Annons

Pensionschefen: Vi överväger att gå in på börsen

Första AP-fondens ordförande Urban Hansson Brusewitz inväntar rätt tidpunkt för att investera på börsen.
Första AP-fondens ordförande Urban Hansson Brusewitz inväntar rätt tidpunkt för att investera på börsen. Foto: Bezav Mahmod

Köpläge – det är vad Första AP-fonden grunnar på efter alla börsras. Frågan är när och hur mycket fonden ska gå in med på börsen.

Under strecket
Publicerad

Medan många nu flyr världens börser, med påföljande ras, funderar Första AP-fondens ordförande Urban Hansson Brusewitz på när fonden ska börja investera på börsen igen.

– Vi överväger när vi ska gå in på börsen och med hur mycket kapital. Det måste man alltid göra i ett sådant här läge. Det gäller att försöka hitta rätt tidpunkt, säger Urban Hansson Brusewitz till SvD.

Första AP-fonden hade vid årsskiftet runt 365 miljarder kronor investerade i olika värdepapper, drygt 130 miljarder fanns i aktier.

– Vi var lite underviktade i aktier 2019 och lite överviktade i räntebärande papper eftersom vi hade bilden att riskfyllda tillgångar (till exempel aktier, reds anm) var övervärderade och att vi stod inför en konjunkturavmattning.

Första AP-fonden är en del av statens pensionsprogram och pengarna ska användas till framtida pensioner.

Vad betyder börsfallen för pensionerna?

– Om fonderna får kraftigt minskade tillgångar ökar risken för en balansering av pensionssystemet, det vill säga att bromsen slår till, men där är vi inte nu.

Den så kallade bromsen ser till att pensionssystemets utbetalningar inte överstiger tillgångarna. På så vis garanterar bromsen att pengarna i systemet räcker.

Bromsen slår till vid en kraftig nedgång i ekonomin. Då betalas endast så mycket inkomstpension ut som systemet klarar av. Bromsen påverkar inte premiepensionen, tjänstepensionen eller garantipensionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons