Annons

Patriotisk fest och hån på Trumps militärparad

Åsikterna gick isär om Trumps extraordinära nationaldagsfirande under torsdagen.
Åsikterna gick isär om Trumps extraordinära nationaldagsfirande under torsdagen. Foto: Alex Brandon/AP

Dundrande militärflygplan, stridsvagnar och en president som lovordar militären. Donald Trumps nationaldagsfirande innehöll extra allt – inklusive felaktigheter om historien.

Under strecket
Publicerad
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 6
Foto: Jose Luis Magana/APBild 2 av 6
Foto: Alex Brandon/APBild 3 av 6
Foto: Patrick Semansky/TTBild 4 av 6
Foto: Andrew Harnik/APBild 5 av 6
Foto: Carolyn Kaster/APBild 6 av 6
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2
Foto: Jose Luis Magana/APBild 2 av 2
Foto: Andrew Harnik/AP

– USA har genomgått den största politiska resan i mänsklighetens historia, utropade USA:s president Donald Trump inför en jublande folksamling vid Lincolnmonumentet i Washington.

Han hade minst sagt slagit på stort när nationaldagen firades den fjärde juli, enligt Nyhetsbyrån AP. Orkestrar spelade, stridsvagnar rullade på gatorna, flygplan bjöd på show i luften och fyrverkerier smällde långt in på kvällen inför tusentals åskådare.

Presidenten höll låda på scenen i 47 minuter och pratade om allt ifrån hyllningar till ”världens bästa land”, till löften om att den amerikanska flaggan snart ska svaja på Mars.

Foto: Jose Luis Magana/AP
Annons
Annons
Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 2
Foto: Patrick Semansky/TTBild 2 av 2

Flera stridsflygplan showade loss högt över folkmassan som jublade, viftade med hattar och sjöng: "USA! USA!"

Många av besökarna var iklädda de symboliska kepsarna med texten ”Make America great again”. Andra viftade med ”Trump 2020”-flaggor, enligt AP.

– Jag känner mig verkligen patriotisk. Jag älskar det. Alla som står här ute i regnet, som ett enat land igen, säger 56-åriga åskådaren Tom Meehan till den brittiska tidningen The Guardian.

Foto: Alex Brandon/AP

Men sällan ett Trumpframträdande utan kritiker.

Den amerikanska nationaldagen är, om än patriotisk, normalt befriad från politik och domineras vanligtvis inte av militära inslag. Som första president på nästan 70 år att hålla tal under nationaldagen menar kritiker att han använder dagen för att stärka sin position och sätta sig själv i centrum, under en högtid som ska handla om enighet.

En anti-krigsorganisation hade blåst upp en enorm ballong föreställande presidenten som en arg bebis i blöja.

– Han får den har dagen att handla om honom och hans kampanj. Vi tycker att han är som en stor bebis som inte förstår konsekvenserna av sina handlingar, säger demonstranten Medea Benjamin.

– Ballongen är en symbol för hur vi ser på vår president.

Foto: Patrick Semansky/TT
Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2
Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 2

Kritik har även framförts från flera håll mot vad firandet kostat.

– I stället för att ta itu med exempelvis hemlösheten bland krigsveteraner så spenderar han pengar på att boosta sitt ego genom en parad som egentligen bara handlar om honom. Vilket slöseri med pengar, säger demokraten Julian Castro.

Även Afghanistanveteranen och presidentkandidaten Pete Buttigieg, Demokraterna, menar att Trump använder militära resurser för att lyfta sitt eget ego.

Foto: Andrew Harnik/AP

Efter firandet har många även hånat presidenten för att ha bristande historiekunskaper. Under talet hyllade han revolutionsarmén som 1775–1783 stred för USA:s självständighet från Storbritannien.

Men när presidenten gick in på detaljer om hur det hela gått till hajade många nationaldagsfirare till.

– Vår armé bemannade luften, slog genom vallar och tog över flygplatser, sade han.

Det fanns varken flygplan eller flygplatser på 1700-talet – det skulle dröja över hundra år innan det första flygplanet uppfanns. Det dröjde dock inte länge innan sociala medier svämmade över av skämt, hån och ihopklippta bilder.

Foto: Carolyn Kaster/AP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons