Annons

”Pensionerna kan göra SD till största parti”

Om Socialdemokraterna inte på allvar tar tag i frågan om de låga pensionerna så bjuder man in Sverigedemokraterna, säger Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

– Man lämnar en möjlighet till SD att bli största parti i nästa val, säger Suhonen.

Under strecket
Publicerad

 Elisabeth Lindberg och Daniel Suhonen i Almedalen.

Foto: Emma-Sofia Olsson

 Elisabeth Lindberg och Daniel Suhonen i Almedalen.

Foto: Emma-Sofia Olsson
 Elisabeth Lindberg och Daniel Suhonen i Almedalen.
 Elisabeth Lindberg och Daniel Suhonen i Almedalen. Foto: Emma-Sofia Olsson

Katalys släppte i veckan den första av flera rapporter kring det allmänna svenska pensionssystemet. Rapporten är en tydlig uppmaning till den fackliga sektorn och till det socialdemokratiska partiet att på allvar ta itu med problemen i pensionssystemet.

Rapportförfattaren Elisabeth Lindberg säger att de uppenbara problemen i pensionssystemet förtydligar den splittring som sedan länge funnits i det socialdemokratiska partiet.

– Det har aldrig varit så att hela partiet har accepterat pensionsöverenskommelsen men det är först nu som det är tydligt vad det faktiskt har lett till och då ökar den politiska aktiviteten i partiet, säger Lindberg.

Rapportens huvudbudskap när det gäller pensionssystemet är att det inte räcker att sänka skatten för pensionärerna för att få upp nivåerna i systemet.

Annons
Annons

– Jag tror att intresset för pensionsfrågan kommer fortsätta växa och att det blir en stor fråga i valet nästa år. Det kommer att bli uppenbart att det inte räcker att sänka pensionärsskatten utan det krävs mycket större ingrepp, säger hon.

Frågan om låga pensionsnivåer är något som för närvarande dryftas i riksdagens pensionsgrupp men hittills har de sex partierna i gruppen (Alliansen samt S+Mp) inte kunnat presentera ett förslag som tar itu med problemet.

Det här öppnar för ett mardrömsscenario där de har möjlighet att peka på de andra partierna och säga att ni har ju pajat pensionerna.

Arbetsordningen i pensionsgruppen – att man inte fattar beslut innan alla partierna är överens samt att man inte öppet utmanar varandra i pensionsfrågan – kan öppna för en Sverigedemokratisk offensiv, tror Daniel Suhonen.

– Det intressanta är ju vad SD gör. Det här öppnar för ett mardrömsscenario där de har möjlighet att peka på de andra partierna och säga att ni har ju pajat pensionerna. Och då lämnar man en möjlighet till SD att bli största parti i nästa val.

Rapporten från Katalys vill, som lösning på de låga pensionerna, införa en variant av den gamla folkpensionen. Det kan ske genom att garantipensionen görs om till en bottenplatta och att den pension man tjänar in under sitt yrkesliv läggs ovanpå.

– Det var tänkt att man skulle få 65 procent av lönen från det allmänna pensionssystemet men det blev 45 procent. Resten ska säkras av tjänstepensionen och privat sparande det betyder att vi numera har en privat finansiering av grundläggande behov, säger Suhonen.

Ett mer komplett förslag till pensionsreform kommer att presenteras i en kommande rapport från Katalys. Elisabeth Lindberg ser att en reform måste rymmas inom den allmänna pensionen, snarare än tjänstepensionen.

– Alla har ju inte tjänstepension men i grunden anser vi att ett allmänt pensionssystem inte ska skapa ojämlikhet. Syftet måste vara att det ska utjämna skillnader, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons