Annons

Påven ber rohingyer om förlåtelse

Påven valde att skippa påvemobilen under besöket i Bangladesh och tog i stället en cykeltaxi när han skulle till ett möte i huvudstaden Dhaka.
Påven valde att skippa påvemobilen under besöket i Bangladesh och tog i stället en cykeltaxi när han skulle till ett möte i huvudstaden Dhaka. Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Under strecket
TT-AP
Publicerad

Påve Franciskus har bett flyktingar från den förföljda muslimska minoritetsgruppen rohingya om förlåtelse för den smärta de åsamkats, och för "världens likgiltighet".

Uttalandet gjordes när han träffade rohingyer som flytt till Bangladesh från Burma, som påven besökte tidigare under resan. Påven avstod då från att specifikt nämna rohingyernas umbäranden, även om han manade till respekt för mänskliga rättigheter. Han nämnde inte heller folkgruppen vid namn, men efter mötet med flyktingarna använde han för första gången under resan ordet "rohingya".

Myndigheterna i Burma vägrar erkänna rohingyerna som en egen etnisk grupp och förvägrar dem medborgarskap. Över 600 000 har tagit sig över gränsen till Bangladesh efter en brutal militär insats i den burmesiska delstaten Rakhine, som av FN kallats "ett skolboksexempel på etnisk rensning".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons