Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: KasiaJanus
Perfect Guide

Överläkaren: Därför ska du aldrig tvätta i 40 grader

Vi är många som fyller tvättmaskinen och trycker på 40 grader av ren vana. I en studie publicerad av Expressen Hälsoliv framgår det att maskintvätt i för låg temperatur kan vara direkt skadligt. Särskilt om du bor i lägenhetshus och tvättar i gemensam tvättstuga.

Annons
X

Det är Åsa Melhus – professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala – som varnar för de bakterier och smittor som sprids i gemensamma tvättstugor. Gula stafylokocker (MRSA), bakterier som kan ge bölder, hårsäcksinflammationer och sårinfektioner, sprids lätt i maskintrumman. Även svamp kan få fäste om man tvättar i för låg temperatur. Det är först vid 60 grader som bakterier och smittor dör.
– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta, säger Åsa Melhus. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Perfect Guide

Psykologen: Tecken på att du är introvert

Psykologen Fredrik Sandin om hur man ska förhålla sig till sociala sammanhang när man är introvert.

Är du en grön person, högkänslig eller Myers-Briggs-personlighetstyp INFP? Att försöka placera sin personlighet i olika fack är något vi människor älskar att göra. Kanske vanligast är att fundera över om man är extrovert eller introvert. Så, hur vet man om man är introvert?

Annons
X

– Om du funderar mycket på det så är du nog introvert. Det är inte helt så enkelt men man kan säga att en introvert person går primärt till sig själv för svar medan en extrovert går till andra om inte för att få svaren så för att få sig själv bekräftad, säger Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum.

Hur ska man förhålla sig till sociala sammanhang när man är introvert?
– Hitta en plats där du känner dig trygg, en annan person och ett speciellt samtalsämne och utgå ifrån det. Fokusera även på de kvaliteter du tar med dig in i en grupp som introvert snarare än dina svagheter. I en grupp fyller den introverta funktionen som till exempel den reflekterande, kreativa, förberedande, lyssnande och prioriterande. En bra motvikt mot den extroverta doern som skjuter från höften.

Fredrik Sandin är psykolog och grundare av Ahum, som hjälper människor att träffa rätt psykolog eller terapeut.

Perfect Guide

”Återhämtning och integritet viktigare än resdagar och maraton”

Yogaexperten Estelle Nordenfalk minns när resdagar, sena kvällar på kontoret och fullspäckade scheman var något häftigt.

Tänk, det var inte länge sedan som det var lite coolt att säga att man hade mycket på gång. När det kändes rätt att framhålla att man satt uppe sent på kvällarna, jobbade och hinkade i sig kaffe för att inte somna. Låtsassuckade när man berättade att man reste hela tiden i jobbet, flög kors och tvärs och skröt om hur många resdagar man hade per år. Eller att man knappt hunnit äta lunch för att det varit så fullt upp hela dagen. De som var sjuka men ändå gick till jobbet eller de som tränade stenhårt trots att det gjorde ont, hade uppfattningen att smärtstillande medel är till just för sådana situationer.

Annons
X

Jag minns att de här sakerna gav kredd – det betydde att man var eftertraktad. Den som reste sig under en middag, gick iväg och svarade i mobilen var viktig och alla förstod. Den vars barn hade tre aktiviteter samma dag blev man imponerad av, kanske tänkte man att ens egna barn hade för få.

Det var på den tiden när vi trodde att allt detta var okej, innan vi såg konsekvenserna av sjukskrivningar och ökningen av fysisk och psykisk ohälsa. När vi trodde att vi kunde pressa vårt egna system hur långt som helst utan att det kom en fet nota så småningom.

Även om långt ifrån alla har lagt om sina liv, så vet vi bättre idag. Vi har förstått orsak och verkan och börjat se, kanske hos oss själva eller i vår omgivning, vad notan kan bestå av.

Idag berättar vi om tidsinställningar som släcker ner appar när vi kommer hem till familjen. Vi tycker det är genant när polaren ska ta bilder och lägga ut när vi sitter på en helt vanlig middag. Vi längtar till de genuina, intressanta och sanna samtalen med människor som kan vara fokuserade i stunden. Ord som återhämtning och integritet känns hetare än resdagar och maniska maratonlopp.

Vi börjar förstå, vi lär oss och anpassar oss – och det går framåt!

Estelle Nordenfalk är vd på yogakedjan Yogayama och föreläser om livsstilsfrågor.

Perfect Guide

#4 Denise Rudberg: ”Värdinnan blir inburen av fyra muskulösa män”

20 min – Författaren Denise Rudberg tar med oss på societetsfest med Jalla Jalla-tema, bakar de perfekta sconesen och berättar om när hon blev jagad av en skorpion.

  Lyssna på Min helg
Annons
X
Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Sverige är världsmästare i självinsikt

Vår fosterlandskärlek är bedrövlig. Häromdagen kom en undersökning som visar att svenskar är det folk som känner absolut minst stolthet över sin inhemska kultur. Blott 26 procent tycker att den svenska kulturen är överlägsen andra. Längs bort i andra änden finns grekerna, där 89 procent menar att just deras kultur äger. Vi är dessutom ett av jordens minst patriotiska folk. Bara letterna är värre. I topp ligger, till ingens förvåning, amerikanerna.

Annons
X

Grekernas stolthet är berättigad: de har lagt grunden till hela den västerländska kulturen. Även amerikanernas fosterlandskärlek är begriplig: många som kom till USA var både fattiga och förföljda och patriotismen blev ett stärkande kitt. Den historieskrivningen – Berättelsen om Amerika – får skolbarnen inpräntade i sig än idag.

Min historielärare i gymnasiet brukade säga att Sveriges mest avgörande insats för världskulturen var att vårt klimat tog kol på Descartes. Den franske filosofen hade kunnat så göra mycket mer om han inte lockats hit av drottning Kristina.

Klart egenkärleken blir lidande när man matas med hur obetydliga vi är i ett större perspektiv. Sverige är sannolikt det enda landet där uttrycket "osvensk" är positivt laddat. Fredrik Lindström – som gjort både tv-program och krogshower på temat – brukar säga att vi är "världens sämsta folk i världens bästa land".

Men istället för att tjura över detta skulle jag vilja peka på uppsidan: vi är bäst i världen på självinsikt. Något som man visa sig bli värdefullt. Åtminstone om man får tro den hyllade författaren Yuval Noah Harari. I boken 21 tankar om det 21:a århundradet målar han upp vår tids största framtidshot. Och det är varken klimatkollaps eller kärnvapenkrig – utan människans brist på självinsikt.

Självinsikt är ett mentalt vaccin mot det mesta. Framför allt är det ett smörjmedel i alla relationer. Brist på självkännedom leder, enligt Harari, till oförmåga att samarbeta vilket i sin tur leder till otrevliga biverkningar som stress och nationalism.

Vi har alltså all anledning att vara stolta över oss själva.

Mat & dryck

Nu finns mousserande glögg

Trots att det är över en månad kvar till jul har vi redan mötts av en rad nya julkoncept – med allt från lussebullsöl till Delicatokalendrar och läsk med smak av skumtomte. Men Glöet X-mas är kanske den festligaste nyheten hittills. Den mousserande glöggen är gjord på spanskt vin och klassiska glöggkryddor.
Drycken lanserades redan 2016 och i år är den tillbaka på marknaden. Gloët X-mas är inte fullt så söt som vanlig glögg och ska, som sig bubbel bör, serveras kyld. Smaken beskrivs som fruktig med kryddiga toner av vanilj, kanel och ingefära.

Annons
X

Den mousserande glöggen finns att köpa på Systembolaget till det överkomliga priset 89 kronor. Äntligen ett friskt och festligt alternativ till glöggminglet!

Perfect Guide

Plura Jonsson: ”Jag kan simma till statsministern”

Plura Jonsson ägnar helgen åt att giga på Strandvägen, laga en mustig höstgryta och delta i amatöruppsättning av Romeo och Julia.

Fredag eftermiddag och jag sitter på tåget till Sundsvall där jag ska spela på ett så kallat "meet and greet". Folk köper biljetter, det ingår en trerättersmeny och sedan blir jag intervjuad av en moderator. Ibland brister jag ut i sång, jag har bandet med mig, där min son Axel ingår. Det är väldigt kul att spela med honom.

Annons
X

Man får en helt annan relation när man jobbar ihop. Det blir inte den där klassiska far och son-relationen. Han är kapellmästare och kommer med egna arrangemang på låtarna. Det kan vara en gammal Eldkvarn-låt och då tänker jag "vad i helvete är det här för låt?".

På lördag morgon vaknar vi tidigt och sätter oss på tåget till Stockholm. Marcus i bandet har börjat jobba som svensklärare och har med sig Shakespearepjäser från skolan. Så alla tar varsin roll i Romeo och Julia som vi spelar ut.

Vi är framme i Stockholm 14.30 och hoppar in i en ny taxi som tar oss till restaurangen Strandvägen 1. Vi soundcheckar och när allt låter bra repar vi med Tomas Andersson Wij som är kvällens gäst. Jag har pratat med Tomas om vilka låtar som ska spelas, sedan har Axel pratat med Tomas efteråt, så det blir helt andra låtar.

Efter spelningen blir det selfies med publiken, det brukar ta en halvtimme att ta sig från scenen till logen eftersom alla vill stanna och ta bilder. Igår tröttnade jag och sade "NEJ! Inga mer!". Har man stått på scenen i två timmar är man ganska slut i huvudet.

Efter giget och alla selfies tar vi ett glas vin i logen och pratar om hur låtarna gick. För 15 år sedan bestämde vi i Eldkvarn: ingen alkohol innan spelningar. Det blev väldigt mycket bättre. Vår trummis, som aldrig druckit, sa "det är som om vi spelar i samma band igen".

Jag vaknar tidigt på söndag morgon. Åker förbi restaurang Ebenist i Gamla stan där jag hjälper till med julbordet, vilka rätter som ska lagas efter mina recept och vad som ska drickas. Just idag lagar de min gubbröra som jag ska godkänna. När vi provsmakat letar jag mig till bilen och åker 13 mil till vårt lantställe som ligger vid Harpsundssjön. Jag kan simma eller ro till statsministern om jag vill. Ibland blir jag stoppad av polisen när regeringen är på plats. "Ja, hur var det här då?". "Ja – hur är det själv?" tänker jag. På kvällen lagar jag Pluras lammgryta. Min fru Maria, min dotter Lisa och jag äter tillsammans. På toaletten, där det är kallast i huset, förvarar jag vinet. Min dotter är sommelier och jag vågar inte dricka hennes dyra viner. Så jag ber henne gå in på toa och hämta lite vin. Min fru tycker att jag är lite för fixerad vid mat och säger: "kan vi inte bara äta falukorv?". Jo visst, jag älskar falukorv.

  Lyssna på Min helg
Perfect Guide

10 söndagshacks – så får du en bättre start på veckan

Söndag är egentligen dagen vi borde känna oss som mest utvilade, men istället börjar måndagsångesten krypa fram. Så behöver det inte vara. Här är tio söndagshacks – för en lyckad start på veckan.

1. Ta sovmorgon
Att ta sovmorgon på söndagen gör gott för både kropp och psyke – det bekräftar en ny studie, som publicerades i Journal of Sleep Research. Sömnforskare menar nämligen att det går att ta igen förlorad sömn.

Annons
X

2. Prioritera din to-do-lista
Sätt de mest krävande uppgifterna högst upp på listan, och de mindre viktiga längst ner. Varför? Din dag blir mycket enklare och bättre när det jobbiga är gjort.

3. Förbered en måltid
Vare sig det är en chiapudding till frukost eller morgondagens lunchlåda – en förberedd rätt räcker för att måndagen ska bli lite lättare.

4. Få ordning på din kalender
Se över din vecka och vad du behöver förbereda. Är tisdagen fullspäckad? Försök att boka om några av sakerna så att veckan flyter på så smidigt som möjligt.

5. Ta en dusch och lös dina problem
Studier har visat att vi får våra bästa idéer i duschen.
– Den avslappnade, ensamma och odömande duschmiljön leder till kreativt tänkande och tillåter tankarna att flöda, förklarar Scott Barry Kauffman, kognitiv forskare. Det har till och med visat sig att folk har fler kreativa idéer i duschen än på jobbet.

6. Gör något lyxigt
Var lite extra snäll mot dig själv på söndagar. Köp färska blommor, lägg en ansiktsmask eller laga en lyxig brunch.

7. Rensa ut
Det kan vara kylen, mailen eller strumplådan. Så fräscht och rent.

8. Låtsas att det är lördagskväll
Bjud över dina vänner på middag, gå på bio eller hitta på någon annan rolig aktivitet. Liva upp stämningen och glöm måndagen för en stund.

9. Var ute i naturen
Svensk forskning har visat att en promenad i naturen kan minska risken för depression, stressjukdomar och utmattningssyndrom. En utmärkt söndagsaktivitet.

10. Gå och lägg dig i tid
Det kan låta tråkigt, men kom ihåg att du vill vakna pigg och redo för en ny vecka.

Resa

8 skidorter du aldrig tänkt på

Chamonix eller Courmayeur? Ingetdera. I vinter susar vi utför grannorterna som hamnat i skuggan. För mindre trängsel, men lika mycket puder.

I stället för Obergurgl: Vogel

Lättillgänglig variationsrikedom i vacker österrikisk miljö har gjort Obergurgl till en populär familjefavorit. Men väldigt familjevänligt är det också vid lågmälda Vogel, en av Sloveniens främsta skidorter med ett tiotal blå och röda pister precis ovan majestätiska sjön Bohinj. Åkningen är utmärkt för korta ben, liksom medelgoda äldre entusiaster, och kan utforskas till fullo under blott en dag eller två. Detta är med andra ord ingen plats att hetsa fram adrenalinkickar på. Vogel är snarare en naturskön och loj liten doldis, med ett unikt läge på en platå i de Juliska alperna inom nationalparken Triglav. Besökare belönas dessutom med korta avstånd till sagostäder som Bled, samt utsökt lokal mat.

Annons
X

I stället för Whistler: Revelstoke

undefined
Foto: IBL

Visst bländar ännu Whistler, Kanadas skidgigant nummer ett, med evighetslånga nedfarter och evighetsmängder nysnö. Vi slår dock ett slag för landets nyaste skidort som på ett ynka årtionde gått från att vara de mest envisa bergsrävarnas svårnådda gunstling till fulländad och mycket djärv världsklass, liksom världens huvudort för heliskiing. Revy, som de invigda säger, bjuder på Nordamerikas brantaste backar och uppåt arton meter snö om året. Det finns med andra ord mycket att jobba med i 69 pister och fyra högalpina bowls, i en så härligt utmanande terräng att den till hälften dubbas som enbart lämpad för riktigt erfarna åkare. Att vindla ner i vidlyftiga svängar i snö så djup att skidorna aldrig rör marken skapar en sensationell känsla av tyngdlöshet – och lycka.

I stället för St Moritz: Mürren

Ingen gör alpglamour så väl som St Moritz. Men ingen gör alpskönhet lika mycket rättvisa som Mürren. I den måleriska lilla byn råder heller ingen brist på chic njutningsfaktor. Positioneringen på en klipphylla 1 650 meter över havet vid skidberget Schilthorn gör området bilfritt, och via kugghjulsdrivet bergståg följt av hästdragen släde framträder de gamla hotellen bland smala gränder som sidorna i en vintersaga. Och så var det ju turerna! Den alpina skidåkningens vagga bjuder givetvis på hisnande åk med utsikt över Eiger, Mönch och Jungfrau. Samtidigt som geografi och begränsat antal bäddar håller trängseln nere i de tiotalet liftarna och runt 30 utfarterna. Mürren är ingen hemlighet, ändå är den böljande terrängen som en gömd frizon. Det är himmelskt ovan molnen!

I stället för Chamonix: La Clusaz

Chamonix ligger bara en dryg timme bort på andra sidan Mont Blanc. Men vid bergets västra fot bjuder söta skidpärlan La Clusaz på lika högt tempo, fast förenat med månghundraåriga jordbrukstraditioner. Och det är just bönderna med sina gårdar och vidsträckta marker vi tackar för att tillväxten förblir försiktig trots så majestätisk åkning. Skidområdet består även av byarna Manigod och Le Grand Bornand, men flest pister finns i La Clusaz. Liksom bäst offpist; friåkare lockas av många fall med orörd snö och en fallhöjd på uppåt 1 500 meter. Området är unikt på så vis att det går att susa fram opistat för att sedan glida rakt in i det stora skidsystemet, därefter ta en av liftarna upp och börja om igen. Efteråt: närproducerad gourmetmat och muskelavslappnande massage på Cristal Spa.

I stället för Courmayeur: Alta Badia

undefined
Foto: IBL

Missförstå oss inte. Vi älskar Courmayeur, denna välbehagens skidort som är lika delar färsk pasta, oantastlig espresso och skön skidåkning. Men matglada puderfränder, varför inte ta sikte på bergen på andra sidan Milano och byta proseccopartyt i Aostadalen mot knödel- och humlehippa i Dolomiterna? Alta Badia ingår i skidsystemet Dolomiti superski, så stort att det känns oändligt. Vi pratar 1 200 kilometer pist och 450 liftar. Utmärkt utgångspunkt är ladinska byn Corvara, belägen invid berget Sassongher och mitt på Alpernas kanske finaste tur – Sellaronda. Här på Dolomiterns solsida uppfördes områdets allra första skidskola redan på 1930-talet, och de grönskimrande isfallen och fantastiska storfjällen fortsätter än i dag att överträffa våra vildaste vinterfantasier.

I stället för Aspen: Jackson Hole

undefined
Foto: IBL

Colorados perfekta pudersnö lockar såväl Hollywoodstjärnor som bohemer till Aspens morska röda pister och svarta bråddjupsåk. För dig på jakt efter lodräta backar i hejdlös terräng rekommenderar vi dock att resa rakt nordväst, upp i granndelstaten Wyomings mäktiga bergskedjor Teton och Gros Ventre. Mitt emellan dem balanserar Jackson Hole-dalen där det snöar sisådär elva meter om året. Lägg därtill cowboys och saloonliknande barer och det känns som att befinna sig i ett vilda västern fabulerat av Kung Bore. Från toppen av Rendezvous Mountain svischar utförsessen, medan riktiga experter vågar sig på Cody Bowl och Rock Springs Bowls kaxiga, opistade utmarker med klippavsatser på uppåt 20 meter. Varje dag blir en orörd utmaning som svider härligt i benen.

I stället för Geilo: Røros

undefined
Foto: IBL

Traditionsrika Geilo är välkänt för resan dit längs anrika Bergenbanan, liksom de 22 milen preparerade spår för längdåkning. Men vårt grannlands mest trollska landskap att ägna sig åt den norska nationalsysslan hittas runt mysiga Røros precis vid svenska gränsen i Trøndelag fylke. Det känns som om tiden stått stilla i den världsarvslistade gamla trähusstaden där vardagen kretsar kring friluftsliv, gedigen kokkonst med fisk från fjällsjöarna – samt längdåkning. På promenadavstånd från stadskärnan och långt upp över högplatån ringlar 30 mil leder för både klassiskt och skejt. Det är tyst och rogivande. Bara skidornas sus i det snustorra spåret, innan knastret från lika snustorr ved värmer i övernattningsstugan.

I stället för St Anton: Warth am Arlberg

Korandet "världens bästa skidort" har tillfallit många platser, men kanske oftast snösäkra klassikern St Anton. Vilket inte är konstigt med så varierad åkning och otroliga löpor för carving: vackra, välpreparerade och långa. Men sedan gigantiska skidsystemet Ski Arlberg för två år sedan kopplades samman med St Anton rekommenderar vi att i stället utgå från lilla Warth intill Lech Zürs. Charmiga små hotell och rustika alpbarer är ett stort plus, så även faktumet att 80 procent av dess backar blickar mot norr, vilket på 2 000 meters höjd innebär marängfluffig snö. Att skidskolan leds av forna landslagsmedlemmar säger det mesta om Warths renommé. Det är också de som tipsar om halvhemliga åk som offpisten vid Wolfegg, ett nervkittlande äventyr bland trädkantade, porösa puderfält.

Hälsa

Food Pharmacy: Fördelarna med mindre kött och mer baljväxter

SPG:s hälsoexperter om hälsofördelarna med att äta mer baljväxter.

Visste ni att genom att halvera köttkonsumtionen och istället addera mer bönor, ärtor och linser, så kan vi minska utsläppen av växthusgaser från kosten med hela 20 procent? Enligt en studie, som publicerats i tidskriften Renewable Agriculture and Food Systems skulle dessutom vårt intag av viktiga näringsämnen förbättras och stora områden med jordbruksmark frigöras.

Annons
X

En grupp forskare vid SLU, LNU och JIBS har studerat ett scenario där köttkonsumtionen i Sverige minskar med 50 procent och ersätts med svenskodlade baljväxter (ärtor, bönor och linser). I scenariot bör köttkonsumtionen i första hand förändras genom minskad import och man utgår därför från att bibehålla mjölk- och nötköttsproduktion i Sverige, men att minska gris- och kycklingproduktion med cirka 30 procent.

Studien visar att baljväxterna skulle höja vårt intag av fibrer och folat, som de flesta av oss har svårt att få i oss tillräckligt av. Samtidigt skulle befolkningen som helhet bibehålla samma intag av energi, protein, fett, vitamin B12, zink och järn. Bra, eller hur?

För att täcka det ökade behovet av baljväxter behöver vi odla mer, men också fler sorters ärtor, bönor och linser i Sverige. En sådan ökning bedöms av experterna som möjlig, och dessutom skulle diversifieringen av odlingssystemen innebära en hel del miljövinster. Om scenariot ska bli verklighet krävs också satsningar på infrastruktur, samt ett ökat intresse för svenska baljväxter hos fler konsumenter.

Det där sista kan vi ju hjälpa till med redan idag. Vi föreslår därför att du omedelbums snor ihop följande:

undefined

Snabb ärtpesto
(1 skål)

2 stora nävar basilika
1 dl pumpakärnor
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
300 gram gröna ärtor

Mixa basilika, pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja och äppelcidervinäger. Mosa ärtorna lätt tillsammans med peston till ett lagom kross. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Perfect Guide

Sömnforskaren: Börja jobbet efter klockan tio

Är varje morgon en kamp att ta sig upp ur sängen? Nu menar sömnforskaren Paul Kelley att tidiga mornar kan vara en direkt hälsofara. Att börja arbetsdagen klockan tio skulle däremot föra med sig en rad positiva hälsoeffekter.

Annons
X

Med den traditionella arbetsdagen 9-17 tvingas många ignorera sina naturliga mat- och sovklockor. Kelley menar att sömnbristen hos många människor skulle reduceras om man införde senare arbetsdagar.

– Arbetsdagar som startar klockan tio skulle vara det mest rättvisa om man ska sätta en tid för alla. Det skulle minska människors sömnbrist i stort, säger den brittiske forskaren till Daily Mail.

Då återstår att se vad landets chefer tycker om detta.

Perfect Guide

7 livsmedel som är mer effektiva än kaffe

Häller du i dig kaffe för att orka med dagen? Lyckligtvis finns andra livsmedel att ta till.

– Mat är bränsle. När vi äter rätt mat och kombinerar rätt livsmedel kan vi bokstavligt talat tanka vår kropp med energi, förklarar dietisten Jenny Werner för hälsosajten Prevention.

Här sju livsmedel som håller energinivåerna i schack.

1. Avokado
Avokado innehåller bland annat pantotensyra – en typ av B-vitamin som hjälper kroppen att förvandla mat till bränsle. Dessutom är avokadon rik på fett och fibrer.

Annons
X

2. Sötpotatis
Kolhydrater är den energikällan som bryts ner i kroppen snabbats. Skippa vitt mjöl och socker och satsa istället på fullkorn och fiberrika kolhydrater som sötpotatis. Det fiberrika innehållet frigör energin långsammare och smartare. Dessutom innehåller sötpotatisen mangan som hjälper kroppen att bryta ner andra energiboostande näringsämnen, enligt Expressen Hälsoliv.

3. Gröna bladgrönsaker
Istället för att räcka dig efter kaffekoppen nästa gång energi sviktar, satsa på gröna bladgrönsaker. De är rika på järn, kalcium, fibrer, magnesium och vitaminerna A, C, E och K.

– Vi sträcker oss ofta efter snabba fixar som koffein eller socker när vi är trötta, men de ger oss inte stadig och långvarig energi, säger dietisten Stacie Hassing.

4. Banan
Bananer är det perfekta eftermiddagssnacket. De är fyllda med bra kolhydrater, kalium och andra viktiga näringsämne. Frukten är särskilt bra innan träningspass eftersom den ger snabb energi.

5. Mörk choklad
Det är ofta under eftermiddagen som sötsuget kickar in. Satsa då på en mörk choklad, med minst 75 procent kakao. Choklad har en rad positiva hälsoeffekter – våra kognitiva förmågor ökar, uppmärksamheten skärps och bearbetningshastigheten blir snabbare.

6. Rödbetor
Rödbetor innehåller nitrater och antioxidanter som tros öka blodflödet och syresättningen i kroppen. I studier har man sett att rödbetor kan vara prestationshöjande vid träning och sänka blodtrycket.

7. Vatten
Ibland kan tröttheten bero på något så enkelt som uttorkning, så se till att dricka rickligt med vatten under dagen.

Perfect Guide

Nu kan du bada badkar i prosecco

Att bada badkar tycks bli allt populärare i hälsokretsar. Både som träning och bot mot depression. Nu kommer nästa positiva nyhet för badkarsälskare: prosecco-bomber. Det är Expressen Hälsoliv som rapporterar nyheten om badbomberna. De beskrivs skapa ett badkar med "glimrande guldbubblor, rika med glitter och hudvänliga naturprodukter så som kokosolja".

Annons
X

Vidare står det att läsa att "doften av processo stiger i luften runtomkring dig. Du är nedsänkt i ett återfuktande, bubblande glitter som lämnar dig med ett hälsosamt glow".

För bra för att vara sant? Kanske. Men ett budgetalternativ för alla oss som drömmer att bada i bubbel.

Perfect Guide

Hett bad mer effektivt än träning mot depression

Varma bad har visat sig ha en rad hälsofördelar. Bland annat när det gäller träning och hälsa. Nu kommer en forskningsrapport från University of Freiburg – publicerad i Health – som hävdar att träning kan vara mer effektivt än träning mot depression. I studien delade forskarna in 45 personer i två olika grupper. Den ena gruppen uppmanades bada i 40-gradigt vatten varje dag, den andra tränade kondition 40-45 minuter två gånger i veckan.

Annons
X

Två månader senare lät forskarna studiens deltagare gradera sitt humör på en depressionsskala. Resultatet: de som badat badkar mådde dubbelt så bra som de som tränat.

Sömnproblem är ett av de vanligaste symptomen på depression och påverkas av vår dygnsrytm. Anledningen till att varma bad uppges ha lindrande effekt är att dygnsrytm och interna organ påverkas av temperaturförändringar, skriver Expressen Hälsoliv.

Forskare tror att vi genom att reglera vår kroppstemperatur också kan komma tillrätta med en rubbad dygnsrytm och depressiva symptom.

Studien är för liten i omfattning för att kunna ses som helt tillförlitlig. Det är också viktigt att komma ihåg att varma bad inte botar depression, de påstås endast ha en mildrande effekt.

Skönhet

Skönhet bakom varje lucka – här är årets bästa adventskalendrar

Årets beautykalendrar är här – fyllda till bredden med skönhet som aldrig förr. Vi har listat ett gäng härliga kalendrar med allt från smink till hudvård som hjälper dig räkna ner dagarna fram till jul.

Makeup-bonanza från Kicks

undefined
Foto: Kicks

Från 1 december ända fram till julafton gömmer sig en skönhetsprodukt bakom varje lucka i adventskalendern från Kicks. Vad sägs som vårdande ansiktsmasker, trendiga nagellack och sotsvart mascara? Allt från Kicks egna skönhetssoritment.

Annons
X

Pris: 449 kr

Naturnära från Body Shop

undefined
Foto: The Body Shop

Body Shop lanserar tre adventskalendrar i år, inspirerade av naturens dofter och ingredienser. Själva temat handlar om att ge tillbaka till naturen och de tre kalendrarna – med en ren, räv och uggla på framsidan – är fyllda med allt från Body Shops ikoniska body butters till fruktiga shower gels och veganska glowmasker.

Pris: 495 kr, 795 kr och 1 195 kr.

Parfymstarkt från Atelier Cologne

undefined
Foto: Atelier Cologne

Gör december lite roligare med Atelier Colognes kalender innehållandes en hel drös lyxiga parfymprover, shower gels och tvålar.

Pris: 695 kr

Lyx i lyxförpackning från Yves Saint Laurent

undefined
Foto: YSL

Sätt tänderna i exklusiva Yves Saint Laurents adventskalender fylld till bredden med det anrika modehusets ikoniska skönhetsprodukter. Det gör inget att det är långt till julafton om dagarna fram tills dess kantas av små presenter i form av concealern Touche Éclat, väldoftande parfymen Black Opium och läppstiftet Mini Rouge Pur Couture. Très Bien!

Pris: 1 995 kr

Dubbel glädje från Biotherm

undefined
Foto: Biotherm

Stråla som en stjärna fram till nyår med Biotherms ikoniska produkter i lyxigt format. Kalendern innehåller produkter för såväl män som kvinnor – så varför inte dela med någon du tycker om?

Pris: 750 kr

Pyssliga klappar från Yves Rocher

undefined
Foto: Yves Rocher

I de mjuka presentpåsarna – med små julhälsningar tryckta på – från Yves Rocher ligger 24 skönhetsprodukter i vanlig storlek att njuta av i jul. Klädnypor och snöre ingår om man vill hänga upp kalendern på väggen.

Pris: 799 kr

Lumene

undefined
Foto: Lumene

Finska skönhetsmärket Lumene satsar på 24 små makeup- och skönhetspresenter med ingredienser som rent nordiskt källvatten, nordiska hjorton, nordisk tallbark och nordisk sprängticka. Bland annat döljer sig favoritprodukter som Nordic Hydra, Nordic -C, Nordic Detox och Nordic Rituals bakom några av luckorna.

Pris: 799 kr

Strålande makeup från No7

undefined

Fixa julaftons mest strålande makeup med de gåvor som gömmer sig i No7:s julkalender. Bakom luckorna finns ögonskuggor, mascara, läppstift – och ett helt gäng härliga skönhetsprodukter.

Pris: 499 kr

Lancôme

undefined
Foto: Lancôme

Lancômes exklusiva adventskalender innehåller allt från nattcrème till avancerade serum och ögoncrème. Den klassiska parfymen La Vie est Belle och mascaran Hypnose är bara några exempel på produkter i kalendern att njuta av i vinter.

Pris: 795 kr

Fransk elegans med Decléor

undefined
Foto: Decléor

Franska skönhetsmärket Decléors julkalender består av 24 härliga produkter i resestorlek för både ansikte och kropp. Bland annat hittar man märkets populära Prolagene Flash Mask, Aromessence Lavandula oljeserum och Aroma Confort Moisturizing Body Milk bakom några av luckorna.

Pris: 895 kr

Sephora

undefined
Foto: Sephora

Låt ett förtrollat slott guida dig genom december månad. Sephoras Once Upon A Castle består av en hel rad överraskningar inom smink, hudvård, bad och accessoarer.

Pris: 500 kr

Perfect Guide

Choklad varje dag gör hjärnan friskare

Vi letar alla efter anledningar att äta choklad. Nu har ett forskarteam vid University of L’Aquila i Italien kommit fram till att en bit choklad varje dag har en rad positiva hälsoeffekter. Våra kognitiva förmågor ökar, uppmärksamheten skärps och bearbetningshastigheten blir snabbare. Lägg därtill höjd förmåga för både språk och arbetsminne.
– Ett regelbundet intag av kakao och choklad kan verkligen ge positiva effekter på de kognitiva funktionerna över tid, skriver författarna till studien, Valentina Socci och Michele Ferrara.

Annons
X

Det är MåBra som rapporterar om studien i Sverige. I rapporten står det också att seniorer med risk för minnesminskning fick de allra största fördelarna med att äta choklad. "Att äta kakao hjälpte också unga och friska vuxna att bli bättre, kortsiktigt, då de utförde hårda kognitiva tester", skriver tidningen.

Perfect Guide

Nu släpps julölen som smakar lussebulle

Ny vecka, nytt märkligt julkoncept. Efter Apotekarnes lakritsmust, gin och tonic-glöggen och skumtomteläsken släpps nu Lusse Lelle: en suröl som smakar saffran.

Annons
X

Det är skånska bryggeriet Brekeriet som följer upp förra årets succé och återigen släpper julölen Lusse Lelle. Den beskrivs som "en syrlig veteöl med smak av saffran, citrus och mandel" av Elle Mat och Vin som smakat ölen.

Lusse Lelle lanseras i utvalda butiker den 7 december och kommer i en limiterad upplaga om 10 000 flaskor. Alkoholhalten ligger på 3,5 procent och priset på 35 kr. Med en syrlig smakar passar den särskilt väl till sötare och saltare tillbehör. Kanske en burk pepparkakor?

Foto: diane39 / iStockphoto
Perfect Guide

Forskning: Positivt med hundar på arbetsplatsen

Visst vore det mysigt med en hund som springer runt mellan skrivbord och kontorsstolar? I en amerikansk studie – där 550 personer dagligen fick hundbesök på jobbet – framgår det att anställda får en rad hälsofördelar av en hund på arbetsplatsen.

Annons
X

Tre grupper deltog i studien: anställda som tog med sig hunden till jobbet, anställda som lämnade hunden hemma och anställda som saknade husdjur. Därefter mättes deras stressnivåer med hjälp av salivprover. Resultatet: stressen minskade och trivseln ökade både hos hundägarna och arbetskamraterna som fick hundsällskap på jobbet.

I en intervju med Göteborgsposten förklarar Yezica Norling – forskningsassistent för etologi och djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet – att även hundarna tycks må bra av miljön.
– Vi har filmat hundarna och främst tittat på beteende, men även hjärtfrekvens vid olika händelser, som när det kommit tillfälliga besökare, och hur hundarna reagerat på plötsliga höga ljud i korridoren och telefoner som ringt, säger hon till tidningen. Vi såg enbart milda och kortvariga reaktioner. De reagerade väldigt lite på olika saker som hände.

Perfect Guide

I cykelfilen visar sig människans sanna natur

Jag hör bara delar av utskällningen. Resten försvinner i vinddraget när mannen flyger vidare på sin cykel nedför Skeppsbron. Blå okonstruerad kavaj – den typen förtroendevalda eller manliga mediechefer bär – dressade chinos, datorfodral i garvat skinn och färgglatt pärlarmband som signalerar mjuka värden. Han ser ut som någon jag hade kunnat möta vid kaffeautomaten när jag kom fram till jobbet. Han hade frågat hur helgen varit, utbytt tankar kring veckans Champions League-lottning och kanske bjudit med mig till lunchens löppass med kontoret. En hygglig kille, god far, två barn, Astrid och Saga, bekymrad över högervindar i Europa och konkreta tankar kring att byta vinterns Thailandflygning mot en mer klimatsmart tågsemester i Sverige.
Nu, efter att jag gjort en olovlig högersväng med cykeln strax innan Slussen, tycks alla attribut runnit av honom. Han är inte längre herre över sitt inre. Han är förlorad till vrede, ilska och primala känslor som sträcker sig 10 000 år tillbaka i tiden. Ögonen skelar av raseri när han mönstrar mig på sadeln, ryter något om att jag "förfan måste se upp" och sedan ursinnigt trampar vidare bland resten av morgonpendlarna.

Annons
X

Det är inte första gången jag ser människans sanna natur visa sig i cykelfilen. Någon vecka tidigare: en gravid kvinna försöker korsa ett övergångsställe vid Arsenalsgatan. Hon ser inte hjorden livspusslande innerstadsbor som rullar nedför gatan. Längst fram en ståtlig 40 plus-kvinna på crèmefärgad Skeppshult. Blå kappa, uppblåsbar hjälm om nacken. I cykelkorgen helgens pappersarbete. Hon har blicken fäst långt fram – på arbetet, veckans middagsplaner och kanske en ny tjänst inom kultursektorn – och ser inte kvinnan som kliver ut framför henne. Istället för att bromsa rundar hon den gravida magen i en snäv båge och fortsätter stolt nedför gatan. Hjorden följer och kvinnan stapplar tilltufsad tillbaka upp på trottoaren.

Kanske är det bara stressade karriärister som personlighetsförändras på pedalerna? Några dagar senare cyklar jag förbi upplösningen av en konflikt på Söder Mälarstrand. Två medelålders kvinnor – båda med vänsterradikala luggar och dåliga erfarenheter av karlar – står och skriker på varandra. Vad jag kan utröna har kvinnan med lådcykel, Kånken-ryggsäck och ringklocka formad som en badanka cyklat för nära den andra. Nu tycks de ha släppt sin gemensamma värdegrund för något viktigare: rätten till företräde i cykelleden.

Det är som om allt vi håller i schack, alla impulser vi dämpar, alla drifter vi lägger band på, släpps lös innanför den vita streckade linjen. Frågan är då: lockar cykelfilen ut det sämsta i människan eller visar den vilka vi egentligen är?

Detta funderar jag på när jag på väg hem från jobbet blir omkörd av ett Foodorabud. Plötslig vrede. Jag rullar upp tätt bakom, mitt framdäck skaver nästan mot hans bakskärm, jag spanar över axeln, letar efter en lucka, sätter av, kör om något för nära och skakar demonstrativt på huvudet. Som för att markera.

Foto: Pierre Björk
Perfect Guide

Jacob Mühlrad: ”Jag har hybris och dålig självkänsla på samma gång”

Jacob Mühlrad pendlar mellan ytterligheter; mellan avantgardisk musik och skvallerspalter, mellan Carnegie Hall och "Malou efter tio". Malin Ekman hälsade på hos stjärnkompositören och pratade om avundsjuka, självkritik och kärlek.

Jacob Mühlrads lägenhet är en östermalmsk antites. Ett lågmält kreativt kaos. Notblad utspridda överallt; på golvet, på stolar, i fönsterkarmar. Mörka trämöbler, mormors gamla piano och Drake i högtalarna. Doftljuset på soffbordet heter Bohemia.

Annons
X

Det är fyra veckor kvar till premiären av hans körverk Time och den 27-årige kompositören har svårt att sova.

– Jag är så trött. Jag har jobbat mycket och har lite insomnia, säger han.

Vi är bekanta sedan tidigare. Hans vänner brukar presentera honom som "geniet". Det är också som underbarn medierna refererat till honom de senaste åren.

Jacob Mühlrads cv har ett slags inneboende Hollywood-dramaturgi. Han är bråkstaken från Bromma som led av svår dyslexi och hittade sin systers trasiga synt i källaren i ett Pandoras ask-ögonblick. Han är pojkspolingen som tog ut Mozarts Rondo alla turca på gehör och vid 25 års ålder hade han redan fått sina verk framförda på Kungliga Operan, Berwaldhallen och Carnegie Hall.

Verket Kaddish, ett körverk till minnet av hans morfar som överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen, gjorde honom känd i breda kretsar. Det blev sommarprat och intervjuer i de stora tidningarna. Förintelsen har präglat hans skapande.

– Ja, att morfar på något sätt valde att överleva. Även om han hade en jävla tur så valde han att inte kasta sig på ett elstängsel, som många andra gjorde. Väljer man att överleva ett sånt helvete måste man ha en bra anledning och jag tror att det går i arv, att det är genetiskt. Om han valde att överleva måste mitt liv betyda någonting. Det där har skapat en stark känsla i mig av att behöva skapa meningsfullhet. Speciellt som min mormor och farfar också var överlevare.

Jacob Mühlrad kallar sig extremist, måste gå "all in" i allt han gör. Som barn var han djupt troende och bar kippa på skolgården. I tonåren ersatte musiken Gud.

undefined
Foto: Pierre Björk

Den 17 november har körverket Time, där han översatt ordet "tid" på 104 språk, premiär i Berwaldhallen. En tillställning som gör honom kluven.

– Jag får tomhetskänslor och drabbas av nostalgi och känner att jag måste omdefiniera mig själv och min musik. Det är jävligt tufft. Man lever med de där verken och sedan är de plötsligt borta och man ska hitta något annat. Jag får
separationsångest av de där processerna.

Han har det mesta av processen bakom sig, men det värsta framför sig.

– Det är jobbigt att stå i centrum. Man kan ha både hybris och dålig självkänsla på samma gång.

Hur fungerar det?
– För att kunna skriva ett bra verk måste man i något läge älska verket. Där kommer hybriskänslan in. Det är fett viktigt att ta vara på den känslan, den för med sig massa energi. Likaså fyller självkritiken sin funktion; då går man igenom, analyserar, är kritisk. Det är som att glömma portkoden – man provar alla kombinationer.

Är målet fulländning?
– Nej, absolut inte. För mig handlar det om att hitta kärnan i ett verk. Jag är aldrig helt nöjd. Det betyder inte att jag är missnöjd, men jag får aldrig en känsla av att det här är perfekt. Jag ser det mer: ’nu blev det på det här sättet, det hade kunnat bli på ett annat sätt’.

undefined
Foto: Pierre Björk

Utanför löper Karlavägen i höstskrud. Himlen blir allt mörkare där ute. Nils Frahm ersätter Drake i högtalarna. Jacob Mühlrad serverar te och blåbärsmuffins.

– Jag dras till processer som tar väldigt lång tid; där man måste föreställa sig allting i huvudet, kunna drömma och sedan få det att finnas. Det är så jävla underbart. De bästa sakerna i livet tar tid. Och de värsta, haha.

Kan du känna igen dig i de klassiska kompositörer som du jämförs med?
– Nej. Jag och Mozart står långt ifrån varandra. Han var ett geni på riktigt, jag är inte det. Han skrev klassisk musik, jag är närmare Nils Frahm, eller Drake. Det där är medias sätt att ’benchmarka’ mig, för att folk snabbt ska förstå vad det är jag gör.

För att vara någon som säger sig ha scenskräck syns du mycket i medierna.
– Det är en nödvändig del av jobbet. Till 50 procent handlar det om mitt jobb, och till 50 procent om en pliktkänsla att missionera om den klassiska musiken. Den är ofta statligt finansierad och det är viktigt att alla får ta del av den. Men i min bransch vill folk gärna vara svåra och för fina för att vara med i kommersiella sammanhang.

Som till exempel i "Malou efter tio".
– Exakt så, haha. Men det påverkar inte min musik. Den är fortfarande lika avantgarde och dissonant trots att jag syns hos Malou eller på en mingelbild i Svensk Damtidning. Fast någonstans där går gränsen …

Får du gliringar för att du syns mycket?
– Gud ja. Det sticker många i ögonen. Jag är nog lagd åt det hållet, att det är kul att provocera. Men jag kan förstå att folk reagerar på att jag får så många beställningar. Sveriges Radios kör kanske beställer två eller tre körverk per år. Om jag då alltid får ett av dem …

… så har du tagit en tredjedel av marknaden.
– Exakt. Konserthusen beställer mer modern musik nu än tidigare, men de skulle kunna satsa mycket mer. Nu kommer det många människor till mina konserter, och då kan det lika gärna komma människor till andras konserter också. Jag hoppas kunna tända ett generellt intresse för klassisk musik.

Du verkar ändå ha distans till kändisskapet.
– Vet inte om jag har så stor distans, jag måste jobba aktivt med det. Jag ser hur det påverkar andra offentliga personer. Mycket uppmärksamhet gör något med en. Det är naivt att tro något annat. Jag kan förstå varför operadivor har sådana otroliga egon, annars skulle de aldrig klara pressen. Det är en svår balans, att inte tappa verklighetsförankringen. Man måste ha ett vakande öga på sig själv.

Märker du att du blir ifrågasatt?
– Absolut. Det är nog så när man bryter ny mark. ’Varför kommer människor till just dina konserter?’ ’Varför syns du men inte de andra?’ Det finns en del som sagt det till mig. Och på internet är det ännu mer aggressivt. Jag säger inte att det är ett problem men det medför onekligen en ganska stor press.

Jag tror inte på genier. Om det finns en skala på begåvning tror jag inte att jag är särskilt begåvad.

Det låter jobbigt.
– Det påminner om min uppväxt. Att ha människor som tvivlar. Mina föräldrar och min syster har alltid trott på mig, men precis som nu har jag alltid haft människor som aldrig trott på mig. Det sporrade mig då och det sporrar mig idag också. Så länge man känner sig lite arg hela tiden kommer man över det. Sen har jag alltid gjort det jag trott var meningsfullt. Det har alltid varit den starkaste drivkraften.

Du sade att du inte är ett geni. Hur vet du det?
– Jag tror inte på genier. Om det finns en skala på begåvning tror jag inte att jag är särskilt begåvad. Jag är helt okej. Det kanske är därför jag jobbar så hårt. Det krävs för att jag ska uppnå resultat. Men jag trivs nog med att känna mig halvbegåvad. På det sättet har jag mindre press.

Einstein sa att alla är genier, men om man dömer en fisk efter dess förmåga att klättra i träd kommer den alltid tro att den är värdelös. Tror du alla har en begåvning inom sig som man bara måste hitta?
– Jag vet faktiskt inte. Men jag tror att det är tidsbundet. Hade jag fötts för 100 år sedan hade jag aldrig blivit kompositör. Jag hade inte haft ett digitalt notskrivarprogram och det hade aldrig gått att skriva noter för hand på grund av min dyslexi. Marcel Duchamp eller John Cage – som är asduktiga konceptuella konstnärer – hade betraktats som idioter om de verkat när allt handlade om hantverk. Det finns väldigt många ideal. Det krävs mycket av mottagarna för att de ska avkoda och bedöma.

Vad hade du gjort om du inte hade haft musiken?
– Jag hade nog varit en tråkig banker. Om jag haft målsättningen att tjäna pengar hade jag nog jobbat med nåt sånt. Och kanske hade jag varit lyckligare.

Varför tror du det?
– Jag hade haft mina fasta jobbtimmar och säkert dragit in supermycket cash. Pengar löser ändå väldigt många problem. Jag skulle haft mer tid till vänner och att bilda familj och hela den grejen. Jag hade säkert blivit lyckligare av det livet. Men när jag väl upptäckte musiken fanns ingen väg tillbaka. Jag älskar musiken och kan aldrig lämna den. Jag har nått en punkt där jag inte längre har något val.

Foto: Pierre Björk

Perfect Guide

Framtidsspanaren: Generationen som alltid lämnar dörren öppen

Framtidsspanaren John Mellkvist om hur X-generationen kom att bli generation dubbelmoral.

Generationsstudier bygger på utgångspunkten att varje generation formas av olika genomgripande omvärldshändelser i de formativa sena tonåren – krig, sociala- eller tekniska revolutioner, finanskriser, större reformer och så vidare.

Annons
X

Det har nu en tid varit så stort fokus på yngre och äldre generationer, att det är lätt att glömma bort oss som lever i vakuumet däremellan. Den grå eller gyllene medelåldern, lite beroende på hur man ser på tillvaron. Om "yngre" avser millennials (födda 1981-2000) och generation Z (födda från 2001) och "äldre" står för baby boomers (1946-64) och den tysta generationen (1927-1945) så är dagens medelålders representerade av X-generationen (1965-1980).

Då jag själv är född 1972, brukar jag lyfta fram X-generationen som åldersgruppernas medlande mellansyskon, och därför en utmärkt plattform att panorera över de olika åldersspannen utifrån.

Erica, en av mina kollegor (och millennial), noterar alltid med stor förundran hur jag ofta glömmer att stänga dörren efter mig när vi går in i ett konferensrum. Vad då glömmer? Det är en generationsfråga, säger jag då. I min generation gillar vi öppna dörrar. För om jag ska sammanfatta min generation med ett enda ord, så säger jag frihet.

Genomslaget för dubbelarbetande föräldrar gjorde att vi som växte upp under 70- och 80-talet fick uppleva mycket frihet, i bästa fall under ansvar. Men också allt fler skilsmässor, ofta orsakade av en mamma och en pappa i bråk om livspusslet, eller någon av de ideologiska konflikter som formade deras generation. Resultatet blev självständiga, men också pragmatiska barn som vant rörde sig mellan två adresser, helt trygga med att hos mamma gäller si och hos pappa tycker vi så.

Frihet och öppenhet blev viktiga begrepp för den generation som i vuxen ålder fick se världen tina upp genom slutet på kalla kriget, Sovjetunionens fall, EU:s genomslag – men framförallt – internets tillkomst. Möjligheten att nå vem som helst, när och var som helst, hade en förtrollande effekt – så stark att även kontorsväggarna fick ryka i den fysiska miljön. Ja, också i hemmen var det öppna landskap som gällde.

I arbetslivet blev självtillräcklighet normen för generation X. Man valde att lita på individer, inte företag – då dessa, liksom politiska partier alltid har dolda agendor, vilka man givetvis genomskådar med sina sunt cyniska glasögon. Reklamtrötthet är ett typiskt X-begrepp. Det är även låneuttryck som "after work" och "work hard, play hard". Arbete ska vara hårt och det balanseras bäst upp med en rejäl barrunda fredag kväll, som i sin tur kompenseras med ett hårt träningspass lördag morgon.

Frihetens och oberoendets betydelse för denna generation, gör att företag som erbjuder flexibla arbetstider och stora individuella anpassningsmöjligheter står högt i kurs. Det här är en grupp som genomlevt stora teknikgenombrott, som både hemdatorer och IT-revolutioner, och som därför är digitalt nyfikna och inte räds förändringar. Snarare ses förändring som en regel.

Men det är också något av en "generation dubbelmoral". En typisk X:are håller med om att en hållbar utveckling är viktig och känner sig tidsenligt klimatorolig – men har även fått smak för lågprisflygets utveckling och har därför svårt att moralisera bort sin efterlängtade semesterresa till Los Angeles. Dessa kan tänka sig att ta uppdrag för tobaksjätten, med motiveringen att det bara är ett jobb. De klickar på kvällstidningarnas sensationsvinklade länkar för att i nästa andetag klaga över klickbete-journalistiken. Kanske lyfter samma person också en hög lön för att hjälpa diverse storföretag öka sina vinster genom galopperande konsumtion, men röstar ändå politiskt "där hjärtat sitter".

Den obligatoriska revolten mot föräldragenerationen skedde i form av en ironisk twist på idealistiska babyboomers förnumstiga moralkakor. Att verkligen mena allvar blev en tacksam angreppspunkt för en hel generation skämtare och busfrön, som exempelvis humorkollektiven Killinggänget och Grotesco.

Men det går även här att dra en frihetsväxel. X-människan är patologiskt rädd för innerlighet, och vill som sagt alltid ha ett kryphål om det skulle bli allvar.

En av mina utmaningar i arbetet med åldersfrågan, är just de egna generationskompisarnas regelmässiga misstänksamhet mot att jag gör detta på eget initiativ – och inte för ett snuskigt högt arvode på uppdrag av en stor, kapitalstinn pensionsbjässe.

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.

Foto: Susanne Kindt
Hälsa

Malibus svenska hälsoikon

Catharina Hedberg om hälsoretreaten The Ashram, nya kokboken och hur man hanterar hjärtekrossade världsstjärnor.

The Ashram är ett hälsoretreat som ligger i Malibus bergskullar – hur hittade ni platsen?
– Min väninna och jag lånade en helikopter och flög över Los Angeles på jakt efter en plats att öppna på. Vi såg en glänta, pekade ner och sa ’där ska vi vara!’. Det här var 1974 och Malibubergen var bara vild natur. Det fanns inte ens några hajkingleder, så jag gick ut och klippte och trampade upp dem själv.

Annons
X

Bland gästerna syns alla från Barbra Streisand och Oprah Winfrey till Julia Roberts och Jane Fonda. Vad gör det med gruppdynamiken?
– Oprah är som vem som helst. Det var en tjej där samtidigt som hade sparat ihop pengar för att kunna delta. Så när Oprah åkte därifrån köpte hon ett presentkort som betalade hela vistelsen och lade på hennes säng. Jane Fonda besökte oss tidigt. Vi lärde henne faktiskt att göra gymnastik till musik och hon gjorde ju stor business av det.

Har de aldrig några divalater?
– Jag har skickat hem några. Det funkar inte att vara en diva i en liten grupp. Alla sitter i samma båt och ror som sjutton. Är det då någon som sätter en pinne i hjulet för att få all uppmärksamhet funkar det inte.

Hur ser upplägget ut?
– Det är 12 personer i varje grupp och man stannar en vecka. Vi håller igång från sex på morgonen till åtta på kvällen med allt från yoga och andningsövningar till hajking och fysisk träning. När du tröttar ut en människa hårt fysiskt släpper allt det känslomässiga också. Då kan man börja jobba med sig själv. De förlorar vikt, men lättheten kommer också från att de släpper en massa känslomässigt bagage. Man detoxar både fysiskt och känslomässigt.

Vad har ni för gäster?
– Det är mycket finansmän och kvinnliga advokater från New York och Los Angeles, men också gäster från resten av världen. Det kan vara någon som gått igenom en skilsmässa eller har en närstående som drabbats av cancer. Något har hänt som gör att de behöver komma i balans igen.

undefined
Foto: Susanne Kindt

Nu släpper ni vegetariska kokboken The Ashram: The Way We Eat. Förordet är författat av Cindy Crawford där hon skriver just ’Jag kom första gången till ashramet när jag var hjärtekrossad efter en skilsmässa och Catharina tog emot mig med öppna armar’.
– Jag har alltid öppna armar. Det spelar ingen roll om det är mrs. Jones från Idaho eller en supermodell. Tanken med boken är att få in ashramet i människors hem och har de inte råd med boken börjar vi nu lägga upp recepten i sociala medier.

Varför har mindfulness fått ett sådant stort uppsving?
– Energin ute i världen är helt annorlunda idag jämfört med för 20 år sedan. Nu är det en snabbare rytm och det kollektiva medvetandet påverkar oss, stressen och kaoset berör oss även på individnivå. Meditation och yoga har fått ett uppsving eftersom folk måste ha något att hålla tag i för att kunna gå framåt i livet.

Hur ser din bakgrund ut?
– Jag utbildade mig till gymnastikdirektör och sjukgymnast under 60-talet. Tog examen klockan 12 och lämnade Sverige klockan tre. Jag har alltid varit äventyrlig och längtat ut. Först satte jag upp hälsoretreats i Europa och sedan bestämde jag mig för att pröva USA. På den tiden var amerikaner väldigt ohälsosamma. Ordet ’retreat’ fanns inte i deras ordbok när vi skulle registrera vårt företagsnamn.

Hur upptäckte du yoga och mindfulness?
– Jag åkte till Indien där jag gjorde ’guru hopping’ och gick från ena stället till det andra. Bland annat besökte jag Rajneesh i Puna, känd från Netflixserien Wild Wild Country. Alla var klädda i orange utom jag. Tredje dagen gick jag in i butiken för att köpa orangea kläder och då kom jag på mig själv: ’Nu måste jag härifrån!’ Jag höll på att bli hjärntvättad.

Har du upplevt något starkt fysiskt tillstånd i gruppmeditation?
– Jag var på en meditation med 100 människor där läraren gick runt och viftade med påfågelfjädrar. Alla hade slutna ögon och när jag öppnade mina ögon var det som att befinna sig på ett psykhem. Folk skrek och viftade och var helt galna. De gick in i olika tillstånd med ofrivilliga rörelser. Men jag kände ingenting, man är så svensk.

Perfect Guide

#3 Niklas Strömstedt: ”Bryter ihop när AIK tappar poäng”

19 min – Niklas Strömstedt har efterfest med stämsång, blir skrämd av svampar och bryter ihop när AIK tappar poäng.

  Lyssna på Min helg
Annons
X
Perfect Guide

Fyra odödliga Cartier-ikoner

Det franska lyxmärket öppnar nu sin första butik i Norden. Vi berättar historien om fyra odödliga Cartier-ikoner.

undefined

Kärleksfullt armband
1969 skapade den blott 27-årige italiensk-amerikanske designern Aldo Cipullo vad som sannolikt skulle bli världens mest berömda armband – Cartiers Love Bracelet. Det nätta armbandet skulle fungera som ett kärleksbevis som givaren låser fast kring sin älskades handled med hjälp av en skruvmejsel. Trots att dåtidens feminister upprördes av att Cipullo inspirerats av medeltida kyskhetsbälten blev armbandet en omedelbar succé, som sedan dess synts på alla från Elizabeth Taylor och Sophia Loren till prinsessan Diana och Kanye West.

Annons
X

Numera är Love Bracelet världens mest googlade smycke, med drygt 350 000 sökningar i månaden. Och dessutom en favorit på Instagram. Inte minst tack vare Kardashian-systern Kylie Jenner som postade en bild där hon hade på sig alla sina åtta armband – sammanlagt värda ungefär 400 000 kronor – och konstaterade "jag bär värdet av en college-utbildning runt armen".

undefined
Foto: IBL

Idag tillverkas Love Bracelet i en uppsjö av olika ädelmetaller och med eller utan glittrande stenar. Men Cipullos grundidé om det varaktiga kärleksbeviset består. Det finns en tanke bakom att det fastskruvade armbandet ska vara krångligt att ta av sig. Som Cipullo själv uttryckte det: "när allt kommer omkring bör alla kärlekssymboler ha någon sorts evig kvalitet".

Panter med patina
Cartier grundades redan 1847 av Louis-Francois Cartier, men det var först när hans barnbarn Louis Cartier tog över som det stora genombrottet kom. Tillsammans med juvelerar-vännen Jeanne Toussaint – som sannolikt även var hans livs kärlek – stod Louis Cartier för det konstnärliga utformandet och under 1920-talet lades grunden för den exklusiva designstil som är kännetecknande för Cartier än idag. Louis Cartier gav Jeanne Toussaint smeknamnet "La Panthère" – och redan
under 1910-talet släpptes husets första smycken med det pantermotiv som numera är Cartiers signum. Det onyx- och diamantströsslade panterarmbandet skapade lika stor uppmärksamhet när Wallis Simpson bar det på 1940-talet, som när det klubbades på auktion för nästan 53 miljoner kronor 2010. Madonna ska då ha varit en av budgivarna.

undefined
Foto: Nils Jorgensen/REX / Rex Features/ IBL

För "vanliga" dödliga är Cartiers klassiska panterringar lättare att lägga vantarna på. Men räkna med en prislapp på minst 60 000 kronor om du vill ha en egen katt runt fingret.

undefined
Foto: Am lie Garreau

Krigets klocka

"Jag håller inte koll på tiden med min Tank. Jag bär den för att det är klockan man ska ha." Andy Warhol samlade på Cartiers berömda klockmodell Tank – och han var i gott sällskap. Bland berömda Tank-bärare märks Clark Gable, Jackie Kennedy, Yves Saint Laurent, Audrey Hepburn, Michelle Obama och Mohammed Ali. Men att det nätta armbandsuret skulle sitta kring celebra handleder var aldrig Louis Cartiers tanke. 1917 fick den amerikanske generalen John Pershing klockan i gåva av Louis Cartier, som hämtat designinspiration till den kantiga klockan från de nya stridsvagnarna från Renault han sett vid västfronten.

undefined
undefined

Trots att den berömda klockan nyligen firade sin hundraårsdag känns den lika modern idag som när den först såg dagens ljus.

Ring med budskap

Poet, filmskapare, konstnär och regissör. Jean Cocteau gick inte att sätta in i ett fack. Fransmannen var en av mellankrigstidens viktigaste kreatörer i Paris och omgav sig med bland andra Pablo Picasso, Erik Satie – och Louis Cartier. När Cocteau spelade in Flickan och odjuret lånade Cartier ut diamanter som användes som tårar i den surrealistiska filmen. Och Cocteau inspirerade Cartier att skapa en ring som skulle föra tankarna till planeten Saturnus former.

undefined

Resultatet blev den numera världsberömda Trinity-ringen som i sin ursprungsmodell är gjord av tre band i olika sorters guld. Roséguldet står för kärlek medan det gula guldet representerar trohet och det vita guldet vänskap. Men vad tyckte då Cocteau om ringen? Fram till sin död 1963 bar han alltid två Trinity-ringar kring sitt vänstra ringfinger.

undefined
Foto: Fox/Kobal/REX/Shutterstock / Rex Features
Perfect Guide

Åtta jobb som ger hög lön snabbt

Den tid är förbi då enbart akademikeryrken innebar ansenlig inkomst. Ska man tro Jeanette Forss, regionchef på fackförbundet Unionen, går det att tjäna lika mycket med en gymnasieutbildning, några år som lärling eller en kort yrkesutbilning.
– Man kan snabbt komma in på arbetsmarknaden och få ganska bra betalt, allra helst nu när vi fortfarande är inne i en högkonjunktur, säger hon i en intervju med DI.

Annons
X

Vilka yrken, som inte kräver 3-4 år på högskola eller universitet, är det då som ger lika bra utväxling ekonomiskt?

Webbutvecklare
Man behöver ofta ha programmeringsvana eller branschkunskap för att gå den tvååriga utbildningen, men har därefter en marknadslön på mellan 28 000 och 35 000 kronor i månaden.

Projektledare inom IT
Efter den tvååriga utbildningen kan du tjäna 50 000 kronor i månaden eller mer. Det krävs visserligen viss arbetslivserfarenhet, men många unga har lätt att komma in i branschen för att man redan har det digitala tänkandet med sig.

Redovisningsekonom
Ett yrke där man hyfsat snabbt kan jobba sig upp till högre position och bättre lön, uppåt 40 000 kronor i månaden.

Lokförare
Cirka ett års utbildning på eftergymnasial nivå ger en lön på närmare 35 000 kronor.

Elektriker
Efter el- och energiprogrammet följs ett år som betald lärling innan man blir certifierad. Snittlönen för elektriker är cirka 33.000 kronor, medan de som får ökat ansvar och till exempel leder projekt vid byggen kan tjäna upp emot 45 000 kronor.

VVS-montör
Gymnasieutbildning, cirka två år som lärling och ett branschprov för att bli certifierad leder efter några år som yrkesverksam till en lön på upp emot 35 000 kronor.

Pilot
Antalet kostnadsfria utbildningsplatser är visserligen starkt begränsade. Men de som är lyckliga nog att norpa någon av dem har bara ett par års utbildning framför sig innan lönestatistiken pekar på cirka 60 000 kronor.

Fastighetsmäklare
För att bli registrerad fastighetsmäklare krävs en tvåårig utbildning på högskolenivå. Tio veckors praktik är också obligatoriskt. Därefter ligger snittlönen på 51 000 kronor i månaden.

Perfect Guide

New York Times hyllar svenskt matmuseum

I slutet av oktober öppnade Disgusting Food Museum i Malmö. Världens första museum tillägnat ett 80-tal råvaror och maträtter från 35 länder vilka å ena sidan upplevs som delikatesser, å andra sidan som direkt motbjudande. Några exempel är rostat marsvin från Peru och fermenterad haj från Island.

Annons
X

Nu lyfter New York Times museets syfte och vad man menar är viktiga frågeställningar – hur vi tolkar mat och varför – i en lång intervju med kurator Samuel West, museidirektör Andreas Ahrens, matantropologen Håkan Jonsson och forskare Rebecca Ribbing.
– Äckel är ett resultat av olika biologiska och kulturella faktorer kombinerade. Och när det gäller mat är det nästan alltid omöjligt att definiera vad som är biologi och vad som är kultur. Du kan säga att något är äckligt, men enbart från individuell synvinkel, säger Håkan Jonsson till tidningen.

Är det då till exempel hållbart att avstå från att äta insekter, som är en så stor proteinkälla och vanlig mat i vissa delar av världen, när vi vet hur katastrofal köttindustrin är för planeten?
– Vi kan förändra vad vi tycker är äckligt, säger Rebecca Ribbing och påpekar hur det på 1600-talet ansågs vara "omänskligt" att ge fångar hummer mer än två gånger i veckan och hur stekt fågelspindel blev populärt bland kambodjaner under Röda khmerernas styre på 1970-talet.

Frågeställningar som tidningen påpekar är särskilt intressanta att ställa just nu, i en tid då vi både är mer medvetna om olika kulturers traditioner liksom många länders minskade förmåga att kunna föda sin befolkning.

Perfect Guide

Att spela julmusik för tidigt kan vara skadligt för hälsan

Det må bara vara början av november, men för många är julsäsongen redan igång. Nu uppmanar psykologer att ta det försiktigt med julmusiken och lussebullsbaket – ett för tidigt julfirande kan nämligen vara skadligt för hälsan.

Annons
X

Enligt psykologen Linda Blair kan ett för tidigt julfirande påverka vår mentala hälsa och göra oss stressade.

– Musik väcker känslor och kringgår all form av rationalitet, sa Blair till Sky News. Det finns en stor risk att julmusiken irriterar människor om den spelas högt och alldeles för tidigt.

Blair menar att glad julmusik påminner oss om kommande julklappshandling, matlagning och tillställningar som ska anordnas. För butiker å andra sidan kan det finnas fördelar med att slå på Jingle Bells redan i november.

– Vissa reagerar på musiken och gör impulsköp, vilket butiker gillar, förklarar Blair. Men en del går ut så fort de hör musiken, så det är en risk butiker tar.

Perfect Guide

Hugo Rehnberg: Romantik är en giftig drog

Tidig höstmorgon 1980. Norman Mailer ligger i sängen. Trots att fästmön Norris Church vilar intill, fantiserar författaren om nästa stora förälskelse. Han saknar känslan av att – möjligen – ha träffat kvinnan som bär runt på hans andra själshalva och dessutom är så attraktiv att gubbkroppen skälver av tanken på nästa sexuella möte. Det skulle vara kul med någon som fick honom att studsa iväg till skrivarlyan varje morgon med ett fånigt flin på läpparna.

Annons
X

Problemet: Mailer och Norris Church ska gifta sig om några timmar. Mailer – som vid denna tidpunkt har fem exfruar, sju barn och dras med vikt-, alkohol- och pengaproblem – undrar om det är så klokt att gänga sig igen. Han vet ju vad som väntar: otrohetsaffärer, gnälliga ungar och slentrianmässiga lördagssamlag. Varför inte testa en ny riktning? Så han vänder sig till sin 26 år yngre fästmö och förklarar:
– Allt jag någonsin velat, är att vara fri och leva i Paris.
– Ja, och vad skulle hända då? frågar Norris Church, och besvarar sedan själv frågan.
– Du skulle kanske dricka espresso på ett litet café och när en vacker fransyska passerade skulle du förtrolla henne med ditt 25-centsleende.

Med kristallklar insikt om hur en romantikers fantasi fungerar, målade hon sedan upp fortsättningen i denna hypotetiska relation. Från första mötet, via middagar i Montmartre och promenader längs Seine, vidare till graviditeten och det efterföljande giftermålet.
– Och då, då är du inte ensam och fri i Paris längre. Då börjar allt om igen.
Det höll ju Mailer med om. Så de gifte sig framåt eftermiddagen och levde därefter lyckliga fram till hans död, 25 år senare.

Varför berättar jag det här? undrar du kanske. Jag är inte helt säker, men jag tror det handlar om att folk runt omkring mig skiljer sig allt oftare. Och ibland, men inte alltid, handlar det om att den ena parten börjat törsta efter knarket som kallas romantik, och som är betydligt mer beroendeframkallande än sex. Saknaden efter pirret får dem att riva upp hyfsat lyckliga familjer. Och jag tycker det är synd. För jag är övertygad om att Norris Church hade rätt: efter de första förtrollade månaderna börjar allting om igen. Oavsett vem som ligger bredvid.

Perfect Guide

Min helg: ”Biografen är lika viktig som filmen”

Louise Hoffsten spelar i Linköping, äter serbiska korvar och smiter in i kyrkan under helgen.

Annons
X

På fredagskvällen gör jag en spelning i min hemstad Linköping, på Konsert & Kongress, med min trio. Det enda jag begär är att bandet och jag ska få middag innan vi kliver upp på scenen. Ofta blir det något vegetariskt hopkok, det vi i branschen kallar för jazzgryta. Tiden med krav på färgsorterade Smarties och andra galenskaper är för längesedan över. Nuförtiden är vatten, ett omklädningsrum och lite värmande gryta ungefär vad man kan förvänta sig. Efter spelningen blir det lite kort häng med publiken, autografskrivning och småprat. Killarna i bandet tar en öl i baren, men jag är ingen riktig öltjej, så det får bli ett glas vatten. Förr brukade jag nästan alltid bo över på hotell i staden där jag spelade, men de budgetarna finns sällan nuförtiden, så det blir att åka rakt hem till Stockholm efter spelningen. Och inte mig emot, jag längtar hem till familjen.

Lördag börjar med overnight oats, som jag tycker är jättegott. Ett slags havregröt som får stå i kylen över natten, och till det gärna färska bär. Sonen Adrian ska iväg på en klättertävling, så efter frukost promenerar min man Dan och jag bort till Enskedeparkens bageri och unnar oss en av deras fantastiska bullar. Senare, när eftermiddagen börjar övergå till kväll, bestämmer vi oss för att gå på bio. Vi är bägge sugna på den nya Salander-filmen The Girl in the Spider’s Web. Som tur är går den på en av våra favoritbiografer, Victoria på Götgatan. Att filmen går på en mysig biograf är nästan lika viktigt som filmen i sig. Vi slinker in på Stavros Taverna bakom Söderhallarna på väg till bion. Deras grillade lammracks är "to die for".

Även söndag börjar med overnight oats, min nya frukostfavorit. Efter en lång och stressfri frukost beger vi oss bort till Fotografiska. De har ofta bra utställningar, och ibland, när plånboken tillåter, passar vi på och äter brunch här också. Men inte den här helgen. Istället åker vi hem till Enskede och går förbi Sankt Sava, den serbisk-ortodoxa kyrkan. Vi smiter in och tittar på de vackra målningarna och känner doften av rökelse. Efter gudstjänsten brukar det stå en foodtruck här som serverar spännande och kryddstarka korvar från Balkan. Egentligen hade vi tänkt att gå till Två Små Svin i Årsta och äta ett gudomligt smörrebröd, men den serbiska korven mättar och får fungera som en tidig middag.

Sedan promenerar vi hem och bänkar oss framför tv:n. Netflixserien Making a Murderer har en massa vänner pratat om, men vi har inte hunnit med den än, så den står näst på tur. Innan läggdags hinner jag planera lite inför veckan som kommer. Nu när jag är med i Så mycket bättre är det plötsligt en massa intervjuer som ska göras, och dessutom planerar jag en vårturné. Men innan dess ska jag gästa Linnea Henriksson på hennes julshow på Grand Hôtel.

Perfect Guide

Det har invånarna i lyckligaste länderna gemensamt

Allt är förvisso relativt, men de flesta är överens om att individuell frihet, sociala relationer och god hälsa är avgörande inslag för att vara lycklig. Det är också vad FN hittar i sin årliga World Happiness Report, en lista som i år toppas av Finland. Vårt östra grannland följs av fem ytterligare nordeuropeiska länder: Norge, Danmark, Island, Schweiz och Nederländerna. Vad är det egentligen för gynnsamma vanor som de här länderna har gemensamt?

Annons
X

1. Semester
Att arbeta är viktigt för vår känsla av gemenskap och syfte, men i lyckliga länder tillgodogörs även ledighet. En längre semester skapar kvalitativ tid för vila, umgänge och rekreation vilket är avgörande för långsiktigt vålmående.

2. Fysisk aktivitet
Vardagsmotion är vanligt i världens lyckligaste länder. Väldigt många går eller cyklar mellan sina olika sysslor och ärenden. Både i Köpenhamn och Amsterdam tar mer än hälften av invånarna cykeln till jobbet, ett mycket effektivt sätt att hålla borta depression, ångest och ängslan.

3. Medelhavskost
Vad vi äter har en avgörande inverkan på hur vi mår, och i alla världens lyckligaste länder är särskilt en slags kost populär: den så-kallade medelhavskosten. Det vill säga rikligt med grönsaker, fisk och nötter.

4. Balans mellan jobb och fritid
Nej, att sitta kvar på kontoret till sent på kvällen boostar ingen glädje. Det gör däremot fritidsintressen och aktiviteter som livar upp och stärker humöret.

5. Umgänge
Att sköta sina sociala kontakter via teknikprylar är inte heller särskilt glädjande i längden. I världens lyckligaste länger syns däremot starka tendenser att ge utrymme åt att ses "på riktigt" över en fika eller middag.

6. Tillit
Sociala relationer är en viktig nyckel till lycka, och bland världens lyckligaste länder visar det sig vanligt med tilltro till sina medmänniskor. Att känna sig förvissad om andras välvilja stärker relationer och skapar känslan av ett stort socialt stöd, vilket i sin tur är ett tankemönster som hjälper mot depression och stress.

Källa: Bustle.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen

Annons
X