Annons

Ivar Arpi:Pensionärerna som tvingas äta sopor

Uteliggare i en park i Stockholm.
Uteliggare i en park i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / TT

Allt fler äldre blir hemlösa. På gatorna kan man ibland se dem rota i soptunnor. Fler soppkök, fler härbärgen, men är det allt man kan göra? Ska våra gamla vara hänvisade till detta?

Under strecket
Publicerad

Vid din sida.

Foto: Patrik Österberg/TT Bild 1 av 1

Kanske är han 80 år. Det är svårt att säga, han ser sliten ut. Allt står inte rätt till. När jag kliver av tåget ser jag honom direkt. Själv är jag mätt efter en varm och dyr middag ihop med en vän. Mannen står böjd över papperskorgarna vid tågperrongen och lyfter upp halväten mat, ett öppet yoghurtpaket, burkar och flaskor. Han fyller sin rollator med andras skräp. Han kommer äta av det. Denna gamla man ska äta sopor.

Tanken på att stoppa andras halvtuggade mat i munnen. Skulor som marinerat i en offentlig, sommarvarm papperskorg. När ens barn plockar upp skräp och stoppar i munnen hindrar man dem, fort fort. Jag säger till och med åt min hund – med min skarpa husseröst – att inte äta matrester på marken.

Att en gammal människa ska vara hänvisad till att göra just detta. Att han ska känna sig tvingad att rota i andras sopor. Jag har tänkt på honom i flera dagar. Givetvis vet jag inte vilka händelser och livsval som lett fram till att han stod där just när jag klev av tåget. Om jag visste det kanske mitt hjärta skulle hårdna. Han kanske inte alls behöver äta det där av fattigdom, utan väljer det av helt andra skäl. Han kanske förtjänar sopor för att han är eller har varit en så usel människa. Eller inte. Förmodligen inte. Vem vet. Man vet ju aldrig allt om någon. Men ingen förtjänar att äta sopor.

Annons
Annons

Vid din sida.

Foto: Patrik Österberg/TT Bild 1 av 1

På senare år har jag sett fler av dessa gamla som letar efter mat i soptunnorna.

På senare år har jag sett fler av dessa gamla som letar efter mat i soptunnorna. Själv är jag alltid mitt i steget när jag ser dem, på väg till eller från jobbet, alltid bråttom, alltid på väg. Men de står kvar när vi arbetande skingras åt alla håll som flyttfåglar.

Hittills är detta anekdotisk bevisföring, så här kommer lite statistik. I Socialstyrelsens senaste kartläggning visade det sig att antalet hemlösa över 65 år i Sverige hade ökat med drygt 23 procent på sex år, mellan 2011 och 2017. Då var 1 850 personer över 65 år hemlösa i Sverige. De flesta är män, och många har haft betalningssvårigheter eller missbruk tidigare i livet.

Så vad är lösningen då? Man ska ju alltid ha en lösning. Kanske ge en slant till ”Vid din sida”, en ideell organisation som hjälper äldre hemlösa i Stockholm? Som att välgörenhet löser allt, säger någon syrligt. Nej, självklart inte. Men att ge pensionärer varm soppa och sängplatser är i alla fall något. En politisk vision som slutord: att inga gamla människor ska behöva äta ur papperskorgarna i Sverige. Det är ovärdigt, för oss som slipper.

Vid din sida.
Vid din sida. Foto: Patrik Österberg/TT
VidDinSida - Organisation med fokus på äldre hemlösa i Stockholmviddinsida.nu
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons