Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Min helg: ”Alarmet går av klockan 04.10”

Avantgardets sångare Rasmus Arvidsson Grammisnomineras, drabbas av andningsuppehåll och håller för långa mellansnack.

Torsdag natt mot fredag. Mitt alarm går av 04.10 och påminner om något som installerats på Das Boot. Min sömnapné gör att jag aldrig känner mig utvilad, men även att jag alltid somnar på max två minuter. Kanske är det för att jag ser fördelarna med mina andningsuppehåll som jag inte vill åtgärda dem. Men förmodligen har det mer att göra med att jag är osäker på hur min självbild skulle tackla det faktum att jag var tvungen att sova med en sån där eldriven snabel varje natt.

Annons
X

Röker en cigg och tar ett glas läsk. Morgonciggen får mig att vilja somna, men läsken, i kombination med att jag sätter i linserna, gör mig skarp. Jag ska åka till Stockholm där Grammis håller pressträff. Vi är nominerade för andra året i rad och chocken har därför lagt sig lite från förra året – då vi blev nominerade trots att vi inte har något skivbolag och jag sköter det mesta själv från ett köksbord i Glömminge på Öland.

Vad som däremot inte har lagt sig är känslan från gårdagen då jag satte upp hemmagjorda A3-affischer i Nybro. Det är en vecka kvar till turnéavslutning i Kalmar och tillsammans med bandmedlemmarna Patrik och Johan har jag varit ute hela kvällen. Vandrat genom Nybro där jag växte upp bekymmerslös, dit jag kom tillbaka och skakade i rehabklinikernas väntrum med sår i handlederna. Dit jag åker varje månad och lämnar blodprov för att bevisa min renhet från alkohol och droger. Tillbaka där Patrik och jag startade Avantgardet i hans tvättstuga. I Nybro blir jag aldrig Grammisnominerad. Åtminstone inte i mitt inre. Här ber jag om ursäkt och är nervös när jag går in och frågar en frisör om jag får sätta upp en affisch.

I presscentret för Grammis ser jag Sarah " El Perro del Mar" Assbring och Hurula vilket ingjuter hopp. Dels för att de är nominerade men också för att timmar av potentiell ensamhet byts ut mot skratt, kramar och trygghet.

Vi kör hem till Öland samma kväll och på lördag morgon spelar vi på Larmtorget i Kalmar för några studenter som bidrar till Musikhjälpen. Ämnet är allas rätt att fungera olika och jag känner för att prata lika mycket som att spela. Ungefär som Alf Robertson som en gång gjorde ett gig där närmare två timmars konsert innehöll en och en halv låt. Resten var tjöt.

På söndagen har den första snön fallit för säsongen, således den första snö som min 1,5-årige son leker i. Har inga preferenser kring huruvida snön ligger kvar eller inte. Vad jag däremot hoppas är att min son inte fått ärva en enda av mina aldrig sovande missbruksgener. Jag själv somnar dock på två minuter och drömmer om tegelbyggnader i östra London. Andningsuppehåll blir det gott om även denna natt, till skillnad från när jag är vaken.

Mat & dryck

Viggo Cavling: Biljardhall som siktar högt

SPG:s recensent Viggo Cavling har besökt nyöppnade Palett och delar ut både ris och ros.

Fåfänga är världens viktigaste drivkraft. Någon anser kanske att människan först och främst suktar efter trygghet. Men om det vore sant skulle vi fortfarande häcka i grottor i östra Afrika, och det gör vi ju inte. Många hävdar att sex är människans största motivation. Det kan jag hålla med om, men vad leder fram till att man får ligga? Jo, fåfänga. Det är oljan i motorn. Den rosa rosetten på Sara Danius Nobelfest-tält. Glimten i min mammas ögon när hon såg pappa första gången. Och här sitter jag några årtionden senare och skriver en krogrecension tack vare denna magiska drivkraft.

Annons
X

Vad driver då en krögare? Att laga god mat och erbjuda några timmar med värme och alkohol? Eller fåfänga? Svar: såsom uttorkade i Sahara suktar efter vatten fantiserar krögare om priser och hyllningar. Alltså, fåfänga. I Sverige finns för närvarande en krog som anses vara bättre än alla andra. Frantzén har tre Michelinstjärnor och ligger högst upp på alla foodies önskelistor. Är det någon som minns vilken som var Sveriges bästa krog innan Frantzén? Jo, Esperanto. Bara några månader efter att Frantzén fått sin rättmätiga plats i solen gick Esperanto i konkurs. Det finns nämligen ingen mer illojal publik än de som vill äta sjurättersmeny på landets bästa krog. De fåfänga drar snabbt vidare när det visar sig att fiket på andra sidan gatan serverar häftigare kaffe. Det är inte hur maten smakar eller ser ut som är avgörande, utan var det serveras högst status. Krögarna fungerar som en spegelbild av sina gäster. Och vem kan ärligt titta in i spegel och säga att den är 100 procent nöjd? 

Inte krögarna på Jolo & Co i alla fall. Sedan 1991 har man haft en biljardhall i källaren med 21 bord. När Mikael Persbrandt klädde ut sig till Gunvald Larsson och träffade skurkar brukade det ske här. Enligt hemsidan är man Stockholms fräschaste biljardhall. Men detta ger ju som ni förstår inga stjärnor i Guide Michelin. Följaktligen renoverar man matsalen ut mot gatan och byter namn till Palett. Det har blivit en stilsäker lokal, men man har glömt att uppdatera låtlistan i baren. Det är Dire Straits Brothers in arms och Peter Gabriels Sledgehammer i högtalarna. Musiken andas sylta. Men det gör inte valet av ny köks-chef. Från kroggrannen Wasahof har man rekryterat Marcus Lindberg Stoltz som satt ihop en ambitiös meny. 

undefined

Den bakade torskryggen är riktigt fin och smaksatt med inne-kryddan yuzu. Jag håller lika mycket av hjortfilén på ben. Ett stycke Norrland när det är som bäst, självklart toppat med lite hjortron. Förrätten burratina mozzarella funkar också. Jag är inte lika förtjust i rödingen.
Fisken anländer i en hög rulle, den ser okej ut, men är mycket svår att äta. Även här hittar vi yuzu i kombination med lakrits och bacon. Det är alldeles för många smaker som drar åt olika håll. När presentationen faller isär blir det geggigt på den lilla tallriken. Samma röra blir det även när jag beställer in mat i baren från en speciell meny, läs: Jolos gamla. Den rökta korven, som dyker upp efter en halvtimmes väntan på en nydesignad men obekväm stol, är glödhet. Lika hög temperatur har ibero ribs, men rätterna smakar ytterst lite. Potatisen är vidbränd. Jag har även testat hamburgaren. Den är okej, men lämnar inget bestående intryck. Och att blanda in messmör i dessertklassikern crème brûlée är helt obegripligt. Att driva en krog i Stockholms innerstad utan en barnmeny eller några rätter som går att få i halva storlekar är modigt, på gränsen till dumdristigt.

undefined

Det lär alltså dröja innan jag tar gröna linjen till Odenplan igen. Men är du bosatt i Astrid Lindgren-land tycker jag att du ska gå hit om några veckor och spana in menyn och personalen vars hårfärg matchar den neonblå flugan. När en konstnärlig kock ska servera sina grannar i kvarteret brukar matens vassa kanter slipas av en smula. Att servera en barnhamburgare har ingen krögare mått dåligt av. Palett är ett poetiskt krognamn och den storstilade satsningen är beundransvärd. När fåfängan har balanserats mot verkligheten kommer färgerna på Palett att stelna ungefär som moderkrogen Jolo & Co gjort sedan 1991. Fåfänga krogar är som tomtebloss. Vackra att se på, men inget som varar för evigt.

Perfect Guide

Estelle Nordenfalk: Vet ni vad det högst rankade ordet på Tinder är?

Yogaexperten Estelle Nordenfalk om att yoga visat sig vara ett framgångsrikt ord på dejtingappen Tinder.

Om du som man skriver i din Tinder-beskrivning att du är intresserad av yoga är sannolikheten hög att du får många matchningar.

Annons
X

Det har nämligen visat sig att yoga är en av de mest framgångsrika orden på dejtingappen, det ord som får toppnoteringar i ranking.

Otroligt intressant, tycker jag, men vad läser vi in i det? Vad är det vi är ute efter egentligen?

Naturligtvis handlar det inte om att vi särskilt ser fram emot att dejta en vig kille, även om det kan vara äventyrligt i sig. Nej, jag tror att det handlar om helt andra saker.

Jag tror att vi ser framför oss en man som har tröttnat på sitt egna ego. En man som inte längre orkar prata och mala om sig själv.

En som inte längre finner någon mening i att låtsas vara intresserad när andra pratar, för att egentligen bara vänta på att de ska tystna så att han får ordet igen och kan mässa vidare.

Vi orkar helt enkelt inte med det längre!

Kan det också vara så att vi läser in att detta är en man som inte har pengar som sitt främsta mål och mening i allt han gör.

En man som förstår att racet aldrig tar slut, som har insett att det alltid kommer att finnas någon annan som har mer och att tävlingen till slut bara leder till en känsla av tomhet.

Är det därför vi blir nyfikna?

Någon som därför har börjat intressera sig för och ifrågasätter sin värdegrund och är beredd att omvärdera saker. Det är modigt att titta inåt och våga omvärdera.

Är det modet och sårbarheten i kombination som vi finner attraktivt?

Det kan ju nämligen till slut bli ganska långtråkigt med någon som står still och är fast i sina uppfattningar. Fast i sina jargonger och storys, som i värsta fall går ut på den egna förträffligheten. Är det längtan bort ifrån det som vi uppmärksammat?

Hur som helst är det positivt om toppnoteringarna beror på attraktionskraften i det mer empatiska och utforskande förhållningssättet till livet.

Den ger oss nämligen ytterligare en fingervisning om att den egocentrerade mannen inte längre är den mest framgångsrika!

Design

Ikea-klassikerna som försvinner i år

Med Ikeas enorma sortiment är det inte konstigt att produkter tas ut ur sortiment. På jakt efter en specifik pryl? I en artikel från Expressen Leva&Bo har man listat klassikerna som försvinner i år.

Annons
X

Klippan

undefined
Foto: Ikea

Oroar er inte, den klassiska soffan som stått i så många svenska hem kommer finns kvar. Däremot försvinner den i färgen Vissle gul.

Lack och Kallax

undefined
Foto: Ikea

Det verkar som att Ikea har fått nog av gult. I år plockas nämligen den klassiska hyllan Kallax samt sidobordet och hyllan Lack bort i färgen.

Lack

undefined
Foto: Ikea

Ur serien Lack försvinner även det björkmönstrade soffbordet – både det lilla och stora – samt sidobordet.

Norråker

undefined
Foto: Ikea

I år tar Ikea farväl av ett flertal möbler ur matbordsserien Norråker. Det gäller närmare bestämt de olika borden, stolen, pallen och bänken i färgen vit björk.

Busunge

undefined
Foto: Ikea

I år försvinner barnmöbelserien Busunge i blått. Möblerna kommer däremot finnas kvar i rosa och vitt.

Ikea PS Bäddsoffa

undefined
Foto: Ikea

Den smarta tvåsitssoffan IKEA PS görs snabbt om till en dubbelsäng. Efter ett bra tag i sortimentet tas den nu bort – det gäller även klädseln och madrasserna.

Klädsel till Henriksdal

undefined
Foto: Ikea

Till stolen Henriksdal kan man enkelt byta klädsel. Vill man komplettera med modellerna Videslund eller Vansta bör man göra det omgående. I år försvinner den långa, blommiga Videslund samt den korta och långa Vansta i mörkblå.

Hälsa

Professorn: ”LCHF är den värsta myten”

Det talas allt mer om antiinflammatorisk kost, hälsosamma tarmfloror och goda bakterier. Professorn Stig Bengmark har forskat på ämnet i decennier.

Under sina 30 år som kirurg slogs Stig Bengmark av hur sårbar kroppen är och vad fel kost kan orsaka. Han blev allt mer övertygad om att dåliga matvanor kan orsaka sjukdomar som cancer, diabetes, Alzheimer och hjärt- och kärlsjukdomar. Efter pensionen valde Stig att lägga allt fokus på tarmfloran – 30 år senare sammanfattar han sin forskning i boken Välj hälsa!.

Annons
X

­– Jag känner äntligen att antiinflammatorisk kost har slagit rot. Food Pharmacy har brett jättemycket mark, berättar Stig.

Många känner till Food Pharmacy, som både bloggat, föreläst och släppt böcker om ämnet – där de utgått från just Stigs forskning. Så, vad handlar det hela om? Inflammation är sjukdomarnas moder, skriver han. I studier på både djur och människor har man sett att personer med kroniska sjukdomar ofta har förlorat stora delar av sin godartade tarmflora, som delvis ersatts av elakartade bakterier.
– Inflammation börjar i tarmen men sprider sig sedan i hela kroppen, förklarar han.

För att upprätthålla en god hälsa krävs daglig motion, stresskontroll och rätt kost. Det sistnämnda är en vetenskap i sig, men kan sammanfattas med att undvika socker, fett, mejeriprodukter, raffinerade hushållsoljor som oliv-, solros- och rapsolja samt processat kött och istället öka mängden frukt och grönt.

Hur noggrann måste man vara?
– Tyvärr måste man vara lite utav en fundamentalist. Bakteriefloran är väldigt känslig och får den inte rätt föda så tackar den för sig. Det gäller speciellt den godartade floran, då tar den elakartade över.

Vad har du för tips till nybörjare som vill lägga om sin livsstil?
– Motion är a och o, det har en mirakulös effekt på hälsan och stress, som är orsaken till högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Vad gäller kost är det svårt att sätta något före det andra, men att utesluta mejeriprodukter och gluten är väldigt viktigt. Sen ska vi i Norden fylla på med D-vitamin under vintertid. Många har även jodbrist.

Vilka andra livsmedel ska man helst undvika?
– Det finns överväldigande bevis på att fett som består av långa kedjor skapar inflammation. Den värsta myten är LCHF, då ersätter man socker med fett. I min värld ska man ersätta det med frukt och grönt. Jag väljer att tillämpa RCRF istället – rätt kolhydrater och rätt fett, som avokado- och kokosfetter.

Att lägga om sin kost kan verka tidskrävande, vad har du för tips till alla som lever ett hektiskt liv?
– Det behöver inte ta längre tid att laga bra mat. Se till att fylla på frysen med nyttigheter, det fungerar minst lika bra som färskt. Sen tycker jag man ska investera i en höghastighetsmixer och göra smoothies. Äter man 800 gram färskt eller fryst grönt per dag så minskar risken för sjukdomar med dryg 25 procent.

Stig Bengmark, läkare och professor emeritus, är aktuell med boken Välj hälsa!.

Perfect Guide

Därför borde du sluta leta efter en själsfrände

Romantiska Hollywoodfilmer, bästsäljande romaner, globetrottande influencerpar. Källorna till vår tro på en själsfrände är många. Enligt Gary W. Lewandowski Jr. – professor i psykologi vid Monmouth University poll – finns det en fara i att leta efter den perfekta partnern. Istället hamnar man ofta på en livslång jakt utan att hitta fram.
– De som tror på en själsfrände är mindre troliga att arbeta igenom problem som uppstår eftersom partnern ska vara perfekt och allt ska vara lätt, säger han till Time. Att kunna konfrontera konflikter som par gör förhållandet starkare.

Annons
X

Istället finns det några enkla knep för att underlätta sökandet efter kärlek: Skapa en lista över de egenskaper som du önskar i en framtida parter. Exempelvis lojalitet, värme eller humor. Ett annat knep är att observera paren runtomkring dig. Iaktta vänners och syskons relationer och fundera över vad du beundrar hos dem.

Avslutningsvis – en relation ska inte fullborda ditt liv. Det ska vara något som gör en redan bra tillvaro bättre. Så i väntan på den rätta: fokusera på dig själv och det som gör dig lycklig.

Hälsa

Skippa långa gympass – träning i miniformat är nya trenden

Vi är många som snabbt tröttnar på att dra i vikter och hantlar. Nu kommer en positiv nyhet: träningspass i miniformat är hälsotrenden 2019. I alla fall enligt Women’s Health där träningsexperten Pete McCall förklarar:
– Om du kör i 15 minuter med rätt intensitet så är det allt du behöver.

Annons
X

Vidare rapporterar Expressen Hälsoliv om träningsföretaget ClassPass: där har antalet personer som väljer pass under 45 minuter ökat lavinartat. Träningsfysiologen Tom Holland förklarar att det är lika effektivt att träna tre 10 minuters-pass som ett 30 minuters-pass.
– Enligt forskning finns det ingen träning som är för kort, varje minut räknas, säger han enligt tidningen.

Det är framförallt träningsformen HIIT – high-intensity interval training – som är på frammarsch.
– Om du kör i 15 minuter med rätt intensitet så är det allt du behöver, säger Pete McCall.

Foto: Columbia TriStar / Moviepix
Perfect Guide

Undersökning: Många anställda saknar mening i sitt arbete

Januari och många som återvänder till jobbet ställer sig den existentiella frågan: är det detta jag ska syssla med? Enligt en undersökning av Jobbhälsoindex – publicerad av Dagens Nyheter – känner knappt hälften av alla anställda att deras arbete är meningsfullt.

Annons
X

Mest missnöjd är man inom transport, hotell och restaurang, handel och tillverkningsindustri. De som finner mest mening i jobbet är vård- och omsorgspersonal samt anställda inom kulturen. Där känner sju av tio att arbetet är betydelsefullt utöver lönen.

Vad är då viktigt för att trivas på jobbet? Vara en del av ett sammanhang samt förstå och finna mening i sitt uppdrag. Det är också viktigt att känna att man kan hantera sina uppgifter både kompetensmässigt och tidsmässigt.

Perfect Guide

Svensk gymkedja lanserar skrattklasser och sömnmeditation

Gymkedjorna tycks allt mer bredda sig från fria vikter till wellness för kropp och själ. Nu lanserar Sats både skrattklasser och sömnmeditation.
– Det bästa sättet att starta dagen på är genom att få sig ett gott skratt. Därför lanserar vi nu online-klassen Happy New Laughter – en 10 minuters-klass med skrattgaranti, säger Tonje Kristenstuen, concept Manager på Sats, till Elle.

Annons
X

Skrattets positiva hälsoeffekter är välkända. Endorfiner frigörs, stressnivåer sänks. Sömnens betydelse för vårt fysiska och psykiska välbefinnande är kanske än mer etablerat. Sats onlineklass Happy New Sleep ska försöka tackla sömnproblem.
– Detta passar för alla som vill få hjälp att slappna av – oavsett om det är en paus mitt på dagen eller innan läggdags. Du behöver egentligen bara hitta en bekväm position, blunda och lyssna till det som sägs.

Sats är inte ensamma om att förnya sig. Friskis & Svettis har fyra olika sorters yoga i sitt utbud och i USA är getyoga – där man yogar med getter – blivit ett av senaste årets hetaste träningstrender.

När får vi se killingar inne på Sats?

Perfect Guide

Fick lön utan att jobba i 14 år – avslöjades av telefon

I höstas avslöjades nyheten om mannen som i 14 år fick lön från Falu kommun utan att jobba. Sonen till en chef på kommunen anställdes 2004 och fick inte bara lön utan att arbeta – när kommunen varslade anställda 2009 fick han vara kvar. Dessutom fick han löneförhöjning från 15 100 till 24 300 kronor.

Annons
X

Nu avslöjar SVT Dalarna hur det misstänkta bedrägeriet uppdagades: genom en mobiltelefon. När personalen på enheten där mannen skulle ha jobbat som handläggare fick nya telefoner var det en som aldrig hämtades ut. När man försökte hitta personen visade sig att ingen av kollegorna kände till honom.
SVT Dalarna skriver: "Om det inte varit dags att ge de anställda nya telefoner hade mannen, enligt den information SVT kommit över, antagligen varit avlönad fortfarande".

Mannen fick sparken i september och misstänks för bedrägeri och medhjälp till trolöshet mot huvudman, uppger Dagens Industri. Föräldern misstänks för trolöshet mot huvudman.

Perfect Guide

Snart kan du inte längre dela dina HBO- och Netflix-konton

AI-teknik har kommit att revolutionera vår tillvaro. Nu appliceras den på ett nytt område: streamingtjänster. På CES-mässan för ny teknik i Las Vegas lanserades nyheten om AI som ska ta sig an delade konton på streamingtjänster som Netflix, HBO och Amazon.

Annons
X

Bakom uppfinningen står Synamedia. Deras produkt ska spåra och analysera användare som är inloggade på flera olika platser samtidigt.

Under mässan presenterade företaget siffror som ligger till grund för tjänsten: 26 procent av unga vuxna delar sina Netflix-konton. Nu är tanken att man ska kunna betala extra för en premiumtjänst med delade konton. Tidningen Café – som rapporterar nyheten – citerar en högt uppsatt person på Synamedia.
– Många användare betalar gärna en extra avgift för en premium, delad tjänst med möjlighet större antal användare samtidigt. Det är ett bra sätt att hålla ärliga människor ärliga, samtidigt som man drar fördel av en inkrementell inkomstström."

Är detta sista gången vi använder våra kompisars barndomsmailadresser?

Perfect Guide

#12 Petra Tungården: ”Käkar middag på Bardot och blir bjudna på hotshots”

17 min – Petra Tungården blir bjuden på hotshots, vaskar pengar och somnar på Sturebadet.

 

Lyssna på Min helg

Annons
X
Foto: Miller Mobley
Perfect Guide

Mahershala Ali: ”Jag känner ingen ilska mot mina föräldrar”

Mahershala Ali om True Detective, att släppa taget om sina rollkaraktärer och gå långsamt genom livet.

– Om jag lyssnar på podcasts? Nej, det är en värld som jag inte riktigt har klivit in i ännu. Jag skaffade min första mailadress 2005. Jag låter saker komma till mig långsamt.

Annons
X

Mahershala Ali skulle lika gärna ha kunnat syfta på sin skådespelarkarriär där han sitter sobert klädd i grå designkostym på ett hotell i Los Angeles. Trots att 44-åringen fick sina första superlativ av The New York Times och Variety redan år 2000 – efter sin roll i en teateruppsättning av Det stora vita hoppet – är det först på sistone som han verkligen slagit igenom i Hollywood. Genombrottet kom som den sluge Washington DC-lobbyisten Remy Danton i House of Cards och 2017 tilldelades Mahershala Ali en Oscarstatyett för rollen som den knarklangande fadersfiguren Juan i det prisbelönta dramat Moonlight.

Frågan han just svarat på handlar om kriminaldokumentärer som blivit allt populärare i både tv- och podcastformat. En eskalerande trend under de senaste åren där True Detective – HBO:s hyllade neo-noir-serie – tangerar både ton och dramatiskt upplägg. Bekymrade kriminalare lyfter på brottsplatstejp, dystra detektiver vänder på bevismaterial med pincett. Det är också just en kriminaldokumentärinspelning (med det meta-lustiga namnet True Criminal) som är tredje säsongens berättarmässiga verktyg. Mahershala Ali spelar huvudrollen som kommissarie Wayne Hayes. Tillsammans med kollegan Roland West, spelad av Stephen Dorff, blickar han tillbaka på ett 35 år gammalt barnamordsfall. Det är ett berättargrepp som Ali gillar, liksom att få spela i tre tidsperioder; 80-, 90-talet och 2015.

– Metaspåret med en kriminaldokumentär som spelas in under berättelsens gång berikar verkligen serien. Det blir ytterligare en dimension som drar tittare till den här genren. Att på ett tryggt och säkert vis kunna ta del av en verklighet som ingen i publiken frivilligt skulle vilja uppleva på egen hand.
Detsamma kan sägas om den verklighet som skildras i nya Hollywoodfilmen Green Book. Mahershala Ali porträtterar där den svarte pianisten Don Shirley som anlitar den italiensk-amerikanske bouncern och chauffören Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) för att åka på turné genom 60-talets rasistiska och våldsamma amerikanska söder. En roll som gjorde att Ali kammade hem priset för bästa manliga biroll vid årets Golden Globe-gala.

undefined
Foto: Miller Mobley

Mahershala Ali har med sin distinkta, stolta och kraftfulla karisma – omslutande av rummet där vi sitter, och stunden vi delar – betydligt mer gemensamt med Don Shirley, än med den flegmatiskt kärve Wayne Hayes. Han studerade pianistens manér och beteenden med minutiös noggrannhet. Dessutom lärde han sig spela piano.
– Jag är ju betydligt större fysiskt än vad Don Shirley var, så jag valde att fokusera mer på själva tonen i hans fysik. Jag tittade på inspelningar med honom och försökte att kopiera hur han använde sina händer. Alla hans gester verkade ha formats av att han var pianist. Väldigt specifika, precisa och medvetna rörelser.

Att Green Book – som hämtat sin titel från en reseguidebok för afroamerikaner som gavs ut i USA mellan 1930- och 60-talet – rent genremässigt är en drama-komedi, skär sig inte med ämnet, anser Ali.

– Självklart ska vi kunna diskutera allvarliga ämnen i filmer som samtidigt kan få oss att skratta. Enligt mig är de mest effektiva komikerna på det området Chris Rock och Dave Chappelle, för de tar sig an komplicerade ämnen. Peter Farrelly är inte en svart regissör, men berättelsen har ändå en stark svart närvaro i sig. Och om en viss del av befolkningen inte väljer att se filmer av exempelvis Moonlight-regissören Barry Jenkins eller Spike Lee så kanske de ser denna, vilket förhoppningsvis ger dem nya perspektiv.
Mahershala Alis fullständiga förnamn är Mahershalalhashbaz. Ett bibliskt uttryck som betyder "snart rov, strax byte". När han föddes var hans mamma bara 16 år och pappa 17. Föräldrarna separerade tidigt och pappan flyttade från Kalifornien till New York för att skådespela på Broadway. Mahershala Ali – en lovande basketstjärna – bodde hos sina morföräldrar, började medverka i lokala skolpjäser och slutade med idrotten för att utbilda sig till skådespelare på New York University. Hans pappa, som avled 1994, visade sig ändå vara vägledande.
"För många föräldrar är barnet i fokus, jag var i periferin. Men när jag blickar tillbaka känner jag att jag fick vad jag behövde från pappa. Det finns ingen ilska. Han gjorde mer för mig genom att satsa på sina drömmar. Jag känner att jag bara plockat upp stafettpinnen", har Mahershala Ali berättat för Rolling Stone.

undefined
Foto: Miller Mobley

True Detectives andra säsong var en besvikelse för många. Efter att publiken hade förlorat sig i Woody Harrelsons och Matthew McConaugheys diaboliska bråddjup, föll Colin Farrel och Vince Vaughn platt i sitt försök att uppnå detsamma. När det så avslöjades att Mahershala Ali rekryterats som huvudrollsinnehavare i tredje säsongen drogs det en lättnadens suck bland kritiker och fans. Mahershala Ali gav sin själ till rollen. I sju månader gick han i Wayne Hayes kläder.
– All kärlek till min karaktär Wayne Hayes, men vid slutet av inspelningen var jag tvungen att skaka av mig honom. Vi hade en sista scen som såg ut att behöva spelas in separat en månad efter huvudinspelningen, och jag bönade och bad att vi skulle klara av den utan uppehållet. Jag var så ivrig att att gå vidare. Jag behövde släppa taget om honom.

Sannolikt var Mahershala Ali ivrig att få komma hem till sin familj – den snart tvååriga dottern och frun Amatus Karim-Ali, som var den som inspirerade Maharshala att bli praktiserande muslim. Tillsammans driver paret produktionsbolaget Know Wonder, med kontoret hemma i familjen Alis nyrenoverade Los Angeles-villa. Och fler HBO-produktioner av och med Mahershala Ali blir det. När vi träffas har han just skrivit på ett kontrakt med tv-jätten för att producera och spela i sina egna serier.

– Jag älskar individer och har stor respekt för det individuella och unika. Jag vill att publiken ska kunna känna med alla de karaktärer jag spelat och möta sin egen själ.

Foto: Matteo Prandoni/BFA/REX / BFA
Perfect Guide

Marina Abramovic: ”De sa att jag borde spärras in”

Marina Abramovic om kärlek, sina egna begravningsplaner och att kunna betala elräkningen först vid 50 år

Grand Hotel, Stockholm. I ett hörnrum på tredje våningen sitter Marina Abramovic och planerar sin egen begravning.
– Tre olika Marina kommer begravas samtidigt på de tre platser där jag bott längst: Belgrad, Amsterdam och Amerika. Två kommer vara fejk, en kommer vara äkta, ingen vet vem som är den riktiga.
Varje gång Marina Abramovic brister ut i skratt föregås det av ett uppdämt fnissande. Hon roas själv av tanken innan hon delar med sig av minnet.
– Min farmor dog när hon var 103 år, hon bestämde sig för att hon hade fått nog. Hon skulle dö på helgen, när alla var hemma, lagade en stor lunch till hela familjen, gick och lade sig i sovrummet, tände ljus, sade sina sista ord och somnade. Allt var fantastiskt. Två timmar senare vaknade hon upp och var hungrig. Hon dog inte på hela helgen! En vecka senare dog hon i sömnen, en naturlig död.

Annons
X

Det är slutet av 2018 och Marina Abramovic befinner sig i Stockholm för att framföra en klimatföreläsning under Nobelveckan. Med en 50 år lång karriär som sträcker sig från perfomancekonstverket Rhythm 0, där besökarna, försedda med allt från skalpell till en laddad pistol, uppmanades göra vad de ville med hennes kropp och också gjorde så, till maratonverket The Artist is Present där hon under tre månader satt på en stol inne på MoMa, har Marina Abramovic alltid placerat sin egen kropp centrum. I nya konstprojektet Rising – som anspelar på stigande havsnivåer och höjt medvetande kring klimatkrisen – är konstnärinnan för första gången fysiskt frånvarande. Istället möter vi här Marina Abramovic som en avatar i en vattentank. Deltagarna får själva välja om hon ska leva eller drunkna.
– För mig är det viktigt att vara i symbios med tiden, säger hon. Det är inget fel med teknologi i sig. Problemet är att allt är fel med hur vi använder den. Vi är beroendebenägna av naturen, vi kan inte hantera tekniken och överanvänder den.
Virtuell verklighet har fångat hennes intresse.
– Det intressanta med VR är att din fysiska upplevelse är verklig. Man har gjort undersökningar på skadade afganska soldater som har så mycket smärta att varken morfin eller smärtstillande hjälper. När de placeras i virtuell verklighet är det enda gången de inte känner smärta. Kan du föreställa dig kraften i detta?
Marina Abramovic slaviska brytning, där varje överflödigt ord utelämnas, gör hennes rappa repliker än mer slagkraftiga.
– Naturen talar till oss men vi lyssnar inte. Höj temperaturen med fyra grader och livet som vi känner det är slut på planeten. Det håller inte att vara en bohemisk konstnär som skapar en massa irrelevanta konstverk. Vi måste agera.
Hon menar att konstnärer och vetenskapsmän har en sak gemensamt.
– Vi har båda en magkänsla som vi vill utforska och sedan bevisa för omvärlden. Det fanns en stam i södra Afrika som tillbad och avgudade planeten Pluto innan vi visste att den existerar. Först när vi utvecklade satelliter kunde vi se att planeten faktiskt finns: "Wow, Pluto existerar, de har inte dansat i onödan". Vissa av oss är födda med en intuition.

undefined
Foto: Griffin Lipson/BFA/REX / BFA

Marina Abramovic rör sig som en upplyst: helt utan kroppsspråk, armarna fixerade utmed kroppen, axlarna tillbakaskjutna. Ansiktet – orörligt av kemisk peeling och inre lugn – förblir stilla. Hur håller hon sig ung?
– Jag reser hela tiden mot tidzonerna! Haha. Men jag gillar inte att blicka tillbaka, det får mig att känna mig gammal och trött. Jag befinner mig i tredje akten. Vi har alla ett utgångsdatum och måste konfrontera oss själva med att vi kommer dö.
Hon berättar att det finns tre Marina Abramovic: den ena, krigaren, dottern till två serbiska partisaner och krigshjältar, den andra, det sårade och försummade barnet som växte upp utan en moders kärlek, och den tredje – livsnjuterskan – som älskar mode och choklad.
– Den ena är krigarinnan, när jag släktforskade upptäckte jag att jag kom från en tusen år gammal krigarfamilj, jag hoppades att det var Djingis Khan, men det var pappas släkt på Balkan. Sedan är det min spirituella sida, den känsliga och sköra, och den tredje Marina gillar att ligga i sängen och äta choklad och kolla på film. De tre måste leva i harmoni.
Hon resonerar vidare:
– Man vill alltid presentera en person för omvärlden, men vi har alla tre-fyra versioner av oss själva och det är viktigt att visa allihop. Bara då kan vi vara sårbara och känna sammankoppling med andra människor.
Den tredje Marina Abramovic, som är vän med modeskaparen Riccardo Tisci och modell för Givenchy, har blommat ut först på senare år.
– Jag kunde inte betala mina elräkningar förrän jag var 50 år. Pengarna och kändisskapet är bara en biprodukt. Konsten är målet. Men jag älskar biprodukten. Så fort intervjun är över ska jag åka till Acne Archive och shoppa.

Marina Abramovic föddes i Belgrad. Föräldrarna fostrade henne utan närhet, utan kärlek. Hon kunde väckas mitt i natten om sängen hon sov i var i oreda. Det var de spirituella morföräldrarna som kramade det lilla barnet.
– Marinas förmåga att känna en koppling till publiken kommer från en brist på kärlek som barn, säger MoMa:s chefskurator Klaus Biesenbach. Hon längtar efter att bli älskad och behövd. Hon behöver publiken som hon behöver syre att andas.
Marina Abramovic upptäckte tidigt att det krävdes disciplin för att ta sig ur sin egen misär. Med en militärs stränga regi tog hon sig an konsten. Hon studerade måleri på Academy of Fine Arts i Belgrad och Zagreb och debuterade som performancekonstnär i Edinburgh 1973.
– Om du inte får kärlek från din familj vänder du dig till andra saker. Jag får kärleken jag behöver från publiken. Jag har försökt att leva i äktenskap men det fungerade inte. Jag ville inte skaffa barn eftersom jag inte ville att de skulle lida. Jag har inte ens några djur eller fiskar. Jag har ökenväxter som behöver vattnas en gång om året, det är så mycket jag kan ge.
Marina Abramovic lever ett enkelt liv på landsbygden, Malden Bridge, New York. Närmast väntar karriärens kanske mest känslosamma konstprojekt: The Cleaner på Museum of Contemporary Art i Belgrad.
– Serbien, min kära, har inte visat mitt arbete på 50 år. Jag ansågs vara skandalös och borde placeras på mentalsjukhus. Serbiens kulturminister bodde två kvarter från MoMa, där mitt största performanceverk visades, och han kom inte dit. Han sade att det var för att han har en hund och hundar är förbjudna där. Jag tyckte det var en rolig ursäkt.
The Cleaner följs av operauppsättningen om Maria Callas: Seven Deaths. Sju operor där Marina Abramovic – som både regisserar och spelar huvudrollen – kommer gestalta sju klassiska operadödsfall. Från Madame Butterfly som begick harakiri till Carmen som mötte slutet mot ett knivblad. Marina Abramovic återkommer till sin egen jordsättning.
– Att dö är en sådan viktigt akt, det är det sista vi kan kontrollera, jag vill inte att någon släkting ska ordna en skitbegravning, jag vill ha det precis på mitt sätt. Men det allra viktigaste är att jag vill dö utan ilska och utan rädsla.

Perfect Guide

The Sopranos blir långfilm – skildrar Tony Sopranos barndom

Samtidigt som The Sopranos firar 20-årsjubileum planeras en långfilm från skaparna: The Many Saints of Newark. Filmen utspelar sig under 1960-talet, flera år innan händelserna i tv-serien. Skaparen David Chase skriver manus och Alan Taylor, som regisserade nio avsnitt, står som regissör.

Annons
X

Nu kommer dessutom uppgifter om att Tony Soprano återvänder – den här gången som barn. Vem som spelar honom är inte klart. Däremot har man offentliggjort att Alessandro Nivola kommer spela Christopher Moltisantis pappa Dickie Moltisanti.

David Chase berättar att vi kan räkna med många guldsmycken och skräddade kostymer.
– Maffian var väldigt polerad på den tiden, i hur de klädde sig och vad de gjorde. Traditionerna följdes lösare i serien. Det här var inte killar som bar träningsoveraller på den tiden, säger han till Deadline.

The Many Saints of Newark saknar fortfarande premiärdatum.

Perfect Guide

Fyndläge på Manhattan – bostadspriserna sjönk med 14 procent

Svensken brukade investera i andelslägenheter på Malaga. Kanske är Manhattan nästa ö för utlandsboende? I en enkät av fastighetsvärderarbolaget Miller Samuel och mäklarfirman Douglas Elliman – publicerad hos Dagens Industri – framgår det att bostadspriserna på Manhattan sjönk med 14 procent under fjolårets sista kvartal.

Annons
X

Nu ligger medianpriset på strax under 1 miljon dollar, cirka 9 miljoner kronor. Precis som i Sverige är det nybyggnationer som går sämst. Där föll medianpriset med drygt 20 procent samtidigt som äldre bostäder visade en mindre uppgång.

Politisk oro, höga räntor och orolig finansmarknad sägs vara anledningen till att köpare väljer att sitta still i båten. Antalet försäljningar var i fjol de lägsta sedan 2009, uppger DI.

Ett område där det rör på sig är Queens – där e-handelsjätten Amazon har valt att öppna lokaler. Andra New York-kommuner som fortfarande går bra är Upper East Side, Upper East Side och Brooklyn.

Foto: aspenrock studio / Alamy / Alamy/ IBL
Perfect Guide

Bli fyrväktare på öde ö – och tjäna en miljon

För den som gillar ensamhet och pengar kan detta vara drömjobbet. East Brother Light Station söker en fyrvaktare för året runt-arbete. Fyren ligger på en ö i San Pablo-bukten utanför San Francisco och i arbetsbeskrivningen ingår – förutom att vakta fyren – att driva öns bed and breakfast. Dessutom städa, svara i telefon, laga mat och sitta i receptionen. Lönen: över en miljon kronor om året.

Annons
X

För att kunna sköta jobbet krävs det att man är ett par och kan köra båt, då man även ska köra gäster mellan ön och fastlandet. Wifi och tv saknas.
– Det finns ingen täckning för wifi här, och innan vi flyttade ut hit var det kanske något som var lite skrämmande. Men vi har absolut inte blivit avskärmade eller uttråkade, tvärtom. Uttråkad är det svårt att bli här, säger tidigare ägaren Jill Meeker.

Tjänsten börjar i april. Mer info hittar ni här.

Hälsa

Så undviker du att bli sjuk på gymmet

Det är en klassiker: så fort man börjar träna drabbas man av en förkylning. Varför blir vi sjuka så fort vi sätter foten på gymmet? Exponeringsytorna för baciller och virus är många. Expressen Hälsoliv har listat fem sätt att undvika att bli sjuk på gymmet.

Annons
X

1. Torka av maskiner och redskap
Bär med dig en liten handduk och torka av handtag och sitsar både innan och efter användning.

2. Tvätta händerna
Det mest effektiva sättet att hindra smittspridning – och skydda dig från andras baciller.

3. Vattenflaska med munstycke
Skippa den gamla PET-flaskan du fyllt med vatten och packa ner en sportflaska med munstycke. Då behöver dina händer – som varit i kontakt med hantlar och maskiner – inte beröra munnen varje gång du dricker.

4. Ät grönt
Boosta immunförsvaret med C-vitamin, grönkål, broccoli och spenat.

5. Var noga med sömnen
Sömnbrist försämrar immunförsvaret. Så sov ordentligt. Dessutom: träning förbättrar sömnkvalitén.

Källa: Expressen.

Perfect Guide

5 tecken på att du är född till chef

Chefsegenskaper kan visa sig redan i tidig i ålder. I en artikel från den amerikanska sajten Inc. har man med hjälp av tidigare forskning listat fem tecken på att man är född en ledare.

1. Du kommer bra överens med andra människor
Starka ledare kommer överens med andra genom att visa sig mänskliga. De accepterar att de inte är perfekta och att de kan göra misstag. Är chefen tillförlitlig vågar även anställda öppna upp sig om sina misslyckanden.

Annons
X

2. Du får andra att känna sig trygga
För att utföra ett bra arbete måste man känna sig trygg. En bra ledare strävar efter att ha olika personlighetstyper på arbetsplatsen – det skapar en kreativ och innovativ miljö där det är okej att misslyckas.

3. Du är empatisk
Är det naturligt för dig att vilja hjälpa andra? En bra ledare visar och känner medkänsla för sina medarbetare – vilket i sin tur gör att de slappnar av och känner större tillit.

4. Du är transparent
Det har visat sig att när en arbetsplats delar information, så sjunker stressnivåerna och de anställda känner sig mer delaktiga.

5. Du kan motivera andra
Har du fått höra att du är bra på att peppa? De allra bästa ledarna vet hur man ska inspirera och motivera andra människor.

Foto: GL Archive / Alamy / Alamy/ IBL
Perfect Guide

Snart kan du besöka Titanic på havsbotten

Kanske är det årets resa: en 11 dagar lång expedition till RMS Titanic. Det är Lonely Planet som rapporterar om resan ner till det mytomspunna vraket. Sammanlagt utgår sex expeditioner från St. Johns i Newfoundland. Väl ute på vrakplatsen möter resenärerna ett dykteam som med en undervattenfarkost kommer följa med dem på den sju timmar långa resan ner i havets djup.

Annons
X

Både forskare och civila personer kommer ges möjlighet att följa med. Som en del i expeditionerna kommer Titanic filmas och fotas för framtida 3D-modeller.
Kravet: du måste vara över 18 år och kunna hantera att vara på en liten gummibåt på stormig sjö. Dessutom behöver du genomgå tester för att klara balans och rörlighet.
Priset? Cirka 950 000 kronor, vilket motsvarar vad en först klass-biljett på Titanic skulle ha kostat i dag.

Foto: IBL

Skönhet

54-åriga Sandra Bullock: Hemligheten bakom mitt yttre

Det är svårt att tro att Sandra Bullock synts på vita duken i närmare 30 år. Så, vad är hemligheten bakom 54-åringens yttre?

Annons
X

Bullock har i ett flertal intervjuer berättat att hon till skillnad från många andra Hollywood-stjärnor avstår från botox, för att istället satsa på naturliga behandlingar. I en intervju i The Ellen DeGeneres Show avslöjar hon att hon tagit hjälp av den välkända hudterapeuten Georgia Louise, som bland annat jobbat med Victoria Secret-modellerna inför den årliga visningen. För People berättar Louise att hon behandlat Bullock med ansiktsbehandlingen Epidermal Growth Factor, som rengör på djupet och ger långvarig lyster.

Men några behandlingar då och då räcker inte för stjärnan. Inför premiären av Netflix-filmen Bird Box berättade motspelaren Trevante Rhodes att skådespelerskan går upp fem varje morgonen för att träna. I sin träning fokuserar hon främst på kondition och core, men även vikter och pilates.

Kosten då? I en artikel från Popsugar berättar Bullock att hennes kost består av magert protein. Men att hon enbart följer sin diet sex dager i veckan för att unna sig i sötsaker och annat gott under en ledig dag.

Foto: IBL

Perfect Guide

Victor Johansson: ”Jag återvänder med ny personlighet efter varje lov”

Ända sedan barnsben har jag efter varje lov, ferie och semester kommit tillbaka med en helt ny personlighet. En persona som skiftat från flitig student till strulig skejtare. Då, under åren på Sjöängskolan, var jag inte ensam. Någon klasskamrat hade återvänt och bytt personlighet från introvert innebandykille till utåtagerande hiphopare. En annan dök upp med hårprodukter och plötsligt intresse för tjejer. Dessa våra nya personligheter höll oftast fram till första lunchrasten. Sedan var vi tillbaka i gamla roller, tankar och beteendemönster.

Annons
X

Det märkliga är att försöken att lansera en ny personlighet följt med mig upp i vuxen ålder. Personliga tillkortakommanden ska korrigeras, rollen som spelas i lunchrummet förfinas. Den här gången ska det bli annorlunda! Jag ska vara trygg och samlad. Lyssna in, känna in. För visst känns det som att jag växt ur min valpighet under det två veckor långa lovet? Jag ser framför mig hur jag sitter i fikarummet med händerna knäppta under hakan och bara är.

Detta jullovet, 33 år gammal, är inget undantag. Vad har jag då gjort som ligger till grund för denna plötsliga mognad? Ingenting. Men jag har haft tillräckligt mycket tid för att fantisera fram en helt ny Victor Johansson.

Så det var med hoppfulla steg jag gick till jobbet i morse. Redan i entrén: kollar inte receptionisten lite annorlunda på mig? Kanske ser hon förändringen, att jag är någon annan. Så här fortsätter det: en vuxen nick vid kaffeautomaten, inga "Tja!" i falsett. Vid morgonmötet händerna stilla om muggen, inga plötsliga utspel om något lustigt klipp jag sett från Wahlgrens Värld. Jodå, detta ska nog gå. Kanske är förändringen permanent. Framåt elvatiden, jag kommer på mig själv med att tagga ett flertal kollegor i ett klipp på en hund som åker skateboard, ingen fara, bara ett mindre snedsteg. Så närmar sig lunchen och där någonstans – i kantinen bland matlådor och nyårsanekdoter, när jag plötsligt börjar skratta åt en insta story och låter mobilskärmen går runt som en polisbricka – glömmer jag bort vem jag skulle vara, vem jag trodde att jag är. Snabb titt i kalendern: 25 februari börjar sportlovet. Då ska allt bli annorlunda.

Hälsa

Fördelarna med att träna på morgonen

För alla kvällstränare där ute kan tanken på att börja träna på morgonen verka skrämmande. Men det är värt att testa – här är fem fördelar med att ställa klockan lite tidigare.

Annons
X

1. Du uppmuntras till hälsosamma vanor
Genom att starta dagen med ett träningspass uppmuntras du till att hålla dig hälsosam resten av dagen.

2. Du blir på bra humör
Tack vare alla må bra-hormoner som frigörs under träning kan du boosta ditt humör för resten av dagen. Vaknar man på fel sida är det absolut bästa botmedlet ett svettigt gympass.

3. Du dricker mindre kaffe under dagen
Många förlitar sig på kaffe för att komma igång på mornarna. Ett ännu bättre alternativ är givetvis träning – en energibomb fritt från koffein.

4. Du sover bättre
Ett morgonpass kan leda till bättre sömn, särskilt för de som föredrar högintensiv träning.

5. Du blir mer social
Middag med vännerna eller spinning? Att välja mellan träning och tid med familj och vänner kan vara svårt. Tränar du istället på morgonen håller du kvällen fri.

Källa: Bustle

Hälsa

”Yoga och styrketräning är en perfekt kombination”

Tränaren Alejandro Toutparfait hjälper SPG:s läsare att komma i form.

Uppdrag:

Annons
X

En 40-årig tvåbarnsmamma känner sig degig, sover dåligt och har ont i ryggen. Hon vill hitta en kontinuitet i sin träning och framåt våren känna sig tajtare och minst 5 kilo lättare. Hur ska hon göra?

Jag tycker att hon ska kombinera yoga och styrketräning. Yoga för rörligheten och styrketräning för just styrkan. Mixen av de två träningsformerna är jättebra. Tränar man alltför ensidigt leder det ofta till skador. Springer du varje dag kommer du förmodligen drabbas av löparknän. Yogar du varje dag får ofta problem med handlederna.

När det gäller träning tror jag på filosofin "less is more". Träna på max 70 procent av av din kapacitet. Det gör att kvaliteten på övningarna blir bättre. Du blir trött på rätt plats, i rätt muskelgrupp, och inte i hela kroppen. Det är inte meningen att man ska släpa sig hem efter ett pass på gymmet. 

Sen är återhämtning lika viktig som själva träningen. Att gå "all in" och börja träna varje dag är en dålig metod. Tränar du rätt och lagom, bygger du långsamt upp kroppen, vilket leder att kroppen sedan vill bli tränad. Tänk på elitidrottare. De tar inte ut sig till max varje gång de tränar. Zlatan sitter och skrattar i omklädningsrummet efter en träning. Det gör han inte efter en match. Att träna betyder att öva på något.

Kör varannan styrka och varannan yoga. I styrkepass ska du fokusera mycket på core: mage och korsrygg.

undefined

Två favoritövningar:

Sidoplanka: Kör 15 till 30 sekunder per sida, upprepa tre gånger. Lägg dig raklång på höger sida av kroppen, lägg vänster ben över höger ben. Tryck ifrån med underarmen och högerfoten så kroppen lyfter från golvet, bara underarm och ena foten ska vara kvar i mattan. Och gärna om det går att få tåspetsarna att peka mot knät.

Benlyft: Lägg dig på magen på en hög bänk, med benen utanför bänken. Lyft upp bägge benen samtidigt, håll toppläget i 6-8 sekunder innan du släpper och lyfter på nytt, upprepa 6 gånger i 3 vändor.

I yogan föreslår jag att du växlar mellan bikram och yinyoga. Bikram om du är pigg och yin om du har lite mindre energi. 

Kör tre till fyra gånger i veckan så kommer du märka en enorm skillnad fram till våren.

Alejandro Toutparfaitär professionell fighter och driver gymmet Yogastyrka i Stockholm.

Perfect Guide

#11 Bianca Meyer: ”Köper snittblommor för att inte bli sinnessjuk”

20 min – Bianca Meyer stävjar sinnessjukdom med snittblommor, råder Kleerup att äta pasta och skvallrar med Della Q-kollegorna.

 

Lyssna på Min helg

Annons
X
Mode

Modehöjdpunkterna från Golden Globe-galan

I natt gick Golden Globe-galan av stapeln i Beverly Hills. Här är en titt på årets röda matta.

Golden Globe-nominerade Penélope Cruz bar Ralph & Russo och till det smycken från Atelier Swarovski.
Golden Globe-nominerade Penélope Cruz bar Ralph & Russo och till det smycken från Atelier Swarovski.
Stjärnskottet Saoirse Ronan bar en glimmande Gucci-kreation.
Stjärnskottet Saoirse Ronan bar en glimmande Gucci-kreation.
Rachel Weisz i Céline-blåsa och smycken från Cartier.
Rachel Weisz i Céline-blåsa och smycken från Cartier.
Crazy Rich Asians-skådisen Constance Wu i Vera Wang.
Crazy Rich Asians-skådisen Constance Wu i Vera Wang.
Lady Gaga, som vann pris för årets bästa låt, matchade sitt blåa hår med en Valentino-blåsa.
Lady Gaga, som vann pris för årets bästa låt, matchade sitt blåa hår med en Valentino-blåsa.
Mary Poppins-stjärnan Emily Blunt i Alexander McQueen.
Mary Poppins-stjärnan Emily Blunt i Alexander McQueen.
Golden Globe-vinnaren Rachel Brosnahan bar en skräddarsydd Prada-klänning.
Golden Globe-vinnaren Rachel Brosnahan bar en skräddarsydd Prada-klänning.
Nicole Kidman glimmade i Michael Kors.
Nicole Kidman glimmade i Michael Kors.
Artisen Janelle Monáe i Chanel.
Artisen Janelle Monáe i Chanel.
Emma Stone, som var nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll, bar en skapelse signerad Louis Vuitton.
Emma Stone, som var nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll, bar en skapelse signerad Louis Vuitton.
Musikern Joanna Newsom i klänning från Rodarte.
Musikern Joanna Newsom i klänning från Rodarte.
 If Beale Street Could Talk-skådisen Kiki Layne bar en sagolik skapelse från Dior Haute Couture.
If Beale Street Could Talk-skådisen Kiki Layne bar en sagolik skapelse från Dior Haute Couture.
Charlize Theron i Dior Haute Couture.
Charlize Theron i Dior Haute Couture.
Lupita Nyong’o glittrade i Calvin Klein och Bulgari-smycken.
Lupita Nyong’o glittrade i Calvin Klein och Bulgari-smycken.
The Crown-stjärnan Claire Foy i Miu Miu.
The Crown-stjärnan Claire Foy i Miu Miu.

Foto: IBL

Annons
X
Foto: Supplied by WENN.com / Wenn Ltd/ IBL
Perfect Guide

Nu blir det svårare att resa till USA i sista minuten

2019 blir det knepigare att kasta sig på ett sista minuten-flyg till USA. Med striktare ESTA-regler måste du ansöka om inresetillstånd 72 timmar innan avresa – annars släpps du troligtvis inte in. 72 timmars-regeln har tidigare mest fungerat som en rekommendation, man har kunnat ansöka så sent som vid incheckningsdisken, men med stramare regelverk blir det nu svårare. På USA:s inrikessäkerhetsdepartement står det att läsa:

Annons
X

"Godkännanden i realtid kommer inte längre att vara tillgängliga och att anlända till flygplatsen utan ett tidigare godkänt ESTA kommer sannolikt att resultera i nekad ombordstigning".

ESTA – Electronic System for Travel Authorization – är giltigt i två år och kostar cirka 120 kronor.

Perfect Guide

Detta var årets mest lajkade inlägg på Instagram

När årets lajks och kommentarer nu räknas står en sak klar: det är kändisar med barn som genererar mest kärlek på Instagram i Sverige. Det är Medieakademien som mätt vilka Instagramposter som blev störst i landet 2018. I topp syns Zlatan följt av Joakim och Jonna Lundells bebis. På sjätte plats hittar vi Jimmy Durmaz när han tog avstånd från rasism under fotbolls-VM.

Annons
X

"Det går inte att underskatta familjen Lundells dominans på svenska Instagram. De har fyra placeringar på topplistan och skulle ha ytterligare ett gäng om listan utökades", skriver Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin i ett pressmeddelande.

Hela listan hittar ni här.

Resa

Dominika Peczynski: ”Lyxkryssningarnas strikta klädkod är kul”

Dominika Peczynski vräker i sig gatumat på Tel Avivs marknader och övernattar i en orientalisk saga i Marrakech.

undefined

Hotel Montefiore, Tel Aviv
Montefiore St 36, Tel Aviv-Jaffa
hotelmontefiore.co.il

Annons
X

I Vita Staden i hjärtat av Tel Aviv ligger det pyttelilla boutiquehotellet Montefiore med endast 12 rum. Hotellet är byggt på 1920-talet och föregår alltså Bauhausstilen som den här stadsdelen är så berömd för. Intim atmosfär, elegant interiör och fullt pådrag i hotellrestau-rangen under dygnets alla timmar gör hotellet till en av mina favoriter när jag är i Tel Aviv.

Casa Santa Maria, Fuerteventura
Calle Juan Bethencourt, 7, Betancuria
casasantamaria.net

Här finns inte mycket att se eller göra, men ön har en kravlös charm om man bara är ute efter att ta det lugnt – utan att stöta på andra svenska turister. Riktigt bra mat får du på Casa Santa Maria i Betancuria, öns pittoreska huvudstad. I en charmigt rustik byggnad från 1600-talet serveras mycket god traditionell kanarisk mat. Deras långkokta get är något av det godaste jag har ätit.

undefined

La Mamounia, Marrakesh
Avenue Bab Jdid, Marrakech,
mamounia.com

Ska man bo på ett enda hotell i sitt liv är La Mamounia ett svårslaget alternativ. Att checka in här är som att kliva in i en orientalisk saga. En av världens vackraste platser, tyckte Winston Churchill när han 1943 besökte det palatslika hotellet. Ljuvliga trädgårdar, drömlika interiörer med detaljer skapade av de skickligaste hantverkarna, perfekt service och utsökt marockansk mat gör en det till en oförglömlig hotellvistelse.

Lyxkryssning, Medelhavet
silversea.com

Som många andra trodde jag att kryssningar bara var något för rika pensionärer. Så fel jag hade! Min dotter och jag åkte på en lyxig Medelhavskryssning och hade hur kul som helst. Föreläsare berättade om destinationerna, menyerna anpassades efter lokala kök och man hann bli bästis med alla medpassagerare. Om du åker under lågsäsong behöver det inte bli särskilt dyrt heller. Men strikt klädkod gäller, vilket jag personligen tycker är rätt kul.

undefined
Foto: Yadid Levy / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

Carmel Market, Tel Aviv
touristisrael.com/carmel-market

Jag tror inte att koncentrationen av galet goda snabbmatställen kan vara högre någon annanstans i världen än på Carmel Market i Tel Aviv. Falafel, shakshuka, shawarma och såklart hummus i olika varianter och med olika tillbehör. Lokala, ofta vegetariska smarrigheter utan åthävor i en helt opretentiös och livlig miljö. Mitt tips är att komma dit utsvulten så att man verkligen kan vräka i sig.

Perfect Guide

Nu kan du anlita en personal shopper – helt gratis

Många har någon gång närt en dröm om en personal shopper. En expert att fråga om råd inför anställningsintervjun, bröllopet eller första dejten. Nu lanserar näthandeln Zalando en kostnadsfri onlinetjänst där kunden får hjälp av en modexpert. Det är Zalandos nya sajt zalon.se som erbjuder tjänsten.
– Vi såg ett behov av vägledning och kom på idén om en digital stylingtjänst riktad till både män och kvinnor. Att ha en personlig stylist har tidigare varit något exklusivt och få förunnat, men med Zalon kan vi göra det tillgängligt för alla utan att det behöver kosta extra, säger Ivo Scherkamp, vd på Zalon by Zalando, till Femina.

Annons
X

De är inte ensamma. The Cloakroom och Reborn Lifestyle har också kommit att lansera personal shopper-upplevelser online.

Efter att personliga tjänster som doktorer och teraputer digitaliserats med läkarappar är det kanske rimligt att trenden når modevärlden?

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen

Annons
X