Annons

Pelosi: ”Motståndet leds av kvinnor”

Kongressvalet i USA blev en nagelbitare. Och när det var över utropade bägge partier sig till vinnare. Resultatet innebär en för presidenten besvärande situation i representanthuset och ett stökigt politisk dödläge. Samtidigt tycks Trumps väljare nöjda och Republikanerna utökade sin majoritet i senaten.

Under strecket
Publicerad

Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare i representanthuset.

Foto: Jacquelyn Martin/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Efter mellanårsvalet – här är det du behöver veta nu

NEW YORK Trump hade satt sig själv i centrum för valet som sågs som en folkomröstning om hans presidentskap. Och det amerikanska folket var fortsatt splittrat. Runt midnatt amerikansk tid twittrade Trump om succén i valet till senaten där Republikanerna utökade sin majoritet. Men under valnatten ringde han också och gratulerade Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, till partiets framgång där.

Det blev dock inte den kraftiga ”blå våg” som presidentens kritiker hade hoppats på, men Pelosi höll ett segertal natten till onsdag efter att hennes parti tagit över majoriteten i representanthuset, vilket flyttar fram partiets makt avsevärt.

Med majoritet i kammaren kan Demokraterna starta utredningar, begära in handlingar och tvinga medarbetare i Trumps stab att vittna i kongressen. Att tvinga fram Trumps skattedeklaration kan hamna högt på Demokraternas önskelista, och vittnesmål från personer som Trumps förre advokat och ”fixare” Michael Cohen som kan ha kännedom om Trumpkampanjens interaktioner med Ryssland. Demokraterna skulle också kunna väcka ett riksrättsåtal mot Trump, men ett sådant skulle i så fall falla i senaten.

Annons
Annons

Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare i representanthuset.

Foto: Jacquelyn Martin/TTBild 1 av 1

Något motsägelsefullt kan alltså kongressvalet 2018 beskrivas som ett stökigt dödläge. När de båda kamrarna inte kan komma överrens lär inte många stor reformer komma ut ur kongressen de närmsta två åren. Men Demokraterna kan skapa stor huvudvärk för Trump som då kan bli mer aktiv och aggressiv i handelspolitiken och i utrikespolitiken där han har stor makt att runda kongressen.

Men resultatet öppnar också för Trump att rikta fokus och skuld på Demokraterna 2020 om hans administration inte får igenom några större åtgärder.

Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare  i representanthuset.
Nancy Pelosi, Demokraternas minoritetsledare i representanthuset. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Samtidigt har nu Republikanerna en majoritet på 53-47 i senaten vilket gör att partiet enkelt kan rösta igenom nomineringar till federala positioner och domare. När Trumps nominerade domare till högsta domstolen, Brett Kavanaugh, skulle röstas igenom tidigare under hösten var varenda röst viktig eftersom bara en demokrat röstade för den kontroversiella domaren (Republikanerna hade då 51 säten mot Demokraternas 49). Republikanska senatorn John McCains nej till Trumps försök att riva upp av Barack Obamas sjukvårdsreform sommaren 2017 har blivit historiskt, eftersom den nej-rösten räckte för att sänka hela förslaget. Så med ytterligare två säten har alltså Republikanerna och presidenten anledning att fira.

Annons
Annons

Flera valundersökningar tyder på att många som röstade (mellanårsval som det här har normalt lågt valdeltagande på runt 40 procent) gjorde det på grund av Trump, antingen som kritiker eller anhängare.

Om man tolkar valet som en folkomröstning om presidenten föll det väl ut. Alla platser som Republikanerna tog hem i senaten var i stater som Trumps vann 2016: Indiana, Missouri och North Dakota. Väljare där tycks nöjda med de två år som varit. I Florida, som är en ”swing state” med jämna val till guvernörsposten (Andrew Gillum (D) mot Ron DeSantis (R)) och till senaten (Bill Nelson (D) mot Rick Scott (R), ser Republikanerna ut att ta hem båda valen. Demokraterna hade en mitten-kandidat och en progressiv kandidat – varken eller gick hem på delstatsnivå, även om Demokrater gick fram lokalt på vissa håll.

Den demokratiska kandidaten Jacky Rosen tog en senatorsplats i Nevada från republikanen Dean Heller. Men Nevada gick till Hillary Clinton för två år sedan, så även det skiftet följde trenden från 2016.

Samtidigt tyder valresultatet på att vissa väljargrupper tenderar att gå till Demokraterna. Partiet vann enstaka distrikt i Texas, Virginia, Florida och Pennsylvania. Det tyder på att man nådde vita, högutbildade kvinnor i förorten. I Texas tycks Demokraterna ha nått även unga och latinamerikaner. Även om partiets kandidat till senaten, Beto O’Rourke, förlorade mot republikanska senatorn och tidigare presidentkandidat Ted Cruz var många imponerade över det motstånd han gav Cruz.

Nu analyseras valresultaten av Demokraterna som ska välja strategi inför presidentvalet 2020. Det är en grannlaga uppgift. Kandidater som ligger nära mitten eller har gått till höger för att överleva i Trumpland både vann och förlorade. Exempelvis vann ”högerdemokraten” Bob Casey omval i Pennsylvania och demokraten Joe Manchin – som ofta röstat med republikanerna – överlevde i West Virginia, där Trump hade 68 procent år 2016. Samtidigt förlorade exempelvis Claire McCaskill i Missouri som ställt sig bakom Trumps invandringspolitik. Flera demokratiska vänster-senatorer som kan utmana Trump 2020 satt också säkert, som Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Utmaningen inför 2020 är att skaka fram en kandidat som är nationellt gångbar.

Annons
Annons

Förutom Trump och hans hårda invandringsretorik låg fokus också på det faktum att rekordmånga kvinnor ställde upp. Efter valet kommer representanthuset ha fler kvinnliga ledamöter än någonsin. Samtidigt ska man komma ihåg att det i nuläget handlar om runt 23 procent upp från tidigare 19,3 procent. I det republikanska partiet väntas dessutom andelen kvinnor gå ner lite.

Men av de 28 politiker som för första gången tar plats i kammaren är 27 kvinnor, enligt USA Today. Ett exempel är 29-åriga Ocasio-Cortez som dundrade in på den nationella scenen i våras då hon överraskande slog ut partikamraten Joe Crowley i kampen om att få representera väljarna i New Yorks 14:e distrikt.

Flera invalda kvinnor tillhör även olika minoriteter.

Demokraterna Sharice Davids och Deb Haaland blir de första kvinnliga kongressledamöterna med rötter i ursprungsbefolkningen. Ilhan Omar och Rashida Tlaib tar plats i kongressen som de första muslimska kvinnorna medan Guam valt sin första kvinnliga guvernör i Lou Leon Guerrero. Ayanna Pressley blir den första svarta kvinnan att väljas till kongressen från Massachusetts.

Nancy Pelosi, som kan ta över som talman i representanthuset efter avgående republikanen Paul Ryan, konstaterade på valnatten:

– Det här motståndet började med kvinnor och leds av kvinnor i natt.

Efter reklamen visas:
MIDTERM 2018-11-07 Hela sändningen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons