Annons
Recension

The Lion’s roarParadiset måste låta så här

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Ny musikvideo med First Aid Kitljsp.lwcdn.com

The Lion’s roar

Artist
First Aid Kit
Genre
Pop
Musikbolag
Wichita/Border

Betyg: 5 av 6

Nog måste det vara så här det låter i paradiset. När pärleporten öppnats sitter Vashti Bunyan där i ett hörn och sjunger om tiden som kringresande hippie, i ett annat hörn spelar Joanna Newsom på sin harpa och i mitten framför First Aid Kit sin andra skiva, The Lion’s roar, från början till slut.

För när systrarna Johanna och Klara Söderberg låter sångrösterna möta melodierna är det som om världens oroligheter bleknar. I First Aid Kits närhet råder bara trygghet. Musiken är omsorgsfullt hemvävd efter ett mönster som bildats av fyrtio års musikhistoria. Från The Carter Family och Bob Dylan till Fleet Foxes och Bright Eyes – First Aid plockar upp trådarna från olika decennier och tar med sig dem vidare.

Med låtar som fått sin form någonstans mellan Svedmyra och Omaha i Nebraska där producenten, tillika Bright Eyes-medlemmen, Mike Mogis har sin studio har de skapat en skiva som visar First Aid Kit i full blom; ett album som låtit en rot leta sig ner bland folkpopens rötter och en annan borra ner sig i klassiska countrymarker.

Annons
Annons

Johanna och Klara Söderberg håller fortfarande 70-talet i ett ömt grepp. De har tagit till sig dess hela estetik och låter sina sånger svepas in i luftigt stormönstrade kaftaner. Med hjälp av folkrockens traditionella hantverk formger de sig själva. Texterna drivs av en charmerande brådmogenhet men meningarna sjungs från hjärtat. First Aid Kit spelar på andras erfarenheter men det är sina egna ord som de klär dem i. Deras uttryck sitter självsäkert i ryggraden.

Mike Mogis har tagit till sig First Aid Kits låtar och lämnat blott en varsam signatur efter sig. För The Lion’s roar är Johanna och Klara Söderbergs album, Mogis har främst gjort deras närvaro ännu större och låtit First Aid Kits begåvning visas i ett kritvitt strålkastarljus.

Klara Söderberg tar täten i sången och storasyster Johanna följer lyhört efter. First Aid Kit rör sig barfota över akustiska marker och låter stråkar och blås färga melodierna. Det är pop så traditionstrogen att den istället för att skriva om regler väljer att följa de befintliga.

**
First Aid Kits främsta** superkraft är dock en närvaro så magisk att den också får härdade punkikoner att falla i tårar.

Veckans skrivrecensioner

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons