Annons

Oviss framtid för Sahlin och arbetet mot extremism

Mona Sahlin deltar i Socialdemokraternas förstamajfirande i Borlänge.
Mona Sahlin deltar i Socialdemokraternas förstamajfirande i Borlänge. Foto: Ulf Palm/TT

Både Mona Sahlin och hennes medarbetare har lämnat sina uppdrag. På kulturdepartementet arbetar man nu med en lösning för att fortsätta arbetet mot våldsbejakande extremism.

Under strecket
Publicerad

Daniel Suhonen.

Foto: Foto: Julia Wagner/KatalysBild 1 av 1

**Det var i onsdags som Expressen** avslöjadeatt Mona Sahlin ännu en gång hamnat i blåsväder. Sahlin ska ha intygat oriktiga uppgifter när en anställd velat köpa en bostadsrätt.

På onsdagen avgick också Mona Sahlin från sin tjänst som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Den anställde mannen valde på torsdagen även han att lämna sin tjänst.

På kulturdepartementet ser man nu över hur arbetet ska fortsätta i framtiden. Under våren har sammanlagt 11 personer arbetat på regeringskansliet kring Mona Sahlin i hennes roll som nationell samordnare. Det är alltså ingen myndighet utan en statlig utredning som lyder under kulturdepartementet.

– Vi ser över organisationen och ska hitta en ersättare till Mona Sahlin. Planen är att arbetet ska fortsätta i någon form, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Under tiden tar Daniel Norlander, huvudsekreterare för samordnaren, över efter Mona Sahlin. Norlander säger att Mona har varit en stark talesperson men att det finns ett sekretariat med experter som nu fortsätter. I Almedalen i juli väntas en ny strategi mot våldsbejakande extremism presenteras.

Annons
Annons

Daniel Suhonen.

Foto: Foto: Julia Wagner/KatalysBild 1 av 1

Förutom att vara nationell samordnare sitter Mona Sahlin med i Systembolagets styrelse. Ett uppdrag som Sahlin behåller, säger Helena Paues, pressekreterare hos folkhälsominister Gabriel Wikström.

– För närvarande ser vi inga anledningar att förändra styrelsen för Systembolaget.

Har Gabriel Wikström förtroende för Mona Sahlin?

– För närvarande ser vi inga anledningar att förändra styrelsen för Systembolaget, upprepar Helena Paues.

**Nästa fråga blir hur **de senaste turerna kommer påverka Mona Sahlins framtid och möjlighet att få nya uppdrag.

Daniel Suhonen.
Daniel Suhonen. Foto: Foto: Julia Wagner/Katalys

Daniel Suhonen, vänsterdebattör och chef för tankesmedjan Katalys, har ofta luftat kritik kring Sahlins politik. Han säger att det är tråkigt att hon nu lämnar sin post som samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Hon har gjort ett bra och viktigt jobb. Det hedrar henne att hon har fortsatt att arbeta inom den politiska världen och inte gått över till det privata näringslivet.

Suhonen anser att det är för tidigt att säga hur affären påverkar Sahlins framtida möjligheter.

En annan källa med god insyn i det politiska spelet menar dock att Sahlin kommer att ha svårt att få nya uppdrag. "Det som har skett visar inte bara på dåligt omdöme utan också att hon har utnyttjat sitt namn", säger källan som vill vara anonym.

Källan beskriver Sahlin som en "tickande bomb" och säger att ingen skulle våga att ge henne ett nytt uppdrag eftersom det riskerar att spilla tillbaka om Sahlin skulle göra ännu ett misstag.

Samtidigt säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet att han tror att en comeback vore möjlig.

– Hon är nog ganska stark och har en väldig glöd. Hon har visat att hon kan komma tillbaka tidigare, trots ett ganska hårt motstånd, säger Jonas Hinnfors till TT.

SvD har sökt Mona Sahlin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons