Annons

Partistrateg: "Trump visar tecken på desperation"

Donald Trumps förslag om att stoppa alla muslimer från att komma in i USA fördöms från båda partier. Fastighetsmagnaten och republikanska presidentkandidaten liknas nu vid både Hitler och Mussolini.

– Ett tecken på en desperat kandidat, säger politiska analytikern John Feehery till SvD.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump, republikansk presidentkandidat.

Foto: Randall Hill/ReutersBild 1 av 1

Donald Trump, republikansk presidentkandidat.

Foto: Randall Hill/ReutersBild 1 av 1
Donald Trump, republikansk presidentkandidat.
Donald Trump, republikansk presidentkandidat. Foto: Randall Hill/Reuters

NEW YORK. Mindre än ett dygn efter att president Obama i ett tal till nationen på söndagskvällen slog fast att USA:s muslimer är en nödvändig samarbetspartner i kampen mot terrorismen, så gick republikanska presidentkandidaten Donald Trump åt rakt motsatt håll.

Trump vet inget om politik, han vet inget om världen utanför USA, han vet inget om religion. Han vet ingenting.

”Donald J Trump föreslår totalt och fullständigt stopp för muslimer att komma in i USA tills vårt lands representanter kan fundera ut vad som pågår”, löd ett pressmeddelande från Trumps kampanjstab i Trump Tower på Manhattan. Miljardären följde sedan upp förslaget på ett valmöte på måndagen.

Reaktionen blev omedelbar. Donald Trump ”suddar ut alla tvivel: han ställer upp i presidentvalet som en fascistisk demagog”, twittrade demokratiska presidentkandidaten Martin O’Malley. Även Trumps partikamrater gick till hårt angrepp mot Trumps försök att, som det verkar, utmåla alla USA:s muslimer som potentiella terrorister.

Annons
Annons

– Det här är den typen av saker folk säger som saknar erfarenhet och inte vet vad de pratar om, säger New Jerseys guvernör Chris Christie, också republikansk presidentkandidat, i en tv-intervju.

Vid en moské i Brooklyn, New York, Greenpoint Islamic Center, låter det likadant.

– Trump vet inget om politik, han vet inget om världen utanför USA, han vet inget om religion. Han vet ingenting, säger Omar som jobbar vid moskén till SvD.

Tidningen Philadelphia Daily News liknade på tisdagens förstasida Trump vid Adolf Hitler, stående med höjd högerarm ovanför rubriken ”The new furor”, ungefär ”Den senaste rasande attacken”, en ordlek som anspelar på tyskans ”führer”.

Det kommer säkert att fungera inom en viss del av väljarna.

Trumps utspel kommer samtidigt som en ny opinionsmätning placerar honom på andra plats efter Texassenatorn Ted Cruz i nyckeldelstaten Iowa, först ut i primärvalen i februari. Uttalandet om muslimerna är designat att åter föra Trump upp i ledningen, tror John Feehery, konservativ partistrateg i Washington DC.

– Det kommer säkert att fungera inom en viss del av väljarna, säger John Feehery till SvD.

Den senaste mätningen ger Cruz 24 procent av de republikanska väljarna i Iowa medan Trump får 19 procent.

Nationellt leder Trump alltjämt med 30 procent, enligt en snittberäkning av de senaste mätningarna enligt Real Clear Politics, med Cruz och Ben Carson, pensionerad kirurg och liksom Trump politisk novis, på delad andraplats.

Donald Trump har trappat upp sin anti-muslimska retorik kraftigt efter terrorattacken i Paris förra månaden, samt igen efter terrordådet i San Bernardino i Kalifornien i onsdags. Missnöjet med honom är samtidigt stort inom det republikanska politiska etablissemanget. Risken är, menar partiveteraner, att partiet genom att välja en kandidat som Trump, Cruz eller Carson mer eller mindre skulle skänka bort Vita Huset till Hillary Clinton.

Och jag tror inte heller att någon av dem egentligen tror på den här sortens retoriska förslag, det är vad som är särskilt irriterande.

– Jag tycker det är två kandidater som är särskilt skadliga för Republikanerna, den ena är Donald Trump, den andra är Ted Cruz. De är båda är ute efter samma väljare. Och jag tror inte heller att någon av dem egentligen tror på den här sortens retoriska förslag, det är vad som är särskilt irriterande, säger John Feehery.

Som läget ser ut nu, vem tror du vinner Republikanernas nominering?

– Jag själv tror fortfarande på Jeb Bush, men jag vet att det låter galet.

Floridas tidigare guvernör Jeb Bush har under 4 procent i stöd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons