Annons

Göran Eriksson:Riksdagspartiet Bannon egentligen borde ragga på

Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto: Ennio Leanza/AP

Sverigedemokraternas ledning har flera skäl att vilja distansera sig från Donald Trumps sparkade chefsstrateg Steve Bannon. Och om SD inte vill samarbeta, så kan ett tips till Bannon vara att det nu finns ett ännu mer högerradikalt parti i den svenska riksdagen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 4
Foto: APBild 2 av 4
Foto: APBild 3 av 4

Gustav Kasselstrand, ledare för nybildade Alternativ för Sverige.

Foto: Erik Simander/TTBild 4 av 4
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon tänker åka till Sverige, och vill inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger han i en intervju med DN.

Varför jublar inte partiet?

Sverigedemokraternas ledning har gärna associerat sig till den strömning som förde Donald Trump till makten, men alltid hållit en viss distans till Donald Trump själv. ”Jag har aldrig varit jätteförtjust i Trump. Han har ett märkligt kroppsspråk som jag inte alls inspireras av. Flera ogenomtänkta förslag imponerar inte heller”, sa Jimmie Åkesson till SvD direkt efter Trumps valseger 2016.

SD:arna gör ett bra jobb med att spela överraskade.

Åkessons ledarstil är också svenskt kontrollerad, långt ifrån Trumps yviga och impulsstyrda populism. Men kanske är förklaringen så enkel som att Trump är väldigt impopulär i Sverige, och att det är här som SD ska vinna sina röster.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 2
Foto: APBild 2 av 2

Men Steve Bannon är ju full av entusiasm inför SD som politiskt exempel och vill komma hit ”och lära sig”?

SD-ledningen förnekar all kännedom om besöket och Bannons planer, och visar måttlig entusiasm. ”Spontant känns inte detta prioriterat från vår sida”, säger gruppledaren Mattias Karlsson till Aftonbladet.

”Inget jag känner till. Har frågat runt och det finns ingen annan som känner till detta” sms:ar partisekreteraren Richard Jomshof till DN.

Foto: AP

Är Bannons raggningsförsök alltså inte förankrat hos Sverigedemokraterna?

Det är svårt att säga. SD:arna gör ett bra jobb med att spela överraskade, men visst finns det också politiska skäl för SD att inte vilja associeras med Bannon:

Ett tips är att han ju kan fortsätta att ragga i den svenska populistbaren.

  • Han har haft en ledande roll på Cambridge Analytica – konsultföretaget som nu har hamnat i blåsväder för att ha använt smutsiga metoder i Trump-kampanjen.
  • Han har nyss turnerat bland Europas högerpopulister och bland annat besökt Marine Le Pen och Nationella Fronten och uppmanat dem att vara stolta över att de kallas rasister.
  • Och han fick faktiskt sparken av Donald Trump – som har sagt att Bannon då också förlorade förståndet.
Foto: AP
Annons
Annons

Gustav Kasselstrand, ledare för nybildade Alternativ för Sverige.

Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

Men varför säger Bannon då att han vill samarbeta med Sverigedemokraterna?

Förmodligen för att han vill göra det, han har som sagt redan engagerat sig i att hjälpa europeiska partier långt ut på högerkanten. Landet Sverige är dessutom lockande för politiker som Bannon, som använder det svenska exemplet för att försöka beskriva hur invandring förstör ett land. Nyhetssajten Breitbart – som Bannon också fått sparken ifrån – skriver mycket om Sverige på temat ”det förlorade paradiset”.

Gustav Kasselstrand, ledare för nybildade Alternativ för Sverige.
Gustav Kasselstrand, ledare för nybildade Alternativ för Sverige. Foto: Erik Simander/TT

Men om SD verkligen inte vill samarbeta, vad ska Bannon då göra i Sverige?

Ett tips är att han ju kan fortsätta att ragga i den svenska populistbaren. Lite i skymundan har Sverige nu fått ett nionde riksdagsparti i form av Alternativ för Sverige, som nu har två avhoppade riksdagsledamöter från SD – och säger sig förhandla med flera.

Partiet bildades av ungdomsförbundare som slängdes ut ur Sverigedemokraterna, för att ledningen ansågs dem för högerextrema. Alternativ för Sverige har kanske inte samma skäl att avvisa en uppvaktning från Bannon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons