Annons

”Övervakning är den nya vapenindustrin”

Skärpta EU-regler hade inneburit en katastrof för Ericsson och utrullningen av 5G. Det säger författaren Mattias Beijmo. ”Den hade kanske inte avbrutits helt, men hårdare regler hade definitivt bromsat upp utrullningen rejält.”

Under strecket
Publicerad

Mattias Beijmo, författare som står bakom boken ”De kan inte stoppa oss”.

Foto: Veronica Johansson

Mattias Beijmo, författare som står bakom boken ”De kan inte stoppa oss”.

Foto: Veronica Johansson
Mattias Beijmo, författare som står bakom boken ”De kan inte stoppa oss”.
Mattias Beijmo, författare som står bakom boken ”De kan inte stoppa oss”. Foto: Veronica Johansson

Det beskrivs som den digitala tidsålderns landminor och klusterbomber. I sig oskyldiga saker som nätverk, mjukvara och kommunikationsutrustning blir till livsfarliga vapen när de kontrolleras av fel personer.

Författaren Mattias Beijmo har sett det med egna ögon. I fjol skrev han reportageboken ”De kan inte stoppa oss” som handlar om hur Syrien under pågående inbördeskrig med hjälp av svensk, fransk och amerikansk teknik kunde hitta, fängsla och tortera aktivister.

För honom kommer det inte som en nyhet att Sverige i EU:s medlemsråd arbetar för att fortsätta tillåta export av övervakningsteknik till repressiva diktaturer – trots att det riskerar att på ett allvarligt sätt kränka mänskliga rättigheter.

Annons
Annons

– Argumentet är väl lite som att säga att det är bättre om Bamse rånar banken, eftersom Bamse är snäll. Sverige vill hävda att vi är Bamse, och då är det bättre att köpa vapen av oss istället för dumma Kina eller USA. Men det är inte ett fungerande argument när du diskuterar export av massförstörelsevapen eller digitala vapen.

För Beijmo är det tydligt att det är de svenska bolagen Ericsson och Enea förklarar Sveriges agerande i frågan.

– Dessa företag är övervakningsindustrins motsvarighet till Spotify, och två väldigt viktiga företag för Sveriges exportindustri. Och vi är ett väldigt exportberoende land.

Förslagen från Kommissionen som alltså stoppades av EU:s medlemsländer innehöll en skrivelse om att företagen själva – och även en statlig tillsynsmyndighet – skulle vara tvungna att ta hänsyn till att exportprodukten inte skulle kunna kränka mänskliga rättigheter, samt att landet respekterar internationella lagar mänskliga rättigheter.

En sådan reglering hade gjort det väsentligt svårare för Ericsson att rulla ut 5G-nätverk i länder som exempelvis Saudiarabien, Kazakstan och Pakistan.

– Det hade kanske inte avbrutits helt ifall detta hade godkänts, men hårdare regler hade definitivt bromsat upp utrullningen rejält, säger Beijmo.

Anledningen är att det finns en inneboende övervakningsmöjlighet i nätverken som de stora telekombolaget installerar. Beijmo förklarar tekniken som ”tappkranar” där all data som strömmar genom nätverket loggas. Med mjukvaruprogram kallade för ”djupgående paketanalys” – program som bland andra Enea producerar – kan den som kontrollerar nätverken med enkelhet följa personer av intresse – allt från var de befinner sig, vem de talar med, vilka hemsidor de besöker till att censurera information för användaren.

Annons
Annons

Tekniken i sig, som ofta går under termen ”Lawful Interception”, är ett självskrivet krav när länder upphandlar nya nätverk. Tekniken ses som ett viktigt verktyg i kampen mot terrorism och annan grov brottslighet. Men i auktoritära regimer finns det även en överhängande risk att tekniken används till att åsiktsregistrera oliktänkande och bevaka journalister och aktivister.

– Det är just det här argumentet Ericsson och andra bolag använder sig av: ’Vi kan inte sälja nätverken om inte denna utrustning följer med’. Men det är fel, det kan man visst göra, säger Beijmo.

Han är inte förvånad över regeringens inställning i frågan.

– Nutidens- och framtidens krig sker online, och det är en vapenindustri Sverige länge legat i framkant i.

SvD har sökt Ericsson för en kommentar, men företaget avböjer att medverka. Hos Enea uppger Daniel Forsgren, strategichef, att endast en liten del av bolagets produkter hade påverkats av strängare exportregler. “För den delen som ändå berörs så har en relativt stor del av våra affärer skett inom Europa och EU”, skriver Forsgren i ett mejl till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons