Varav sockerarter”

Avser summan av små sockerarter (mono- och disackarider) som bland annat druvsocker (glukos), fruktsocker (fruktos), vanligt strösocker (sackaros) och mjölksocker (laktos). Det betyder dock inte att socker är tillsatt. Exempel mjölk: 5 gram kolhydrat per 100 gram. Varav sockerarter 5 gram. Alla kolhydrater i mjölken är i form av disackariden laktos (mjölksocker) och finns alltså naturligt i mjölken.

”Utan tillsatt socker”, ”osötad”, ”osockrat”

Betyder att inget extra socker har tillsats. Men socker kan fortfarande finnas naturligt i form av till exempel fruktsocker eller laktos. Juice, per definition, ska innehålla 100 procent saft av frukt, bär eller grönsaker. Att man inte tillsatt socker är alltså en självklarhet. Låt därför inte argument som ”inget tillsatt socker” få dig att tro att den aktuella juicen är överlägsen andra.

”Sockerfri”

Deklareras däremot ”Sockerfri” betyder det att livsmedlet inte innehåller något socker (mindre än 0,5 gram per 100 gram eller 100 ml), varken tillfört eller naturligt. Däremot kan andra sötningsmedel förekomma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons