Annons

Betalar för maskade dokument: ”Blir löjligt”

Vissa dokument i Palmeutredningen är nästan helt maskade.
Vissa dokument i Palmeutredningen är nästan helt maskade. Foto: Björn Elgstrand/TT

En miljon kronor kostar det att begära ut Palmeutredningen. Men betydande delar är maskade, vilket upprör privatspanare.

– Det är upp till handläggaren att bedöma vilken sekretess som ska läggas, säger Jonas Englund, administratör i Palmegruppen.

Under strecket
Publicerad

En av sidorna i material som begärts ut från Palmeutredningen.

En av sidorna i material som begärts ut från Palmeutredningen.

Sedan åklagaren Krister Petersson i juni lade ner utredningen om Palmemordet har det strömmat in begäranden av utlämnade dokument, vilket enbart sker i pappersform.

Upp till nio sidor är gratis, sedan kostar varje sida två kronor styck. Den som vill begära ut hela utredningens cirka 500 000 sidor skulle alltså få betala en miljon kronor. Det går också att sitta i ett speciellt rumt på polishuset och fotografera av sidorna själv – kostnadsfritt.

– Från början var trycket stort med kanske 25 anmälningar om dagen. Nu har det lugnat ner sig. Vi får kanske fem frågor om begäranden om dagen, säger Jonas Englund som administrerar arbetet från den numera upplösta Palmegruppen.

En av sidorna i material som begärts ut från Palmeutredningen.
En av sidorna i material som begärts ut från Palmeutredningen.

Flera av de privata aktörer som ännu vill forska vidare om mordet har begärt ut dokument från utredningen för att kunna samla materialet i ett gemensamt Exceldokument.

Annons
Annons

– En enskild begäran kan handla om flera hundra sidor, säger Jonas Englund.

Men värdet av informationen anses som lågt då vissa sidor nästan helt är maskade som en följd av sekretessbedömning.

– Vi har 20-talet handläggare runt om i landet som jobbar med det här. Det är poliser och jurister. Det är upp till handläggaren att bedöma vilken sekretess som ska läggas, säger Jonas Englund.

Varför är så mycket sekretessbelagt?

– Det kan handla om andra personer som blir lidande, det kan vara grannar. Vi följer juridisk praxis, säger Jonas Englund.

Det kan handla om andra personer som blir lidande, det kan vara grannar. Vi följer juridisk praxis.

Erik Engström tillhör Facebookgruppen ”Palmemordet – fup och övriga handlingar”.

– Det blir löjligt när fyra-fem sidor efter varandra är överstrukna. Det finns ett stort allmänintresse i att lösa mordet, men man ger inte allmänheten chansen att hjälpa till när man själv kom fram till en halvhjärtad slutsats om mordet, säger han.

Erik Engström har själv begärt ut över 200 sidor.

– Ett exempel är vittnesmålet av vapenhandlarens dotter. Där är nästan 90 procent överstruket. Det går inte att få ett sammanhang någonstans och känns inte okej att betala för. Gör man likadant med andra namn i utredningen?

Den som inte är nöjd med sekretessbedömningen kan ta kontakt med en handläggare och be om en motivering, säger Jonas Englund. Ett annat alternativ är att överklaga beslutet om sekretess till kammarrätten.

Erik Engström berättar att han på allvar började intressera sig för mordet efter att Hans Holmér fått sparken som spaningsledare.

– Det var den femte mars 1987. Sedan har spaningsledarna kommit och gått. Dag Andersson sade upp sig i protest för att han inte fick mer resurser. Det kan jag förstå. Hans Melander såg inte ut att vilja sitta bredvid Krister Petersson då man pekade ut Stig Engström, säger Erik Engström.

Gunnar Wall har skrivit flera böcker med utgångspunkt från Palmemordet. Han beskriver det omfattande utredningsmaterialet både som en skatt och en djungel.

– Mord ska inte preskriberas. Man hade kunnat betrakta det som ett cold case, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons