Annons

Per Bolund pressas – om skattesmäll på 2,5 miljoner

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Robert Meyer kan tvingas sälja bostaden – för att kunna betala skatt på en villaförsäljning han inte fått betalt för. Nu kräver Markus Wiechel (SD) svar från bostadsminister Per Bolund (MP).

Under strecket
Publicerad

Robert Meyers tidigare i Juli när SvD träffade honom.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

SvD har tidigare skrivit om Robert Meyer, 81, som tvingas betala full reavinstskatt på en husaffär som ännu inte är betald.

Bakgrunden är att han sålde sin villa i Aspudden till ett byggbolag som planerar att bygga ett större bostadsrättshus på samma plats. Men först när bygglovet är klart och fastigheten är byggd får Robert Meyer hela köpeskillingen.

Därför har han i ett inledande skede betalt reavinstskatt på den första delen av köpeskillingen. Skatteverket är dock inte nöjt, utan kräver att han ska betala ytterligare 2,5 miljoner kronor för resten av köpeskillingen, som han ännu inte fått.

Med anledning av det har Markus Wiechel (SD) lämnat in en skriftlig fråga till finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP):

”Anser statsrådet att det nuvarande förhållningssättet fungerar med tanke på att privatpersoner tvingas att betala inkomstskatt på en inkomst de ännu inte har haft och om inte, vad avser statsrådet och regeringen att göra för att förändra detta?”

Skatteverkets expert på kapitalbeskattning, Daniel Olsson, har tidigare förklarat för SvD att det är köpeskillingen som styr skatteuttaget.

Annons
Annons

Robert Meyers tidigare i Juli när SvD träffade honom.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

– Villkor om när och hur köpeskillingen betalas påverkar inte beskattningen.

I sitt brev tar Markus Wiechel också upp det faktum att slutbetalningen blivit försenad till följd av att både Stockholms stadsbyggnadsnämnd och Länsstyrelsen har satt stop för byggplanerna. Det gör att fastighetsbolaget Boform nu befinner sig i en långsam överklagandeprocess.

Byggtvister anses dock inte vara skäl nog för att få skjuta upp skattebetalningen. Anstånd kan ges i högst tre månader, men bara på grund av sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet.

”I grund och botten handlar det nuvarande förhållningssättet om att privatpersoner tvingas betala inkomstskatt på en inkomst de ännu inte har haft, vilket kan få förödande konsekvenser”, skriver Markus Wiechel i brevet till Per Bolund.

Robert Meyers tidigare i Juli när SvD träffade honom.
Robert Meyers tidigare i Juli när SvD träffade honom. Foto: Adam Wrafter

Robert Meyers har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Men skulle beslutet stå sig innebär det att han måste sälja sin nuvarande bostad.

– Var ska jag då bo? Jag är för pigg för ålderdomshemmet. Det här är ju som att betala inkomstskatt i förväg på en inkomst som man inte har haft, sa han tidigare i juli till SvD.

Senast den 26 juli måste Per Bolund svara på brevet och förklara om han anser att det nuvarande systemet, som satt Robert Meyer i den sits han befinner sig i, fungerar. Och om inte, hur avser han och regeringen att göra för att förändra det.

SvD har sökt Per Bolund, vars pressekreterare Martin Kling hänvisar till finansminister Magdalena Andersson (S) eftersom de anser att det främst är en skattefråga.

Finansministerns pressekreterare Linus Samuelsson uppger att de inte kommenterar enskilda ärenden och hänvisar till Skatteverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons