Annons

Påskhelgens bästa tv, streaming och filmer

Det mest förbjudna och Selfish Giant är några av tipsen om bästa påsk-tv.
Det mest förbjudna och Selfish Giant är några av tipsen om bästa påsk-tv.

”Filmen som visar att Netflix har förbättrat sig”. SvD:s filmredaktör Elias Björkman tipsar om det bästa bland påskens serier, streaming och filmer.

Under strecket
Publicerad
Foto: Camilla Skagerström/Nordisk FilmBild 1 av 1

1 / 13

Skärtorsdag, 24 mars

Foto: Camilla Skagerström/Nordisk Film

Grankriget

Dokumentär, 20.00, SVT2

Det börjar redan på juldagen och pågår ända fram till påsk: grankriget. Att det är blodigt allvar vittnar 14-årige Elis, Rö-klanen, ord om: ”Norrgårn är dom man hatar mest. Slåss dom med nävar slåss vi med nävar, brottas dom brottas vi”. Reglerna är enkla: den av de fyra stora klanerna som lyckats samla ihop flest kasserade julgranar, och på så vis får den högsta påskbrasan, vinner. Traditionen är anrik men har på senare år spårat ut i en allt brutalare jakt på slängda granar i och med att de vuxna blivit allt mer delaktiga i jakten; förr i tiden var det barnens spel men nu tvingas brandförsvar och kommun mobilisera under månaderna granjakten pågår i Göteborgs skärgård.

Annons
Annons
Foto: Warner Bros.Bild 1 av 1

2 / 13

Foto: Warner Bros.

Heat

Actionthriller, 22.00, TV12

Michael Manns mästerliga actionthriller där Al Pacino, plågad polis vid LAPD, och Robert De Niro, skurkgeni, äntligen möts på film. Återse denna kvalitetsspänning i väntant på den utlovade fortsättning som nyligen utannonserades.

Annons
Annons

Joel Kinnaman.

Foto: Lena Garnold/Tre VännerBild 1 av 1

3 / 13

Långfredag, 25 mars

Joel Kinnaman.
Joel Kinnaman. Foto: Lena Garnold/Tre Vänner

Snabba cash II

Actionthriller, 22.00, SVT1

”Snabba cash”-filmerna tog sig aldrig efter den första lyckade installationen i serien. Men SVT visar nu ”Snabba cash 2” och ”Snabba cash III – livet deluxe” (påskdagen, 22.00, SVT1) för den som lyckades missa de framgångsrika filmerna när de kom.

Annons
Annons

Cilla Thorell.

Foto: SVTBild 1 av 1

4 / 13

Cilla Thorell.
Cilla Thorell. Foto: SVT

Det mest förbjudna

Miniserie, 21.00, SVT1

Påskens mest påkostade satsning är Tova Magnussons dramaserie med manus av Åsa Lantz, fritt efter Kerstin Thorvalls ”Det mest förbjudna”. Cilla Thorell gör huvudrollen som den hyllade författaren som går på tvärs mot tidens förväntningar på hur en kvinna, och mor, får och bör uppträda. SvD:s Jeanette Gentele hyllade serien och gav den högsta betyg: ”Cilla Thorell är i bild så gott som alla de tre timmar serien varar och det finns inte en död minut. Hon gör ett fullständigt fantastisk porträtt av en kvinna som inte vill avstå utan ha allt. Man måste inte älska henne, man måste inte beundra henne – men man kan inte låta bli att fascineras av henne.” En serie du inte får missa. Samtliga tre avsnitt sänds under påskhelgen.

Annons
Annons
Foto: Xavier Lahache/Canal+Bild 1 av 1

5 / 13

Foto: Xavier Lahache/Canal+

Falsk identitet

Thrillerserie, 21.45, SVT2

Fransk thrillerserie om Guillaume Debailly, en toppagent inom den franska underrättelsetjänsten som återvänder till Paris efter att sex års utlandstjänst i Syrien i sex år. I hemlandet hamnar han mitt i utredningen på en försvunne kollega. Spännande men något långsamt, och ojämnt, första avsnitt.

Annons
Annons

Gibson och Glover, buddy cop-filmens finaste?

Foto: Warner BrosBild 1 av 1

6 / 13

Gibson och Glover, buddy cop-filmens finaste?
Gibson och Glover, buddy cop-filmens finaste? Foto: Warner Bros

Dödligt vapen

Action, 22.30, Kanal 5

Vad kan passa bättre än att se om en odödlig actionklassiker i påsk? Martin Riggs är suicidal narkotikapolis som paras ihop med erfarne mordutredaren Roger Murtaugh. Gibson och Glover briljerar i buddy cop-film av finaste snitt.

Annons
Annons

Springsteen i studion.

Foto: Krause, Johansen/SONYBild 1 av 1

7 / 13

Påskdagen, söndag 27 mars

Springsteen i studion.
Springsteen i studion. Foto: Krause, Johansen/SONY

Bruce Springsteen – The ties that bind

Musikdokumentär, 21.00, SVT2

SVT kan inte få nog av rockgubben Springsteen: i julas var det livekonsert och nu blir det dokumentär med fullt fokus på Springsteens ”The river”-skiva från 1980. Aldrig tidigare visat arkivmaterial från ”The river”-turnén utlovas, liksom intervjuer med de medverkande med självklart fokus på New Jersey-sonen själv som även bjuder på avskalade versioner av låtarna från albumet.

Annons
Annons

Eddie Murphy och Shari Headley.

Foto: Paramount PicturesBild 1 av 1

8 / 13

Annandag påsk, måndag 28 mars

Eddie Murphy och Shari Headley.
Eddie Murphy och Shari Headley. Foto: Paramount Pictures

En prins i New York

Komedi, 16.30, TV4

Perfekt eftermiddagsfilm med Eddie Murphy som afrikansk prins i New York. Nej, alla skämt har inte åldrats väl. Ja, Eddie Murphy har varit ett komiskt geni en gång i tiden.

Annons
Annons
Foto: Helene NordgrenBild 1 av 1

9 / 13

Streaming

Foto: Helene Nordgren

Gråbo

SVT Play

Malin Skjöld tidigare bland annat gjort mästerverket ”Plötsligt i Vinslöv”. Nu riktar hon sin kamera mot Gråbo, ett något slitet bostadsområde utanför Visby. Skjöld har en unik människokännedom och i lyckad kollagestil gestaltas mötena med de unika invånarna.

Annons
Annons

Lotje Sodderland.

Foto: NetflixBild 1 av 1

10 / 13

Lotje Sodderland.
Lotje Sodderland. Foto: Netflix

My beautiful broken brain

Dokumentär, Netflix

Filmaren Lotje Sodderland drabbas av en stroke men överlever. I denna David Lynch-producerade dokumentär får vi följa hennes väg tillbaka till en fungerande vardag. Fascinerande och välgjort.

Annons
Annons

Conner Chapman och Shaun Thomas.

Foto: IFC FilmsBild 1 av 1

11 / 13

Conner Chapman och Shaun Thomas.
Conner Chapman och Shaun Thomas. Foto: IFC Films

The selfish giant

Drama, Netflix

Netflix filmutbud har länge varit mer än trist. Men på sistone verkar streamingtjänsten ha förbättrat sig och lagt till en hel del kvalitetsfilm. En av dessa är Clio Barnards fenomenala ”The selfish giant”, om två pojkar i en fattig nordengelsk avkrok.

”Barnard har skapat en 'Möss och människor' för vår tid – smärtsamt vacker och med akut politisk udd” skrev SvD:s recensent i sin hyllande recension som gav högsta betyg.

Annons
Annons
Foto: Patrick Harbron/NetflixBild 1 av 1

12 / 13

Foto: Patrick Harbron/Netflix

Daredevil

Säsong 2, Netflix

Det gäller att navigera försiktigt mellan de extrema mängder Marvel-titlar som förvandlas till tv-serier just nu: på varje ”Jessica Jones” (bästa superhjälten!) går det en ”Legends of tomorrow” (brutalt plågsam fulkuliss-action). ”Daredevil” är en av Marvels mer kvalitativa titlar. Charlie Cox är tillbaka som den blinde advokaten Matt Murdock som kvällstid förvandlas till Daredevil för att tampas med ondingar. Den andra säsongen är inte lika helgjuten som den första men tillhör ändå toppskiktet bland seriehjältar som blivit tv-serier.

Annons
Annons

13 / 13

Efter reklamen visas:
”Det är en tv-påsk utan dess like”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons