Swedbanks huvudkontor på Landsvägen 40 i Sundbyberg.
Swedbanks huvudkontor på Landsvägen 40 i Sundbyberg. Foto: Tomas Oneborg

”Ett mycket större hot mot Swedbank än sanktioner”

En uppgivenhet har smugit sig in på Swedbank. Allt fokus riktas mot penningtvättsproblemen. Oron är, enligt flera källor med god insyn i banken, nu stor för att Swedbanks kunder och affärer lämnas därhän.

Uppdaterad
Publicerad

Som en utskuren sockerbit reflekterar Swedbanks huvudkontor Sundbybergs sol. Men bakom fasaden på den prisvinnande arkitektskapelsen är allt inte lika skinande vitt.

Amerikanska advokater, en svensk stjärnadvokat, en pr-byrå, myndigheter i Sverige, Baltikum och USA. Allt fler arbetar med bankens penningtvättsproblem, som går i nyanser från gråsjaskigt till kolsvart.

Samtidigt har svenska privatkunder och storföretagskunder hamnat på undantag. SvD har pratat med ett tiotal personer med god insyn i banken och som alla har velat vara anonyma. En sak är tydlig: det finns en oro för att själva affären ligger för fäfot, vilket gör många av dem nervösa för bankens framtid.

Foto: Malin Hoelstad

Den vindstilla, soliga och höstklara tisdagsmorgonen den 17 september kapitulerade Swedbank. Banken medgav inte bara att den haft problem med att motverka penningtvätt utan att ”vissa brister kvarstår alltjämt”.

Pressmeddelandet rensade bordet för Jens Henriksson. Han skulle gå in genom Swedbanks glassnurra till entrédörr som ny vd den 1 oktober.

I månader har Swedbank haft den internationella advokatfirman Clifford Chance inne. Dels driver firman den interna utredningen om penningtvätt som beräknas kosta 1 miljard, dels ger Clifford Chance banken råd när det gäller de amerikanska myndigheterna.

Annons

Inne i sockerbiten finns också den svenska advokaten Biörn Riese, som varit med och städat i flera bolag, och en handfull personer från en av Sveriges största pr-byråer, Kreab, bland andra grundaren Peje Emilsson själv.

Dessutom måste banken ständigt vara redo att svara på frågor från myndigheter i Sverige, Baltikum och USA.

Vd Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret  den 23:e oktober.
Vd Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret den 23:e oktober. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbanks nya vd Jens Henriksson var i sitt esse när han tog med sig bankens nya ordförande Göran Persson och finansdirektören Anders Karlsson till Världsbankens årsmöte i Washington 18–20 oktober.

Eftersom Jens Henriksson jobbat för Internationella valutafonden IMF i Washington blir han inbjuden varje år och ser oftast till att åka. Internationella ekonomiska frågor utgör hans livsluft.

I år var det lite omvända roller i USA:s huvudstad. När Göran Persson (S) var finansminister anställde han den unge Jens Henriksson som statsekreterare (S).

Annons

Jens Henriksson beskrev Washingtonträffen mellan banker, 150 centralbankschefer och 150 finansministrar som ”speed dating” när han han förra veckan presenterade sin första kvartalsrapport.

– Det pågår en liten cirkus i stan där det är olika möten, sa han.

Delegationen från Swedbank – Henriksson, Persson, Karlsson och två personer till – träffade även amerikanska myndigheter som undersöker banken. Vilka och hur många myndigheter är hemligt.

Men de två som brukar rota i företags eventuellt solkiga byk är finansinspektionen, SEC, och justitiedepartementet, DOJ. Och de ger ibland skyhöga böter. Som exempel har Ericsson avsatt 12 miljarder kronor för väntade amerikanska böter för mutor.

Göran Persson åkte till Världsbankens årsmöte i Washington 18–20 oktober.
Göran Persson åkte till Världsbankens årsmöte i Washington 18–20 oktober. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Iklädd rosa slips och grå kostym lanserade Jens Henriksson, i samband med kvartalsrapporten förra veckan, ett handlingsprogram mot penningtvätt på 132 punkter.

Annons

De anställda är luttrade. Det senaste halvåret har de fått se konsult efter konsult och nyanställd efter nyanställd komma in för att arbeta med penningtvättsproblemet.

Ingenting annat får kosta något, vittnar SvD:s källor om, men notan för arbetet mot penningtvätt bara växer. Under tredje kvartalet ökade konsultkostnaderna för penningtvättsutredningar till 320 miljoner, från 187 miljoner kronor andra kvartalet.

Ofta bromsas det vanliga arbetet upp, till exempel nya lanseringar inom området betalningar. Konsulterna måste nämligen bedöma vad sådant skulle betyda för penningtvätt.

Vissa oroar sig därför för att Swedbanks affär – det banken ska leva på i framtiden – lämnas därhän.

Banken har tre affärsområden: Svensk Bankverksamhet, det vill säga svenska privatkunder, så kallad retail. Baltisk Bankverksamhet, med baltiska privatkunder, alltså retail. Och storföretagsdelen, Stora företag & Institutioner.

Swedbanks största affärsområde, Svensk Bankverksamhet, är kärnverksamheten där banken tjänar stora pengar. SvD har varit i kontakt med ett flertal personer med insyn som uppger att den nu svajar.

Annons

Bankens viktigaste del har stått utan ordinarie chef i ett halvår.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Strategichefen Mikael Björknert beskrivs som en sympatisk person som har lätt för att bli omtyckt, även om inte många utanför huvudkontoret känner honom. Sedan i april är han tillförordnad chef för Svensk Bankverksamhet, alltså Sverigechef.

Mikael Björknert kommer inte från retailsidan utan från SEB:s merchant bank, som vänder sig till stora företag och inte till vanliga privatpersoner.

Sedan han kom till Swedbank 2010 har han haft olika chefsposter, bland annat var han chef för den tidigare koncernchefen Birgitte Bonnesens vd-kontor 2016–2017.

Att han blev Sverigechef började med att Birgitte Bonnesen tappade humöret i januari 2019. Hon petade Sverigechefen Christer Trägårdh snett åt sidan och tog själv över området.

Annons

Hon var väl förtrogen med verksamheten eftersom hon hade suttit på posten innan hon blev vd 2016. Hon organiserade om genom att dela in affärsområdet på en annan ledd. Tanken var bland annat att kontoren mer skulle se till banken som helhet än sitt eget resultat. Något som många ute på kontoren upplevde som främmande.

Då Birgitte Bonnesen två månader senare fick sparken som en följd av penningtvättsskandalen hade inte den nya organisationen hunnit sätta sig. Mikael Björknert fick det hela knäet som tillförordnad, fast han inte är retailspecialist.

Banken agerar som om sparbankerna är dumma kusiner från landet.

Att hitta rätt person till den viktiga posten är en utmaning, enligt de uppgiftslämnare SvD har talat med. Det är inte så lätt att rekrytera en erfaren Sverigechef utifrån och inte heller enkelt att hitta någon internt som kan ta på sig den stora rollen, enligt SvD:s källor.

Att inte så många utomstående sägs vara intresserade beror bland annat på att vissa anser att banken är för politiserad med två socialdemokrater i toppen och att banken just nu har ett skamfilat rykte.

Annons

Det var heller inte lätt att rekrytera en vd för banken, Jens Henriksson var inte förstahandsvalet, enligt SvD:s källor.

För svenska storföretag är det en självklarhet att de får träffa sin banks koncernchef. Men på en av Sveriges banker har det länge varit svårt – Swedbank. Birgitte Bonnesen uppges inte ha varit intresserad av att vara ute och träffa kunder. Inte heller Jens Henriksson gjorde sig känd för att ägna sig åt sådant när han var Folksamchef, enligt SvD:s uppgiftslämnare.

Det här är en klar nackdel för banken, anser flera som jobbat med affärsområdet Stora företag & Institutioner. Över huvud taget måste affärsområdet bli betydligt vassare på att göra affärer och träffa kunder, anser flera av SvD:s källor.

Dessutom måste Swedbanks ledning förstå att sparbankerna är bankens enskilt största och viktigaste kund, påpekar en tidigare chef på Swedbank.

Sparbankerna är som ett skal som Swedbank fyller med innehåll: kort, sparande, fonder, it-stöd, ja allt. Men sparbankernas kunder är betydligt nöjdare än Swedbanks.

Annons

– Banken agerar som om sparbankerna är dumma kusiner från landet. Det kan de vara ibland, men de är lik förbannat bankens viktigaste kund, säger den tidigare chefen.

Sparbanksgruppen är dessutom Swedbanks största ägare.

Den trevliga och socialt lättsamma Jens Henriksson har slagit an en folklig ton och varit ute på kontoren och stöttat personalen sedan han tillträdde 1 oktober. En perfekt tonträff för banken, som har sina rötter i sparbanksrörelsen.

Dessutom har han börjat titta på att fylla hålen i ledningen. Just nu söker han, enligt uppgift, en person som helst ska vara både chef för marknad och kommunikation.

Men han har mycket att ta tag i på både privatkundssidan och storföretagssidan i Sverige.

– Han behöver byta ut folk och samla ihop spillrorna, säger en person som tidigare var högt uppsatt i banken.

I ledningen sitter för få som är duktiga på affärer och som kan Baltikum, anser flera insatta personer.

– Jens står säkert inför jättestora utmaningar i att hantera sanktioner, men hans avsaknad av affärsmannaskap är mycket värre för banken, säger en tidigare chef på Swedbank.

Hen fortsätter:

– Att så få chefer kan affärer och Baltikum är långsiktigt ett mycket större hot mot banken än de sanktioner som väntas.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 4

Vd Jens Henriksson presenterar bankens delårsrapport under en pressträff på huvudkontoret den 23:e oktober.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 4

Göran Persson åkte till Världsbankens årsmöte i Washington 18–20 oktober.

Foto: Pontus Lundahl/ TT Bild 3 av 4
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 4 av 4