Annons

Trump gör nytt försök – annars blir Obamacare kvar

USA:s president Donald Trump har tagit fram piskan inför den viktiga omröstningen: Om republikanerna inte röstar ja kommer Obamacare att bli kvar.

I kväll fredag mellan 19 och 21 svensk tid avgör representanthuset om den nya sjukförsäkringsreformen går igenom.

Under strecket
TT-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: APBild 1 av 2

USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 2 av 2

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Foto: APBild 1 av 2

USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 2 av 2
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: AP

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften. I dag har han chansen att få igenom det nya lagförslaget, kallat "The American Health Care Act", men det är oklart om representanthuset kommer att rösta ja.

– Vi har lovat det amerikanska folket att vi ska riva upp och ersätta den här icke fungerande lagen eftersom den har kollapsat och sviker familjer. I morgon fortsätter vi, sade representanthusets talman Paul Ryan efter ett möte sent i går kväll, men ville inte kommentera om Trump har säkrat tillräckligt många röster för att få igenom reformen.

USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild.
USA:s vicepresident Mike Pence. Arkivbild. Foto: J Scott Applewhite/AP
Annons
Annons

Trump vill ha en omröstning, oavsett utgången, och skickade Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett möte med republikaner i representanthuset under torsdagskvällen. Budskapet var tydligt: Trump har förhandlat färdigt och varnade för att om sjukförsäkringsreformen inte röstas igenom är det Obamacare som fortsatt kommer att gälla.

– Om förslaget av någon anledning blir nedröstat kommer vi att gå vidare med andra frågor på dagordningen, så som skattereformer, säger republikanen Chris Collins som är nära allierad till Trump.

På torsdagen fick omröstningen gällande det nya lagförslaget skjutas upp, eftersom det saknades tillräckligt stöd.

Trots hårda förhandlingar meddelade i går 37 republikaner, främst tillhörande det konservativt dominerade frihetsutskottet, sitt motstånd mot det nya lagförslaget, enligt The Washington Post. Gruppen tycker att förslaget fortfarande är för dyrt för regeringen och att det rör sig om en mindre version av Obamacare.

Eftersom demokraterna står enade har Trump bara råd att förlora 21 röster.

Frihetsutskottets ordförande Mark Meadows deklarerade dock att diskussionerna inte har avslutats och att det inte finns tillräckligt stöd för sjukförsäkringsreformen.

– Jag försöker desperat nå ett ja, och jag tror att presidenten vet det. Jag har själv sagt det till honom, säger Meadows, men meddelar att han fortfarande lutar åt nej.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons