Annons

”På spåret” tillbaka i ny kostym

Ny studio, nya deltagare - och en ångestfylld Jan Guillou. I kväll börjar nya säsongen av ”På spåret” i SVT

Under strecket
Publicerad

På Spåret med Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Bilden är från säsongen 2010.

Foto: TTBild 1 av 1

På Spåret med Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Bilden är från säsongen 2010.

Foto: TTBild 1 av 1
På Spåret med Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Bilden är från säsongen 2010.
På Spåret med Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Bilden är från säsongen 2010. Foto: TT

Förra året slogs det ordentligt på stora trumman inför säsongspremiären av ”På spåret”. Sveriges populäraste frågesport fyllde 25 år i rutan och firade med nästan enbart tidigare mästare i startfältet.

Efter en rafflande kamp mot Cecilia Hagen och Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren stod slutligen Ellinor Persson och Dick Harrison som segrare.

– Mästarsäsongen var fantastisk. Den var lätt att lansera, men hur skulle man följa upp den? frågar sig Kristian Luuk när TT träffar honom under inspelningen av ett av årets program.

Lösningen blev att börja om på nytt. Den gamla studiodekoren revs ut och ersattes av en ny.

Den nya studion är betydligt större och miljön är en blandning av tågstation och engelsk herrklubb.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström sitter på bruna Chesterfieldstolar framför en enorm bokhylla och husbandet Augustifamiljen är numera utspridd över en stor pyramid, byggd av lampor och högtalare.

Annons
Annons

Utöver det är det mesta sig likt. Och i burarna återfinns nästan bara nya ansikten.

– De nio lagen som var med förra året är klara med ”På Spåret” nu kan man säga. Vi har sett Hoa-Hoa och de andra i rutan så mycket, det får räcka nu, säger Kristian Luuk.

För att få in nytt blod i programmet ordnade ”På spåret”-redaktionen en prova på-helg, där tänkbara deltagare fick komma till studion i Göteborg för att få svara på frågor och dra i nödbromsen.

– Det är ett bra sätt att testa, dels för redaktionen men också för deltagarna. På så vis kan de se om detta är något för dem eller inte. Och det har varit väldigt framgångsrikt, vi upptäckte stjärnor vi inte visste fanns, säger Kristian Luuk.

Prova på-helgen gjorde att sex nya par nu återfinns i startfältet. Resterande tre par är gamla deltagare som är specialinbjudna efter att ha röstats fram av tittarna. Bland tittarnas favoriter återfinns Christer Lundberg och Morgan Larsson, Ylva Hällen och Anna Charlotta Gunnarsson och till sist Jan Guillou och Ann-Marie Skarp. De sistnämnda var med i programmet 2007 och åkte ut redan i grundomgången.

– Vi gjorde ett strålande program och ett idiotprogram och sen var det över, konstaterar Jan Guillou krasst och fortsätter:

– Det var det värsta jag varit med om i tv i hela mitt liv, och då har jag varit med om mycket i tv. Inget har gett mig så mycket ångest som det där. Jag hade just skrivit en roman om ubåtsdramatik.

Följaktligen har jag ingående studerat sonarsystem. Så kom det en fråga där rätt svar ska vara sonar. Jag svarade radar. Efter det blev jag rättad länge i jaktlaget. Tjena, Radar-Janne, brukade de säga.

Annons
Annons

TT: Var det ändå självklart att ställa upp en gång till?

– Absolut inte. Aldrig mer, tänkte jag. Jag kan förstå att många tackar nej, för det finns en sådan risk. Varannan gång kan man alla frågor och varannan kan man ingenting. Man ska ha tur. Men om publiken ändå tyckte att vi hade gjort ett så bra intryck under våra två program, så kan man faktiskt inte fega ur.

Aftonbladet skriver i dag även om hur Jan Guillou och Ann-Marie Skarp blev inlåsta i På Spåret-buren. SVT tvingades bryta upp dörren med kofot.

– Inte tänkte jag på att någon dörr åkte igen utan det tog ganska många minuter innan jag förstod att den inte gick att få upp, säger Ann-Marie Skarp till
tidnignen Aftonbladet.

Läs mer och se klipp här.

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåretquiz.svd.seTEST 2 | På spåretquiz.svd.seTEST 3 | På spåretquiz.svd.seTEST 4 | På spåretquiz.svd.seTEST 5 | På spåretquiz.svd.seTEST 6 | På spåretquiz.svd.se

Göteborg TTSpektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons