Annons

Påläggsfavorit oväntad miljöbov

Maten står för 25 procent av svenskarnas klimatpåverkan. SvD har med hjälp av data som tagits fram av forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet tagit fram en guide till den mest klimatsmarta maten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Paul Madej/TT Bild 1 av 1

1 / 8

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-27 Klimatutmaningen

Extremt ineffektiv matproduktion

I stort sett all mat vi äter påverkar klimatet mer eller mindre negativt. När jorden odlas så skapas lustgaser, som är en mycket mer potent växthusgas än koldioxid (CO2). Konstgödsel bidrar till den globala uppvärmningen, liksom dieseldrivna jordbruksmaskiner.

Foto: Paul Madej/TT

Kött är både ekonomiskt och ur miljösynpunkt ett extremt ineffektivt livsmedel. Enligt SLU går det åt 7 kilo spannmål för varje kilo fläsk som produceras. Nötkreatur som inte naturbetar skapar ännu större utsläpp.

I texten anges de totala utsläppen i CO2-ekvivalenter, eller CO2e. Siffran tar hänsyn till att exempelvis ett kilo metangas är mycket värre för klimatet än ett kilo CO2.

Annons
Annons
Foto: Kerstin Joensson/AP Bild 1 av 1

2 / 8

Rött kött

Foto: Kerstin Joensson/AP

Rött kött, såsom nöt och lamm, är utan tvekan sämst för klimatet. Men du kan fortfarande göra en hel del genom att lägga rätt köttbit på grillen.

Generellt sett så är lamm något bättre än nötkött. Medan nötköttet släpper ut 26 kilo CO2e per kilo kött är utsläppen från lamm cirka 21 kilo.

Det stora problemet med rött kött har inget att göra med jordbruksmetoder, utan att idisslare såsom kor släpper ut mycket mer metangas än till exempel grisar och kyckling. Deras matsmältningsprocess gör helt enkelt att de pruttar mer och metangas är en extremt potent växthusgas.

Skillnaderna är stora beroende på hur köttet har producerats, så du kan göra en del genom att välja var du köper ditt kött. Men ännu bättre är att välja vegetariskt eller klimatsmartare kött som fågel och fisk. Eller varför inte köpa riktigt fint kött men mer sällan och i servera portioner?

Annons
Annons
Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

3 / 8

Efter reklamen visas:
Hur stor klimatbov är köttet?

Fläsk och kyckling

Foto: Jurek Holzer

Fläsk och ännu hellre fågel, som kyckling och kalkon, är ur ett klimatperspektiv mycket bättre mat än nöt och lamm.

SLU beräknar att ett kilo fläskkött skapar 6 kilo CO2e innan det hamnar på tallriken, kycklingen 3 kilo.

Skillnaderna främst när det gäller kyckling är dock stora. Beroende på bland annat vilket foder som kycklingen matats med kan utsläppen variera mellan 2 och 4 kilo.

Enligt Elin Röös ska man därför iaktta viss försiktighet när man ersätter nötkött med fågel.

Annons
Annons
Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

4 / 8

Fisk och skaldjur

Foto: Yvonne Åsell

Fisk kan vara ett väldigt bra alternativ, men här gäller det att se upp med ursprung och produktionsmetoder. I snitt skapar fisk och skaldjur utsläpp på 3 kilo CO2e per kilo mat, men utsläppen varierar dramatiskt, mellan 0,7 kilo för sill och strömming till 28 kilo för vissa importerade skaldjur.

Se upp för frysta jätteräkor. För att inte tala om färska skaldjur som levererats med flyg.

Annons
Annons
Foto: Frida Hedberg Bild 1 av 1

5 / 8

Mejeri och ägg

Foto: Frida Hedberg

Att skippa biffen och kotletten men fortsätta äta mejeriprodukter och ägg är en vettig kompromiss för många. Och helt klart är äggmackan ett mycket bättre alternativ än burgaren ur ett miljöperspektiv.

Men även här finns bättre och sämre alternativ. Om du vill vara klimatsmart är ägg ett bra och fil/filmjök ett ännu bättre alternativ med utsläpp motsvarande 2 respektive 1 kilo. Ost däremot skapar utsläpp på cirka 8 kilo och är därmed en större källa till växthusgaser än fläsk och kyckling.

Annons
Annons
Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

6 / 8

Veganskt

Foto: Jurek Holzer

I vart fall i teorin är den bästa maten för miljön vegansk. Men även när det gäller växtriket finns stora skillnader mellan de mest klimatsmarta och de största klimatbovarna.

Enligt Elin Röös på SLU är potatis ett av de absolut mest klimatsmarta livsmedlen med 100 gram CO2e per kilo potatis. Det kan jämföras med ris, som skapar utsläpp på 2 kilo CO2e per kilo.

Det är faktiskt dubbelt så mycket som filmjölk och fyra gånger mer än viltkött.

Då är pasta eller bröd bättre val, som båda ligger på 0,8 kilo.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

7 / 8

Ekologiskt och närodlat

Foto: Tomas Oneborg

Det finns många skäl att välja ekologisk och krav-märkt mat. Det handlar bland annat om ekologisk mångfald och djurskydd. Men när det gäller just klimatet är det inte självfallet bättre än annan mat.

Till exempel kan kött från ett ekologiskt jordbruk släppa ut mer växthusgaser än annat kött, trots att bonden konsekvent väljer klimatvänliga metoder, eftersom djur som lever längre också släpper ut mer metangaser.

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

8 / 8

Export/import

Foto: Lars Pehrson

Enligt branschorganisationen Svenskt Kött producerades det 132 000 ton kött i Sverige förra året. Det var en marginell ökning jämfört med året innan, medan importen faktiskt minskade med 5 procent.

Drygt hälften av köttet som konsumerades i Sverige förra året var svenskproducerat, enligt Jordbruksverket. Andelen svenskt kött har legat ganska stabilt på strax över 50 procent de senaste åren.

Irland är det land som exporterar mest nötkött till Sverige, följt av Tyskland, Nederländerna och Polen.

Det land som exporter mest fläskkött till Sverige är Danmark, följt av Tyskland och Brasilien.

Hela rapporten från SLU hittar du här.

Laddar…
Efter reklamen visas:
Laga vegetariskt som även passar köttälskaren
Annons
Annons
Annons
Annons