SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:På söndagskvällen underskattar jag mig själv som mest

Text: Hugo Rehnberg - 21 februari 2020

Söndag eftermiddag, klockan närmar sig fyra. Efter två lustfyllda dygn återstår bara söndagskvällen – därefter väntar ännu en vecka fylld av måsten.

Ungefär då kickar den in, söndagsångesten. Klockan 15.58 är den genomsnittliga starttiden, enligt en undersökning som även fastslår att 80 procent av förvärvsarbetande amerikaner drabbas av ”Sunday Blues”. Jag förmodar att utfallet skulle bli likartat om man frågade svenskar.

För något decennium sedan myntades uttrycket ”Sunday Funday” som ett slags antidot till söndagslidandet. Namnet – som spreds i tv-serier och sociala medier – andades kravlöshet och roliga upptåg tillsammans med människor man älskar. Och visst var det ett lovvärt försök, men låt oss vara ärliga: söndagsångesten har inte bedarrat.

Vissa har det blodigare. Vidriga chefer, tidiga måndagsflyg eller alkoholstinna lördagsnätter förvärrar ångesten. Men blott var femte person slipper alltså undan denna i-landsmara.

Fylleristernas skakighet på söndagseftermiddagen är lättförklarad, men varför mår alla andra så dåligt?

Annons
Annons

En förklaring är förändrade sovmönster. Många utnyttjar helgen till att stanna uppe lite längre och därefter sova ut. Livsbejakande på alla sätt, men tyvärr rubbar denna dekadens vår inre klocka och på söndagen, när uret obönhörligen måste ställas tillbaka, reagerar kroppen med oro.

Psykologen Jonathan Abramowitz förklarar i The Atlantic att söndagsångest i grund och botten är ”vår respons på ett yttre hot”. Hotet, i detta fall, är måndag morgon. Eller med andra ord: våra riktiga liv. Måndag till fredag fyller trots allt 71,5 procent av tillvaron.

Personligen känns det som att en osynlig kraft dränerar mig på självförtroende. Jag har ju lyckats genomföra kundmöten, skriva artiklar och transportera min son till skolan tidigare. Men ungefär samtidigt som Tv4 återigen vevar igång den erbarmliga Beck-filmen där Peter Haber jagar mördare bland Jack Vegas-maskiner, känns dessa vardagssysslor plötsligt övermäktiga.

Aldrig underskattar jag mina förmågor så mycket som på en söndagskväll.

Men nu kanske jag har knäckt koden. Sedan några veckor tillbaka går jag på en varm ashtanga-klass på söndagseftermiddagen. I den svettiga yogasalen når inte söndagsångesten in, och efteråt är jag så trött att jag inte orkar tänka.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons