Annons

Löfven: "En sorgens dag"

30 år efter mordet lever minnet av Olof Palme kvar. – Det är en sorgens dag, säger statsminister Stefan Löfven. Men på årsdagen försökte många socialdemokrater blicka framåt och minnas Palme för hans energi och framåtanda.

Under strecket
TT
Publicerad

På förmiddagen lade Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin ned en krans av röda rosor vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

– Vi påminns återigen om den fruktansvärda tragedin, säger Stefan Löfven.

Statsministern minns Palme som en energisk person full av självförtroende.

– Han hade en djup insikt att det är vi människor som styr vår framtid och formar samhället. Det är ingen ödesstyrd framtid, säger han.

SSU:s ordförande Philip Botström säger att det är viktigt att blicka tillbaka, men att inte bli nostalgisk.

– Tvärtom ska man inspireras av den framåtanda och lust på framtiden som Olof Palme symboliserade, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström besökte graven tillsammans med tolv latinamerikanska ambassadörer – och ett stort följe svenskar med latinamerikanska rötter som ville hedra den mördade statsministern.

Wallström minns Palme för hans glädje till politiken.

– Det är en dag som brukar vara ångestfylld, men det har gått så många år att man kan tänka klarare och försöka minnas det som vi har lärt oss av Olof Palme.

TT: Hur påverkar Palme politiken i dagens regering?

– Vi är några som fått jobba direkt med honom och jag tror att vi är mycket präglade av Palme som ledare. Det finns ett politiskt arv som handlar om reform inom jämställdhet, arbetsmarknad och sociala frågor, men framförallt utrikespolitiken, säger Margot Wallström.

På mordplatsen på Sveavägen stannade många till för att hedra Palme och lägga ner en ros. Tomas Skoglund från Karlstad och hans son Edvin pratade om hur Sverige har förändrats efter mordet.

– Det blev ett mer slutet och läskigare samhälle. Innan kunde en statsminister gå på bio med sin fru på bio utan livvakter, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons