Annons

Patricia Hedelius:Överkänslig börs bäddar för stökig tid

Börje Ekholm, vd för Ericsson som är först ut av de stora att rapportera tredje kvartalet.
Börje Ekholm, vd för Ericsson som är först ut av de stora att rapportera tredje kvartalet. Foto: Lars Schröder

Oktober har hittills inte blivit en så bedrövlig börsmånad som befarat. Men när bolagsrapporterna trillar in är nerverna på helspänn.

Under strecket
Publicerad

Telia söker en ny vd.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Telia söker en ny vd.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Särskilt en sak står i fokus under rapportperioden: vad bolagen kan sia om framtiden.

De flesta bedömare är överens om att den globala ekonomin bromsar in. Problemet är att det råder stor osäkerhet kring hur omfattande sättningen blir.

Först ut av de stora var Ericsson. Det är också kring telekombolaget som det har surrats mest. Halvårsrapporten var en riktigt besvikelse och sedan följde 12-miljarders uppgörelsen med amerikanska myndigheter.

Men Ericssons rapport innehöll flera positiva pusselbitar, i form av ökad omsättning och höjda mål. Samtidigt ska man inte glömma att sikten skyms av den svaga kronan – som boostar resultatet.

Telia söker en ny vd.
Telia söker en ny vd. Foto: Jessica Gow/TT

Volvo är dock verkstadsbolaget på allas läppar. Den vikande orderingång har satt fart på nervositeten. Volvo har tidigare haft svårt att parera sämre tider med rasande försäljning och minskad vinst som följd.

Annons
Annons

Glöm inte heller att lusläsa vd-ordet i Investors rapport på fredag för något framåtblickande brukar alltid vd Johan Forssell bjuda på.

Fastigheter har gått som tåget med insikten om att det låga ränteläget är här för att stanna. Samtidigt är fastighetsbolagen direkt exponerade mot en sämre svensk konjunktur. Frågan är vad som kommer att hända med hyrorna på kontor och butikslokaler och om det redan nu går att skönja en ökad tröghet.

Castellum är först ut av de större bolagen och rapporterar tillsammans med Atrium Ljungberg på fredag. Man kan påminna sig om att en av fastighetsprofilerna, Klöverns grundare Rutger Arnhult, har storköpt i Castellum trots kursuppgång. All in med andra ord.

Flera amerikanska storbanker har redan rapporterat, och det med ett positivt mottagande. JP Morgan överraskade under tisdagen och drog med sig kollegorna Goldman Sachs och Citibank trots att deras rapporter var lite mindre övertygande.

Förväntningarna var inte direkt jättehöga och många analytiker hade till och med varnat för att det sjunkande ränteläget skulle kosta på. JP Morgan visade dock att räntenettot steg liksom avgifter inom investmentbanking.

Självklart skruvar detta upp förväntningarna, i synnerhet SEB som är stora på just investmentbanking.

Den 23 oktober, samma dag som SEB presenterar sin rapport, kommer även Handelsbanken och Swedbank. I Handelsbanken vill investerare se en fortsatt kostnadsjakt från vd Carina Åkerström, från Swedbanks nya vd Jens Henriksson vill man ha mer besked om bankens penningtvättshistoria.

Numera finska Nordea kommer först dagen efter, den 24 oktober. Med nya vd:n Frank Vang Jensen på plats kan det bli en rivstart när det gäller framåtblickande kommentarer. Mest spännande besked kanske dröjer till bankens kapitalmarknadsdag som hålls i London dagen efter.

Samma dag som Nordea kommer även årets kursraket ICA. Att vara börsens gunstling brukar förpliktiga men när vi går mot sämre tider och livsmedel ses som det man ska ha i portföljen så lär börsen nöja sig med en hyfsad rapport för att handla upp aktien lite till.

Det kan bli en av de mer spännande rapportperioderna, så lusläs vd-orden och lyssna efter signaler om framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons