Annons

Läkaren varnar för bristande rehab

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Allt fler covidpatienter skrivs ut från Stockholms sjukhus. Men den rehabvård som väntar många, kan innebära nya utmaningar för sjukvården.

– Det är en stor grupp som kräver mycket rehab. Jag tror att man måste bygga något nytt för den här gruppen, säger överläkaren Johan Styrud.

Under strecket
Publicerad

Totalt finns nu 8 686 bekräftade fall i Stockholms län, och hittills har 1 524 personer avlidit i sviterna av covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset.

Det är ytterligare 61 dödsfall, sedan måndagens siffror från Region Stockholm.

– Avmattningen håller i sig, och det har den gjort nu i omkring tio-tolv dagar, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Under tisdagen vårdas 957 patienter för covid-19 i Stockholm, varav 182 patienter får intensivvård.

Fram till tisdagen har 2 979 patienter skrivits ut efter vård vid akutsjukhus eller geriatrisk vård i länet.

– Många av dem som ligger inne är väldigt sjuka, men det kommer inte in så många nya. Det skrivs ut fler än vad det kommer in, säger Styrud.

Men Johan Styrud, pekar på något som kan komma att bli ett problem, allt eftersom fler covidpatienter lämnar intensivvården eller intermediärvården.

– Det är en allt större grupp som nu ska börja rehabiliteras, och det finns inte riktigt någon bra struktur för hur det ska gå till, säger han.

Annons
Annons

Han betonar att det inte är något som kommer att kunna lösas under en dag, men något som måste göras.

Experter har flaggat för att svårt sjuka i covid-19 kan komma att behöva lång rehabilitering, något som SvD rapporterat om tidigare. En uppfattning som Styrud delar.

– Det är en patientgrupp som kommer att vara ganska stor, och många kan komma att behöva någon form av vård under ganska lång tid, säger han.

Hur länge är vård ”under ganska lång tid”?

– Vi pratar kanske om behandlingar i ett halvår eller ett år. Sedan om det sker på sjukhus, eller delvis på sjukhus och delvis i hemmet, det vet inte jag.

Främst beror den långa rehabtiden på att just covidpatienter tenderar att bli väldigt sjuka, enligt Styrud.

– Man slås ju av hur dåliga den här gruppen blir, och hur sjuka de är efteråt. Många är så sjuka att de knappt kan lyfta armar och ben, de kan inte gå själva, de har påverkad lungfunktion och även den intellektuella funktionen kan påverkas, säger Styrud.

Den rehabverksamhet som finns i dag, tror Styrud inte kommer att vara tillräcklig för att kunna möta det framtida behovet.

– Vi är inte vana att ha så stort antal i intensivvård. Det är en stor grupp som kräver mycket rehabilitering. Jag tror att man måste bygga något nytt för den här gruppen, säger Styrud.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons