Annons

Underhåll väntas ställa till det i påsktrafiken

Omfattande underhåll av järnvägen väntas ställa till det för tågresenärer i påsk. Räkna med omkring 30 minuters längre restid om du ska resa söderöver från Stockholm i helgen.

Under strecket
Publicerad

Tågspåren mellan Stockholm central och Stockholm södra, den så kallade ”getingmidjan”, kommer att vara helt avstängda i påsk. Bilden är från i somras.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 6

Gröna linjen stängs delvis mellan 21 och 22 april.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 2 av 6
Foto: Henrik Mongomery/TTBild 3 av 6
Foto: Jon Olav Nesvold/ TTBild 4 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 5 av 6
Foto: Johan Nilsson/TTBild 6 av 6

Tågspåren mellan Stockholm central och Stockholm södra, den så kallade ”getingmidjan”, kommer att vara helt avstängda i påsk. Bilden är från i somras.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Tågspåren mellan Stockholm central och Stockholm södra, den så kallade ”getingmidjan”, kommer att vara helt avstängda i påsk. Bilden är från i somras.
Tågspåren mellan Stockholm central och Stockholm södra, den så kallade ”getingmidjan”, kommer att vara helt avstängda i påsk. Bilden är från i somras. Foto: Anders Wiklund/TT

Precis som i somras använder Trafikverket långhelgen för att kunna arbeta utan störningar, framför allt i och omkring Stockholm. Landets mest trafikerade tågsträcka, den så kallade ”getingmidjan" söder om Stockholm central, kommer att stängas av helt från och med klockan 22 på skärtorsdagen till klockan 05 på tisdag 23 april.

– Åker man söderifrån får man kliva av på Stockholm södra eller Flemingsbergs station och byta till pendeltåg in till Stockholm city. Kommer man norrifrån behöver man åka pendeltåg mellan Stockholm city och Stockholm södra, säger Joanna Ljunggren som är presskommunikatör på Trafikverket.

Hon forsätter:

– Det kan ta lite längre tid än normalt, mellan 20 och 30 minuter. Men tiderna för byten ska vara inräknade i restiden på biljetten.

Annons
Annons

Gröna linjen stängs delvis mellan 21 och 22 april.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Samtidigt kör SJ med fulla tåg på flera sträckor.

Vi kan arbeta strömlöst, vilket gör det säkrare för de som arbetar.

– Det är väldigt fullbokat, framför allt mellan storstäderna och på nattågen norrut, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Han uppmanar resenärer att vara ute i god tid och att inte packa mer än man kan bära själv.

– Särskilt under stora reshelger kan det bli ont om plats om man har mycket packning, säger Stephan Ray.

Varför stänger Trafikverket järnvägen när det är så många som reser? Joanna Ljunggren säger att det ändå är enklare att göra arbetena på långhelger när man inte måste ta hänsyn till alla som vardagspendlar.

– När vi stänger i båda riktningarna hinner vi genomföra mer arbeten under kortare tid. Ett skäl till totalavstängningen är att vi kan arbeta strömlöst, vilket gör det säkrare för de som arbetar. Det kan man ju ta med sig när man känner att det är lite krångligt.

Även resenärer norr om Stockholm central påverkas av underhållsarbeten. Mellan Stockholm central och Solna station påverkas framkomligheten för fjärrtågs-, regional- och flygtågstrafiken norrut mot Arlanda och Uppsala. Även resande mot Västerås påverkas av banarbete i Bålsta, och mellan Sundbyberg och Jakobsberg.

Här är några av de andra arbetena i landet:

SL stänger gröna linjen mellan T-centralen och Slussen

Gröna linjen stängs delvis mellan 21 och 22 april.
Gröna linjen stängs delvis mellan 21 och 22 april. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Foto: Henrik Mongomery/TTBild 1 av 2
Foto: Jon Olav Nesvold/ TTBild 2 av 2

Mellan 21 och 22 april ställs tunnelbanans gröna linje in mellan Slussen och T-centralen på grund av en reparation av Söderströmsbron. Samtidigt förstärks den röda linjen med fler avgångar mellan Liljeholmen och Tekniska högskolan.

– Annars gäller det som vanligt att hålla sig uppdaterad om resvägar i vår app och på sl.se, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Örebro län – regionaltågen påverkas

Foto: Henrik Mongomery/TT

Mellan Ludvika och Lindesberg stängs trafiken av mellan 18 april klockan 22 och 23 april klockan 05. Påverkas gör bland annat regionaltågstrafiken på sträckan mellan Örebro och Borlänge.

I Hallsberg pågår ett omfattande arbete med att bygga dubbelspår. Utbyggnaden ska ansluta till befintligt dubbelspår norrut mot Örebro och det kommande dubbelspåret söderut, mot Mjölby.

Därför kommer trafiken under hela året att ha en begränsad framkomlighet genom Hallsberg. Dock utan någon större påverkan tidsmässigt.

Gävleborgs län – tåg kan ersättas

Foto: Jon Olav Nesvold/ TT

Mellan Ockelbo och Ånge genomförs under påsk (18–22 april) ett flertal underhållsarbeten mellan klockan 09 och 15. Arbetena påverkar regionaltågstrafiken mellan Ockelbo och Ljusdal.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TTBild 2 av 2

Detta kan komma att innebära att tågen leds en annan väg, att tåget ersätts med annat transportmedel eller att restiden blir längre.

– Den restid som står på biljetten man får i handen inför påskresan är den som gäller. Man har tagit höjd för förseningar, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Hallands län – ombyggnation i Varberg

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I Varberg pågår det en större ombyggnation, delvis i en tunnel. 7,5 kilometer dubbelspårig järnväg ska byggas, varav 3,2 kilometer kommer att gå i en tunnel under Varbergs stad.

Förberedande arbeten i staden med att lägga om ledningar där spåren ska dras har redan inletts. Därför är det avstängt för tågtrafik genom staden från och med 18 april klockan 21 till och med 22 april klockan 11.

Detta påverkar fjärrtågtrafiken mellan Göteborg och Malmö samt regionaltågstrafiken mellan Göteborg och Halmstad.

– Lokala tågoperatörer har egna lösningar. Det kan vara buss, säger Bengt Olsson.

Skåne län – avstängt mellan Malmö och Lund

Foto: Johan Nilsson/TT

Även mellan Malmö och Lund görs det arbeten under påsken. Därför kommer det att vara avstängt för trafik mellan 18 april klockan 23 och 19 april klockan 09.

Avstängningen kommer att efterföljas av begränsad framkomlighet från och med 19 april klockan 09 till och med 21 april klockan 18. Detta kan påverka samtlig tågtrafik på sträckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons