Annons

Ny pedofilskandal blir dynamit i EU-valet

”De enorma lidanden som tillfogats offren fyller oss med sorg och skam”, sa ärkebiskop Wojciech Polak i helgen.
”De enorma lidanden som tillfogats offren fyller oss med sorg och skam”, sa ärkebiskop Wojciech Polak i helgen. Foto: Damian Klamka / TT

En dokumentär om sexuella övergrepp på barn utförda av präster skakar Polen inför nästa veckas EU-val. Avslöjandena väntas drabba det konservativa regeringspartiet PIS som är nära allierat med kyrkan.

Uppdaterad
Publicerad

BONN Beklämmande scener utspelas i dokumentären ”Tylko Nie Mów Nikomu”, ”Berätta inte för någon”, när präster efter decennier konfronteras med offren för deras sexuella övergrepp.

– Jo, jag ville bara fråga prästen varför? undrar den kvinnan med darrig röst och tårar i ögonen.

– Ni har förstört mitt liv. Ni vet det.

Annons

Framför den 39-åriga Anna Czarna sitter en gammal man i tjocka filttofflor och mumlar undvikande. Det är prästen som förgrep sig sexuellt på henne för 32 år sedan och avtvingade henne ett löfte att aldrig berätta för någon.

Filmen som har gjorts av författaren och dokumentärfilmaren Tomasz Sekielski slog ner som en bomb i Polen när den släpptes i helgen. Sedan dess har den setts 11,6 miljoner gånger på Youtube.

En av prästerna som förekommer i dokumentären är den nyligen avlidne Franciszek Cybula som i många år var fredsnobelpristagaren Lech Walesas personliga präst och förtrogne. I filmen bagatelliserar han beskyllningarna och låter förstå att det rörde om ömsesidiga behov av närhet och ömhet.

– Det är bittert att få erfara att min präst, min biktfader, uppfört sig så dåligt, citeras den tidigare Solidaritetsledaren i polska The Times och uppmanar kyrkan att en gång för alla sätta stopp för sexuella övergrepp.

Tidigare i år publicerade katolska kyrkan en rapport som visar att präster officiellt anmälts för övergrepp på 625 barn sedan 1950.

– Vi vet att det bara är toppen på ett isberg, sa ärkebiskopen Marek Jedraczewski.

PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski har fördömt de sexuella övergrepp som framkommer i dokumentären.
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski har fördömt de sexuella övergrepp som framkommer i dokumentären. Foto: Lukasz Kalinowski / TT

I Polen är den katolska kyrkan en maktfaktor med 12 miljoner polacker som går i kyrkan varje söndag – och där ofta får ta del av ett konservativt politiskt budskap.

Djupast är religionen förankrad i den äldre generation medan yngre polacker betraktar religionens betydelse i vardagslivet som mindre viktig. Skillnaden mellan yngre och äldre uppgår enligt en rapport förra året till 23 procentenheter, mer än i något annat land.

För regeringspartiet Lag och Rättvisa, PIS, som är nära allierat med kyrkan kommer den heta debatten om prästernas övergrepp som en kalldusch i slutspurten av valrörelsen.

I en av de senaste mätningarna är försprånget gentemot oppositionella Europeiska alliansen bara fem procentenheter. Precis som Europeiska alliansen, med det tidigare liberala regeringspartiet Medborgarplattformen i spetsen, lär också Robert Biedrons nygrundade parti Wiosna gynnas av pedofilskandalen.

Robert Biedron, ledare för nya partiet Wiosna.
Robert Biedron, ledare för nya partiet Wiosna. Foto: Tomas Lundin

Biedron som är en tidigare HBTQ-aktivist låter nu partiet visa dokumentären runt om i landet. Den projiceras på väggar och murar utomhus, bland annat på kyrkor och på biskopen i Gdansks hus.

– Filmen har varit ute i flera dagar nu. Men än har polisen inte knackat på dörren hos skyldiga, kritiserar Robert Biedron.

Jaroslaw Kaczynski som leder regeringspartiet PIS har i starka ordalag fördömt de sexuella övergreppen och lovat att skärpa straffen från dagens maximalt tolv år till 30 år.

Även Polens biskopar har reagerat skarpt. ”De enorma lidanden som tillfogats offren fyller oss med sorg och skam”, förklarade i helgen ärkebiskop Wojciech Polak. Men biskopar som Piotr Libera från Plock har också öppet medgett att präster som förgripit sig på barn inte polisanmälts utan omplacerats.

Annons
Annons

PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski har fördömt de sexuella övergrepp som framkommer i dokumentären.

Foto: Lukasz Kalinowski / TT Bild 1 av 2

Robert Biedron, ledare för nya partiet Wiosna.

Foto: Tomas Lundin Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons