Annons

”Ovetenskapliga rön sprids – är ett problem”

Sant eller falskt? Det finns många missuppfattningar och myter om sambandet mellan kost och hälsa. Varje dag fram till jul granskar SvD:s näringsfysiolog Linda Bakkman vanliga påståenden inom ämnet.

SvD
Publicerad
SvD:s Näringsfysiolog Linda Bakkman.
SvD:s Näringsfysiolog Linda Bakkman. Foto: Thomas Oneborg

Det är kanske viktigare än någonsin att lyfta fram faktabaserad kunskap.

Linda Bakkman är näringsfysiolog, doktor i medicinsk vetenskap och kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitté (SOK). I SvD skriver hon om frågor som rör kost, näring och en aktiv livsstil under vinjetten Näringsfysiologen.

Varför gör du en mytkalender?

Annons

– Desinformation finns överallt i dag, därför är det kanske viktigare än någonsin att lyfta fram faktabaserad kunskap. Just inom mat och hälsa upplever jag att det är mycket känsloargument och intuitiva föreställningar. Då är det lätt att osanningar och myter får fäste. Det vill jag vara en motvikt mot.

Det finns ett stort intresse för kost och hälsa men också en stor förvirring. Varför är det så, tror du?

– Det beror nog på flera saker. Ett problem är att det sprids ovetenskapliga rön som inte kommer från evidensbaserade källor. Vi vill ha enkla lösningar och tydliga riktlinjer, men när vi förenklar och generaliserar försvinner nyanser. Sedan är forskningsfältet utmanande. Till exempel är det svårt att renodla effekten av enstaka kostfaktorer.

Kommer texterna bara att belysa rena myter?

– Nej, det är inte tanken. Det finns gott om uppfattningar som inte alls stämmer. Samtidigt finns det påståenden som kanske låter som myter men som faktiskt är helt korrekta. Och väldigt ofta ligger sanningen någonstans mitt emellan. I min kalender finns hela spektrumet.

Annons
Annons
Annons

SvD:s Näringsfysiolog Linda Bakkman.

Foto: Thomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons