Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Låt morgontrötta börja jobbet senare

Både arbetslivet och skolsystemet gynnar de morgonpigga. Men istället för att tvinga de morgontrötta att ställa om, kan man låta dem jobba när de är som mest effektiva, menar hälsoexperten Helena Schiller.

När vi är pigga och när vi behöver sova styrs till viss del av en inbyggd biologisk klocka. Klockan ser till att hormonet kortisol är som högst på dagen och att sömnhormonet melatonin når sin topp under natten.
Även om alla människor har den här klockan, fungerar inte på samma sätt för alla.
Hos kvällsmänniskorna ökar melatoninproduktion senare än hos morgonmänniskorna. Hos morgonmänniskorna frigörs melatoninet tidigare och det är därför de ofta blir sömnigare redan efter middagen. På samma sätt talar morgonmänniskornas biologiska klocka om för dem att det är dags att vakna redan på morgonkvisten, medan det för kvällsmänniskan dröjer lite längre.
Ändå är en stor del av vårt yrkesliv anpassat för att premiera de morgonpigga.
– De som är kvällsmänniskor får antagligen lika mycket gjort som morgonmänniskorna. Men vid andra tider på dygnet. I vissa yrken går det ju inte att anpassa arbetstiderna för kvällsmänniskorna, men numera har vi allt fler flexibla yrken där man faktiskt kan jobba när man är som piggaste och mest effektiv, säger Helena Schiller, doktor i folkhälsa.
Att kvällsmänniskor skulle vara mer ”lata” eller ”bekväma” än de morgonpigga håller Helena Schiller inte med om.
– Nej, finns ingen anledning att tro att de inte skulle vara lika produktiva, men eftersom arbetslivet ofta ser ut som de gör får de hitta knep för att gå upp tidigt på morgonen fast det egentligen inte passar deras inbyggda klocka. I de yrken där det går, skulle man kunna låta de morgontrötta börja arbetsdagen lite senare.
Att vara morgon- eller kvällsmänniska påverkas också till viss del av åldern.
– Att skolungdomar ofta är morgontrötta är biologiskt. Därför skulle det exempelvis kunna vara en bra idé att låta dem börja klockan nio istället för åtta, för att de ska kunna lära sig mer och ta till sig kunskaper mer effektiv.
Även om morgonpigga ofta premieras finns det också en baksida.
– Många morgonpigga ’tar slut’ framåt tre- fyratiden på eftermiddagen. Så de kanske borde börja jobba tidigare istället, om det är möjligt, säger Helena Schiller som är aktuell med boken Sömnpusslet – Arbete, stress och sömn.

Annons
X
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Nej, man får inte fyrkantiga ögon av tv-tittande

”Men varför, mamma?” frågar Sigge efter att min fru ryckt mobiltelefonen ur hans händer.

Annons
X

”För att det är JÄTTEFARLIGT att titta i den för länge”, svarar hon.

Kanske har hon rätt, kanske har hon fel – det enda jag vet riktigt säkert är att min fru inte har en aning. 

Barn skulle få mardrömmar om de visste hur mycket av föräldraskapet som bygger på lösa rykten och antaganden. Vi skapar livsregler baserade på något vi hört av bekanta i lekparken eller läst på ett internetforum eller i en klent underbyggd artikel i Aftonbladets söndagsbilaga. 

Jag växte upp utan syskon och mina bästa vänner var en bondkatt och några VHS-kassetter med Trazan och Banarne. Så fort tillfälle gavs tittade jag på Lasse Åbergs och Klasse Möllbergs djungelromantik. Ända tills mamma stängde av videon och – med bekymrad stämma – förklarade att man kunde få fyrkantiga ögon av överdrivet tv-tittande. På somrarna hade jag badförbud en timme efter varje måltid, på grund av den överhängande risken för kramp. När jag svalde ett tuggummi förklarade min lågstadiefröken att det skulle bli kvar i kroppen för alltid och några år senare itutades jag att hårdrocksbandet WASP förvandlade människor till satanister. 

Inget visade sig stämma.  

Mammor och pappor är livrädda för det mesta, men framför allt skräms vi av nymodigheter. Pilbågen, jitterbuggen, transistorradion är några potentiellt fördärvande uppfinningar som skrämt slag på föräldragenerationer. Just nu är det mobiltelefonen. 

Barnen blir skärmberoende. Strålningen orsakar cancer. Spelen gör dem förslappade. Och de sociala medierna. Herregud! Om våra stackars barn lyckas undvika de miljontals pedofiler som lurpassar i chattforumen finns ändå Bianca Ingrossos perfekta hy kvar, som en garanti för livslång nedsatt självkänsla. 

Sigges favoritsyssla med mobilen är att trycka fram roboten Siri och ropa ”Ring Jeanno”. Då ringer telefonen upp hans bästis pappa och Sigge kan med egna ögon se om Julian leker med Spindelmannen eller Captain America idag.

Detta säger någonting. Jag tror att ungar främst använder telefonen till att göra exakt samma sak som alla andra generationer gjort sedan slutet av 1800-talet. Nämligen att kommunicera med sina polare. Skillnaden är att idag är det roligare och mer varierat. 

Men framför allt är det knappast JÄTTEFARLIGT. 

Annons
Foto: Oslo Skin Lab
Perfect Guide

Anitha Clemence om kollagenpulvret: ”Störst skillnad på låren”

Kan en enkel cocktail göra underverk för huden? I samarbete med Oslo Skin Lab har Anitha Clemence provat kollagenpulvret The Solution under åtta veckor och hon är minst sagt nöjd med resultatet.

Efter åtta veckor med Oslo Skin Labs The Solution är det dags för en utvärdering för Anitha Clemence. Blev det någon skillnad? Och i så fall var? När Anitha sammanfattar upplevelsen är hon både nöjd och förvånad.

– Huden återhämtar sig fortare speciellt vid drastiska väderväxlingar som det är nu. Vanligtvis är jag paniktorr så här års. Jag har också fått mer elasticitet och huden känns smidigare på nått sätt, säger hon.

Är du förvånad över resultaten?

– Väldigt faktiskt. Nu har jag fått in det naturligt i rutinen också så då är det ju som att borsta tänderna eller smörja in sig.

The Solution Anti-wrinkle collagen är ett pulver som bidrar till en slätare hud med ökad elasticitet samtidigt som den minimerar rynkor och celluliter. Kollagenet i The Solution har i studier visat sig reducera djupet på rynkor med i snitt 20 procent – på bara åtta veckor.

Foto: Oslo Skin Lab
EXTERN LÄNK: Just nu får Perfect Guides läsare 65 procents rabatt på första köpet på The Solution. osloskinlab.se

Även om Anitha märkt stor skillnad på huden i ansiktet är det cellulitområderna på låren som genomgått den största förändringen och hon kallar det för ”rena mirakelkuren”.

– Jag jobbar ju med en hel del produkter i ansiktet, så där jag har märkt störst skillnad med The Solution är på låren. Jag har ju provat massa metoder, men har ”labbat” fram att den här i kombo med D-vitamin och kalcium har gett märkbart bäst resultat på kort tid, säger hon.

Fettdepåerna syns mindre tydligt, menar hon, och hon är riktigt nöjd med resultatet. På frågan om hon skulle rekommendera The Solution för andra tvekar hon inte:

– Absolut! Man kan ju prova i alla fall – sen får man själv utvärdera, säger hon.

Gör som Anitha och skaffa medlemskap i Oslo Skin Lab! Då får du hem The Solution direkt i brevlådan varje månad och slipper avbrott i behandlingen. Helt utan bindningstid och köpförpliktelser.

EXTERN LÄNK: Just nu får Perfect Guides läsare 65 procents rabatt vid första köpet. Läs mer om kollagenpulvret The Solution och beställ här! osloskinlab.se
Annons
X
Foto: Pierre Björk
Perfect Guide

Leif Silbersky: ”Det är inget speciellt med mördare”

Leif Silbersky är Sveriges mest kända advokat. 81-åringen, som inte har några planer på pension, förklarar varför han kan försvara våldtäktsmän men aldrig narkotikalangare.

Kungsholmstorg, tidig vårmorgon. Jag står framför en vacker port med massiva dubbeldörrar, mitt emellan Kronobergshäktet och Riddarfjärdens vatten. Bredvid porten säljer en kiosk kvällstidningar, vars löpsedlar dagen efter kommer skandera ut att den influencer som stått åtalad för mord på sin exflickvän döms till 18 års fängelse. Men om det vet vi inget än, varken jag eller influencerns försvarsadvokat, som på minuten enligt avtalad tid öppnar dörren till sitt kontor.

Annons
X

– Folk tror att det är något speciellt med mördare. Att man kan se eller höra att de är annorlunda. Ibland kan det vara så – men oftast inte, säger Leif Silbersky och sätter sig till rätta bakom sitt överbelamrade skrivbord.

Han lägger armarna i kors och naglar fast mig med en allvarlig blick. Runt oss är golvet täckt med tjocka pappersbuntar.

– I hörnet där ligger målet om det påstådda fusket på högskoleprovet som ska upp i hovrätten i höst. Jag företräder en av de åtalade, säger han och sveper med handen.

– Det ser lite slarvigt ut men jag har precis klart för mig vad som är vad.

Att Leif Silbersky är en av Sveriges mest kända advokater har knappast undgått någon. Under sina drygt 50 år som försvarsadvokat har han figurerat i otaliga fall som skakat Sverige, som mordet på Engla Höglund, Hagamannen, diskoteksbranden i Göteborg och Trustorhärvan. Hur kommer det sig att
Sveriges mest hatade brottslingar får just Silbersky som försvarare?

– Det finns en enkel förklaring. De har velat att jag ska försvara dem och jag har sett det som en utmaning.

Just därför ogillar många dig.
– Ja, avskyn för mina klienter skvätter över på mig. Folk har svårt att skilja på sak och person. Det är som om man tror att jag accepterar mord för att jag försvarar en potentiell mördare. Men jag försvarar personen, inte brottet, det är det advokatyrket går ut på.

Men är det så enkelt att separera personen från brottet?
– Absolut. Kan jag inte det måste jag sluta jobba. Jag har fått höra att jag är en skitstövel som ställer mina kunskaper till förfogande för kriminella. Den kritiken tar jag med ro. Den civila Silbersky kan ha vilken uppfattning som helst, men den professionella gör allt han kan för att fria sin klient. För det får jag också bra betalt av samhället.

Vilket fall du jobbat med har berört dig mest?
– Dels är det Neurosedynmålet, där barn på 60-talet föddes handikappade på grund av ett sömnmedel som skrivits ut till deras mammor när de låg i magen. Vi kämpade hårt för att barnen skulle få en ekonomisk dräglig tillvaro i livet och det lyckades vi med. Sen är det diskoteksbranden i Göteborg, där jag försvarade en av de åtalade pojkarna. Det berörde mig starkt, där fanns så många föräldrar som förlorat sina barn, vissa till och med två.

Foto: Pierre Björk

Leif Silbersky växte upp i ett tryggt medelklasshem i Malmö. Föräldrarna var judar, men inte speciellt religiösa. Skämtsamt kallar han sig själv för
tredagars-jude då familjen endast gick i synagogan vid de stora högtiderna. 

– Mina föräldrar var inte konservativa, knappt liberala. Vi levde ett normalt borgerligt liv.

Vid 24 års ålder avslutade han sina juridikstudier efter fem snabba terminer och resten är, som man kallar det, historia. I dag är Leif Silbersky 81 år och jobbar mer än någonsin – med ett snitt på 60 timmar i veckan.

– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska som vill vara bäst. Jag orkar jobba på det här sättet för att jag är intresserad av mitt yrke och för att jag är fysiskt och psykiskt stabil. Men jag jobbar inte dygnet runt, utan styrketränar minst tre gånger i veckan, går på opera med min hustru Rita och spelar golf då och då.

När opera kommer på tal mjuknar den behärskade advokatrösten.

– Senast i tisdags såg jag och Rita premiären av Verdis Ödets makt live från Covent Garden. Opera gör något med mig, jag kan inte förklara vad – det är total avkoppling. Mest förtjust är jag i Puccinis operor. La Bohème och Tosca har jag sett flest gånger.

Vilken rollfigur från operans värld känner du igen dig själv i?
– Cavaradossi i Tosca. Han är en frihetskämpe som står upp för sina ideal och kan gå i döden för dem.

Foto: Pierre Björk

Den karaktäristiska skånskan – som hetsigt pläderat, ifrågasatt bevis och smulat sönder vittnesmål i oräkneliga svenska rättssalar – studsar mellan väggarna i det modesta arbetsrummet. Här finns inramade fotografier av de sex barnbarnen, egenskrivna deckare i bokhyllan och presenter han fått av klienter.

– Där hänger en teckning jag fått av Djurgårdens IF när de blev stämda för en herrans massa år sedan. Och den där tavlan, säger han och pekar, fick jag av Nationella insatsstyrkans chef vid upploppen i Göteborg, där polisen blev attackerad och gick till motattack. Han blev åtalad och jag fick honom frikänd.

– Jag gillar själva kampen i rätten. Att två förhoppningsvis välutbildade människor möts med olika sätt att se på samma sak. Vem har rätt? Vem kan ha rätt? Den intellektuella striden är helt fantastisk. När de ropar upp mitt mål och vi ska sätta igång känner jag mig som en boxare som går upp i ringen, adrenalinet går igång.

Frågar du någonsin dina klienter rätt ut om de är skyldiga?
– Nej. Men sen vet jag ju aldrig om de talar sanning eller ej. Jag frågar vilken inställning de har till det de anklagas för och försvarar dem utifrån det.

Du tar aldrig på dig narkotikamål – men är okej med att företräda klienter som misstänks för incest och mord. Det är svårt att se hur det går ihop.
– Finns det någon logik i det? Nej, det gör det inte. Jag har inga problem med att försvara bedragare, landsförrädare och folk som till och med styckat sina egna barn. Men jag upptäckte snabbt att jag hade problem med att försvara narkotikalangare, det gjorde att jag tänkte på mina barn och barnbarn och hur de skulle drabbas om de hamnade i narkotikaträsket. Jag fungerade inte när jag gjorde det.

Är det nånting som har förvånat dig i ditt yrke om hur människor fungerar?
– Ja. Det finns två tillfällen när människor fullkomligt tappar all logik och balans. Det lärde jag mig de 10–15 år jag sysslade med familjerätt, och det var vid skilsmässor och arvsskiften. Folk som annars var kunniga och hade gott anseende kunde plötsligt bete sig fullkomligt obegripligt.

Du är känd för dina aggressiva förhörsteknik – är du en skrämmande person?
– Det är jag säkerligen för många. Det ligger i sakens natur. Har jag en klient som förnekar att han gjort sig skyldig till mord och riskerar livstid, då är det min skyldighet att gå hårt fram. Och vårt rättssystem accepterar det. 

Du har tidigare sagt att du har en oerhört kort stubin och kan ”snedtända ohyggligt”. Stämmer det fortfarande? 
– Stubinen har blivit längre. Det har varit ett problem genom åren, att jag just kunnat snedtända väldigt snabbt. Obefogad kritik kunde göra mig fullkomligt rasande. Nu tänker jag både en och två gånger innan jag brusar upp.

Leif Silbersky växlar med lätthet mellan ämnen som mord, familj och fritidsintressen. Jag undrar om det inte kan skava inombords att komma direkt från en rättegång om en grov gruppvåldtäkt till fredagsmys med barn och barnbarn?

– Visst kan tankarna mala i huvudet. Men jag har blivit bättre med åren, nu har jag inga problem med att stänga av jobbet på fritiden. Det är ett sätt att överleva, annars hade jag tärts sönder inifrån. När jag går ur rättssalen drar jag ner rullgardinen. Men jag är känsligare än många tror, hela mitt känsloliv förändrades när jag fick cancer för 25 år sedan. Tårarna rinner snabbt när jag ser något ledsamt eller blir rörd. Många tror att det är spelat, men så är det inte.

Är du rädd för att drabbas av cancer igen?
– Jag är inte en sekund rädd för döden. Men jag är rädd för döendet, jag vill dö frisk.

Vem är du utanför rättssalen? 
– Själv påstår jag att jag är den civila Leif. Men min hustru, barn och barnbarn tycker att jag är yrkesskadad och tar fram advokatrollen när vi argumenterar. Men förhoppningsvis skulle mina barn beskriva mig som en positiv person. Tyvärr har de blivit lidande av att jag varit borta mycket under deras uppväxt.

Tiden är slut. Leif Silbersky har ett trafikmål och ett potentiellt bokföringsbrott att koncentrera sig på. Och om någon timme faller domen i influencermålet. Men en sista fråga hinner han svara på:

Vad har alla år i rätten lärt dig om det mänskliga psyket?
– Att det ofta är tillfälligheter som gör oss skyldiga till brott. Jag tror att de flesta av oss skulle kunna begå brott. Inkluderat mig själv, om situationen är speciell. 

Foto: Pierre Björk
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / TT NYHETSBYRÅN
Perfect Guide

73-åriga Cher lanserar parfym– den första sedan 80-talet

Efter 50 år som sångerska, skådespelerska och modeikon Cher ett nytt steg: som parfymör. Sångerskan – som upplever något av en renässans med världsturnén Here we go again – släpper doften Eau Couture de Cher senare i år. Parfymen innehåller bergamott, jasmin, vanilj och neroli. Den 73-åriga ikonen – som testade att släppa parfymen Uninhibited 1987 – menar att detta är ett stort steg framåt.
– Vi har kommit en läng väg sedan dess och jag tror verkligen att detta är en könsneutral parfym, säger hon. Jag har skapat den för människor som gillar att lukta gott och som ser det som en del av sin personlighet.

Annons
X

Eau Couture de Cher har framställts tillsammans med Scent Beauty och dofthuset Firmenich.

Perfect Guide

Airbnb-drömmen: Nu kan du bo i Spice Girls-bussen

På jakt efter semesterboende? Nu kan du hyra Spice Girls buss från filmen Spice World – på Airbnb. Interiören går helt i popgruppens estetik: rosa fåtöljer med Union Jack-tryck och neonskylt med bokstäverna ”Girl Power”. 90-talsmagasin och cd-skivor. Sovrummet på övre bussdäck inrett med zebramönstrade mattor och discokulor.
Bussen står parkerad i Wembley Park i London och priset är 110 dollar per natt. Bakom initiativet står Spice Girls-fanet Suzanne Godley. När hennes chef köpte bussen klev hon in i projektet.
– Vi har arbetat hårt de senaste månaderna för att konvertera bussen till ett hem. Att få vara en del av det här projektet är en dröm som går i uppfyllelse och jag ser fram emot att få träffa andra Spice Girls-fans genom den här upplevelsen.

Annons
X
Perfect Guide

Därför sörjer du när favoritserien tar slut: ”Påminner om en skilsmässa”

I veckan visades det sista avsnittet av Game of Thrones, vilket lämnat ett stort tomrum hos fans världen över. Men hur kommer det sig att en tv-serie kan väcka så starka känslor? SPG bad psykologen Fredrik Sandin lista sina teorier.

Annons
X

Förlust och sorg
– När en tv-serie som vi följt och levt med under en lång tid tar slut upplevs det i grunden som en förlust. Känslan av att ’förlora’ relationen till karaktärerna vid en serieavslutning kan till och med påminna om en riktig relationell förlust som till exempel vid en skilsmässa. Det är en känsla av att något saknas oss i livet.

Vid förlust är den naturliga reaktionen att vi upplever sorg.
– Det är en av människans grundkänslor, som vi utrustats med som en produkt av evolutionen. När vi upplever sorg drar vi oss undan, blir passiva, gråter och funderar mycket.

Existentiella frågeställningar
När något som vi levt med under en längre tid går förlorat kan vi hamna i existentiella frågeställningar. Det blir naturligt att vi zoomar ut och tänker på vårt liv i ett bredare perspektiv. Minnen från förr väcks vid liv, till exempel kan tankar om var vi befann oss i livet när serien startade dyka upp i medvetandet och skapa funderingar. Tankar om åldrande, funderingar på hur vi tar vara på våra liv och om vi lever det liv som vi vill leva aktualiseras.

Socialt utbyte
– När vi engagerar oss i en tv-serie blir ofta handling och händelser i tv-serien en social isbrytare. Det finns alltid något att prata om med de flesta (även de som inte sett serien) och vi kan känna gemenskap med andra som delar vår upplevelse. När serien tar slut går vi miste om de naturliga samtalsdialogerna kring serien och på så sätt minskas chanserna till socialt utbyte.

Foto: TT

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Foto: E-PRESS / TT NYHETSBYRÅN
Mode

73-åriga Helen Mirren stal showen i Cannes – med rosa hår

Trots att hela den unga Hollywoodeliten samlats i Cannes: det är 73-åriga Helen Mirren som stjäl showen på filmfestivalen. Med rosa hår och guldmetallic klänning från libanesiska modedesignern Elie Saab gjorde skådespelerskan succé på röda mattan förra veckan. På plats för premiären av dramakomedin The Best Years of a Life utsåg Vogue henne till en av filmfestivalens bäst klädda och The Cut hyllade den vågade frisyren. Samtidigt skrev modebibeln InStyle: ”Omgiven av en myriad av unga stjärnor som är hälften så gamla – däribland Taylor Swift, Kim Kardashian och Hailey Bieber – klev hon ut med bubbelgums-hår”.

Annons
X

Provokativt? I sina livsråd sade Helen Mirren själv att man ska ”ignorera alla som dömer hur man ser ut” och ”att man enbart ska göra saker som får en att må bra”.

Foto: TT NYHETSBYR≈N
Perfect Guide

Drömjobb: Sköta drottning Elizabeths sociala medier

Är du skicklig på sociala medier? Då kan drömjobbet vara här: drottning Elizabeth söker någon som kan sköta brittiska kungafamiljens Instagramkonto. 93-åringen debuterade på sociala medier förra året när hon publicerade en bild föreställande en brevväxling mellan datapionjären Charles Babbage och prins Albert. Signaturen? ”Elizabeth R.”.

Annons
X

Nu vill hon ta sina sociala medier till en ny nivå och söker att anställa en person på heltid. Det är kungafamiljen som postat annonsen för tjänsten som ”Digital Communications Officer”. Lönen: cirka 30 000 i månaden.

Du ska främst sköta sociala medier vid stadsbesök, ceremonier och kungliga engagemang. Tidigare erfarenheter av digital kommunikation och sociala medier är viktigt, likaså att kunna fotografera. Du arbetar måndag till fredag, 37,5 timmars jobb per vecka, och behöver vara kreativ och flexibel. Kanske vill drottningen plötsligt ta en frukostselfie?

Resa

Nu är tåg billigare och snabbare än flyg

En rapport från KTH visar på att tåg är mer effektivt på kortare sträckor.

När KTH Järnvägsgruppen nu släpper en analys över tåg- och flygtrafikens utveckling från 2010 till 2018 står en sak tydligt; tåg är billigare och i vissa fall snabbare än flyg. På långdistanssträckorna vinner fortfarande flyget – men på kortare linjer är tåget snabbare om man beräknar den fullständig restiden som inkluderar incheckning, säkerhetskontroll och transport till flygplats. Däribland sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.
– En flygresenär som ska ta sig mellan Stockholm och Göteborg kan uppskattningsvis arbeta en dryg halvtimme. Tågresenären kan tvärtom arbeta i princip tre timmar. Flygresenären förlorade med andra ord två och en halvtimme användbar tid, jämfört med tågresenären, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Annons
X

2019 låg långdistanstågens punktlighet på 81 procent samtidigt som flygets punklighet var 78 procent. Rapporten pekar också på att tåg är billigare än flyg på de linjer där man konkurrerar om trafiken.
– Rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor. Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell.

Perfect Guide

5 vanliga misstag du gör på Ikea

Ett snabbt ärende till Ikea övergår ofta till en lång och kostsam shoppingdag. Här är fem vanliga misstag – och hur man undviker dem.

1. Väljer leverans från butiken
Allt från skåpluckor till listor och knoppar kan behövas beställas från Ikeas stora lager. Leveransen direkt från lagret hem är ofta gratis ­– men beställer du från varuhuset måste man betala för leveranskostnaderna, skriver Expressen Leva & Bo. Så, passa på att plocka med dig det som finns i varhuset ­– eller klicka hem produkterna hemma från soffan. Du sparar både tid och pengar.

Annons
X

2. Gör en shoppinglista
När man strosar ner för gångarna är det lätt att den ena produkten efter den andra slinker i kassen – trots att man egentligen inte behöver ytterligare en osthyvel eller kaffekopp. För att undvika onödiga inköp kan det vara bra att förbereda en handlingslista. I Ikea-appen finns en flik som heter Shopping list, som dessutom visar var produkterna ligger. När allt är inhandlat kan det vara smart att ta en genväg till kassan – så att man slipper frestelsen att råka plocka ner något mer.

3. Kolla igenom hemleveransen
När budbärarna anländer med Ikea-paketen – se till att kolla igenom att allt är med innan du skriver under checklistan. Det sparar både tid och pengar.

4. Ta en tur till fyndrummet
Vid utgången samlas allt från möbler som använts i reklamkampanjer till produkter som gått ur sortiment – där allt säljs för en billigare peng. Allra bäst är att besöka fyndrummet i början av veckan, då har personalen fyllt på med grejer som returnerats under helgen.

5. Åk på rätt dag
Att åka till fullt varuhus kan vara rena mardrömmen. Smartast är att åka på en veckodag – gärna i i början av veckan på förmiddagen. Vill man ändå åka på helgen kan det vara smart att åka veckan innan löning.

Foto: John Melhuish/REX / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Tågexperten: Europas 5 vackraste tågrutter

Det är hög tid att boka in sommarens resor. Här listar Susanna Elfors, bakom Facebook-gruppen Tågsemester, sina bästa tips på tågrutter i Europa.

Abisko
Abisko Foto: TT

Norra Sverige och Norge
Från Stockholm till Abisko om man vill till Sveriges lägre fjäll eller Narvik, som är en liten stad. Från Narvik kan man åka vidare till Lofoten med buss.
– Det är väldigt enkelt att ta sig norrut. Man hoppar på ett nattåg, så är man framme efter lunch. Även Bergenbanan är fin, då åker man mellan Oslo och Bergen.

Annons
X
Luganosjön
Luganosjön Foto: TT

Tåg genom Alperna.
Antingen från Zürich till Milano via Luganosjön, München - Venedig eller Wien-Venedig.
– Här får man både häftig natur och stadsliv. Övernatta i en alpby eller stanna i Wien och upptäck kulturen.

Foto: TT

Skotska Harry Potter-tåget.
Åk nattåget från London till skotska Fort William och hoppa på ångloksdrivna tåget Jacobite Steam Train.
– En väldigt fin rutt och dessutom var det här man spelade in tågscenerna i Harry Potter. Kom ihåg att det inte är jättemiljövänligt med ångloksdrivet tåg, så åk inte allt för långt.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Schweiziska Bernina Express
Från Davos till Chur och sedan vidare till Tirano i Italien.
– Linjen är känd för att vara smalspårig och ganska långsam. Man åker igenom många tunnlar och över broar och viadukter.

Rhendalen
Rhendalen Foto: A3472 Frank May / DPA

Rhendal Express
Fån Köln i norra delen till Mainz i söder.
– Tar man den här rutten får man se den världsarvsklassade delen av Rhendalen. Många har flugit över Tyskland, men aldrig riktigt upptäckt landet.

Foto: TT

Perfect Guide

5 tecken på att du är född till chef

Chefsegenskaper kan visa sig redan i tidig i ålder. I en artikel från den amerikanska sajten Inc. har man med hjälp av tidigare forskning listat fem tecken på att man är född en ledare.

1. Du kommer bra överens med andra människor
Starka ledare kommer överens med andra genom att visa sig mänskliga. De accepterar att de inte är perfekta och att de kan göra misstag. Är chefen tillförlitlig vågar även anställda öppna upp sig om sina misslyckanden.

Annons
X

2. Du får andra att känna sig trygga
För att utföra ett bra arbete måste man känna sig trygg. En bra ledare strävar efter att ha olika personlighetstyper på arbetsplatsen – det skapar en kreativ och innovativ miljö där det är okej att misslyckas.

3. Du är empatisk
Är det naturligt för dig att vilja hjälpa andra? En bra ledare visar och känner medkänsla för sina medarbetare – vilket i sin tur gör att de slappnar av och känner större tillit.

4. Du är transparent
Det har visat sig att när en arbetsplats delar information, så sjunker stressnivåerna och de anställda känner sig mer delaktiga.

5. Du kan motivera andra
Har du fått höra att du är bra på att peppa? De allra bästa ledarna vet hur man ska inspirera och motivera andra människor.

Perfect Guide

Bäst på HBO och Netflix just nu

Det spelar ingen roll hur bra väder maj och juni än bjuder på – soffhäng framför HBO eller Netflix slår det mesta. Här har SPG samlat det bästa streamingtjänsterna har att erbjuda just nu.

HBO

Foto: HBO

Chernobyl
Denna miniserie, regisserad av svenska Johan Renck, lyckas hålla tittaren i ett stenhårt grepp från början till slut. Dyster sovjetstämning, en lysande David Dencik som Gorbatjov och en fenomenal scenografi. Ljudmattan i bakgrunden är pricken över i:et.

Annons
X

Game of Thrones: The Last Watch
Till alla GoT-fans stora sorg har nu det sista avsnittet av serien sänts. Men för den som vill dröja kvar lite extra finns denna dokumentär som följer inspelningarna under den sista säsongen.

At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal
Sevärd dokumentär som handlar om den övergreppsskandal som drabbade den amerikanska gymnastvärlden 2017.

Foto: HBO

Curfew
Gillar man The fast and the furious eller Mad Max är nya HBO-serien Curfew ett hett tips. Denna skruvade serie utspelar sig i Storbritannien, där ett totalt utegångsförbud råder för alla invånare mellan kl. 19–07 på grund av ett dödligt virus som väntas slå ut hela världen inom en snar framtid. Några få utvalda grupper kan dock söka sig till en fristad – om de tävlar i ett olagligt 1000-meterslopp.

Netflix

The Silence
Världen attackeras plötsligt av en hop otrevliga varelser med överjordisk hörsel. Skräckfilmen kretsar kring en amerikansk familj som flyr för att söka skydd från varelserna. Istället möter de en ondskefull sekt som har siktet inställt på den döva dottern i familjen.

Foto: Netflix

The Rain
Säsong två av den danska science fiction-serien The Rain, med svenska Alba August i huvudrollen bjuder på lika mycket spänning som säsong 1. Ploten kretsar fortsatt kring det virus som sprids via regnet.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
Film som bygger på den kände seriemördaren Ted Bundys liv. Fokus ligger dock inte på själva morden, utan på hans privatliv. I rollistan hittar vi Zac Efron och Lily Collins.

Foto: Netflix

The Society
I den lilla staden West Ham försvinner plötsligt alla vuxna. Kvar blir ett tonårsgäng som nu får bilda sina egna lagar och regler – upplagt för drama med andra ord.

Hälsa

Anders Hansen: ”Ta bort mobilen från bordet!”

Jag blir lika irriterad varje gång någon jag äter med plockar upp sin mobil, och naturligtvis är jag inte ett skvatt bättre själv. Det finns en självisk anledning att försöka undvika detta, vid sidan av att ens omgivning lär uppskatta det. Mobilen är nämligen så lockande att den gör oss mindre intresserad av vår omgivning.

Annons
X

I en undersökning fick 34 personer träffa en främmande person och prata om vad de ville. De satt på varsin stol med ett bord mellan. En del av paren fick ha mobilen liggande på bordet. Andra par hade inte det. När de därefter fick beskriva hur de hade uppfattat samtalet visade det sig att de som haft telefonen inom synhåll tyckte att samtalen var mindre intressanta jämfört med de som inte haft sina mobiler på bordet. Och för att vara tydlig, mobilen låg bara på bordet, de plockade inte ens upp den.

Det här är inte förvånande. Mobiltelefoner aktiverar hjärnans belöningssystem och frisätter ämnet dopamin, som är känt som belöningsämne men som i själva verket talar om för oss vad vi ska rikta vårt intresse mot. Vi plockar idag upp våra mobiler i genomsnitt var tionde minut alla vakna timmar och varje gång frisätts lite dopamin. Om vi har ett objekt framför oss på bordet som dagligen serverar oss med hundratals små dopaminbelöningar dras hjärnan dit.

Problemet är att om du ska ignorera något – som mobilen på bordet framför dig – är det en aktiv process som kräver att hjärnan arbetar. Mobilen tar den av din begränsade mentala bandbredd då du hela tiden måste ta ett aktivt beslut att inte plocka upp den.

Samma effekt sak såg forskare som undersökte hur 300 personer uppfattade en middag med vänner. Hälften hade fått veta att de skulle få ett meddelande under middagen och att de därför skulle ha mobilen nära till hands. Den andra halvan ombads att inte ha mobilen framme. Efter middagen fick deltagarna svara på frågor om de hade uppskattat kvällen. Det visade det sig att de som haft mobilen framme tyckte den var mindre givande. Skillnaderna var inte gigantiska men ändå tydliga. Enkelt uttryckt: du kommer tycka att det är lite tråkigare att umgås om du har mobilen på bordet.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och har släppt böckerna Skärmhjärnan, Fördel adhd och Hjärnstark.

Perfect Guide

Vogue hyllar Svenskt Tenn: ”Du vill ha allting”

Brittiska konstnären Luke Edward Halls samarbete med Svenskt Tenn har blivit en internationell nyhet. Nu hyllar amerikanska modebibeln Vogues den limiterade kollektionen som sträcker sig från kuddar till brickor och lampskärmar. Under rubriken ”Du kommer vilja ha allting” skriver man om ”butiken på idylliska Strandvägen” vars arbete med Josef Frank resulterade i några av ”tidernas vackraste textiler”. Till tidningen säger Luke Edward Hall:

Annons
X

– Jag skulle inte försöka tävla med Josef Frank. Det hade varit svårt att göra ett löv eller en grönsak, jag ville göra något annorlunda. Det är anledningen till att jag fokuserar på ansikten och väljer mina favoritsymboler från antiken, pelare och pilar.

I en intervju med SPG berättar konstnären mer om sin kollektion:
– Samarbetet med Svenskt Tenn är en dröm som gått i uppfyllelse, en kollektion med väskor, kuddar, keramik och lampskärmar, allt med uttrycksfulla motiv i akvarell.

Perfect Guide

Cassandra Rhodin: ”Minns när jag fick höra att Beyoncé älskar Mini Rodini”

Stjärnornas favoritdesigner är barnbarnsbarn till en cirkuskung och ogillar sociala medier. Cassandra Rhodin beskriver vägen från en olycklig skoltid till modesuccén med Mini Rodini.

En rysk vinthund strövar förbi havet av hortensior och pelargoner på Cassandra Rhodins soldränkta glasveranda. Och bilden känns plötsligt så självklar: en hund med ett nästan filmiskt utseende är precis vad man tänker sig att grundaren av det lika trendkänsliga som fantasifulla barnmodemärket Mini Rodini ska ha. 

Annons
X

– Visst är hon vacker? Arabella är faktiskt en valp, även om man inte kan tro det, säger Cassandra och pussar på den nästan ponnyhöga hunden. 

Hon har precis kommit hem, hit till sitt 1890-talsgamla trähus i Saltsjö-Duvnäs, efter att ha firat öppningen av den första Mini Rodini-butiken i London. Märket har förvisso funnits på Selfridges, Liberty och Harrods i flera år, men en egen butik på Westbourne grove i Notting Hill har länge varit en dröm. 

– Vi väntade i fyra år för att få det här läget. Jag älskar England. Jag skulle gärna bo på engelska landsbygden.

Bara dagar efter öppningen har butiken besökts av modemagasin som Vogue och Marie Claire medan brittiska kändisar som Jamie Oliver och Lily
Allen skickat lovordande direktmeddelanden till märkets Instagramkonto. För Cassandra själv har inte sociala medier.  

– Nej, jag vet inte… Jag har ganska mycket integritet. Men det är klart att man blir jätteglad när folk hör av sig, säger hon och sätter sig på en pinnstol i sitt lantliga kök.

Kardashiansyskonen, Beyoncé, Madonna, Liv Tyler, Drew Barrymore. Det är oundvikligt att beskriva märket som Cassandra och hennes man Jon startade för drygt 13 år sedan utan att nämna världsstjärnorna som klär sina barn i det.

– Det känns inte längre på samma sätt som första gången jag läste i New York Times att Angelina Jolie handlade hos oss. Då var jag i chock. Och den där morgonen när jag hade fått ett mejl från Beyoncés personliga assistent, som ville hälsa att Beyoncé älskar våra kläder, var också helt sjuk!

Även om Cassandra har en egen ateljé strax nedanför huset vittnar målarpenslar, post-it-lappar och block om att det här är ett hem där kreativiteten när som helst kan falla på.  

– Idéerna sinar faktiskt aldrig, däremot ändrar jag mig ofta under processen och vill byta spår. Modeindustrin är inte så kul, men kläder och barnens värld är rolig, och det är skönt om de får vara fria i den, säger Cassandra och berättar att hon som liten hade stort behov av just det. 

– Jag hade en väldigt intensiv fantasi. Den kunde gå över gränsen till att kännas verklig. 

Ingen som är bekant med Mini Rodini tvivlar nog på att Cassandra fortfarande bejakar den där fantasin. Hennes kreationer påminner också om berättelserna hon fick höra om sin farfars far, cirkuskungen Max Rhodin, mer känd som Brazil Jack.

– Historierna var magiska. Mest spännande var de som inkluderade lejon, isbjörnar och schimpanser. Jag var väldigt avundsjuk på att jag inte hade levt lite tidigare. Nu känns det rätt hemskt att de hade djur sådär. Jag älskar ju djur!

Det märks. Djurmönster och hållbarhet är signum för Cassandras design, likaså användningen av färg. Men att hon skulle ligga bakom ett stort succéföretag var inte väntat, som ung var hennes framtidsutsikter knappast solklara.

– Jag hatade skolan, även om jag var rätt duktig. Jag har svårt att göra allt utifrån en utstakad väg och det irriterade lärarna. Mina föräldrar skildes precis när jag skulle börja lågstadiet så jag fick väl en rätt dålig start som inte gick över. Efter nian lämnade jag skolan. 

Åren som sedan följde var stökiga, som hon beskriver dem. 

– Jag var olycklig. Allt det där stökiga var nog ett uttryck för det, säger hon och funderar på vad det kan berott på.

– Jag blev ganska lämnad som barn. Jag behövde klara mig själv tidigt på grund av att mina föräldrar hade mycket annat som de var tvungna att hantera. Jag antar att det påverkat mig. 

Som trebarnsmamma är föräldraskapet något hon tänker en del på. 

– Man har ju alltid dåligt samvete, men jag har alltid sett till att hämta barnen tidigt ifrån dagis. Jobbet och barnen är viktigast. Träning har jag fått prioritera bort och jag har förlorat många vänner. 

Foto: Jesper Florbrant

Hon var 23 år första gången hon blev gravid. Det var oplanerat och pappan, Jon, hade hon precis förälskat sig i.

– Vi kände knappt varandra. Jag hade varken utbildning eller jobb och Jon hade precis startat eget. Det var läskigt att tänka på framtiden.

I hopp om att få in pengar började Cassandra sälja sina illustrationer. Och det gick bra. Riktigt bra. Snart stavades uppdragsgivarna Vogue, Nylon, NK och H&M.

När Cassandra blev gravid igen, 2005, hade frustrationen över det stereotypa utbudet av barnkläder vuxit sig stark. Det var då hon gjorde de första skisserna till det som skulle bli hennes livsverk. Hon och Jon investerade alla pengar de hade för att starta Mini Rodini.

– Från början gjorde vi alla fel: kontaktade en mönsterkonstruktör, köpte in allt utan att ha någon distribution klar och prissatte i blindo. Men vi lärde oss. 

Samma vecka som mellansonen Don Louie föddes såg även första kollektionen dagens ljus. Idag omsätter bolaget nästan 200 miljoner. 

– Ibland tror jag att framgången beror på att vi verkligen tar barn på allvar. Vi startade inte som en barnkollektion till något vuxenmärke, barn har alltid varit i fokus. Dessutom är produkten giftfri, säger hon och poängterar att de kämpat för att använda GOTS-märkt material.

– Många märken använder sig av organic cotton, men det innebär inte att processen är bra. Det kan snarare innebära massor av kemikalier, utan att konsumenten får reda på det. 

Cassandra drar bort en hårtest från den skarpa luggen och förklarar att hon ofta fått slåss för hållbarheten.

– Så fort vi haft marginalproblem har folk tyckt att vi ska börja med konventionell bomull. Det har aldrig frestat mig. Jag vill inte göra en ofräsch produkt i en bransch som är en av de smutsigaste.

Hon är målmedveten och vet hur hon vill ha det. Hon är omni – målar sina mönster för hand och är den som plåtar märkets reklambilder. Men att vara passionerad kostar. Räddningen har varit att hon jobbat med sin man ända från start, inte minst för äktenskapet.

– Jag vet inte hur det skulle ha gått annars, det har varit avgörande. Om bara en av oss skulle ha ett jobb som den lägger så mycket tid och passion i skulle det vara ganska knäckande för den andra.

Foto: Jesper Florbrant

Cassandra ställer sin tomma kaffekopp på en avlång köksö som i ena änden täcks av en mängd små växande örtplantor. 

– Jag älskar att odla och har ett stort växthus här utanför, men just de där vet jag inte hur det går med, säger hon och sticker ner fingrarna i jorden för att känna av fuktnivån. 

Arabella hoppar upp på en soffa i vardagsrummet som är täckt med en leopardmönstrad pläd från Mini Rodini Home, en del hon gärna skulle vilja utveckla i företaget. Och kanske, någon dag, blir det också ett klädmärke för vuxna. 

– Det skulle vara så roligt, om tiden fanns.

För det där med egentid är lite avgörande för henne. Kanske är det därför, när det nu går mot eftermiddag, som Arabella och sonens Zeds bostonterrier Dalí börjar bli otåliga. De vet att det är tid för den dagliga turen till skogen som bara ligger hundra meter från huset. 

– Helst skulle jag vilja bo ännu längre ut på landet. Jag älskar att vara ensam i naturen. Det är då jag trivs som bäst, när ingen ringer, säger Cassandra innan hon ropar på hundarna.

Perfect Guide

Hellströms scenpaus över – återvänder med nya konserter?

Håkan Hellströms scenpaus tycks vara över. I en intervju med SvD Perfect Guide 2017 sade han:
– Jag kommer vara borta i några år nu. Jag kommer inte tillbaka nästa år och jag kommer nog inte tillbaka året efter det (...) Det är inget avsked, men det tar lite tid att göra nya låtar och jag tror det är bra om det tar lite tid.

Annons
X

Nu går gitarristen Simon Ljungman ut och hintar om en comeback – på Ullevi sommaren 2020.
– Jag förtjänar att få droppa en bomb nu när jag stöttat Håkan Hellström så länge, säger han till P4 Skaraborg .

Skivbolaget Woah Dad Live kommenterar uppgifterna med att ”Inget är skrivet i sten”.

Perfect Guide

5 tecken: Så vet du om du dricker för mycket vatten

Att dricka mycket vatten är viktigt. För både hälsa och skönhet. Men nu kommer undersökningar som pekar på att för mycket vatten kan skapa obalans i kroppen – och vara direkt skadligt. Det är framförallt saltbrist som är en av de farliga följderna, skriver Expressen Hälsoliv som listar fem tydliga tecken på att man dricker för mycket vatten. Det första är att urinet är genomskinligt. Ljusgult är en sund nyans. Det andra tecknet är att man behöver gå upp och kissa flera gånger per natt.

Annons
X

Vidare skriver man att ett annat tecken är svullna händer, fötter och läppar. För mycket vatten skiftar natriumnivåerna i blodet och du drabbas av saltbrist. Detta kan leda till att kroppen svullnar eller känns puffig. Något annat man måste se upp med är ihållande huvudvärk, orsakat av att hjärnan svullnar.

På femteplats syns ”Illamående, muskelsvaghet eller ihärdig trötthet”. Också en signal på för rikligt vätskeintag.

Källa: Expressen.

Perfect Guide

#30 Marie Agerhäll: ”Vi lagar fiskgryta och lyssnar på fransk musik”

21 min – Skådespelare och manusförfattaren Marie Agerhäll mejslar fram karaktärer, har fransk afton och hänger i Mall of Scandinavia.

Annons
X
Foto: Jonathan Hordle/REX / TT NYHETSBYRÅN
Perfect Guide

Nya miljösatsningen: Förbjud sommarens festivaltält

Allt fler branscher försöker bli klimatsmartare. Nu har turen kommit till sommarens musikfestivaler. I Storbritannien kvarlämnas varje år 250 000 plasttält. Detta har fått The Association of Independent Festivals (AIF) att starta ett upprop: förbjud tält som marknadsförs som ”festivaltält” – något som ger intrycket att de bara används en gång.

Annons
X

Varje tält uppges innehålla plast som motsvarar 8 700 sugrör eller 250 plastmuggar. Paul Reed – chef på AIF – förklarar för BBC:
– En tredjedel av de övergivna tälten har marknadsförts som festivaltält lämpade för engångsbruk.
Festivaler som Boomtown Festival i Winchester har infört nolltolerans mot att lämna kvar tält och Readingfestivalen har som policy att festivalbesökarna ska använda hållbara tält som varar i flera år.

Nu väntar vi på samma klimatinitiativ hos svenska festivaler.

Resa

Europas mest Instagramvänliga restauranger

Botaniska barer i Amsterdam, helrosa restauranger i London och historiska caféer i Venedig – här är några av Europas mest Instagramvänliga restauranger.

Sketch, London

Restaurang Sketch i centrala London går helt i puderrosa och bara det är värt en bild. När man sedan fått sitt Instagraminlägg gör man bäst i att kolla in konstsamlingen på över 200 verk av brittiska konstnären David Shrigley.

Annons
X

Bananas, Barcelona

Tropiska vindar blåser på Bananas, som är belägen i distriktet La Ribera i Barcelona. Med sina palmformade vägglampor lyser restaurangen upp hela kvarteret.

Caffè Florian, Vendig

Caffè Florian, på Markusplatsen i Vendig öppnade 1720 och har sedan dess välkomnat både kungligheter och kändisar som Charlie Chaplin och Andy Warhol. Dekoren är i princip oförändrad – med förgyllda väggar, takmålningar och över hundra år gamla sammetsmöbler.

Happy Days Diner, Paris

Den franska huvudstaden må vara känd för sin cafékultur, men på Happy Days Diner är det allt annat än en romantiskt, parisisk stämning. I klassisk amerikansk diner-miljö med stålstolar, neonskyltar och schackrutigt golv serveras körsbärstoppade jordgubbsmilkshakes.

House of Small Wonder, Berlin

På House of Small Wonder serveras brunch dagarna i ända. Caféet är fyllt av gröna växter, som tillsammans med den japanskinspirerade meny skapar ett mysigt lugn. Allra bäst är att sätta sig i fönstret och njuta av gatuvyn.

Sushisamba, London

Sushisambas stora glasfönster erbjuder en häpnadsväckande utsikt över Londons skyline. Men utsikten är inte allt. De missmatchade möbler, vackert mönstrade stengolvet och glödlamporna som hänger i taket är anledning nog att plocka upp telefonen.

Flax & Kale, Barcelona

Tegelväggar, naturmaterial och fönster från golv till taket. Flax & Kale ligger i distriktet Passeig de Gràcia i Barcelona. Ett tips är att sätta sig ute i den lummiga trädgården, där terrassen täcks av både plantor och träd.

Bar Botanique, Amsterdam

Denna botaniska hot spot ligger på fartfyllda gatan Javastraat i Amsterdam. De grönmålade väggarna, växterna i taket och sammetssofforna garanterar en bra Instagram-story.

Perfect Guide

Min helg: ”På söndagar förvandlas jag till en syditaliensk farmor”

Grillmästaren Jonas Cramby lägger ansiktsmask, lyssnar på reggae och lägger allt krut på söndagsmiddagens tex-mex deluxe.

Jag jobbar hemma, är varannan vecka-pappa och det är överlämningsfredag – så min weekend börjar redan klockan 15.00 med att jag knäcker helgens första bira. Bara ljudet får livsandarna att vakna. Jag provar kläder, lägger en ansiktsmask och sätter på I am that I am med Peter Tosh på lite för hög volym. På mitt första jobb i en plåtindustri på Varaslätten blev jag introducerad till denna låt av en äldre, västgötsk rastafarian som var lika utanför som jag. Ända sedan dess har den varit en symbol för min individualitet och tro på personlig frihet. Snart blir jag dock lite trött och dåsig och känner inte alls för att göra något särskilt. Så min flickvän och jag äter charkisar och kollar tre avsnitt av The Good Fight istället.

Annons
X

Lördagen börjar som om mitt liv vore en Min helg-artikel: jag mediterar, äter nybakat bröd från bageri Petrus och dricker två stora koppar Oolong från In the mood for tea innan jag går en långpromenad med hunden längs Monteliusvägen. Som vanligt är det fullt av turister som tar mobilbilder på Gamla Stan. Jag tänker att de kanske, möjligtvis, ser på mig som jag ser på locals när jag reser. Med avund och respekt. Jag försöker se så oberörd ut som möjligt när jag passerar dem. Men de verkar inte lägga märke till mig. När jag kommer hem sätter jag mig ner vid datorn för att skriva lite men som vanligt finner jag snart mig själv googlande grejer istället. Den här gången varför kanterna på pepperonin på klassiska New York-pizzor egentligen krullar upp sig i värmen? Det visar sig ha något med bredden på korvhornet vid stoppningen att göra. Skitsamma. På kvällen äter vi några smårätter i baren på Adam & Albins nya ställe Misshumasshu. Maten är god, men atmosfären är lite för Swedish House Mafia för att jag ska trivas så vi går hem tidigt. 

Söndagen handlar bara om en sak och en sak endast och det är söndagsmiddagen. Fy fan vad jag älskar söndagsmiddagar. När det kommer till söndagsmiddagar är jag en syditaliensk farmor. Jag hittade färsk poblano på Ica Liljeholmen tidigare i veckan så idag blir det mexikanskt: En Paloma och lite guacca och tortillachips till att börja med. Hembakta vetetortillas med grillad poblano, tunt skivad wagyu och pico de gallo till huvudrätt. En bit japansk rulltårta som min flickvän bakat till dessert. I efterglöden av den goda middagen räknar jag ut att, om jag bara sköter mig, borde jag ha cirka 2 000 söndagsmiddagar som den här kvar i livet. Det räcker för mig. Jag behöver inte mer än så.

Jag skrapar upp den sista guaccan med ett chips jag hittar i knät.

Perfect Guide

Marcus Dunberg: Vi slashasar måste avboka avbokningskulturen

Cirka 30 procent av mina jobbmöten blir antingen om- eller avbokade. Allt för ofta tycks det vara något mer akut som dyker upp: ett viktigare möte, en resa, en tandläkartid, sjukdom eller en dagisunge som trillat och behöver akut omvårdnad. Är det en större grupp som ska samlas, 10 personer eller fler, med kalendrar som ska ”synkas” är möjligheterna för att överhuvudtaget få till ett möte minimala. Inte mycket bättre är de privata träffarna. Cirka 40 procent av mina frukostar, luncher, ölträffar och tennismatcher om- eller avbokas.

Annons
X

Det är möjligt att dessa dystra siffror säger mer om min popularitet, eller brist på sådan, än om samtiden. Jag tror ändå att många storstadsbor känner igen mönstret. Det ska dock sägas att personer med hög status, professionellt eller privat, får färre om- och avbokningar jämfört med dem längre ner i värdekedjan. Daniel Ek eller Cristina Stenbeck har troligen inte samma upplevelser av avbokningskulturen som jag. Möjligtvis delar de mina
erfarenheter, men då från andra sidan – det är de som avbokar. 

Min egen, visserligen begränsade, erfarenhet av samhällstoppar säger dock att de är punktliga och pålitliga eftersom tillvaron noga schemaläggs. Så medan eliten målmedvetet och punktligt drar ifrån ytterligare, så bokar vi andra mediokra slashasar ”fika” med varandra – som vi inte ens lyckas genomföra. 

Av mötena som faktiskt blir av uppskattar jag att cirka 60 till 70 procent inte startar på utsatt tid. Det gäller både affärsmöten samt frukostar och luncher med kompisar: ”Sorry, blir 10 sen”. Är det ett meddelande som känns bekant? Jag vill påpeka att undertecknad slashas är lika skyldig till om- och avbokningskulturen som någon annan. 

Den skyldige är mobiltelefonen. Den börjar få mycket på sitt samvete: stress, fetma, ångest, raderad självkänsla och allmän fördumning Före mobiltelefonen var du tvungen att komma på avtalad tid eftersom det inte gick att få tag på människor utanför hemmet eller arbetsplatsen. Telefonen stod på ett litet bord i hallen eller satt fastskruvad på väggen i köket. Och det gick inte att ta med den. Jo, det är sant.

För inte så länge sedan hade människor dessutom riktiga jobb som krävde att de var på kontoret eller fabriksgolvet åtta timmar per dag, minus lunchrast. Väldigt få var influencers eller frilansande grafiska formgivare. 

Ännu längre bak i tiden skulle åkrar plöjas och kor mjölkas, varje dag, året om. Tro det eller ej, men detta jobb finns än idag. Det kallas bonde eller lantbrukare. 

Jag kan ha fel, men jag skulle tro att denna yrkesgrupp har väldigt liten förståelse för möten som helt godtyckligt flyttas runt i almanackan, eller avbokas ett par timmar före avtalad tid. Klockan 11.30 på torsdag betyder just det och inget annat. 

Det är lika frustrerande att behöva vänta på någon som att komma för sent. De flesta av oss önskar nog förbättring. Den moderna människan ondgör sig över tidsbrist. Sanningen är att vi aldrig har haft mer disponibel tid för oss själva än nu. Det är också därför som vi är så vårdslösa med den. Vi ses – på utsatt tid och datum.

Design

Färgsprakande maximalist i samarbete med Svenskt Tenn

Luke Edward Hall har charmat en hel designvärld med sin konst
och formgivning – och med sin look. Nu är han Sverigeaktuell med
både en utställning och ett designsamarbete med Svenskt Tenn.

Namnet på allas läppar i inredningsvärlden just nu är Londonkonstnären och designern Luke Edward Hall. Blott 29 år gammal har han hunnit med allt från en egen utställning på auktionshuset Christie’s till att skapa en jubileumskollektion åt Royal Academy of Arts och en Burberrykampanj med modefotografen Mario Testino. Hans färgstarka kombinationer av lekfulla mönster har blivit så stilbildande att Vogue för några år sedan dubbade honom till ”inredningsvärldens wunderkind”.

Annons
X

2015 startade Hall sin designstudio för illustrationer och målningar möbler, tyger och keramik. Varannan vecka ger han också Financial Times läsare sina bästa tips inom inredning och design.

Med en examen i herrmode är det inte heller konstigt att han också hyllas för sin pricksäkra klädstil. Knallröda bomullsvästar, skotskrutiga byxor och strama polotröjor matchas med rosa strumpor, honungsfärgade manchesterkavajer och runda glasögon. Lite som en färgstark Harry Potter eller den brittiska marängsvissen Eton Mess – strösslad med pistagenötter och körsbär på toppen.

– Min klädstil är precis som min konst. Jag vill klä mig roligt helt enkelt. Gärna blommigt och randigt i samma outfit, säger Luke till SPG. 

Just nu är han dubbelt Sverigeaktuell. I veckan öppnade hans utställning Snake charmer – med illustrationer, målningar och keramik – på galleriet Arsenalsgatan 3. Samtidigt lanserar han en exklusiv designkollektion med Svenskt Tenn.

– Utställningen visar mina senaste skisser, målningar och keramikföremål. Inspirationen har jag hämtat i Marrakech. Keramiken är gjord i Skottland och handmålad av mig, främst med vattenfärg. Samarbetet med Svenskt Tenn är en dröm som gått i uppfyllelse, en kollektion med väskor, kuddar, keramik och lampskärmar, allt med uttrycksfulla motiv i akvarell.

Hur skulle du beskriva din design? 

– Som mina kläder: romantisk och färgglad – formad av min kärlek till historia, skönhet och lekfullhet. Just nu inspireras jag mycket av den grekiske målaren Alekos Fassianos. Men också av romaner, dammiga gamla hus, musik och 70-talsdesign. Och människor som Cecil Beaton, Stephen Tennant och Denton Welch.

Mat & dryck

Food Pharmacy: Näringsjägarens prinsesstårta till mors dag

SPG:s hälsoexpert, duon bakom Food Pharmacy, delar ett recept på nyttig prinsesstårta – perfekt till mors dag.

I slutet av förra året föddes världens första Food Pharmacy-bebis. Våra kära kollegor fick en efterlängtad dotter som nu är en nyfiken och matglad liten näringsjägare. Än så länge. Smakäventyret bortom modersmjölken har ju precis börjat.

Annons
X

Eftersom hennes föräldrar är väl medvetna om sambandet mellan näringsrik kost och god hälsa serveras hon bara tarmfloresnäll mat. Annat var det när vi var nyblivna föräldrar. På den tiden funderade vi mest på hur mycket sömn vi fick per natt och vilken spjälsäng som var bäst. Det där med att undvika den söta och vetemjölsrika färdigmaten och istället ångkoka grönsaker, laga egen gröt och mosa avokado kändes både krångligt och onödigt. Och inte visste vi att immunsystemet kalibreras under det första året och att tarmfloran är speciellt känslig just då.

I vårt tidigare liv trodde vi att det fanns en motsättning mellan gott och nyttigt. Tänk vad fel vi hade. Även en sann näringsjägare kan nämligen servera marsipandammsugare till lördagsfikat, klassiska bakelser på fars dag och gräddiga tårtor till barnens födelsedagar. Vi lovar!

Mors dag närmar sig med stormsteg och ribban för vad som ska serveras ligger högt. Dessutom firar vår kollega för allra första gången och det får naturligtvis inte gå obemärkt förbi. Festligt ska det vara, men också näringsrikt och snällt för tarmfloran. Det är nämligen inte bara matglada Food Pharmacy-bebisar som behöver ta hand om sin kropp, utan också mammor, pappor, syskon och kompisar.

Vi tänker prinsesstårta. En riktigt klassisk prinsesstårta till mors dag, bakad på ett inte så klassiskt vis. Grattis alla mammor!

Näringsjägarens prinsesstårta

Tårtbotten:
4 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
5 dadlar
1 krm kardemumma
1,5 msk kokosolja
1 msk vatten

Vaniljkräm:
1,5 dl naturella cashewnötter
1,5 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
5 dadlar

Grädde:
1 burk kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver

Sylt:
2 dl jordgubbar, frysta och tinade
2 msk chiafrön

Marsipan:
3 dl mandelmjöl
2 msk honung
2 msk spenat

Mixa tårtans alla delar var för sig. Tricket för en rund och fin prinsesstårta är att bygga ihop den upp och ner i en bunke eller skål, lager för lager.

Placera ett bakplåtspapper i botten och klä sedan bunkens insida i marsipan. Fortsätt med grädde, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten igen, sylt och till sist ett tredje lager tårtbotten. Ställ in bunken i frysen och låt tårtan stelna. Vänd försiktigt ut prinsesstårtan ur bunken strax före servering och dekorera på valfritt vis.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Perfect Guide

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

Har du någon gång dolt ett Facebook-inlägg för chefen? Du är inte ensam. I en undersökning av it-företaget Kaspersky Labs – publicerad hos Chef – framgår det att 59 procent döljer sina Facebook-inlägg för chefen.
– Att vara på nätet är en naturlig del av våra liv numera och gränsen mellan våra digitala existenser privat och på jobbet blir allt luddigare, säger Marina Titovapå Kaspersky Lab Security Wordmarket.

Annons
X

Det är framförallt rädslan för att karriären ska skadas, att befordran ska utebli, som gör att man undviker chefen på sociala medier. Samtidigt uppger 5 procent att karriären tagit allvarlig skada av att personliga uppgifter läckt på nätet. Kanske undvika att posta bildspel från helgens ravefest?

Perfect Guide

Här är verklighetens Djursholm

Filmatiseringen av Malin Persson Giolitos succéroman ”Störst av allt” är vårens tv-snackis – men hur väl skildras egentligen det flotta ungdomslivet? SPG har faktagranskat serien med några äkta Djursholmsgymnasister.

Semester

Foto: TT
Foto: Netflix

I de första avsnitten befinner sig Maja på familjesemester på Franska rivieran. Visst är södra Frankrike härligt, men vill man umgås med andra svenskar (läs: djursholmsbor) bör man hoppa på flyget till Mallorca istället. Den spanska semesterön vimlar av svenskar och i Palma möter man det ena bekanta ansiktet efter det andra. Annars är det de vanliga semesterorterna: Falsterbo, Torekov och Stockholms skärgård som gäller. Egentligen finns det bara två anledningar till att man befinner sig i Djursholm under sommaren: att du packar om väskan eller jobbar som vakt och patrullerar runt de tomma villorna.  

Annons
X

Shopping

Foto: Netflix

Militärjackor, Commes des Garçon-hoodies och Stella McCartney-väskor. Ja, Störst av allt-skaparna har varit duktiga på att fånga de unga djursholmarnas stil. Märken som Eytys, Zadig &Voltaire, Stella McCartney, Balenciaga, Acne, Alexander McQueen och Maria Nilsdotter går hem hos de allra flesta i förorten. Men lugn, även Zara funkar. Dels för enklare vardagskläder eller om man snabbt behöver hitta en glittrig topp till helgens poolparty.

Häng

Foto: TT

I tillbakablickarna befinner sig huvudpersonerna på allt från lyxyachts i Medelhavet till nattklubbar inne i stan. Men givetvis finns en vardag även i Djursholm. En populär fritidsaktivitet bland unga är att köpa med sig kaffe från Gateau på torget och gå ner till bryggorna vid vattnet. Vill man åka in till stan är det bil, mopedbil eller Roslagsbanan som gäller. För nej, det finns ingen härlig färja, som Sebastian och Maja åker i första avsnittet.

Klubb

Foto: Netflix
Foto: Café Opera

Förutom överdådiga fester i Djursholmsvillorna hänger huvudkaraktärerna gärna på nattklubben Rose. Mer troligt hade varit om Maja, Sebastian, Samir, Amanda och Labbe hängt på Brillo för att sedan fortsätta till Café Opera och bakfickan End. Drinkar då? Det vanliga: öl, cider, champagne och vodka Redbull. Kvällarna avslutas med antingen hamburgare på Max på Hamngatan, mittemot caféet, eller korv på Circle K i Danderyd. Taxi är det givna färdmedlet hem.

Kvarterskrog

Foto: La Piazza
Foto: Monrad’s

Djursholms torg har ett generöst utbud av restauranger. La Piazza om man är sugen på italiensk, Brasserie Greta för traditionella kötträtter och Monrad’s om man vill äta fisk och skaldjur. Den sistnämnda är en stor favorit och fanns praktiskt nog på Sandhamn förut, där många Djursholmsfamiljer tillbringar sina somrar. Restaurangen är perfekt för söndagsmiddag med familjen eller om en födelsedag ska firas. Tips: testa caesarsalladen.

Salonger

Foto: Netflix

Huvudkaraktären Sebastians kortklippta lugg har varit omdiskuterad. Är det verkligen så bratiga gymnasiekillar ser ut idag? Nej. Om Sebastian gått på Viktor Rydberg Djursholm – verklighetens Djursholms allmänna gymnasium – hade han stuckit ut rejält. Här har killarna lagom långt hår och en avslappnad mittbena. Klassiskt och snyggt. Ska man klippa sig gör man det helst på salongerna på Djursholms torg, Salong Louise P eller Lo Ve & Co till exempel.

Träning

Foto: Barry’s Bootcamp

Någon träning hinns inte med i Störst av allt. Men visst tränar Djursholmsungdomarna! Även om idrottsintresset svalnat något i gymnasiet, så blir det ett svettigt gympass då och då. Här finns flera alternativ att välja mellan. Antingen Djursholms träningscenter – som ligger centralt i förorten – eller Sats i Danderyd. Även amerikanska Barry’s på Östermalm har blivit en favorit. Under de varmare månaderna lär man även se ett och annat kompisgäng promenera längs vattnet eller runt elljusspåret i Altorpsskogen, helst iklädda sportiga tights, stickade Soft goat-tröjor och solglasögon.

Perfect Guide

Victor Johansson: I duschen vinner jag varje argumentation

Bortdribblad och omkullsnackad vinner jag löneförhandlingen tre timmar senare i duschen: med händerna mot kaklet och blicken ned i golvbrunnen får alla mina sedan tidigare uttänkta argument, de som fallit kort, fallit platt, viftats bort eller malts ned, fäste. En helt ny scen spelas upp: repliker pareras, argument hanteras och – när jag vid slutet av förhandlingen sätter händerna mot bordsskivan, drar tillbaka stolen och säger ”Jag tror vi är klara med varandra” – får min chef det förtvivlade ansiktsuttrycket hos någon som är på väg att förlora allt.

Annons
X

Det var inte första gången jag satte någon på plats i duschen. Några dagar tidigare: jag missar en middagsbokning med fem minuter. Bordet har släppts till någon annan. Hovmästarinnan stirrar barskt bakom podiet. Ni är sena. Middagsgästerna – jag tycks befinna mig i en sammansvärjning – blänger från sina menyer: ska han ställa med en scen? Jag backar skamset ut ur lokalen och först senare, hemma i duschkabinen, får jag min upprättelse. Där tar scenen en annan vändning: jag ser mig själv elegant knycka fram armbandsuret från rockärmen, trumma med pekfingret på visaren, visa på att vi faktiskt bara är några minuter sena och sedan hålla en utläggning som får hovmästarinnan att omvärdera hela sin yrkesroll.

Det är här, bakom ett missfärgat duschdraperi från Ikea, som jag vinner mina alla schismer och fejder. Fiender besegras, oförrätter utraderas.

Vissa argumentationer sker preventivt. En stundande USA-resa, jag stressar upp inför passkontrollen så till den grad att det brister i duschen. Vredgad över ord som aldrig uttalats levererar jag ett försvarstal inför passkontrollanten där jag, likt en diplomatisk Raoul Wallenberg-typ, förklarar att det vore ett hot mot demokratin att inte släppa in mig i landet för en filmjunket. Åtta timmar senare, på JFK, bemöts jag av en trött stämpel i passet och nonchalant vink med handen.

Vad i grundar sig detta märkliga beteende? Jag vänder mig till vetenskapen där forskare verkar vara överens: i stillhet sätts sinnet i rörelse. Det är då vi kopplar bort hjärnan – när vi joggar, kör bil, duschar eller städar – som kreativiteten frigörs. Business Insider publicerar en artikel: ”72 procent av människors bästa idéer föds i duschen”. Scott Barry Kaufman – psykolog vid Columbia University – förklarar:
– Den avslappnande, solitära och icke-dömande duschmiljön tillåter sinnet att vandra fritt.

Andra forskare menar att den höga syrehalten i vattenångorna är direkt berusande. Neurovetenskapsprofessorn Mark Fensk berättar:
– Jag sitter framför utrustning av tusentals dollar och tillbringar pinsamt mycket tid med att stirra in i en skärm – sedan får jag ändå mina bästa idéer i duschen

Tillbaka på jobbet, dagen efter löneförhandlingen. Jag föreslår bastubad efter joggingturen med chefen. Nu ska lönen upp.

Perfect Guide

Sveriges första klimatsmarta musikfestival öppnar

Klimatmedvetenheten färgar allt fler branscher. I slutet av maj hålls Skandinaviens första klimatsmarta musikfestival: Department. Festivalen kommer analysera sitt klimatfotavtryck och har som mål att kompensera med 110 procent för att på så vis bli klimatpositiva.
- Vi vill ansvara för hela festivalens klimatpåverkan inkluderat våra besökares resor och skapa ett netto-positivt klimatfotavtryck, säger Karl Törnros som tillsammans med Calle Dernulf står bakom festivalen.

Annons
X

Den 25 maj hålls festivalen på Slakthusområdet i Stockholm. På scen syns namn som Adam Beyer, Bicep och Fatima Osman. Dagen innan, den 24 maj, intar man Köpenhamn och Studio 2 i DR Koncerthuset. Då med en någon bantad lineup. Department arrangeras tillsammans med klimatanalytikerna på företaget Zeromission.
– Med det här initiativet skapar vi en arbetsmodell för evenemang som innebär att analysera, minimera och klimatkompensera alla utsläpp som vi inte lyckats undvika, säger Karl Törnros.

Till Toppen

Annons
X