Annons

Palmeprisets utdelning i riksdagen hotad

I vintras blev det känt att Right Livelihood-priset riskerar att inte få fortsätta delas ut i riksdagen. Nu hotas även ceremonin kring Palmepriset av förvisning från samma lokal.

– Det är synnerligen överraskande. Riksdagen behöver ett positivt renommé, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes Minnesfond.

Under strecket
Publicerad

Den israeliska journalisten Gideon Levy (t.v) och palestinska prästen Mitri Raheb tilldelas Olof Palme-priset av Lisbet Palme 2015.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

Den israeliska journalisten Gideon Levy (t.v) och palestinska prästen Mitri Raheb tilldelas Olof Palme-priset av Lisbet Palme 2015.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1
Den israeliska journalisten Gideon Levy (t.v) och  palestinska prästen Mitri Raheb tilldelas Olof Palme-priset av Lisbet Palme 2015.
Den israeliska journalisten Gideon Levy (t.v) och palestinska prästen Mitri Raheb tilldelas Olof Palme-priset av Lisbet Palme 2015. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var i slutet av 2015 som SÄRLA, det tvärpolitiska Sällskapet för Right Livelihood Award som delar ut det alternativa Nobelpriset, fick information om att den årliga prisceremonin i riksdagens andra kammare var ifrågasatt.

I ett mejl från riksdagens lokalbokning som SvD tagit del av stod det: ”En översyn av användningen av riksdagens lokaler och kostnader förknippade med detta pågår. Tillgången på möteslokaler, stora som små, är en trång sektor. Det är angeläget att lokalerna används för riksdagens verksamhet. Det innebär att utdelningen av Right Livelihood Award sannolikt inte kommer att kunna äga rum i riksdagens lokaler nästa år”.

Riksdagsdirektören Kathrin Flossing beslutade senare om den ovan nämnda översynen.

Annons
Annons

– Man har utrett och förhalat frågan utan att komma med något definitivt besked. Vad som är ytterst märkligt är att man förekommer sin egen utredning och vill porta prisutdelningen innan översynen är klar, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen och tillägger att det finns ett brett stöd bland riksdagsledamöter att ceremonin ska bli kvar.

Beslutet att tilldela den världskände visselblåsaren Edward Snowden priset 2014 väckte uppståndelse.

När priset delades ut via videolänk till Moskva i december 2014 var det första gången sedan instiftandet 1985 som en talman (Urban Ahlin var nytillträdd) valde att varken tala själv på ceremonin eller att ställa någon av sina vice talmän framför mikrofonen.

Att Palmepriset skulle riskera en liknande förvisning förvånar:

– Jag har hört det muntligen från olika tjänstemän, men har inte fått något skriftligt underlag att ta ställning till. Det hela är mycket märkligt och förstås oroande, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes Minnesfond.

Anna Ström, pressekreterare åt Urban Ahlin, bekräftar att ärendet bereds i riksdagsförvaltningen. Riksdagsstyrelsen har nästa planerade möte den 28 september. Redan på onsdagen träffas riksdagens gruppledare.

– Att ursprungliga externa organisationer upptagit ytan har aldrig varit något problem tidigare. Priset har blivit en institution som givit stor internationell prestige. Riksdagen behöver ett positivt renommé, säger Pierre Schori.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp har ansökt om att Palmepriset även fortsättningsvis ska delas ut i riksdagen. Frågan bereds av Riksdagsstyrelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons