Annons

”Pappa brann för att göra världen mer begriplig”

Jorden står för enorma utmaningar, och hoppet för överlevnad står till vår nyfikenhet och förmåga till nya utvecklingsspråk, ansåg Stephen Hawking. Han och hans dotter Lucy Hawking arbetade tillsammans för att föra ut vetenskapen.
Jorden står för enorma utmaningar, och hoppet för överlevnad står till vår nyfikenhet och förmåga till nya utvecklingsspråk, ansåg Stephen Hawking. Han och hans dotter Lucy Hawking arbetade tillsammans för att föra ut vetenskapen. Foto: Lawrence Jackson/TT

Svaren på de svåraste frågorna fick hon av sin pappa. Lucy Hawking, dotter till Stephen, delar sin pappas passion att göra vetenskapen tillgänglig. Tillsammans skrev de barnböcker om kosmos mysterier. Hon slutförde också arbetet med hans allra sista bok.

Publicerad

Det var många som ville ställa frågor till Stephen Hawking, och ta del av hans tankar om kosmos och existensen. Själv sparade han svaren i sitt privata arkiv, de kunde ju komma till användning igen.

Året innan han dog fick han idén att ge ut dem i bokform. Ambitionen var att på ett så enkelt vis som möjligt förklara några av de vanligaste - och största - frågorna han fått genom åren, som om Gud finns, om vi bör kolonialisera rymden och om framtiden går att förutsäga.

När han gick bort i mars i år, slutförde familjen och hans kollegor det som kom att bli hans allra sista bok: ”Korta svar på svåra frågor”.

Annons

– Pappa brann för att förklara och göra världen mer begriplig. Han hade en fantastisk förmåga att bryta ner abstrakta problem, göra dem konkreta och visa ”varför just du bör bry dig om det här”, säger Lucy Hawking, Stephen Hawkings dotter.

Vi talas vid per telefon. Lucy Hawking är hemma i huset i Cambridge men ska snart iväg, är en aning stressad men svarar vänligt och engagerat. Hon är journalist och författare och delar sin pappas passion för att göra vetenskapen tillgänglig för fler.

Särskilt viktigt är det att inspirera barn och unga att våga närma sig vetenskapliga ämnen, säger hon. Att ge dem självförtroende att tänka utanför ramarna och att känna förundran inför det ännu outforskade.

– Alla barn är naturligt nyfikna. Sedan handlar det om hur vi lyckas uppmuntra dem att fortsätta vara det. Det är inte så att alla måste bli forskare, världen behöver olika förmågor. Men det är oerhört viktigt att barn och unga lär sig tänka kritiskt att och att fatta självständiga beslut. Forskning ska inte vara något för eliten, säger Lucy Hawking.

Det var i den här andan som Lucy och Stephen Hawking också skrev barnböcker ihop. De handlar om George som åker ut på olika äventyr i rymden tillsammans med sin kompis Annie. Utgångspunkten var att berättelserna skulle vara spännande och medryckande – och samtidigt exakta i sin beskrivningen av vad som händer under barnens färd genom solsystemet.

Stephen Hawkings teorier presenterade i sagans form, alltså.

– En utmaning, säger Lucy Hawking med ett skratt.

– Min hjärna var tvungen att skapa ett extra utrymme för att kunna ta in hans kunskap och omvandla den till en berättelse till barn. Det fick ju inte bli för tungt och pedagogiskt, utan skulle vara kul läsning! Mitt knep var att så noga som möjligt beskriva och följa med på barnens upptäcktsresa – i stället för att hamna i förklaringar.

Stephen och Lucy Hawking skrev barnböcker ihop om George som åker på äventyr i rymden. Foto: Shawna

Idén till den första boken fick Lucy Hawking på sin sons 8-årskalas. Huset var fullt av ungar och även pappa Stephen svängde förbi i sin elektriska rullstol. En pojke frågade honom vad skulle hända om han själv ramlade ner i ett svart hål.

– Då blir du till spagetti svarade pappa. Och barnen jublade, de fattade precis den bilden. Och jag tänkte: wow, det här är början på en berättelse. Vi ska följa med ett barn ut i rymden och låta det rädda en person ur ett svart hål. Sedan började vi skriva!

De tyckte det var så kul, och fick så mycket respons, att de bestämde sig för att komma på ett äventyr till. Sammanlagt blev det sex böcker om George och Annie i rymden. De är i dag översatta till 40 språk, däribland till svenska.

Hur var det förresten när Lucy Hawking själv var liten? Var hon ett frågvist barn? Oh ja, säger hon.

– Dessutom fick vi svar på våra frågor också, och det var ju väldigt uppmuntrande, säger hon.

I mars har det gått ett år sedan Stephen Hawking dog.

– Jag saknar honom. Jag var i hans hus häromdagen och det var tungt. Samtidigt känner jag hans närvaro så starkt. Det talas mycket om honom, och i den här nya boken hör jag hans röst. Han är både med oss och inte.

Annons
Annons
Annons

Stephen och Lucy Hawking skrev barnböcker ihop om George som åker på äventyr i rymden.

Foto: Shawna Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons