Annons
”Kan man sin historia behöver man inte bekymra sig om framtiden. Kulturer och folk förändras, så har det alltid varit”, säger Özz Nûjen.
”Kan man sin historia behöver man inte bekymra sig om framtiden. Kulturer och folk förändras, så har det alltid varit”, säger Özz Nûjen. Foto: Staffan Löwstedt

Nûjen: ”Janne Josefsson jiddrade med fel kille”

Özz Nûjens karriär tog en oväntad vändning då han anklagades för att vara finansiär bakom terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Nu har han fått ett slags upprättelse, men lever fortfarande med en hotbild. Han har hopp om framtiden och tror att SD kommer implodera efter nästa val: ”Jag tror majoriteten av svenskarna är trötta på att höra deras gnäll.”

Uppdaterad
Publicerad

Norra Brunn, första helgen i juni, 2018: Någon i publiken skriker högt och tydligt namnet på den terrorist som med hjälp av en lastbil mejade ner oskyldiga människor i centrala Stockholm ett drygt år tidigare. Ett attentat som krävde fem människoliv. Özz Nûjen stelnar till där han står på den lilla scenen och avbryter omedelbart sitt framträdande. Tystnaden lägger sig över lokalen. Det enda som hörs är harklingar och klirret från bestick från middagsgästerna. Komikern ställer en stol på scenen och sätter sig ner. Någon i publiken tappar tålamodet.

– Alltså, lägg av. Vi älskar ju dig!

Någon annan busvisslar. Sorlet i lokalen ökar i styrka. Özz Nûjen tecknar med händerna att folk ska lugna sig.

– Okej, okej. Jag måste förklara så att alla fattar …

Backstage på Rival.
Backstage på Rival. Foto: Staffan Löwstedt

Publiken har betalat för att se stand-up. Istället får de ett försvarstal av en man som sitter ned på en stol och just upplevt den mest turbulenta tiden i sitt liv. Åtminstone sedan han som åttaåring flydde med sin familj från Bismil i det som en gång var Kurdistan, över minfälten i Syrien och slutligen hamnade i Stockholmsförorten Rinkeby. Den märkliga historien börjar med att Özz Nûjens telefon ringer. Det är i februari 2018. Det är omöjligt att ta miste på vem rösten i luren tillhör. Janne Josefsson har bestämt sig för att granska familjen Nûjens ekonomi. Frågorna den grävande reportern vill ha svar på rör ett antal inbetalningar till terroristen Rakhmat Akilovs konto som gjorts två år innan terrordådet på Drottningagatan. Ett massmord som attentatsmannen hävdar utfördes på order av Islamiska staten IS.

Peshmerga, det är ju vi! Vi är the boots on the ground. Kurder offrar sina liv i kampen mot IS varje dag. Barn dog på Drottninggatan. Min syster befann sig inte långt därifrån när det smällde

Anklagelsen får det att svindla för Özz Nûjen. Hans familj är kurder, en folkgrupp som i decennier utkämpat ett blodigt frihetskrig mot islamism och den turkiska statens fascism. 

– Peshmerga, det är ju vi! Vi är the boots on the ground. Kurder offrar sina liv i kampen mot IS varje dag. Barn dog på Drottninggatan. Min syster befann sig inte långt därifrån när det smällde. Att bli misstänkliggjord för att ha något med det att göra gjorde mig fruktansvärt ledsen och upprörd, säger Özz Nûjen när vi ses en tidig morgon i början av september i Gamla Stan. 

Janne Josefsson i Uppdrag granskning.
Janne Josefsson i Uppdrag granskning. Foto: Mikael Fritzon/TT

Solen har knappt hunnit stiga över taknockarna. Kaféet är det enda som har öppet den här tiden. De trånga gatorna och det lilla torget ligger fortfarande folktomt. Han berättar om den där kvällen på Norra Brunn. Han berättar om varför det kändes så viktigt att förklara för sin mest lojala publik. De som följt hans drygt tjugoåriga karriär på den svenska standupscenen. De som fanns där när allt började på Engelen, några kvarter bort från kastanjen under vars grenverk vi slagit oss ner.

Första giget gick bra. Andra var en katastrof. En klassisk bombning. Alla komiker har vandrat där i dödsskuggans dal, säger han och beskriver den spända stämning som uppstår när ingen skrattar. Hur stämbanden spänns och rösten liksom tjocknar. Det är den typen av erfarenheter som gjort honom till den han är idag. En folkkär medieprofil och underhållare. Men också någon som är svår att komma under huden och få ur balans. Få personer är bättre på att hantera en obekväm situation. Vad hans jobb går ut på är att utforska det lustiga och underhållande med just dålig stämning.

När jag blir trängd eller hotad blir jag lugn och alldeles klar i huvudet. Jag vet att jag måste vara modig och ta tag i situationen på en gång

– När jag blir trängd eller hotad blir jag lugn och alldeles klar i huvudet. Jag vet att jag måste vara modig och ta tag i situationen på en gång. Det var likadant när Janne Josefsson ringde. Jag visste att om jag inte trädde fram skulle min familj ha fått ta emot ännu fler hot och jag hade blivit ännu mer misstänkliggjord, förklarar han.  

När åtal väcks mot terroristen i januari 2018 blir förundersökningen och därmed attentatsmannens ekonomiska transaktioner allmän handling. Opinionsbildaren och författaren Katerina Janouch – en profil bland så kallade ”Sverigevänner” – lägger ut uppgifterna om familjen Nûjens inbetalningar på nättidningen Katerina Magasin den 31 januari. Moderatpolitikerna Hanif Bali och Ann Heberlein hakar genast på.

”Nujenhärvan belyser de ekonomiska intressen som finns av stor invandring: syster Nujen drar in cash som asyladvokat, hennes man driver flyktingboenden och lillebror Özz har gjort karriär på invandrarvänliga skämt”, skriver teologie doktorn i etik på Twitter. 

Sverigedemokraternas publikation Samtiden följer upp och avslutar sin artikel med en retorisk fråga: 

”Och var är drevet från mainstreammedia? Att någon gjort stora penninginsättningar till Sveriges värsta terrorist innan han utförde dådet, verkar inte angeläget att gräva i.”   

Inte ett öre har kommit från mig. Jag har inte haft något med det här att göra

Frågan gäller de inbetalningar på totalt 85 000 kronor som förts över till Akilovs konto under 2015 från medlemmar i familjen Nûjen. 

– Inte ett öre har kommit från mig. Jag har inte haft något med det här att göra, vill Özz Nûjen förtydliga. 

Att det i Sverige vimlar av gästarbetare från andra länder som hyrs in av mindre nogräknade byggfirmor när svenskar renoverar sina villor och sommarhus med hjälp av subventionerade ROT-avdrag är inga nyheter. Att en av dem skulle radikaliseras och bli terrorist var något som varken Säpo eller attentatsmannens anhöriga kunnat förutse. Att han två år innan han begår sitt attentat hyrs in av en byggfirma på Gotland som sedan utför renoveringen av familjens fastighet är – enligt Özz Nûjen – inget mer än en bisarr och obehaglig slump. Men för hans kritiker finns inga sammanträffanden, bara mönster. Janne Josefsson anser att spekulationerna som pågår i sociala medier har ett nyhetsvärde. 

Özz Nûjen hänvisar reportern till sin svåger, som fungerat som projektledare för renoveringen av den gamla skolan som komikern äger tillsammans med sin storasyster. Själv har han inga svar att ge. Han säger att han inte har någon koll på renovering eller transaktioner eftersom han de senaste åren haft fullt upp med sin komiker- och skådespelarkarriär.

Under våren 2018 spelade Nûjen huvudrollen som Carlsson i Hemsöborna på Göteborgs statsteater – han som ”kom som ett yrväder en aprilafton” i Strindbergs klassiker. Dessförinnan gjorde han ”Sveriges historia” med Måns Möller. Året innan det var han Sveriges statsminister i en egen show som senare sändes på SVT. Dessförinnan turnerade han med ”Dålig stämning”. Han har gjort film (både svensk och fransk), tv, sommarprogram och deltagit i ”Stjärnorna på slottet”. Han har snittat på 200 hotellnätter de senaste åren. Men Janne Josefsson låter sig inte nöjas.

Özz Nûjen inser att drevet inte kommer gå att stoppa. Han bestämmer sig för att använda sina egna kanaler för att förmedla sin version av de historier som sprids om honom och hans anhöriga. Som en av Sveriges mest populära komiker är han samtidigt en betydelsefull influencer, med betydligt fler följare i sociala medier än UG-redaktionen, Katerina Janouch, Hanif Bali och Ann Heberlein. Han accepterar Janne Josefssons intervjuförfrågan. Skriver in den 13 april 2018 i sin kalender.

– Nej, det blev kanske inte så jävla bra, suckar han över sin kaffekopp i Gamla Stan.

Jag är van vid hot och hat, men den här gången drabbades resten av min familj. De råkade illa ut för att jag är en känd person

– Jag överreagerade och var inte mig själv. Janne Josefsson gjorde sitt jobb och jag borde gjort mitt, vilket inte är att försöka leka journalist. Men jag var pressad och ledsen. Jag är van vid hot och hat, men den här gången drabbades resten av min familj. De råkade illa ut för att jag är en känd person.

När Janne Josefsson intervjuade Özz Nûjen  kallade komikern honom pinsam och ifrågasatte reporterns lämplighet och kompetens. ”Det blev en väldigt laddad situation och vad kan jag säga? Jag lärde mig massor”, säger Nûjen nu.
När Janne Josefsson intervjuade Özz Nûjen kallade komikern honom pinsam och ifrågasatte reporterns lämplighet och kompetens. ”Det blev en väldigt laddad situation och vad kan jag säga? Jag lärde mig massor”, säger Nûjen nu. Foto: Mikael Fritzon/TT

När Janne Josefsson dyker upp med sitt crew för att intervjua Özz Nûjen är ett annat kamerateam redan på plats. Ljus är riggat. Det visade sig att det inte bara var SVT som skulle banda intervjun, utan även Özz Nûjen själv. När de båda teamens kameror rullar utsätter han den fruktade skjutjärnsreportern för samma typ av intervjumetoder som denne anklagats för att använda. Özz Nûjen avbryter honom. Han ifrågasätter Janne Josefssons lämplighet och kompetens. Kallar honom pinsam. Avkräver honom svar på förolämpande frågor. Janne Josefsson verkar allt mer trängd. Den oklippta intervju som komikern publicerar i sociala medier är en studie i just dålig stämning. Den rutinerade reportern uppvisar samma slags minspel som många av hans tidigare intervjuoffer gjort i hans egna program. Det osäkra och förvirrade leende som uppstår när den mänskliga hjärnan letar förklaringar och flyktvägar på samma gång. Özz Nûjen går på som en kamphund i sin ljusblå lammullströja. Han är en kille som vuxit upp i betongen. En som fått använda sin kvickhet, sin spontanitet och rappa tunga för att ta sig fram. En komiker van att improvisera och leverera dräpande kommentarer från scenen. Det är verbal misshandel. Många flinade nog skadeglatt åt hur Janne Josefsson fick smaka på sin egen medicin.

”Ouch!”, skrev jag själv när jag delade klippet på Facebook.

I andra filterbubblor i det polariserade Sverige var det precis tvärtom. Där beskrevs Özz Nûjens beteende som oacceptabelt och barnsligt. Familjens flykt undan förtrycket i Turkiet avfärdades som en ”snyfthistoria”. På Flashback finns i dag 700 sidor av spekulationer om familjen Nûjens kopplingar till terrorsekten IS. Bert Karlsson kallar honom ”Sveriges störste lögnare” på sin YouTube-kanal. För Sverigevänner spelar ingen roll varifrån Özz Nûjens familj har flytt, vilka krig hans folk har utkämpat eller vilka roller han gjort på teaterscenen. Efter 35 år i landet är han åter en svartmuskig figur som utgör ett säkerhetshot mot Sveriges folk, kultur och nationsgränser. En rasistisk stereotyp han skojat om under hela sin karriär.

Sedan kommer Janne Josefsson för att göra sitt sista stora avslöjande och gå ut med en smäll.

– Högerpopulisterna och rasisterna gör allt för att svartmåla, misstänkliggöra och hota mig. Sedan kommer Janne Josefsson för att göra sitt sista stora avslöjande och gå ut med en smäll. Han vet att jag inte har något med det här att göra men han vill sänka mig ändå, säger Özz Nûjen.

När transaktionerna till Akilovs konto blev kända inledde advokatsamfundets generalsekreterare omedelbart ett disciplinärende, eftersom Özz Nûjens storasyster är advokat och medlem.  Efter drygt fem månader presenterade disciplinnämnden sina resultat: Inga fel har begåtts.
När transaktionerna till Akilovs konto blev kända inledde advokatsamfundets generalsekreterare omedelbart ett disciplinärende, eftersom Özz Nûjens storasyster är advokat och medlem. Efter drygt fem månader presenterade disciplinnämnden sina resultat: Inga fel har begåtts. Foto: Staffan Löwstedt

Analyserar man innehållet i det besynnerliga mötet mellan Josefsson och Nûjen i ett konferensrum på Göteborgs statsteater framträder en krasch mellan två av vår tids berättelser om migration. Özz Nûjen representerar det lyckade exemplet. I den svenska skolan fick han för första gången studera sitt eget språk kurdiska tack vare hemspråksundervisningen. Han har gjort värnplikten i Boden. Han säger att han är redo att dö för det Sverige han älskar. Han har läst på landets mest prestigefyllda dramatiska utbildning och tagit sig till den absoluta toppen inom det kulturella uttryck som brukar betraktas som det svåraste för en främling att behärska: humorn och satiren. Han har gjort allt detta utan att göra avkall på sin kurdiska identitet. Özz Nûjen kan betraktas som ett levande bevis för att det går alldeles utmärkt att tillhöra en etnisk och religiös minoritet och samtidigt vara svensk. Något som Sverigedemokraternas Björn Söder i ett famöst uttalande tidigare i år har bestridit.

Janne Josefsson i sin tur, har i slutet av sin framgångsrika journalistkarriär allt oftare återkommit till en annan berättelse. I sitt sommarprogram sommaren 2018 driver han tesen att public service är infiltrerat av kommunister, att Pippi Långstrump rensas ut från hyllorna på förortsbibliotek för att brännas och att ”mörkerkrafter förklädda till stridbara godhetsapostlar” är vår tids allvarligaste hot. Janne Josefssons Sommar i P1 blev det mest lyssnade under 2017. Där förmedlas, förutom Göteborgsprofilens egen biografi, berättelsen om hur nationen styrs av en pk-elit i Stockholm. Underförstått i detta narrativ – när det sprids i alternativmedier och av profiler på den politiska högerkanten – är att detta mystiska nätverk på ett eller annat sätt berikar sig på massinvandringen.

Özz Nûjen reser sig för att fylla på sin kaffekopp i Gamla Stan. Det lilla torget under kastanjen börjar vakna till liv. Någon går förbi med sin hund. Özz hälsar på jycken. En cykel står parkerad på gatan så att en röd skåpbil inte kan passera. Özz flyger upp och flyttar hojen. Ett par äldre kvinnor har slagit sig ner vid bordet bredvid oss. De går in och ut genom caféets entrédörrar och varje gång får Özz flytta på sin stol.

– Oj, vad vi springer här fram och tillbaka, säger den ena.

– Jag vet inte om jag skulle kalla det där att springa, hojtar Özz Nûjen och vips är han inbegripen i ett skämtsamt samtal med bordsgrannarna. Andra komiker har vittnat om hans förmåga att kommunicera med publiken, ”ta in rummet” och vara spontan. Det verkar som om han fungerar likadant till vardags. Tillslut har han tagit in hela torget. Pratat med varje person som passerat över den stenlagda ytan. Han blir allvarlig och återvänder till vår intervju och sitt beslut att hyra in ett eget tv-team.

– Jag bestämde mig för att möta Janne Josefsson på hans sätt. Bara så att redaktionen inte skulle kunna klippa ihop och vinkla materialet som de själva ville. Det blev en väldigt laddad situation och vad kan jag säga? Jag lärde mig massor.

Jag tror svartmålningen av Sverige har nått vägs ände. Det har blivit dags att syna bluffen. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i

I juni i år fick familjen Nûjen till sist ett slags upprättelse. När transaktionerna till den terrordömdes konto blev kända inledde advokatsamfundets generalsekreterare omedelbart ett disciplinärende. Özz Nûjens storasyster är advokat och medlem. Om en medlem gjort något som kan betraktas som brottsligt eller oredligt finns skäl för uteslutning. Efter drygt fem månader presenterade disciplinnämnden sina resultat: Inga fel har begåtts. En byggfirma har anlitats, vilken i sin tur hyrde in den asylsökande Akilov utan kundens kännedom. Pengarna betalades in enligt överenskommelse, en så kallad lyftplan, på anvisat konto. Ärendet är nu nedlagt. Allt det här förklarar Özz Nûjen för sin publik på Norra Brunn den där helgen i juni. När han reser sig från pallen för att fortsätta sitt nummer får han kvällens längsta applåder.

Özz Nûjen säger att han har sett hur fascismen fungerar i verkligheten, i landet han flydde från. När samhället sluter sig, när offer utses och skyldiga pekas ut. När avhumanisering och våld sprider sig. Konflikter som är nödvändiga för att de auktoritära krafterna ska kunna klamra sig fast vid makten. Han uppfattar spänningarna i det svenska samhället, naturligtvis. Men ännu är de inte i närheten av vad som pågår i Turkiet, säger han. Än ser han inte den svenska rättsstaten krackelera. Systematisk tortyr förekommer inte i svenska fängelser. Svenska femåringar behöver inte se sina pappor bli kastade av lastbilsflak sönderslagna och traumatiserade, som han tvingades göra som liten.

– Jag tror svartmålningen av Sverige har nått vägs ände. Det har blivit dags att syna bluffen. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i.

1/5

Jag tror svartmålningen av Sverige har nått vägs ände. Det har blivit dags att syna bluffen. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, säger Özz Nûjen.

Foto: Staffan Löwstedt
2/5

Måns Möller och Özz Nûjen provar cyberdräkter Till showen ”Världens historia den osminkade sanningen”.

Foto: Staffan Löwstedt
3/5

Måns Möller och Özz Nûjen dansar sig igenom världens historia.

Foto: Staffan Löwstedt
4/5
Foto: Staffan Löwstedt
5/5

– Historien kommer ge mig rätt. Faktum är att det redan har gjort det. Janne Josefsson jiddrade med fel kille, säger Özz Nûjen.

Foto: Staffan Löwstedt

När vi ses nästa gång – på Mariatorget på Södermalm – håller Özz Nûjen och kollegan Måns Möller på att genrepa sin nya show ”Världens historia” som ska spelas hela hösten på Rival. Det har nyss varit val i Sverige. Sverigedemokraterna blev varken största eller näst största parti, som många trodde. De har ökat. Men inte så mycket som de själva och många politiska experter räknat med. 

Pyspunkan började redan under valnatten, såg du? Lyckas de övriga partierna bara hålla dem utanför makten ytterligare en mandatperiod tror jag att deras rörelse kommer implodera av egen kraft

– Pyspunkan började redan under valnatten, såg du? Lyckas de övriga partierna bara hålla dem utanför makten ytterligare en mandatperiod tror jag att deras rörelse kommer implodera av egen kraft. Jag tror majoriteten av svenskar är trötta på att höra deras gnäll, säger Özz Nûjen medan han sammanbitet går igenom de senaste manusändringarna. Han är orolig inför premiären. Han vill ge sina belackare svar på tal. Men problemet med historien är att den är så lång. Efter 148 minuter av provföreställningen i Enköping hade duon kommit fram till år noll. Nu måste materialet strykas ner till ungefär hälften, samtidigt som ytterligare tvåtusen år ska fogas till handlingen. 

– Kan man sin historia behöver man inte bekymra sig om framtiden. Kulturer och folk förändras, så har det alltid varit, säger Özz Nûjen.

Måns Möller kommer in på scenen klädd i skidglasögon och en svart kroppsstrumpa som ska användas i föreställningens dansnummer. 

De enda som vill att det ska vara precis som förut är fascister, rasister och islamister

Özz Nûjen och kollegan Måns Möller inför premiären av den pågående showen.
Özz Nûjen och kollegan Måns Möller inför premiären av den pågående showen. Foto: Staffan Löwstedt

– De enda som vill att det ska vara precis som förut är fascister, rasister och islamister. Och det brukar sluta med folkmord, säger Özz Nûjen innan han övergår att diskutera dräktens funktioner med sin kollega. 

Kopplingen mellan batteriet och LED-lamporna som ska få overallen att lysa i neon glappar. Möller försvinner in bakom scenen på nytt för att åtgärda problemet. Özz Nûjen sjunker ner i en av de röda sammetsfåtöljerna på första raden. Han slår ut med handen.  

– Men det spelar ingen roll hur många fascisterna mördar. Samhällen förändras i alla fall. De kan helt enkelt inte påverka den saken. 

Efter kvällens föreställning kommer han att övernatta på hotell Rival. På grund av hotbilden mot honom kan han inte längre ha ett fast boende. Han ambulerar mellan hotellrum och hemliga adresser. Det är ett pris man får betala när man står upp mot högerextremister och rasister, konstaterar Özz Nûjen. Det är också en konsekvens av hans medverkan i Uppdrag Granskning. Komikern rycker på axlarna. 

– Historien kommer ge mig rätt. Faktum är att det redan har gjort det. Janne Josefsson jiddrade med fel kille.

Han reser sig och försvinner ner i logen under scenen för att ta en sista kopp kaffe. Klockan närmar sig. Publiken anländer. Ett förväntansfullt sorl stiger i salongen. Ljuset på scenen tänds. Intromusiken dånar. Måns Möller springer ut på scenen med ett stort leende och presenterar sin kollega med orden: 

– Får jag presentera: Özz ”Ring min svåger” Nûjen! 

Showen kan börja.

Foto: Staffan Löwstedt

Backstage på Rival.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 11

Janne Josefsson i Uppdrag granskning.

Foto: Mikael Fritzon/TT Bild 2 av 11

När Janne Josefsson intervjuade Özz Nûjen kallade komikern honom pinsam och ifrågasatte reporterns lämplighet och kompetens. ”Det blev en väldigt laddad situation och vad kan jag säga? Jag lärde mig massor”, säger Nûjen nu.

Foto: Mikael Fritzon/TT Bild 3 av 11

När transaktionerna till Akilovs konto blev kända inledde advokatsamfundets generalsekreterare omedelbart ett disciplinärende, eftersom Özz Nûjens storasyster är advokat och medlem. Efter drygt fem månader presenterade disciplinnämnden sina resultat: Inga fel har begåtts.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 11

Jag tror svartmålningen av Sverige har nått vägs ände. Det har blivit dags att syna bluffen. Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, säger Özz Nûjen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 11

Måns Möller och Özz Nûjen provar cyberdräkter Till showen ”Världens historia den osminkade sanningen”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 11

Måns Möller och Özz Nûjen dansar sig igenom världens historia.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 11
Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 11

– Historien kommer ge mig rätt. Faktum är att det redan har gjort det. Janne Josefsson jiddrade med fel kille, säger Özz Nûjen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 11

Özz Nûjen och kollegan Måns Möller inför premiären av den pågående showen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 11
Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 11