Annons

Pence: Kina vill ha maktskifte i USA

USA:s vicepresident Mike Pence.
USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA:s vicepresident Mike Pence anklagar Kina för att planera ett amerikanskt maktskifte genom att påverka utgången i kongressvalet, och att Peking vill se en annan president än Donald Trump.

– Kina blandar sig i den amerikanska demokratin, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad

Enligt Pence är Kinas syfte att hämnas på USA:s tullar mot landet och de hårda handelskrav som ställs på regimen i Peking. Vicepresidenten säger också att Kina använder sig av en rad verktyg för att påverka valet, dock utan att presentera några konkreta bevis.

– Peking använder sig av regeringens alla tillgängliga medel, politiska, ekonomiska och militära verktyg liksom propaganda, för att stärka inflytandet och gagna sina intressen i USA, säger Pence i ett tal vid den konservativa tankesmedjan Hudson Institute i Washington.

Ländernas relationer har utöver det eskalerande handelskriget bland annat ansträngts av oenighet om Kinas anspråk på Sydkinesiska sjön och kontrollen över de viktiga handelsfarlederna där.

Även Donald Trump påstod i ett tal vid FN-mötet förra veckan att Kina försöker blanda sig i kongressvalet den 6 november, i syfte att straffa honom för hans hårda hållning mot Kina i handelsfrågor.

Utspelet kommer samtidigt som den särskilde åklagaren Robert Mueller utreder misstänkt rysk inblandning i presidentvalet 2016, och misstänkta kopplingar mellan president Donald Trumps kampanj och Ryssland.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons