X
Annons
X

Partiråd i Liberalerna efter Kristersson-omröstning

Liberalerna planerar ett möte med det beslutande partirådet den 23 november – två veckor efter omröstningen om Ulf Kristersson (M) i riksdagen. Det kan vara ett tillfälle att ompröva beslutet att rösta nej till M-ledaren och även öppna för Stefan Löfven (S).

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
”Om vi aktivt skulle gå in och stödja Ulf Kristersson eller aktivt stödja Stefan Löfven med delar av Alliansen behöver vi ett partiråd, det mandatet har vi inte i dag”, säger Liberalernas presschef Elin Boberg. På bilden Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).
”Om vi aktivt skulle gå in och stödja Ulf Kristersson eller aktivt stödja Stefan Löfven med delar av Alliansen behöver vi ett partiråd, det mandatet har vi inte i dag”, säger Liberalernas presschef Elin Boberg. På bilden Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det år när vi inte har landsmöte ska vi enligt våra stadgar ha partiråd. Då har vi sedan länge bokat den 23 november som ett datum när vi kan ha det och som är skuggat i allas kalendrar. Om det skulle lösa sig med Alliansen och MP kommer partirådet inte att hantera regeringsfrågan utan ha andra diskussioner om vi håller fast vid det datumet, säger Liberalernas presschef Elin Boberg.

Vid det senaste landsmötet i november 2017 tog Liberalerna avstånd från att ”förhandla politiska uppgörelser med Sverigedemokraterna” med hänvisning till partiets ”nazistiska rötter i relativt modern tid”.

Samtidigt uttalade sig partiet lika tydligt för en alliansregering. Motiveringen var ”en tydlig politisk skillnad mellan Alliansen och de rödgröna” i ”tunga och viktiga frågor”:

Annons
X

”Den rödgröna regeringens höjda skatter, höjda bidrag och subventioner, stela och oflexibla arbetsmarknad som stänger ute nyanlända, nej till valfrihet, företagsfientlighet, vinstförbud och flumskola”.

Vid rödgrön övervikt efter valet ”återstår blocköverskridande samverkan”, konstaterade landsmötet och det är detta som nu binder partiledaren Jan Björklund, partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Liberalerna kan inte rösta ja till M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister utan att partirådet ger klartecken för andra lösningar på regeringskrisen, antingen vid det planerade mötet eller vid ett snabbinkallat extra möte efter kallelse från partistyrelsen.

– Riksdagsgruppen och partistyrelsen har hämtat stöd i landsmötet och det går ut på att vi ska hålla ihop Alliansen och arbeta blocköverskridande och att vi inte ska ge SD inflytande. Utifrån det har riksdagsgruppen och partistyrelsen mandat att rösta nej men inte rösta ja till Ulf Kristersson för vi ser att det finns fler vägar att utröna på djupet, säger Elin Boberg.

Det kan ändras av partirådet i ett senare skede?

– Ja, precis, och om vi spekulerar väldigt vilt: Om Stefan Löfven skulle lägga fram ett regeringsförslag som innehåller honom själv som statsminister och bara delar av Alliansen, där vi då skulle ingå, så är det alltså samma sak.

En regering med S, MP, C och L kräver också beslut i partirådet?

– Ja, precis.

Innan Liberalerna eventuellt överger principbesluten från landsmötet 2017 anser man att andra lösningar måste köras i botten. I samtliga fall är det då blocköverskridande samarbeten. Antingen mellan Alliansen och S eller MP eller en koalition mellan S och M.

– Om vi aktivt skulle gå in och stödja Ulf Kristersson eller aktivt stödja Stefan Löfven med delar av Alliansen behöver vi ett partiråd, det mandatet har vi inte i dag.

I partirådet ingår samma ledamöter som i partistyrelsen plus 65 ombud för partiets förbund i landet och representanter för ungdoms- och kvinnoförbunden. Enligt stadgarna ska möten i partirådet varslas en månad i förväg, utom ”i synnerliga fall”.

– Partirådet kan kallas in över dagen i princip. Våra representanter är väl informerade om att de med kort varsel ska kunna ställa in sig till ett partiråd.

Hur kommer det att bli?

– Vid några vägar framåt måste vi göra det utifrån när de förslagen läggs. Sannolikheten att vi behöver kalla in partirådet på grund av regeringsfrågan är väl ganska stor, säger Elin Boberg.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna KRISTERSSON ÄNDA IN I KAKLET
Annons
X
Annons
X
Annons
X

”Om vi aktivt skulle gå in och stödja Ulf Kristersson eller aktivt stödja Stefan Löfven med delar av Alliansen behöver vi ett partiråd, det mandatet har vi inte i dag”, säger Liberalernas presschef Elin Boberg. På bilden Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X