Annons

Partier pressar regeringen om mer stöd

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson.
Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens samarbetspartier C och L ligger i för att få till mer coronastöd till krisande företag.

– Det är brådskande. Det handlar snarare om veckor än om månader, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Under strecket
Lars Larsson / TT
Publicerad

– Jag hoppas och tror att allt fler partier kommer att tycka att det är en bra idé, fortsätter Persson, vars parti särskilt lyfter ett krav om ett omsättningsstöd för företag som sett intäkterna rasa.

Han säger att det sker samtal hela tiden mellan C och L och regeringen vad gäller om det kan behövas mer stöd.

En källa med insyn säger dock till TT att det för närvarande är tvärstopp signalerat från finansminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson och andra regeringsföreträdare har hittills sagt att, visst – det kan behövas mer samtidigt som de pekat på att över hundra miljarder kronor redan har lagts fram och att det inte går att göra slut på alla pengar nu. Och företag kommer att gå i konkurs, alla kan inte räddas av staten, har Andersson klargjort.

Men förutom L och C så ligger även Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på för att fler miljarder måste fram, till exempel för att staten ska stå för korttidspermittering på heltid.

Men det gäller även någon form av omsättningsstöd, eller direktstöd, till företag som sett omsättningen rasa i viruskrisen.

Annons
Annons

– Det är miljarder vi pratar om, det är kostsamt, men kostnaden för att inte göra något är enorm, säger Mats Persson och använder argument som också Moderaterna har använt flitigt.

Det är bättre att satsa på att rädda företag med mångmiljardpaket nu än att "behöva satsa väldigt stora summor på a-kassa efteråt" uttryckte M-ledaren Ulf Kristersson det i en intervju med Dagens Nyheter.

Kristdemokraterna utesluter inte att försöka gå vidare i riksdagen för att få majoritet för mer stöd snabbt till företag i kris. Oppositionen har en möjlighet att prata ihop sig om något i samband med att de ska lämna sina budgetmotioner som svar på regeringens vårproposition före slutet av april.

Sverigedemokraterna har lämnat in ett papper i näringsutskottet för att få till ett utskottsinitiativ.

"En modell för att mer träffsäkert nå de näringsidkare som drabbats av omfattande intäktsbortfall, samtidigt som deras kostnaderna förblir nästintill oförändrade, är direktstöd. Där ersättningen har sin utgångspunkt i hur stort intäktsbortfall man fått till följd av pandemin." skriver SD och vill att riksdagen ska be regeringen att snabbt återkomma med en modell för direktstöd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons