Annons

Janerik Larsson:Överskotten som försvinner upp i skorstenen

Anders Lönnberg tror fortsatt på vettiga lösningar
Anders Lönnberg tror fortsatt på vettiga lösningar Foto: Bertil Ericson
Under strecket
Publicerad

Frilansjournalisten Janne Sundling är en av de skickligaste journalister som bevakar svensk samhällsdebatt. Man ser hans artiklar i olika medier.

För dagen vill jag gärna göra reklam för en mycket initierad och intressant artikel i senaste Dagens Samhälle med rubriken ”Så kunde vinstförbud stoppats redan 2011”.

Artikeln innehåller flera intressanta spår. Ett av dessa handlar om de förhandlingar som socialminister Göran Hägglund på sin tid initierade och som inte var riktigt så hemliga som Sundling tror. Det handlade om att åstadkomma en samsyn mellan fack och arbetsgivare kring en etisk kod för främst vården. Sundling skriver om den roll som den skickliga s-politikern Anders Lönnberg hade i sammanhanget.

Just Lönnbergs roll känner jag inte till, men det stämmer såvitt jag vet att förhandlingarna strandade. Att det fanns motstånd bland LO-förbund som inte skulle vara parter i en överenskommelse var en nyhet för mig, men jag tror att det som vållade mest problem var kravet från fackligt håll att det i den etiska koden skulle skrivas in att denna baserades på kollektivavtal vilket ur arbetsgivarsynpunkt tedde sig svåraccepterat.

Annons
Annons

Men nyttigast i artikeln är intervjuerna med Kommunals tidigare ordförande Anneli Nordström och Kommunals tidigare vice ordförande Lars-Åke Almqvist. Det är ju den senare som spelade en central roll för Kommunals beslut att öppna upp för alternativa arbetsgivare för medlemmarna.

Han berättar om det rådslag Kommunal höll 2001:

”Runt 70 procent av de som deltog i rådslaget accepterade alternativa driftformer.”

I Kommunals dokument hette det:

”Vi tror att valfrihet för den enskilde medborgaren främst är en fråga om verksamhetens inriktning och kvalitet, inte om produktionen bedrivs i offentlig eller privat regi.”

”Alla verksamheter, såväl privata som offentliga bör kunna skapa någon form av överskott som ger resurser för utveckling och trygghet.”

Anneli Nordström säger bl a:

”Även rödgröna kommuner har infört LOV och entreprenader i äldreomsorgen. Sedan går man ut och säger att det är fult att ta ut vinst. Det är inte ett renhårigt resonemang, det används så att man slipper göra nedskärningarna själva.”

Vinsten går alltså till kommunerna som på detta sätt minskar sina kostnader.

Almqvist:

”Frågan har blivit så laddad för att vi inte har en debatt om hur välfärdsresurserna används. I privata företag finns ett tydligt signalsystem. Men kommunala chefer har inga tydliga ekonomiska drivkrafter, ett överskott försvinner upp i skorstenen.

Det är inte fel att tjäna pengar, ens i en kommun, Frågan är hur jag tjänar pengarna. Men inget politiskt block har klarat av diskussionen om hur man använder skattepengarna på bästa sätt.”

Annelie Nordström, med stor kunskap om sakfrågorna, har erbjudit Ilmar Reepaula sina insikter men ”han har varit oerhört avvisande”, berättar hon i artikeln.

Annons
Annons

Vinstförbud? Vinstbegränsningar?

Almqvist:

”Ett vinstförbud? Nej det kommer aldrig att ske. Det är en politisk Potemkinkuliss. Det är fullständigt orimligt oavsett riksdagsmajoritet. Det enda goda som kan komma ur det här är en diskussion om kvalitetskrav på både offentlig och privat verksamhet.”

Sundling pekar också på den dag, den händelse då hela denna debatt gick så snett.

Fredagen den 11 november 2011 var Dagens Nyheters huvudnyhet denna:

NYA SPARKRAVET. LÅT GAMLA LIGGA I NEDKISSADE BLÖJOR.

Detta visade sig vara en fullständigt lögn, inte en bokstav rätt.  Sundling pekar på hur DNs chefredaktör Peter Wolodarski två dagar senare konstaterade att DNs nyhet var sann. Han har vad jag vet aldrig korrigerat detta trots den betydelse denna ”nyhet” fått för hela den fortsatta debatten. Det råder knappast något tvivel om att ”kissblöjorna” fortfarande lever under ytan i debatten.

Till slut: detta nummer av Dagens Samhälle är läsvärt också för redovisningen av den offentliga markanden, dess storlek, dess största leverantörer mm. Dagens Samhälles rapport ”Den offentliga marknaden” finns nu i en ny, aktuell utgåva (dagenssamhalle.se/om2016).

Där ges perspektiv på den pågående debatten som saknas i den fokusering som nu finns på Ilmar Reepalus utredning,

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons