Resa

Oxtunga och foie gras – så såg flygplansmaten ut förr

Får det lov att vara en hummer? Och varför inte en banana split till efterrätt när du ändå är igång? Här kommer ett gäng nostalgiska bilder på flygplansmat från förr.

Brittiska flygbolaget British Airways släppte nyligen, i samband med sitt 100-årsjubileum, en historisk samling bilder på vad de serverat hungriga resenärer genom åren. På menyn fanns allt från oxtunga och banana split till York-skinka, rysk sallad och rostad kyckling. När det kom till desserter var det banana split och peach melba som stod högt i kurs.

Annons
Foto: British Airways

Presentationen var lika viktig som maten. Här ser vi både ägghalvor, gravad lax och parmaskinka upplagt på silverfat år 1971.

Foto: British Airways

På 60-talet skar man upp köttet på beställning och serverade maten på tallrikar av porslin eller skinande silver. Silvret var man dock tvungen att sluta med då många resenärer tog med sig det hem som en souvenir. Det var dessutom mer regel än undantag att borden kläddes i vitt linne och att dryckerna serverades i blänkande kristallglas.

Foto: British Airways

I första klass på 70-talet stod det ett litet gottebord i mittgången dit hungriga (eller törstiga) resenärer kunde bege sig för ett glas konjak eller en frukt.

Foto: British Airways

1985 bjöds man på kakor efter maten, innan man mjukt kunde luta sig tillbaka och slumra en stund.

Foto: British Airways

En väl tilltagen matbricka från 70-talets serveringsvagn. Den där chokladkakan med kolasås ser inte helt fel ut...

Foto: British Airways

På 80-talet matchade man duk med kudde i första klass. Fruktskål och juice i höga glas var en självklarhet till frukost.

Än i dag lägger British Airways stort fokus på sina menyer – kanapéer, ekrökt anka och havsgös med grillad fänkål och saffranssmörsås är bara några exempel på vad som serveras i första klass nu för tiden. För att hedra sitt arv serverar British Airways även en afternoon tea uppe i det blå, komplett med fina teer, varma scones, sylt och grädde.

Till Toppen