Annons

Pence: ”Trump vill ha normala relationer med Turkiet”

Med Donald Trump i Vita huset kommer USA:s relation med Turkiet att förbättras. Det sade Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence till den turkiska tidningen Hürriyet under en kort intervju på onsdagen.

Under strecket
Publicerad

USA:s blivande vicepresident Mike Pence.

Foto: Heather Howard/APBild 1 av 1

USA:s blivande vicepresident Mike Pence.

Foto: Heather Howard/APBild 1 av 1
USA:s blivande vicepresident Mike Pence.
USA:s blivande vicepresident Mike Pence. Foto: Heather Howard/AP

”Turkiet är USA:s viktigaste allierade i regionen. Vi kommer att arbeta för att stärka relationen ännu mer och se till att den blir lika bra som den var tidigare”, sade Mike Pence till Hürriyets reporter när valresultatet stod klart i de tidiga morgontimmarna på onsdagen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade då redan hunnit ringa och gratulera Trump till valsegern. Enligt en av Hürriyets källor i regeringskansliet ska Erdogan ha sagt att de bilaterala banden mellan de de två länderna kommer att stärkas inom en snar framtid.

Den turkiske presidenten ska efter samtalet med Trump ha sagt att USA och Turkiet har ”en ömsesidig respekt, ömsesidig vinst och delade värderingar”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Annons
Annons

Nyhetsbyråns källa berättar också att Trump och Erdoğan talat om bägges starka vilja att samarbeta kring regionala och internationella frågor, framförallt i arbetet mot terrorism.

Senare under onsdagen skickade Erdogan en tweet till Donald Trump: ”Jag gratulerar @realDonaldTrump till att ha blivit vald som USA:s 45:e president och ser fram emot att stärka våra relationer ännu mer”.

Turkiet och USA är sedan länge allierade inom Nato, men relationerna har blivit frostigare under Barack Obamas tid vid makten. Osämjan handlar framförallt om YPG-gerillan som strider mot IS i Syrien och backas av Washington. Regimen i Ankara har en helt annan syn på YPG, och kallar den för en terroristorganisation med länkar till PKK.

Erdogan har också upprepade gånger försökt få den person han anklagar för att ha initierat det misslyckade kuppförsöket i somras, Fethulla Gülen, utlämnad från USA. Om detta kommer att lyckas i takt med förbättrade relationer är oklart, men den turkiske premiärministern Binali Yildirim passade i sin gratulation till Trump på att uppmana den nyvalde presidenten att utlämna Gülen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons