Annons

Pentagon om filmen: ”Visar vilken person han var”

Stillbild från filmen Pentagon har släppt.
Stillbild från filmen Pentagon har släppt. Foto: TT

Bilder och filmer från insatsen i norra Syrien som dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har offentliggjorts av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. En generallöjtnant bekräftar att IS-ledaren tog två barn med sig i döden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kenneth McKenzie.

Foto: TT Bild 1 av 1

Ett kort filmklipp har publicerats på Twitter. I klippet syns hur soldater ur den amerikanska specialstyrkan Delta Force rör sig mot den inhägnade byggnad där Abu Bakr al-Baghdadi befann sig.

Bland materialet finns också kontrasterande före- och efterbilder på den inhägnande byggnaden sedan bombmattan från luften lagts ut.

Efter reklamen visas:
Pentagon släpper film på attack mot IS-ledare

Vid en presskonferens i Pentagon i samband med att materialet släpptes sa chefen för USA:s centralkommando, generallöjtnant Kenneth McKenzie, att fyra män och två kvinnor dödades under insatsen.

– Byggnaden ser efter vår attack ut som en parkeringsplats med stora hål i. Operationen var utsökt planerad och genomförd. Den visar på USA:s globala räckvidd och orubbliga övertygelse om att krossa IS, uttryckte generallöjtnant Kenneth McKenzie.

McKenzie ville inte bekräfta president Donald Trumps påstående i tv i söndags att IS-ledaren hade retirerat ner under jorden, gråtande och snyftande.

Enligt McKenzie tog Abu Bakr al-Baghdadi under flykten med sig två barn ner i en tunnel medan övriga anhängare blir kvar över jord och beskjutna.

Annons
Annons

Kenneth McKenzie.

Foto: TT Bild 1 av 1

”Man kan dra slutsatser av vilken person han var. Det är bara min empiriska iakttagelse. Jag kan inte bekräfta vad han gjorde de sista sekunderna i livet”, sade McKenzie som förtydligade att IS-ledaren utlöste en sprängladdning och tog med sig två barn i döden.

Attacken förbereddes i Syrien, utanför den omdiskuterade aktion som innebar att amerikanska styrkor drogs tillbaka från landet.

Ytterligare 10–15 män ska ha dödats i luftattacken på väg fram mot IS-ledarens näste. Minst ett fordon som var på väg till den undanskymda platsen ska också ha beskjutits.

Kenneth McKenzie.
Kenneth McKenzie. Foto: TT

Generallöjtnanten berättade att de kurdiska styrkorna i SDF varit delaktiga i det underrättelsearbete som ledde fram till den riktade attacken.

– De var mycket hjälpsamma för oss, sade McKenzie som också förtydligade att kurderna senare inte var engagerade i själva attacken.

McKenzie tillade att man efter attacken samlat ihop dokument och elektronik som kan vara betydelsefulla i den fortsatta kampen mot IS.

President Donald Trump tog senare till orda och tackade sin militär:

– Hela världen är stolt över er. Han (Baghdadi) blev träffad hårt, precis som han förtjänade.

Baghdadi var den som grundade det islamiska kalifatet i Irak och Syrien 2014. Hans död beskrivs som den mest signifikanta framgången i kriget mot terrorism sedan al-Qaeda:s ledare Usama bin Laden dödades av en styrka ur den amerikanska flottans attackdykare i maj 2011.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons