Annons

Överläkare orolig för sommaren och hösten

”Min gissning är att man känner att det sakta avstannar i Stockholm” säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
”Min gissning är att man känner att det sakta avstannar i Stockholm” säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Tomas Oneborg

Patienter som behöver intensivvård minskar nu i antal i Stockholm och Västra Götaland. Men samtidigt finns andra orosmoln – många patienter behöver omfattande vård även efter covid-19.

– Jag är orolig för att det kan göra situationen svår under sommaren och hösten, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Under strecket
Publicerad

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Foto: Pressbild

Som läget var i onsdags vårdades 125 personer i intensivvård för covid-19 i Region Stockholm.

– Vi har haft en toppnotering på drygt 210 som mest. Det sjunker långsamt och antalet som kommer till sjukhuset minskar långsamt, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Men om det är ett tecken på en faktisk avstanning i smittspridningen, är svårt att svara på.

– Min gissning är att man känner att det sakta avstannar i Stockholm. Jag kan ha fel, men känslan är att det lugnar sig, säger Styrud.

Men trots att antalet patienter i behov av intensivvård minskar i regionen, så finns andra orosmoment att vara uppmärksam på.

– De som ligger kvar är väldigt sjuka, och kommer kräva lång rehabilitering. Stockholm måste bygga upp detta. Hur många som kommer kräva lång rehab går inte att svara på, men det kommer att kräva mer än de resurser som finns i dag, säger Styrud.

SvD har tidigare rapporterat om brist på sövningsmedel i Stockholm, däribland narkosmedlet propofol. I dagsläget finns fortfarande inga stora förråd, men allt eftersom antalet covidpatienter i behov av intensivvård minskar så blir det mer hanterbart.

Annons
Annons

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Foto: Pressbild

– Det finns inga stora reserver, och man får vara försiktig. Men vi får fram nya leveranser av propofol hela tiden, säger Styrud.

För att spara på de lager som finns använder man i stället andra narkosmedel. Främst bland andra patienter som ska sövas i samband med operation.

– Man använder mer ålderdomliga medel som har vissa nackdelar. Det går inte ur kroppen lika fort, patienten blir tröttare och kräver övervakning under längre tid, säger Styrud.

Användadet av andra narkosmedel, som resulterar i längre vårdtid, är något som gör att sjukvården tappar i effektivitet, förklarar Styrud.

– Det är dumt. Vi hade trott att vi skulle kunna öka tillgången på propofol, men det har varit svårt. Eftersom vi inte har några stora lager så blir det så här, säger Styrud.

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus.
Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus. Foto: Pressbild

Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenskas universitetssjukhus beskriver ett relativt stabilt läge i region Västra Götaland.

– Vi ser en nedtrappning och det är under kontroll, säger han.

Vid Sahlgrenskas universitetssjukhus finns en särskild covid-avdelning som i dag är belagd till 75 procent.

– Man hade planer för att kunna öppna ytterligare en avdelning, men det verkar inte behövas.

Även Knudsen känner sig samtidigt oroad över den långa vårdtiden.

– Vi ser många svårt sjuka som får svåra lungförändringar som kommer kräva lång vårdtid. Även när de inte längre är smittsamma covidbärare så är de svårt märkta ändå, säger Knudsen.

Svårt sjuka patienter kan komma att behöva vård i flera veckors tid.

– Kanske månader. Om de ens klarar det. Det tar mycket lång tid att bli återställd, om de alls kan bli det. Många kommer att få allvarliga men, säger Knudsen.

Den långa eftervården som patienter kan behöva är ett problem som kan komma att sträcka sig långt fram i tiden.

– Vi kommer stå med alla de här patienterna som fått svåra lungskador. Det kommer belasta intensivvården mycket. Jag är orolig för att det kan göra situationen svår under sommaren och hösten.

– Det kommer inte göra saken lättare för att kunna skala upp till normal verksamhet igen. Nu måste vi ta höjd för att intensivvården kommer tillbaka starkare än innan det här, säger Knudsen.

Totalt finns nu 32 809 bekräftade fall av covid-19 i Sverige och hittills har 3 925 personer avlidit. Det är ytterligare 54 dödsfall som har rapporterats det senaste dygnet.

Totalt 1 906 personer har hittills fått intensivvård i Sverige, på grund av covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons