Annons

”Det är inte så kul som moderat att höja skatten”

Skattehöjningar och ytterligare påfrestningar för ansträngda kommuner. Det är resultatet av den politiska låsningen, som leder fram till en budget med mindre statsbidrag än vad kommunerna och landstingen räknat med.

– Det är en jättebesvärlig situation, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Uppdaterad
Publicerad
Finansminister Magdalena Andersson lägger fram en övergångsbudget, där finns mindre statsbidrag än vad många kommuner räknat med.
Finansminister Magdalena Andersson lägger fram en övergångsbudget, där finns mindre statsbidrag än vad många kommuner räknat med. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Härnösands kommun brottas sedan en tid med stora ekonomiska problem. Kommunen tvingades nyligen låna för att ha råd med de löpande utgifterna. Situationen förvärras av låsningarna i regeringsfrågan, som innebär att tidigare aviserade anslagshöjningar till kommuner och landsting nu inte blir av.

– Vi är inte klara med budgetarbetet än och måste ta höjd för olika faktorer. Det här är en osäkerhetsfaktor, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovade i våras tio miljarder kronor extra till kommunerna och landstingen de kommande två åren. Samtidigt pratade allianspartierna om en ny kömiljard till landstingen i valrörelsen.

Annons

Men när finansministern på torsdag presenterar sin budgetmotion blir det bara mindre justeringar och inga nya satsningar – detta eftersom hon lovat att föra en neutral ekonomisk politik i sin roll som företrädare för en övergångsregering.

Det här innebär problem för kommunerna och landstingen, som räknat med mer pengar att göra av med 2019 än vad som nu blir fallet.

– Det är en jättebesvärlig situation, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Under stora delar av den föregående mandatperioden talades det om att årets val skulle leda till en knepig politisk situation. Men att läget är så pass låst en bra bit in i november är något flera kommuner och landsting inte förväntat sig, säger Annika Wallenskog.

Kommunerna och landstingen hade räknat med extra pengar oavsett regeringskonstellation, eftersom flera partier lovat extra statsbidrag för att täcka upp för demografiska förändringar och en vikande högkonjunktur.

– Jag har jobbat med de här frågorna sedan 80-talet och jag har aldrig varit med om att det varit så här oklart vad det är som gäller. Vi hade inte räknat med att det skulle vara så här knepigt, säger Wallenskog.

SvD har varit i kontakt med en handfull kommuner och landsting på olika håll i Sverige. Alla säger att den begränsade övergångsbudgeten innebär en svår situation.

Det är inte så kul för en moderat att höja skatten.

I Skåne och Blekinge tog borgerliga styren över landstingen efter valet. I båda fallen har Alliansen aviserat att man kommer att höja landstingsskatten under 2019 för att klara ekonomin, vilket delvis beror på de uteblivna extra statsbidragen.

– Det är inte så kul för en moderat att höja skatten, säger Alexander Wendt (M), landstingsstyrelsens ordförande i Blekinge.

Magdalena Andersson har tidigare sagt att budgetpropositionen troligen kommer att innehålla sänkt skatt för pensionärer, vilket alltså innebär ett politiskt ställningstagande.

Anledningen till att förslaget ändå finns med är att finansministern menar att det finns enighet om ändringen.

Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson, säger så här om varför budgetförslaget inte innehåller ökade statsbidrag till kommunerna och landstingen:

– Vår bedömning är att vi inte hade fått acceptans för det i riksdagen.

Annons
Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson lägger fram en övergångsbudget, där finns mindre statsbidrag än vad många kommuner räknat med.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons