Annons

ÖFK kvar i allsvenskan: "En stor lättnad"

Östersund FK:s överklagan godkänns – de behåller platsen i allsvenskan. Arkivbild.
Östersund FK:s överklagan godkänns – de behåller platsen i allsvenskan. Arkivbild. Foto: Per Danielsson/TT

Östersunds FK behåller elitlicensen – och spelar i allsvenskan nästa säsong.

– Det är självklart en stor lättnad att det äntligen har kommit ett beslut, säger ÖFK:s vd Lennart Ivarsson.

Under strecket
Robin Salomonsson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets överklagandenämnd går på Östersunds linje och godkänner klubbens överklagan efter att licensnämnden i slutet av november dragit in elitlicensen på grund av dålig ekonomi.

Nämnden konstaterar visserligen att det finns frågetecken kring hur ÖFK ska kunna bedriva sin verksamhet nästa säsong. Men skriver samtidigt att förutsättningarna enligt regelverket måste vara "uppenbart orealistiska" för att kunna neka elitlicens.

"Utifrån det material som Östersund presenterat, vilket till viss del skiljer sig från det som åberopades vid Licensnämndens prövning, har Överklagandenämnden konstaterat att Östersunds bedömningar inte är ”uppenbart orealistiska”, varför överklagandet har bifallits och elitlicens har beviljats", säger nämndens ordförande Martin Holmgren i ett uttalande.

Östersunds vd Lennart Ivarsson beskriver månaden sedan licensnämnden drog in elitlicensen som oerhört bekymmersam och att planeringsarbetet inför nästa allsvenska säsong stannat av.

Nu är han lättad över beskedet.

– Vi är så klart väldigt lyckliga. Det har varit en långdragen historia men vi har alltid känt oss trygga i vår situation, säger Ivarsson.

Annons
Annons

TT: Hur skiljer sig Östersunds ekonomiska situation rent konkret nu jämfört med för två månader sedan?

– Det går inte riktigt att säga. Vi ska skära ner runt 30 miljoner från den kostnadsmassa vi hade under 2019 till 2020 och det jobbet fortgår. Mycket återstår men vi är en bra bit på väg.

TT: Hur ska föreningen se till att inte hamna i en liknande situation i framtiden?

– Det gäller att ha kontroll på sina siffror och inte tro att det löser sig.

TT: Och det är ni säkra på att klara av?

– Ja, något ska man väl lära sig av läxan. Man går inte in i något sånt här två gånger, det kan jag lova, säger Lennart Ivarsson.

Beslutet innebär också att Brage, som i ett första skede fick Östersunds allsvenska plats och fanns med på spelschemat som nyligen presenterades, spelar kvar i superettan nästa säsong. Men det är troligtvis inget som kommer att påverka det allsvenska spelschemat i någon större utsträckning, enligt förbundets tävlingschef Lars Helmersson.

– Lagen tar över varandras platser i respektive serie. Vi har haft en dialog med båda klubbarna utifrån förutsättningarna och tagit hänsyn till eventuella önskemål, säger han.

SvFF ska gå igenom detaljerna i spelschemat under mellandagarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons