Annons

Kraftigt åskväder drog fram över Västsverige

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska som omfattar bland annat Bohuslän och Göteborg. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska som omfattar bland annat Bohuslän och Göteborg. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett kraftigt åskväder har dragit fram över Västsverige.

I Lilla Edet började det brinna vid ett pappersbruk efter ett blixtnedslag.

Under strecket
Malin Jansson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Ovädret drog fram under söndagen. SMHI utfärdade en klass 1-varning för kraftig åska, men varningen togs bort senare under dagen.

– Det mesta av den kraftiga åskan har passerat. Nu är det lite åskceller kvar i närheten av Trollhättan, säger Emelie Hörnqvist, meteorolog vid SMHI, till TT vid 19-tiden.

Hon säger att det grovt uppskattat har varit över 3 000 blixturladdningar över Västra Götaland under dagen.

Under eftermiddagen slog blixten ned i ett returpapperslager vid ett pappersbruk i Lilla Edet och det började brinna, rapporterar flera medier. Det ska inte vara någon spridningsrisk.

Högsommarvärmen har under veckan varit påtaglig framför allt i de norra delarna. Markusvinsa i Pajala kommun uppmätte årets hittills högsta temperatur på 34,8 grader i fredags – och lördagen blev nästan lika het.

I Älvsbyn i Norrbotten uppmättes 34,1 grader och de senaste dygnen har det på flera håll noterats så kallade tropiska nätter vilket innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader nattetid.

Men nu sveper betydligt kallare luft in över landet norrifrån – och temperaturen sjunker rejält där det tidigare varit som varmast.

Även i söder blir det lite svalare med mer moln och skurar.

Det är bara i östra Svealand och södra Norrland som hettan håller i sig ett litet tag till och där det inte är omöjligt att det kan passera 30 grader.

– Men på måndag fortsätter den här svalare luften att röra sig söderut. Och då är det framför allt i södra Sverige som det fortfarande kan komma upp på mellan 25 och 30 grader på sina håll, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

På tisdagen når dock den kallare luften dit också.

– Och då kan det i norr faktiskt ligga på mellan 15 och 20 grader, fortsätter meteorologen som menar att det svalare mer instabila läget ser ut att hålla i sig under hela nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons