Annons

Överklagan i Fittjafallet dras tillbaka

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz.
Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: Janerik Henriksson/TT

Den omtalade gruppvåldtäkten i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm kommer inte att få någon prövning i hovrätten.

Kvinnan i fallet drar tillbaka sin överklagan, då ännu en process skulle vara för tuff för henne.

Under strecket
TT
Publicerad

"Hon klarar inte det i dag. Att än en gång få höra att hon inte är trovärdig, att än en gång bli ifrågasatt är väldigt tufft", skriver kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT om beslutet.

I december förra året friades fem män för inblandning i den omtalade våldtäkten, som kvinnan hävdat ägt rum i ett trapphus i Fittja. Bevisningen räckte inte till för fällande dom, konstaterade rätten, som samtidigt riktade skarp kritik mot den polisutredning som gjorts i fallet.

Tre av männen hade åtalats för grov våldtäkt och två för medhjälp till detsamma. De tre förstnämnda har erkänt att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.

Både kvinnan och åklagaren i fallet överklagade först domen. Men i slutet av maj drog åklagaren i fallet tillbaka sin överklagan. Kvinnan beslutade ändå att själv driva fallet vidare, och hovrättsförhandlingen var planerad att inledas i början av november.

"Att få upprättelse och att bli bedömd som trovärdig av rättsväsendet har varit väldigt oerhört viktigt för målsäganden för att kunna gå vidare i livet och bearbeta det svåra trauma som hon har efter händelsen" skriver Massi Fritz.

Men hon känner att hon inte skulle klara av ytterligare en frikännande dom i ärendet, enligt advokaten. Därför dras överklagan tillbaka – även om kvinnan fortfarande står fast vid att hon blev utsatt för våldtäkten.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och det har bland annat hållits manifestationer till stöd för kvinnan. Hon vill tacka alla dem som gett henne stöd, skriver Massi Fritz.

"Den kärlek som svenska folket har visat henne betyder mycket och den kommer hon vara evigt tacksam för".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons