Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Mindaugas Kulbis/AP
Resa

Det här googlar utländska turister i Stockholm

Sverige blir allt mer populärt bland utländska turister. Med 5,8 miljoner sökningar på Google och kinesiska Baidu ökade Sverige dubbel så snabbt som övriga länder i Europa. Det är en undersökning av Visit Sweden som pekar på att Sverige blivit allt populärare bland internationella turister. Främst är det tyskar som googlar på landet, följt av amerikaner, danskar och britter.
– För många turister är Sverige fortfarande ett annorlunda resmål och det är roligt att se att nyfikenheten ökar så starkt. Sverige har många intressanta städer och en stark profil som naturdestination, vilket både speglas i sökningarna och i uppmärksamheten i internationella medier, säger Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden.

Annons

Vad googlar man då? Etta på listan är ”skidåkning” med 155 900 sökningar följt av ”norrsken” (131 800 sökningar) och ”nryssningar” (97 700 sökningar).

Nedan hittar ni hela listan inom kategorin turistaktiviteter:

1. Skidåkning, 155 900 sökningar

2. Norrsken, 131 800 sökningar

3. Kryssningar, 97 700 sökningar

4. Vandring, 85 100 sökningar

5. Fiske, 82 600 sökningar

6. Stränder, 51 100 sökningar

7. Familjesemester, 48 100 sökningar

8. Musikevenemang, 47 000 sökningar

9. Slott och fästningar, 46 600 sökningar

10. Vattenland, 45 000 sökningar

Foto: Eero Hannukainen/TT
Resa

Eric Saade: ”Barcelona är min nya favoritstad”

Artisten Eric Saade dricker vin i Toscana, kopplar av på Barcelonas bästa takterrass och hänger i svärföräldrarnas hus i Marbella.

Sea grill, Marbella

Om man vill äta bra mat i Marbella ska man gå till Sea grill, hotellet Puente Romanos strandrestaurang. Jag och min fästmö Nicole är här en del och bor i hennes föräldrars penthouse, de hinner knappt vara där så det är mest vi som nyttjar den. Vi kollar på att ha en egen villa i Marbella, det är enkelt att ta sig dit och klimatet är perfekt.

Annons

Castello Banfi, Toscana

Foto: Alamy

Castello Banfi är en av de mest kända vingårdarna i södra Toscana. Det är så vackert och avslappnande för själen att vara där. De har en jättefin restaurang om man vill stanna och äta. Jag är ingen stor vinkännare, men jag älskar vin och brukar köpa med mig några flaskor hem. När jag ändå är i Toscana brukar jag åka runt och besöka olika vingårdar, det är dessutom mer prisvärt att köpa bra viner på plats.

Castiglione della Pescaia, Toscana

Foto: Alamy

En magisk kuststad i Toscana där jag och Nicole ska gifta oss nästa år. Staden är liten och enkel, där finns inga internationella kedjor eller varumärken. Raka motsatsen till många andra semesterställen i Europa med andra ord, de finns knappt air condition på hotellen. Ett av italienarnas typiska semesterställen, som svenskarnas Gotland eller Båstad. 

Sun Aqua Vilu Reef, Maldiverna

Jag älskar att komma hem från Maldiverna, man är så totalt utvilad. Det finns inga andra intryck än havet och stranden. Man bara äter, sover och badar, du kan inte göra så mycket mer. Sun Aqua Vilu Reef är en liten ö som i princip bara är en sanddyn i havet där det ligger en resort med bungalows. Det är paradiset på jorden. Jag älskar livet i havet och snorklar gärna, det är grymt att dra ut till något rev med båt och bara hänga runt en hel dag bland stingrockor, hajar och fiskar.

La Isabela, Barcelona

En bra sommardag finns det inget bättre än en rooftop där man kan chilla och dricka bärs. Takterrassen La Isabela på hotellet H1898 är definitivt Barcelonas bästa. Atmosfären är supernice och det är som en skön oas alldeles intill Las Ramblas, med utsikt över hela stan. Jag har nyligen blivit helt kär i Barcelona, det är helt klart min nya favoritstad.

Foto: TT/Alamy

Foto: Pär Olsson
Resa

Mallorcas mysigaste guesthouse

Det som skulle bli Ulrika Magnussons nya liv började oerhört sorgligt. Men hon är på Mallorca för att stanna och hennes lilla guesthouse i Sóller har blivit omtalat.

I pittoreska småstaden Sóller på Mallorcas västra sida är tempot betydligt lägre än längre söderut på ön, som i storstaden Palma och turistorten Magaluf. Här är det inte nattlivet som lockar, utan snarare närheten till vandringsleder i bergen, en vacker kust och spännande cykelleder.

Annons

I utkanten av staden ligger idylliska In my garden, ett guesthouse med fem dubbelrum, kök och pool för den stora familjen eller för kompisgänget som söker stillhet.

De dramatiska Tramuntanabergen omsluter citrusdalen runt Sóller, och doften av apelsinblom är slående när man slår sig ned i en solstol i den lilla men grönskande trädgården.

In my garden var Ulrika Magnusson och maken Sten-Åke, ”Stenes”, dröm om ett nytt liv i värmen. Men verkligheten kom i vägen för drömmen.

I Sóller på Mallorca har Ulrika Magnusson funnit lugn och ro. Hon och hennes man renoverade huset och byggde en pool.
I Sóller på Mallorca har Ulrika Magnusson funnit lugn och ro. Hon och hennes man renoverade huset och byggde en pool. Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson

Paret hade i 13 år drivit det omtalade och hyllade lilla pensionatet In my garden i Mariefred, men att driva stället var svårt att kombinera med att de bägge jobbade, hon som stylist och han som art director. Istället ville de driva ett guesthouse utomlands, och få vara tillsammans varje dag. Vakna upp nära naturen, ta långa promenader i bergen och leva livet ännu mer.

För fem år sedan hittade de det då illa nedgångna stenhuset från 1840 i Sóller. En grundlig renovering påbörjades, med hjälp av lokala hantverkare. De hade inte bråttom. De hade ju hela livet framför sig.

Först hade de sneglat åt Frankrike, Italien och Grekland, men fastnade för Mallorca med sin mer internationella prägel, och Sóller för att staden, trots att den lever året om, är relativt oförstörd av massturism.

Inredningen på Ulrikas guesthouse In my garden är en blandning av lokala fynd och favoriter från det tidigare lilla hotellet i Mariefred.
Inredningen på Ulrikas guesthouse In my garden är en blandning av lokala fynd och favoriter från det tidigare lilla hotellet i Mariefred. Foto: Pär Olsson
In my garden fungerar numera också som yogaretreat.
In my garden fungerar numera också som yogaretreat. Foto: Pär Olsson
In my garden består av fem dubbelrum, alla personligt inredda,  pool och trädgård.
In my garden består av fem dubbelrum, alla personligt inredda, pool och trädgård. Foto: Pär Olsson

Huset består av tre våningar, med fem dubbelrum, trädgård, pool och ett litet ”casita” där Ulrika bor när huset är uthyrt. Inredningen är en blandning av sakerna de redan hade i Mariefred och lokalt hantverk. Hemkänslan är påtaglig, med utvald konst och personliga fotografier som gör att huset aldrig känns som ett anonymt hotell.

Men planerna på ett nytt liv fick sättas på paus.

– Vi flyttade in i huset i juni 2015 och redan i maj året därpå hade vi våra första gäster. Men i slutet av maj fick Stene en stroke. Allt hände helt utan förvarning. Med en titt i backspegeln kunde de se små detaljer som att han inte visste var man tände lampan till badrummet.

Stenes hälsa försämrades successivt.

– I mitten av januari 2017 hade vi regn och snö här på Mallorca. Då blev han sjuk igen. Efter en promenad var han väldigt trött och ville vila. Han fick feber, men vi trodde att det bara var något virus.

Efter en vecka med feber blev Stene sämre igen och de gick till vårdcentralen. Han hade fått en infektion och fick antibiotika. I februari samma år gick Ulrikas make och livspartner bort efter ett plötsligt hjärtstopp.

När Ulrika några dagar senare satt och betalade räkningar ramlade en lapp ner från skrivbordet där Stene hade skrivit: Du är fantastisk och underbar. Jag älskar dig sanslöst. Framtiden är vår.

Hon berättar med en blandning av kärlek och sorg, där det vackra möter tomheten.

– Jag fick frågan av mina vänner om jag inte skulle flytta tillbaka till Sverige. Men jag hade inte en tanke på Sverige. Mallorca är så vackert och livet här är på riktigt. Det finns en helt annan närvaro och jag har många fina vänner. Det här är mitt hem nu.

Ulrika valde helt enkelt att bo kvar och att driva In my garden vidare. Idag hyrs huset ofta ut genom exempelvis Airbnb.

– Det har varit riktigt tufft emellanåt, men jag hittar olika vägar för att ta mig vidare. Jag vandrar mycket i bergen och jag är så otroligt tacksam över våra fantastiska 25 år tillsammans. Det får mig att vilja leva vidare här och nu. Jag tar en dag i taget.

Foto: Pär Olsson
Foto: Pär Olsson

In my garden är idag inte bara ett guesthouse utan har också utvecklats till ett yoga-retreat. Tillsammans med konstnären och entreprenören Rebecka Dahlén, hälsokocken Ally Scott och terapeuten Louka Leppard, som ligger bakom fenomenen Tulayoga och Tulamassage anordnar man exklusiva retreat där Ulrika bland annat håller i tysta vandringar.

– Bergen har blivit min tillflyktsort när sorgen varit för stark. När det blivit för mycket har jag gett mig ut på vandring.

Resa

Snart slipper vi ta ut vätska och dator i säkerhetskontrollen

Flyget moderniseras. Nu gör Heathrow Airport en satsning på 600 miljoner kronor för en ny skanner som ska göra säkerhetskontrollen mer tidseffektiv. Med den nya tekniken ska resenärer kunna gå genom incheckningen med både vätskor och dator nedpackade i bagaget, skriver Expressen Allt om resor.

Annons

Tanken bakom satsningen är att minska kötiderna. Systemet beräknas vara på plats 2020.
– Det kommer inte bara hålla flygplatserna trygga, det kommer också innebära att framtida passagerare kan fokusera på sina resor och lägga mindre tid på att förbereda säkerhetsskanningen, säger Chris Garton från Heathrow Airport.

Foto: Edwin Wallet, Studio OSO
Resa

Här är planet som ska göra flygandet mer miljövänligt

The Flying-V. Så heter det nya flygplanet som med sin v-formade flygplanskropp ska spara både bränsle och ge en förbättrad passagerarupplevelse.

Annons

Justus Benad, tidigare student vid Berlins tekniska universitet, är hjärnan bakom det nya planet, som just nu utvecklas av forskare på Delft University of Technology i Nederländarna.
Planet – som rymmer både passagerare, bränsle och last – är något kortare än en Airbus A350. Tack vare den unika, aerodynamiska designen har Flying-V mindre luftmotstånd än en A350, vilket gör att man kan minska bränsleåtgången med 20 procent på samma distans, förklarar Roelof Vos, projektledare på Delfts tekniska universitet.

I veckan stod det dessutom klart att holländska flygbolaget KLM går in som finansiärer för projektet.
– Vi är stolta över vårt samarbete med Delfts tekniska universitet som rimmar väl med KLM:s strategi för hållbare flygtrafik, sa Peter Elbers, vd för KLM, till CNN.
Enligt Vos hoppas forskarna på att kunna testa en modell av flygplanet redan i september. Ett färdigställt plan beräknas vara flygredo någon gång mellan 2040-2050.

Foto: Edwin Wallet, Studio OSO

Resa

Stockholmsbar på lista över världens bästa takbarer 

När Forbes reseredaktör haft det högst angenäma jobbet att spana in årets nya takbarer kvalade Blique by Nobis in på listan över världens bästa. Motiveringen lyder att Nobis Group är kända för sina kreativa och råvarubaserade restauranger och att det nya hotellets takbar knappast är något undantag. Takrestaurangen, Arc, som fokuserar på en fusion av skandinaviska skaldjur och koreansk matkultur gör hotellet till en destination för såväl nyfikna foodies som kvällspigga sakeentusiaster. På plussidan framhåller Forbes dessutom den tidsenliga grönsaksodlingen på taket.

Annons

Hotellet öppnade för bara några månader sedan men har redan lockat lystna blickar bort mot det nybyggda Hagastaden.

Det är faktiskt inte första gången Stockholm hamnar på internationella listor över fantastiska takbarer. Bland annat kvalade The Winery Hotel i Solna nyligen in på australiska Vogues lista över världens 25 bästa takbarer.

Bland nyheterna på Forbes lista fanns bland andra Mama Shelter i Los Angeles och Avani Riverside i Bangkok.

Foto: Beatrice Graalheim/Nobis

Resa

10 tips: Så blir resan mer miljövänlig

Små förändringar kan göra stor skillnad, som bekant. Här är några enkla sätt att värna lite mer om Moder Jord när du reser i sommar.

1. Tåg är bäst, men…
Ska du flyga: boka utan mellanlandningar, minimera användandet av strömkrävande föremål på planet – de drar energi från flygbränslet – och välj rätt flygbolag. Enligt International council on clean transportation är Alaska Airlines mest bränsleeffektiv, följt av Frontier, Spirit, Southwest och Hawaiian Airlines.

Annons

2. Tighta packningen
Ekvationen är enkel: ju lättare flygplan, desto mindre bränsle. Packa det du verkligen behöver och som kan användas vid olika tillfällen, ladda ner böcker på ipaden och skippa de femtioelva skoalternativen.

3. Scanna e-biljetten
Istället för att printa ut den i papper (och rädda en liten bit av ett träd). It’s a no-brainer.

4. Lär dig säga: ”ingen plastpåse, tack!”
Rulla ihop din snyggaste tygpåse och plugga in frasen som får dig att avstå från plastpåsar på plats, som ”sin bolsa de plástico, por favor ”(spanska), ”mu binīru-bukuro de onegaishimasu” (japanska) eller ”ei muovipussiin, kiitos” (finska).

5. Välj bort taxin
Det finns flera fördelar med att inte vinka in en taxi så fort du kommer ut från hotellet. Via kollektivtrafiken, på cykelsadeln eller långpromenaden upplever du både platsen och människorna i den betydligt mer. Och så är du ju snäll mot miljön!

6. Lämna inga spår
Globalt produceras nästan 300 miljoner ton plast varje år, varav hälften är engångsförpackningar. Och mer än åtta miljoner ton av den dumpas i havet, enligt Plastic oceans foundation. Anamma filosofin Zero waste och gör det till en sport att minimera ditt klimatavtryck på resande fot. Istället för att köpa ännu en flaska vatten – återanvänd den förra. Och ät upp maten!

7. Välj rätt solskyddsmedel
Man räknar med att det varje år släpps upp till 6 000 ton rester från solcrèmer i haven, vilket skadar korallreven. Bovarna stavas oxybenzon och oktinoxat, som är vanligt förekommande kemikalier i solskyddsmedel. Haka på Hawaii som var först ut att säga nej till crèmer som innehåller dessa. Välj istället revvänliga produkter som Mineral tinted crème SPF 30, Coola mineral sport sunscreen stick SPF 50 och Bare republic mineral SPF 50 eller Neon color stick.

8. Återanvänd handduken
Generellt sett står hotellens tvättservice för runt 16 procent av dess vattenförbrukning, enligt Circle of Blue som rapporterar om vattenförbrukning i världen. Det är alltså betydligt bättre att inte lämna den där duschhandduken på golvet bara för att det är lite najs att få en ny varje dag.

9. Ta med favoritschampot
De söta små produkterna på hotellrummen är sällan biologiskt nedbrytbara utan utgör en massiv miljöpåverkan. Dessutom gör de knappast mirakel för håret. Ta med dina egna produkter i återanvändbara flaskor – både för svallet och klimatets skull!

10. Njut av inhemskt
Slå två flugor i en smäll – upplev de lokala råvarorna och matkulturen och undvik mat som transporterats långväga. Kul, klimatvänligt och kulturellt!

Resa

Oxtunga och foie gras – så såg flygplansmaten ut förr

Får det lov att vara en hummer? Och varför inte en banana split till efterrätt när du ändå är igång? Här kommer ett gäng nostalgiska bilder på flygplansmat från förr.

Brittiska flygbolaget British Airways släppte nyligen, i samband med sitt 100-årsjubileum, en historisk samling bilder på vad de serverat hungriga resenärer genom åren. På menyn fanns allt från oxtunga och banana split till York-skinka, rysk sallad och rostad kyckling. När det kom till desserter var det banana split och peach melba som stod högt i kurs.

Annons
Foto: British Airways

Presentationen var lika viktig som maten. Här ser vi både ägghalvor, gravad lax och parmaskinka upplagt på silverfat år 1971.

Foto: British Airways

På 60-talet skar man upp köttet på beställning och serverade maten på tallrikar av porslin eller skinande silver. Silvret var man dock tvungen att sluta med då många resenärer tog med sig det hem som en souvenir. Det var dessutom mer regel än undantag att borden kläddes i vitt linne och att dryckerna serverades i blänkande kristallglas.

Foto: British Airways

I första klass på 70-talet stod det ett litet gottebord i mittgången dit hungriga (eller törstiga) resenärer kunde bege sig för ett glas konjak eller en frukt.

Foto: British Airways

1985 bjöds man på kakor efter maten, innan man mjukt kunde luta sig tillbaka och slumra en stund.

Foto: British Airways

En väl tilltagen matbricka från 70-talets serveringsvagn. Den där chokladkakan med kolasås ser inte helt fel ut...

Foto: British Airways

På 80-talet matchade man duk med kudde i första klass. Fruktskål och juice i höga glas var en självklarhet till frukost.

Än i dag lägger British Airways stort fokus på sina menyer – kanapéer, ekrökt anka och havsgös med grillad fänkål och saffranssmörsås är bara några exempel på vad som serveras i första klass nu för tiden. För att hedra sitt arv serverar British Airways även en afternoon tea uppe i det blå, komplett med fina teer, varma scones, sylt och grädde.

Resa

Nu är tåg billigare och snabbare än flyg

En rapport från KTH visar på att tåg är mer effektivt på kortare sträckor.

När KTH Järnvägsgruppen nu släpper en analys över tåg- och flygtrafikens utveckling från 2010 till 2018 står en sak tydligt; tåg är billigare och i vissa fall snabbare än flyg. På långdistanssträckorna vinner fortfarande flyget – men på kortare linjer är tåget snabbare om man beräknar den fullständig restiden som inkluderar incheckning, säkerhetskontroll och transport till flygplats. Däribland sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö.
– En flygresenär som ska ta sig mellan Stockholm och Göteborg kan uppskattningsvis arbeta en dryg halvtimme. Tågresenären kan tvärtom arbeta i princip tre timmar. Flygresenären förlorade med andra ord två och en halvtimme användbar tid, jämfört med tågresenären, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Annons

2019 låg långdistanstågens punktlighet på 81 procent samtidigt som flygets punklighet var 78 procent. Rapporten pekar också på att tåg är billigare än flyg på de linjer där man konkurrerar om trafiken.
– Rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor. Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell.

Foto: John Melhuish/REX / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Tågexperten: Europas 5 vackraste tågrutter

Det är hög tid att boka in sommarens resor. Här listar Susanna Elfors, bakom Facebook-gruppen Tågsemester, sina bästa tips på tågrutter i Europa.

Abisko
Abisko Foto: TT

Norra Sverige och Norge
Från Stockholm till Abisko om man vill till Sveriges lägre fjäll eller Narvik, som är en liten stad. Från Narvik kan man åka vidare till Lofoten med buss.
– Det är väldigt enkelt att ta sig norrut. Man hoppar på ett nattåg, så är man framme efter lunch. Även Bergenbanan är fin, då åker man mellan Oslo och Bergen.

Annons
Luganosjön
Luganosjön Foto: TT

Tåg genom Alperna.
Antingen från Zürich till Milano via Luganosjön, München - Venedig eller Wien-Venedig.
– Här får man både häftig natur och stadsliv. Övernatta i en alpby eller stanna i Wien och upptäck kulturen.

Foto: TT

Skotska Harry Potter-tåget.
Åk nattåget från London till skotska Fort William och hoppa på ångloksdrivna tåget Jacobite Steam Train.
– En väldigt fin rutt och dessutom var det här man spelade in tågscenerna i Harry Potter. Kom ihåg att det inte är jättemiljövänligt med ångloksdrivet tåg, så åk inte allt för långt.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Schweiziska Bernina Express
Från Davos till Chur och sedan vidare till Tirano i Italien.
– Linjen är känd för att vara smalspårig och ganska långsam. Man åker igenom många tunnlar och över broar och viadukter.

Rhendalen
Rhendalen Foto: A3472 Frank May / DPA

Rhendal Express
Fån Köln i norra delen till Mainz i söder.
– Tar man den här rutten får man se den världsarvsklassade delen av Rhendalen. Många har flugit över Tyskland, men aldrig riktigt upptäckt landet.

Foto: TT

Resa

Europas mest Instagramvänliga restauranger

Botaniska barer i Amsterdam, helrosa restauranger i London och historiska caféer i Venedig – här är några av Europas mest Instagramvänliga restauranger.

Sketch, London

Restaurang Sketch i centrala London går helt i puderrosa och bara det är värt en bild. När man sedan fått sitt Instagraminlägg gör man bäst i att kolla in konstsamlingen på över 200 verk av brittiska konstnären David Shrigley.

Annons

Bananas, Barcelona

Tropiska vindar blåser på Bananas, som är belägen i distriktet La Ribera i Barcelona. Med sina palmformade vägglampor lyser restaurangen upp hela kvarteret.

Caffè Florian, Vendig

Caffè Florian, på Markusplatsen i Vendig öppnade 1720 och har sedan dess välkomnat både kungligheter och kändisar som Charlie Chaplin och Andy Warhol. Dekoren är i princip oförändrad – med förgyllda väggar, takmålningar och över hundra år gamla sammetsmöbler.

Happy Days Diner, Paris

Den franska huvudstaden må vara känd för sin cafékultur, men på Happy Days Diner är det allt annat än en romantiskt, parisisk stämning. I klassisk amerikansk diner-miljö med stålstolar, neonskyltar och schackrutigt golv serveras körsbärstoppade jordgubbsmilkshakes.

House of Small Wonder, Berlin

På House of Small Wonder serveras brunch dagarna i ända. Caféet är fyllt av gröna växter, som tillsammans med den japanskinspirerade meny skapar ett mysigt lugn. Allra bäst är att sätta sig i fönstret och njuta av gatuvyn.

Sushisamba, London

Sushisambas stora glasfönster erbjuder en häpnadsväckande utsikt över Londons skyline. Men utsikten är inte allt. De missmatchade möbler, vackert mönstrade stengolvet och glödlamporna som hänger i taket är anledning nog att plocka upp telefonen.

Flax & Kale, Barcelona

Tegelväggar, naturmaterial och fönster från golv till taket. Flax & Kale ligger i distriktet Passeig de Gràcia i Barcelona. Ett tips är att sätta sig ute i den lummiga trädgården, där terrassen täcks av både plantor och träd.

Bar Botanique, Amsterdam

Denna botaniska hot spot ligger på fartfyllda gatan Javastraat i Amsterdam. De grönmålade väggarna, växterna i taket och sammetssofforna garanterar en bra Instagram-story.

Resa

Alexander Karim: ”Spanar på filmstjärnor på Soho House”

Skådespelaren Alexander Karim går på teater i Bronx, hänger i Hyde Park och finner sitt andra hem i Budapest.

Budapest: ”Brody är som ett andra hem”

Foto: Balkanyi Laszlo

Mitt i en av världens mest underbara städer ligger baren Brody Studios. Jag tillbringade nästan ett år i Budapest under en inspelning och då blev det här stället som ett andra hem för oss i filmteamet. Brody är mycket mer än en bar och nattklubb – här finns även ett intimt biorum, biljardbord, restaurang och ibland livemusik. Det är många som filmar i Budapest och Brody har blivit ett nav för alla team som kommer hit. Ett tips är deras dirty martini, den är magisk.

Annons

Adress: Vörösmarty utca 38.

London: ”Hyde park är underbar”

Foto: TT

Jag känner inte till London så väl, så när jag var där för en inspelning bestämde jag mig för att ta en promenad och utforska staden. Plötsligt befann jag mig i en helt underbar park där jag blev kvar i några timmar. Jag ringde min fru Malin och berättade att jag hade hittat ”the beach”, en oupptäckt pärla, mitt i centrala London. Malin, som bott i staden, förklarade att det var Hyde park och att den kanske inte var så oupptäckt som jag hade trott.

Soho House: ”Sippar på en drink i ljummen Kalifornienbris”

Foto: Soho House West Hollywood

Jag är en filmnörd och älskar att spana efter stjärnor medan jag sippar på en drink i ljummen Kalifornienbris. Visst, det är ytligt, men alla har vi våra laster. Det bästa är att käka en tidig middag på Soho House West Hollywood och sen njuta av resten kvällen på altanen som sträcker sig runt huset. På ena sidan står Viola Davis och pratar med Ben Affleck, på den andra sidan sitter Denzel Washington.
Adress: 9200 Sunset Blvd, West Hollywood.

Marrakech: ”Som att fara in i Tusen och en natt”

Foto: TT

Att resa till Marrakech är som att fara rakt in i Tusen och en natt. Jag älskar det mer för varje gång. De små gränderna som ringlar sig genom den gamla stadsdelen är helt magiska. När jag är här besöker jag gärna medinans marknadsmyller där man kan gå vilse en hel dag på jakt efter skatter. Att pruta är ett måste. En dag här och du blir fullblodsproffs.

New York: ”Open Hydrant Theatre är en pärla i Bronx”

Mitt i den ruffa delen av Bronx ligger den här pärlan, en teatergrupp för ungdomar. The Open Hydrant Theatre Company är en plats som sätter begåvning framför finanser – och det har lönat sig. Flera ungdomar har tack vare teatern gått vidare och fått stipendier till några av landets finaste skolor. Jag föreläste här och blev totalt frälst. Det är verkligen kultur när det är som bäst, man vaskar fram guldkorn på en plats där ingen tidigare har letat.
Adress: 940 Garrison Ave, Bronx.

Resa

Tågluffarproffset: ”Det finns massor att se här i Norden”

Nyfiken på att packa ryggsäcken och skaffa interrailkort? Tågluffarproffset Dan Olofsson bjuder på sina bästa tips.

– Förr var begreppet tågluff mest någonting för ungdomar med gigantisk ryggsäck, men nu har det blivit ett naturligt sätt för allt fler att se världen. Dessutom är det mycket mer flexibelt idag, man kan enkelt välja vilken luffarnivå man vill lägga sig på.

Annons

Proffset Dan Olofsson, som åkt tåg i 70 länder, menar att det inte behöver vara svårt eller krångligt att resa med tåg, men det är en del att hålla ordning på. Så för den som ska ge sig ut på rälsen för första gången rekommenderas en kortare tur.

– Det finns massor att se här i Norden, eller i Tyskland till exempel. Och undvik gärna de mest hektiska sommarmånaderna, det bästa är att kunna prova sig fram i lugn och ro.

Jämfört med bara några år sedan finns idag betydligt fler hjälpmedel för den som vill ge sig ut längs Europas järnvägar. Appar som DB Navigator och Interrails Rail planner ger direkt tillgång till tågtabeller, trafikprognoser och biljettköp. Men till skillnad från flygtrafiken kan det vara svårt att boka allt på samma ställe, alternativet kan då vara att vända sig till en resebyrå, exempelvis Centralens resebutik i Kalmar, som gör jobbet åt dig.

– Många känner att de måste sluta flyga för miljöns skull och tänker att de ska ersätta samma resande med tåg. Det går så klart bra på kortare avstånd, men om man vill resa till spanska solkusten blir det rätt krävande. Bäst är att göra resan till en del av semestern, i stället för bara transport, så kan man få upplevelser som aldrig varit möjliga om man tagit flyget.

– Idag kan man vara mycket friare längs vägen, det är enklare att hitta olika sorters boende med tjänster som till exempel Airbnb. Och något man ofta glömmer bort är att Europas tågsystem är byggt så att man alltid hamnar väldigt centralt, det kan räcka med att lägga ett par extra timmar mellan ankomst och avgång för att man ska hinna strosa runt i en ny stad och äta en härlig middag. En snabb upptäcktsfärd i en stad man annars aldrig hade tagit sig till, på så vis är tåget oslagbart.

Resa

Klara Doktorow: ”Ygne är en av Gotlands vackraste platser”

Programledaren Klara Doktorow äter frukost i Shoreditch, njuter av Medelhavets Karibien och längtar till favoritrestaurangen i Visby.

Formentera: ”Ibizas sömniga lillasyster”

Foto: IBL

Formentera
När man tröttnat på strand-rejv med energiska Carolina Gynning-figurer tar man färjan över till Ibizas sömniga lillasyster Formentera. Det är paradiset, ett slags Medelhavets Karibien med turkosblått vatten och svindyra priser. Efter ett par dagar här vill man byta stil, skaffa hatt, klä sig i stora batikkläder och rada armband på varandra. Det behöver inte vara fel!

Annons

Visby: ”Man blir aldrig besviken på Bakfickan”

Backfickan
Bakfickan är enda restaurangen i världen dit jag alltid längtar tillbaka. En intim fiskrestaurang som ryms i ett litet hus längs en krokig gata i Visby innerstad, granne med Stora torget. Jag brukar ta ostron, rökta räkor och havets Wallenbergare. Sköljer ner det med ett glas champagne eller tre. Man blir aldrig besviken på Bakfickan och jag har många gånger funderat på att bosätta mig i lägenheten ovanför.

Adress: Stora torget 1, Visby.

London: ”Missa inte frukosten på Rochelle Canteen”

Rochelle Canteen
I utkanten av Shoreditch ligger den här hemliga restaurangpärlan som är en gammal skolmatsal. Den prunkande innergården drivs med järnhand av min matidol Margot Henderson, jag har sett henne där några gånger med ett par vänner och en flaska vin. Missa för guds skull inte deras frukost, särskilt toasten med hemgjord marmelad. Jag skulle eventuellt kunna döda Margot Henderson för den.

Adress: 16 Playground Gardens, Shoreditch.
arnoldandhenderson.com.

Ygne: ”En av Gotlands vackraste platser”

Foto: IBL

Ygne
Här har jag min fiskebod som råkar vara ritad av Thomas Sandell. Jag vet, det är 100 procent skryt! Ygne är en av Gotlands vackraste platser och om du ändå har vägarna förbi Högklint så knata några hundra meter till och säg hej till Ygne. Efteråt kan du käka god lunch och shoppa ekologiska råvaror på Lilla Bjers.
guteinfo.com

Barcelona: ”Vi hyrde moppe och solade vid takpoolen”

Soho House
Ja, jag vet. Det är lite 2009 att tipsa om Soho House. Men deras hotell i Barcelona ligger i en 1800-talsbyggnad i de gotiska kvarteren, och här har man lyckats sällsynt bra med inredning och känsla, även för att vara Soho House. Jag hade turen att hänga här när min man var i Barcelona på reklamjobb. Vi hyrde moppe och jag låg vid takpoolen och tog hand om min gravidmage och lät mannens jobb ta hand om alla notor.
Adress: Plaça del Duc de Medinaceli, 4.

Foto: aleksle / E+
Resa

Baren som ger dig gratis sprit resten av livet – om du tar dig dit

En bar som ger dig gratis sprit livet ut? Ja, drömmar slår in. Det finns bara en hållhake: den ligger på Nordpolen. Arctic Bar är en popup-bar som endast håller öppet en dag – imorgon, onsdag – och gästerna som tar sig dit erbjuds gin resten av livet.

Annons

Det är som en del i ett reklamjippo för ginföretaget Arctic Blue Gin som baren öppnar på Nordpolen, skriver Expressen. Ginmärket har skickat dit en egen expedition ledd av en finsk fotograf och polarexpert för att servera drinkar i minus 40 grader.

”För att överleva där måste du vara lite tokig och rejält tuff. Precis som de vilda blåbär vi kryddar vår gin med som kämpar i frusen mark för att hålla sig vid liv”, skriver man i ett pressmeddelande.

Tur att alkoholen värmer.

Resa

Semestra i Sverige: 8 tidlösa pensionatidyller

Ombonat, tidlöst och trägolvsknarrande. Inget slår en klassisk pensionatupplevelse. SvD Resor guidar till åtta favoriter.

Ronehamn: Gula Hönan

Foto: Karl Melander

Gula Hönan i Ronehamn på sydöstra Gotland beskriver sig som ett ”nyvaket gästgiveri”. Inget kunde vara mer fel. Familjen Qwiberg-Enderborgs skarpa sinne för detaljer och trivsel är allt annat än nyvaken. Lägg därtill en pensionatkänsla som är både bakåt- och framåtblickande och resultatet är ett av öns mest åtråvärda boenden. Lika känt som pensionatet är Gula hönans hyllade restaurang som under vintern varit föremål för envisa rykten om att den ska stänga. Det finns dock ingen anledning till oro. ”Finmaten” tar visser-ligen paus denna sommar, men i stället introduceras en pensionatmiddag med rätter som serverades på badpensionat kring förra sekelskiftet, gjort med hållbarhetstänk och nyskördat från egna trädgården. På dagarna njuter vi av konsten att göra ingenting bland kryddor, blommor och brölande kor.

Annons

Adress: Ronehamnsvägen 40-42.

Arild: Strand Arild

Strand Arild är en närmast perfekt konserverad badhotell-uppplevelse från 1900-talets begynnelse. Lite sliten i kanterna måhända, men det förstärker bara känslan av att detta är vältrampad semestermark och inte en vårkyckling som öppnade häromveckan. Och vem behöver mer än en klockradio som underhållning på rummet när man har panoramavy över Skälder-viken och Arilds snickarglädje?

Sittande till bords på glas-verandan konstaterar vi att maten håller samma höga klass som vyerna. Björn Palmgren, som driver Strand tillsammans med sin mamma och syster, är utan tvekan en av Kullahalvöns vassaste och mest egensinniga kockar. Hans torkade Linderöds-kotlett med comté, fänkål och rötter i äppelcider, och risotto med nässlor, vitsparris och räkor är anledning nog att stanna en natt till.

Adress: Stora vägen 42, Arild.

Tystberga: Runnvikens Pensionat

Två mil norr om Nyköping – på perfekt minisemesteravstånd från Stockholm med andra ord – checkar vi in hos Clara Gill som driver sitt lilla pensionat med fyra rum i en herrgårdsflygel från 1700-talet. Här kretsar mycket kring välbefinnande och mindfulness: Clara anordnar helgretreats samt kurser i yoga och stresshantering, medan växthuset extraknäcker som ört-spa under ledning av en ört-terapeut. Efter en god natts sömn har vi svårt att tänka oss en bättre start på dagen än meditation nere på bryggan vid Runnviken, vilket följs av en överdådig frukost med bland annat vaktelägg från gårdens egna fåglar. Den vackra matsalen är inredd med specialritade möbler i 1700-talsstil och i den superromantiska miljön arrangeras ofta bröllopsmiddagar. Vi passar även på att utforska urskogen som ligger tio minuter från
pensionatet.

Adress: Lövsund 1, runnviken.se.

Fårö: Slow Train b&b

Slow Train liknar inget annat på den svenska pensionat-himlen. Man skulle kunna beskriva det som ett franskt bohemoriginal, uppkallat efter en Bob Dylan-låt och inhyst i en 1800-talsgård som ägarinnan Valeriáne Placier fyllt med vintagemöbler, rikliga mängder tygblommor och ännu fler böcker. Vägg i vägg ligger Elsies café och en bit bort kultförklarade Kutens bensin och Crêperie Tati. Samtliga med samma osvikliga sinne för antiminimalistisk trivsel. Efter en natt i Bergmansviten – en sann furudröm – väntar en frukost som vid det här laget nått världsberömmelse. Tänk hembakat provencalskt saffransbröd, blåbärsmuffins, fruktsallad och allehanda närodlade grödor, allt utsmyckat till perfektion och serverat vid ett långbord där pensionatets tolv gäster äter tillsammans.
Adress: Fårö Friggars.

Öland: Stora Frögården

Stora Frögården har utnämnts till Sveriges bästa vandrarhem. Med all rätt. Tre röda träbyggnader, som en gång i tiden var barnhem, ramar in en prunkande innergård där frukost och middag serveras. Nedanför gräsmattan väntar havet och gårdens strand, som gjord för ett kvällsdopp lagom till solnedgången över Kalmarsund. Och allt detta mitt i världsarvslistade Ölands odlingslandskap och nära Stora alvarets unika flora och fauna. Förutom naturupplevelser föreslår vi cykelutflykter till hantverksskolan Capellagården, med odlingar och gårdsbutik, samt vingården Håks gård. Och låt nu inte vandrarhems-prefixet avskräcka. För den som inte vill bo i sexbäddsrum finns små men charmiga dubbelrum med eget badrum, eller möjlighet att hyra egen villa med altan och havsutsikt.

Adress: Mörbylånga.

Kinnekulle: Pensionat Karlslund

Pensionat Karlslunds blåa träbyggnad stod från början på torget i Lidköping, men flyttades till foten av Kinnekulle 1907 när järnvägen kom till byn och trakten skulle satsa på turism. Platåbergets unika flora lockade till sig celebra gäster från storstan och bland annat tillbringade Margareta Krook sina barndoms somrar på pensionatet. Hur kändistätt det är på Karlslunds idag låter vi vara osagt, men populärt är det och med blott nio rum gäller det att boka i god tid. Kinnekulles botaniska och historiska sevärd-heter är fortfarande det stora dragplåstret, pilgrimsleden går precis utanför husknuten och åtskilliga cyklister hävdar att Kinnekulleleden är de fem vackraste milen de någonsin cyklat. Pensionatet serverar endast frukost, men erbjuder gourmetpaket med femrätters-middag på närliggande Forshems gästgivaregård.
Adress: Gössäter

Åsarna: Hävvi i Glen

Foto: Bianca Brandon-Cox

Allt annat än ett spontanställe. För att komma till Hävvi i Glen, beläget i byn med samma namn, måste du ta dig åtta mil från jämtländska Åsarna och in
på en oansenlig återvändsväg, nästan uppe på Oviksfjället. Men tro oss, det är värt mödan. Prisbelönta kocken Elaine Asp har i denna avkrok skapat en unik upplevelse, med restaurang och övernattningsstugor, för alla som är nyfikna på det sydsamiska livet.

– Detta är mitt sätt att åter-upprätta min farmor och alla andra samer i den generation som berövades möjligheten att vara stolta över sin kultur, säger Elaine Asp som i sitt kök gör moderna tolkningar av traditionell, sydsamisk kokkonst med råvaror från trakten. Hävvi i Glen erbjuder också en rad olika äventyrspaket, däribland vår- och vinterflytt av renar, ripjakt och fiske i exklusiva vatten.   

Borensberg: Göta Hotell

Fem steg från Göta kanal välkomnar Göta hotell med ett glatt ”sluss och kram!” och sätter därmed humornivån direkt. 1908 öppnade källarmästare Karlsson det röda pensionatet med vita knutar och trots otaliga ägar-byten har inte mycket hänt sedan dess – Göta hotell är ett vykort från en svunnen tid med trägolvsknarrig pensionat-stämning och tolv trivsamma rum. Helst tillbringar vi dock vår tid på altanen med utsikt över båttrafiken och den handdrivna slussen. Givetvis iklädda våra snyggaste semesterkläder, Göta hotell är nämligen kanalens mest fotograferade byggnad. I övrigt ägnas dagarna åt bad i Boren och promenader längs kanalen och lilla sjöstaden Borensberg. Precis samma aktiviteter som gästerna ägnade sig åt för 120 år sedan.

Adress: Götagatan 2

Resa

Ny rapport: Svenskar reser mindre

Klimatångesten vilar över Sverige. I en ny rapport framgår det att utlandsresandet har gått ner – för första gången på tio år.

Sedan 2010 har resetidningen Vagabond publicerat Resebarometern, som mäter svenskarnas resevanor. För första gången visar rapporten att resandet minskar.
Under förra året åkte svenskarna på 11,2 miljoner utlandsresor, jämfört med 11,7 miljoner 2017.
Så, vad beror det då på? Enligt resetidningen svarade 64 procent att miljön och medias rapporteringar om flyget påverkan på klimatet vägde in. Rese- och turismanalytikern Hans Remvig menar dock att det finns fler förklaringar.
– Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde. Tillsammans gör de två sakerna väldigt mycket, säger han till SVT.
Men klimatet spelar också in.
– Klimatbiten hade inte riktigt slagit igenom när folk planerade sina resor. Nu är det ju ett jättehett ämne i media och jag tror att det kommer spela en större roll för resandet i år.

Annons

Även Resebarometern pekar på att den nedåtgående trenden fortsätter. 35 procent av de tillfrågade svarade att de kommer dra ner på sitt utlandsresande och 25 procent att de vill flyga mindre. Nära var femte person uppgav av att de ska resa mer med utrikeståg.
Spanien, Kroatien, Thailand och USA har länge varit populära resmål, men även resorna dit minskade under 2018. Det gällde även Finland och Norge. En majoritet av de 2 000 tillfrågade menade också på att de valde bort destinationer som Karibien och Sydamerika med anledningen av flygplansutsläppen.

av
Resa

Nu kan du övernatta på Louvren

Kan du inte få nog av Paris och Louvren? Nu har du chansen att övernatta på det världskända museet.

Annons

Airbnbn tillsammans med Louvren anordnar nu en tävling, där du tillsammans med en vän har möjligheten att bo över på museet. I och med att den ikoniska glaspyramid firar 30 år har Airbnb låtit bygga ett pyramidformat sovrum, som ligger precis intill den stora.
Det unika boendet är inte allt. Vinnarna får även en skräddarsydd rundvandring, följt av en drink framför Mona Lisa. Kvällen bjuder även på en festlig middag och akustisk konsert i Napoleon III:s kammare.
För att delta i tävlingen ska du gå in på airbnb.com/louvre och svara på följande fråga: varför skulle du vara Mona Lisas perfekta gäst?

Tävlingen pågår fram till den 12 april, lycka till!

Resa

De som bäddar sängen är lyckligare och hälsosammare

Kan du inte lämna hemmet utan en bäddad säng? Då är du troligtvis en lyckligare, hälsosammare och mer produktiv person menar en ny undersökning.

Bädda sängen eller inte? I en studie, utfärdad av företaget Best Mattress Brand, har man grävt djupare i frågan. Det är Elle som rapporterar om undersökningen, där tusen deltagare i åldrarna 18-81 år analyserades. Av dessa var ena hälften plikttrogna sängbäddare medan resten helst skippade hushållssysslan.

Annons

Resultatet? Sängbäddare visade sig vara mer välorganiserade, noggrannare med rutiner och personer som mer än gärna bockar av att göra-listor. 17 procent var dessutom mer benägna att hålla igång träningen och att äta hälsosamt. Vad gäller sömnen fann man att de som bäddade sängen i snitt två timmar och tjugofyra minuter längre per vecka än de som inte bäddade.

Det är inte första gången man undersökt skillnaderna mellan de två. En tidigare studie – med 68 000 deltagare – visade att de som regelbundet bäddade sängen var lyckligare.
Dags att införa nya morgonrutiner?

Resa

8 (nya!) anledningar att shoppa i Los Angeles

Samlarobjekt, udda böcker och anti-lyxväskor. SvD Resor guidar till LA:s åtta mest unika shoppingadresser.

BEVERLY HILLS HOSIERY

Sedan 1934 har fisknätsstrumpornas högborg Beverly Hills Hosiery försett dansare, stylister, Hollywoodstjärnor, dragqueens och modeller med strumpor, strumpbyxor, Halloweenkostymer samt underkläder. Allt snäppet sirligare än den gamla butiksskylten som numera hänger innanför dörrarna i den nya butiken. Nej, den ligger inte i Beverly Hills, men det gör inget, det är ändå roligare i Downtownområdet. Och ja, de förra ägarna sålde rubb och stubb till trogna kunder som driver stället vidare i samma färggranna anda. Steve, som jobbar lördagsskiftet, har stått bakom disken i över 40 år.

Annons

810 South Los Angeles Street,
beverlyhillshosiery.com

SILVERLAKE WINE

Inte din mammas Systembolag, utan snarare ett epicenter for hantverksmässiga vuxendrycker av småproducenter från jordens alla hörn. Här finner du naturvinsrariteter, spritexklusiviteter och konstfulla ölsorter. Silverlake Wines är en institution, en hipstermagnet och en gottbutik för oenofiler som drivs av en trio med sammanlagt hundra års erfarenhet i krogbranschen. Varje måndag och torsdag, från klockan 17, förvandlas butiken till ett stimmigt party där 15 dollar ger dig tillgång till kvällens urval av dryckesnyheter samt mingeltillfällen bland flaskhyllorna. Kompisgäng med middagsplaner hittar hit, liksom dejtingsugna singlar och grannar med hundar. Folk spiller ut på gatan där en mattruck står redo att vaddera alkoholskvalpet i magen; tacos ena dagen, crêpes eller tapas nästa.

2395 Glendale Blvd,
silverlakewine.com

OBJECT

Utmed Melrose Avenue, mellan La Brea och Highland Avenue, ligger ett pärlband av designbutiker fyllda med mestadels mid-century-moderna möbler och tingestar. Mest intressant bland dessa är Object vars ägare Brian Roark säljer handplockade dekoraccenter som lutar åt det modernistiska, minimalistiska eller funktionella hållet. Här finns mycket som skapar köplust; japanska bronsvaser och askar som ruvar på hemlisar, sensuella träskålar täljda av trädknotor, väl valda dyrgripar av kultförklarade österrikaren Carl Auböck samt en hel del nordiskt hemtama saker. Trivsamt snackige Brian drev en liknande verksamhet i New York innan han bytte kust och har ett osvikligt öga för det udda och gedigna.

– Jag köper det jag själv gillar, oberoende av epok, person eller pris, förklarar han.

6910 Melrose Ave
object-la.com

BUILDING BLOCK

Sparsmakade, humoristiska, anti-lyxiga. Handväskorna från Building Block är lätta att känna igen; inga flådiga logotyper, inget bling och inga krusigheter. Somliga har oväntade former, andra djärva detaljer i form av skulpturala träkulor eller överdimensionerade tofsar. De är tillverkade i stadigt, grönsaksfärgat läder som bara blir snyggare ju mer patina det får. ”Saker som har ett värde, inklusive vi själva, blir bättre med åldern”, menar systrarna Wu som ligger bakom märket. Senaste kollektionen inbegriper supertrendiga, genomskinliga bagar av pvc. Ett samarbete med japanska designern Kazumi Takigawa resulterade i en serie tillverkad av vaxad kanvas med handtag av lädersnoddar. Väskorna är formgivna i samma lokaler i Chinatowns utkant.

970 North Broadway, unit 104
building-block.com

THE LAST BOOKSTORE

The Last Bookstore är mer nöjespark än boklåda. Ett slags litterärt Lustiga huset som lockar med en salig blandning nya och gamla böcker, sammanlagt över 250 000 titlar. På bottenvåningen finns ett separat rum för konstböcker, monografier, foto- och designvolymer, samt unika förstaupplagor som ackompanjeras av personalens obskyra musikval. Ett soligt hörn är fyllt av krukväxter som ringlar sig ur bedagade högtalare och skivspelare, det är förstås avdelningen för begagnad vinyl. Den ligger bredvid estraden för högläsning och författaraftnar, mitt emot ett krypin för grafiska noveller. Kolumner sträcker sig upp till övervåningens Alice i underlandet-artade konstinstallation, gjord av tusentals hundörade böcker. Namnet undrar du? Det är en ironisk vink till Amazon.

453 South Spring Street,
lastbookstorela.com

OK

Vi vågar påstå att detta är Los Angeles bästa presentbutik. Ett ställe där det är omöjligt att inte hitta något smart, smakfullt och originellt, vare sig du är ute efter en souvenir till arbetskompisen (kanske ett knippe väldoftande palo santo-träbitar att bränna likt rökelse?), en klapp till brorsan (en smidig, turkos plånbok av getskinn?), en överraskning till mamma (varför inte en vacker japansk kökssax?) eller något åt dig själv. OK håller till i Hollywood, på West 3rd Street, samt i Silver Lake, båda boutiquerna är fyllda till bredden av grejer du inte visste att du inte kunde leva utan, både humant prissatta och bemärkelsedags-dyra. Bonus också för de stadiga barnleksakerna och de humoristiska snögloberna som säljer som smör i kaliforniskt solsken kring jul.

8303 West 3rd Street,
1716 Silver Lake Boulevard,
ok-the-store.myshopify.com

BIRD

Visst, det är missvisande att Bird heter Brooklyn i efternamn, men det beror förstås på modebutikens ursprungliga läge i New York-stadsdelen. Då, för 20 år sedan, var den chica fågeln en radikal nykomling i Williamsburg; en shop med it girl-märken som raskt blev populär bland fashionförståsigpåarna. Så framgångsrik var Bird att ägarinnan Jen Mankins öppnade ett par annex på andra sidan Brooklyn. För två år sedan flaxade fågeln tvärs över USA och byggde ett stilrent bo i Culver Citys coola Platform Galleria. Här handlar du unika, noga utvalda plagg och accessoarer från eviga favoriter såsom Rachel Comey, Zero + Maria Cornejo och Proenza Schouler. Och, som en deliciös knorr, ligger denna Bird bredvid en annan utflyttad Brooklyn-bo, nämligen Roberta’s Pizza.

8870 Washington Boulevard
birdbrooklyn.com

THE ROSE BOWL FLEA MARKET

Den andra söndagen i varje månad dukar de upp sina skatter på Rose Bowl-stadion i Pasadena: 2 500 loppisförsäljare, redo att pruta. Proffsköparna hänger på låset och dyker upp redan klockan fem på morgonen då inträdet kostar 20 dollar, medan slentrianshopparna seglar in efter klockan nio och betalar 9 dollar. Den hisnande kommersen sträcker sig så långt ögat når; vintagefynd, nyproducerade och antika möbler, mattor och textilier, porslin, glas och silver, vilda västern-nostalgiska dammsamlare, hantverk och drömfångare – både bokstavliga och symboliska. Vid entrén finns bankomater för de som glömt kontanterna hemma och innanför grindarna säljs förfriskningar. Om du tror att du kan ta dig igenom hela marknaden innan försäljarna börjar packa ihop klockan femton har du fel!

1001 Rose Bowl Drive, Pasadena
rosebowlstadium.com

Foto: REX / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Nu kan du hyra Jackie Kennedys lyxyacht

Utöver det klimatsmarta tänket tycks årets restrend vara att semestra som ikoner. Claude Monets hus i franska Giverny kan hyras och i Franska Polynesien kan du låna Marlon Brandos ö. Nu kan vi även addera båten Christina O till listan. Det är charterföretaget Valef Yachts som lagt upp den legendariska båten till uthyrning. Ägd av grekiska skeppsredaren Aristotle Onassis var det här bröllopet med Jackie Kennedy hölls 1968.

Annons

Båten har genom åren haft gäster som Winston Churchill, John Wayne, Marilyn Monroe och Grace Kelly. Skådespelaren Richard Burton, som sågs på akterdäck, förklarade:
– Jag tror inte det finns någon man eller kvinna på jorden som inte blir förförd av den rena narcissismen som oblygt blottas på den här båten.

Christina O kostar cirka 90 000 dollar per dag och då får man – utöver Hollywoodglamouren i väggarna – en huvudsvit, 17 små hytter, matsal med plats för 40 personer samt pool som kan konverteras till dansgolv.

Foto: Ilpo Musto/REX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jose Castro
Resa

Hotelldrömmar: Nu kan du checka in i ett vinfat

Drömmar kan bli sanna. Nu erbjuder vingården Quinta da Pacheca i Portugal gästerna möjligheten att bo i ett gigantiskt vinfat. På gården – belägen i vinregionen Douro – kan besökarna delta i vinprovningar och gå på guidade turer mellan vinrankorna, skriver Vagabond. De får dessutom pröva lokal sylt och olivolja samt besöka vintillverkningen.

Annons

De tio hotellrummen är formade som vinfat – stora kopior av de faten gården använde för att lagra vin för 280 år sedan. Vinfaten är designade av Paulo Pereira och Maria do Céu Gonçalves och kommer utrustade med dusch, toalett och säng. Minibar saknas: istället får hotellgästen som är sugen på ett glas rött promenera upp till 1800-talshuset där godsets viner förvaras.

Foto: Stuart Black / Alamy / Alamy/ IBL
Resa

Alla gillar Algarve

Portugals sydkust har mycket att erbjuda. Men det är en bit inåt landet, bland böljande kullar och medeltida byar, som vi hittar det traditionella Algarve.

Det är tidig lördagsmorgon och vi befinner oss i en sömnig småstad i Algarve. I det böljande, så bekanta sydeuropeiska landskapet ligger medeltidsstaden Loulé tryggt inbäddad. Ungefär en mil bort finns det som de flesta svenskar förknippar regionen med – Algarvekusten. Kritvita stränder, Atlantens stora blå och mängder med turister. Men söker man sig inåt land, som hit till Loulé, möter man det traditionella Algarve. Långt bort från foppatofflor, menyer på nordiska språk och stora hotellkedjor.

Annons

– Det är här på landsbygden man får uppleva det portugisiska vardagslivet. Just Loulé är en gammal köpmansstad som fullkomligt osar historia. Den arabiska arkitekturen som kännetecknar staden uppkom i samband med att morerna erövrade den på 700-talet. De styrde området i över 500 år, det syns fortfarande tydligt i allt från vår matkultur till sätt att leva, berättar arkeologen Isabel Luzia som är vår guide för dagen.

De hallonröda kupolerna på Mercado Municipal de Loulé har blivit en klart lysande symbol för den lilla staden.
De hallonröda kupolerna på Mercado Municipal de Loulé har blivit en klart lysande symbol för den lilla staden. Foto: IBL

– Just nu gräver jag och mitt team ut ett gammalt hamam-bad vi hittat under ett hus, helt komplett med både ett varmt och kallt uppvärmningssystem, fortsätter hon samtidigt som vi passerar genom de gamla medeltida stadsportarna.

När vi når Loulés traditionella bondemarknad får jag ta tillbaka det där om sömnigheten. På de vältrampade gatstenarna står otaliga träbackar, fyllda till bredden med lokalt odlad purjolök, gula och röda mangofrukter och enorma tomater i alla dess former, den typen man aldrig ser röken av i svenska matbutiker. Här är det ett virrvarr av människor som prutar och klämmer på dignande högar färska fikon och rader av korv – stoppad med kött från den portugisiska svarta grisen porco preto, vars diet av vilda örter och ekollon ger köttet en säregen rik och nötig smak. Vi följer den strida strömmen av lokalbor med dramatenvagnar in i den jugendinspirerade byggnaden Mercado Municipal de Loulé, byggd 1908 med fyra hallonröda moriskinspirerade kupoler i varje hörn. Här inne är det dagens fångst som erbjuds och på isbäddar ligger tigerräkor, ostron och svärdfisk på parad. Vill man själv slippa tillaga dessa läckerheter finns en av stadens mysigaste restauranger bara ett stenkast därifrån. På familjära 11 da Villa kan man parkera sig under restaurangens stora tegelvalv till tak och njuta av nationalrätten Bacalhau, saltad och torkad torsk, samtidigt som tonerna från det lokala livebandet studsar mellan väggarna.

Algarvekusten lockar med färska skaldjur och pittoreska kullerstensgator.
Algarvekusten lockar med färska skaldjur och pittoreska kullerstensgator. Foto: Hemis / Alamy / Alamy/ IBL

Mitt emellan bergen och kusten, precis ovanför Loulé, passerar den 300 kilometer långa vandringsleden Via Algarviana. Om man känner sig spänstig kan man gå hela vägen, från Atlanten i väst till den spanska gränsen i öst, på runt 14 dagar. Är man inte riktigt lika strapatsrik kan ett dagsbesök till naturområdet Fonte Benémola vara en bra idé. Alexis Morgan, som driver Morgan’s Nature Walks, guidar ofta vandringssugna turister i området.

– Fonte Benémola har varit ett skyddat naturområde i nästan tjugo år och är hem åt över 100 olika fågelarter och runt 300 olika sorters växter. I den flod som skär genom landskapet kan man också få se både sköldpaddor och vattenormar om man har tur, berättar Alexis.

Längs med stigarna trängs enorma aloe vera-plantor med väldoftande rosmarinbuskar. Även träd med den söta, lilla frukten medronho. När de runda frukterna, som liknar jordgubbar, skiftar färg från gult till rött plockar man dem och gör ett eldigt brännvin av saften.

Foto: Mauro Rodrigues / Alamy / Alamy/ IBL

– När man plockar frukten har den runt 7 % alkohol i sig, efter destillering runt 50 %. Det var Carl von Linné som gav frukten dess latinska namn, arbutus unedo, som betyder ungefär ”Jag tar en”. Men man ska akta sig för att ta för många, man kan faktiskt bli rätt full, säger Alexis och skrattar.

Där Fonte Benémola slutar tar lummiga, gröna dalar med stora korkekar vid. Ett stämningsfullt lugn hägrar över platsen, där det just nu växer fram ett helt nytt bostadsområde under namnet Ombria Resort. Man har redan kommit en bit på väg, golfbanan med 18 hål är redan på plats, ritad av arkitekten Jorge Santana da Silva. Snart adderas ett klubbhus, gym och jacuzzi. Julio Delgado, vd för resorten, visar runt.

– Det kommer att finnas ett femstjärnigt Viceroyhotell men också runt 380 olika semesterbostäder, både villor, radhus och lägenheter. Vår vision är att skapa en hållbar resort som smälter in i landskapet. Både former, material och teman är inspirerade av de omkringliggande traditionella bergsbyarna, berättar Julio och pekar mot ett område där de ska bygga ett eget ekologiskt jordbruk där hotellgäster och bostadsägare kommer kunna hämta allt från örter till frukt.

Foto: Mikehoward 2 / Alamy / Alamy/ IBL
Foto: Ombria Resort

Även en biodling och ett astronomiskt utkikstorn kommer finnas på resorten, förutom klassiska inslag som restauranger och poolområden. Vi stannar till vid den gamla floden som rinner genom golfbanan och mellan husen. Alla träd och buskar som planteras finns naturligt i området.

– Man kan se designen som en sorts lantlig lyx om man så vill, säger Julio.

Från de runda kullarna har vi utsikt över den lilla vingården Quinta da Tôr som drivs av lokalbon Mário Santos.

– När jag köpte vingården fanns det inga vita druvor här, de har svårt att tåla det här klimatet. Men nu har vi faktiskt fått igång en bra produktion av vitt vin med tåliga druvor, berättar Mário och styr bilen vi sitter i på skumpiga vägar förbi prydliga rader med vindruvor som syrah, cabernet sauvignon och portugisiska touriga nacional.

I stället för hav och stränder lockar den sydportugisiska landsbygden med vandring, vackra utsikter och god mat. 
I stället för hav och stränder lockar den sydportugisiska landsbygden med vandring, vackra utsikter och god mat.  Foto: The Photolibrary Wales / Alamy / Alamy/ IBL

Det är en hyfsat ny tradition att producera vin i Algarve och man har en bit kvar till att bli en lika välkänd region som exempelvis vindistriktet Douro, drygt fyra timmar norrut med bil.

– Det är jag själv som byggt maskinen som fyller flaskorna med vin, vi korkar igen flaskorna för hand med kork från Algarve och vissa av druvorna pressar vi för hand. Jag gillar det småskaliga livet här – det är här inåt landet som det autentiska Algarve finns, säger Mário och blickar ut över fälten av vinrankor.

Och visst är det så.

Foto: IBL

Resa

48 (smakfulla) timmar i Malmö

Den skånska metropolen har seglat upp som en av landets mest spännande matdestinationer. Detta är våra åtta favoritställen just nu.

Ayam Dimashq

Syrisk kibbeh, irakisk shish kebab eller afghansk mantu? För den som är sugen på Mellanöstern har Malmö betydligt mer än bara falafel. De senaste åren har det öppnats så många bra syriska restauranger i Malmö att det talats om en syrisk restaurangboom. Brittiska The Independent går så långt som att kalla Malmö för “staden med den bästa syriska maten utanför Syrien”. Pionjären Shamiat finns numera på två adresser, men det syriska kök vi helst återvänder till är Ayam Dimashq. Här serveras kibbeh (järpar), fatteh (en otippat god yoghurt- och kikärtsrätt) och annan syrisk husmanskost vid sidan av kolgrillat kött och en rad oemotståndliga röror. Kom hungrig, helst i grupp och beställ in flera rätter att dela på.

Annons

Adress: Östra Förstadsgatan 18.

MJ:s

Landets roligaste gastrohotell har en reception som dubblar som bar och en restaurang som för tankarna till både Los Angeles och franska Rivieran. Köksmästaren Frida Nilsson är en av landets mest hyllade kockar just nu och har i år utsetts till både Årets kock (på Stellagalan) och Årets rising star (av White Guide). Hennes signaturrätt, en smörig spetskål med yoghurt, harissa och rostade mandlar, är anledning nog att boka bord. Likaså den fluffiga briochen som inleder måltiden. Menyn består av nio tidsenliga mellanrätter, samtliga med något från växtriket som bas. För svultna karnivorer finns även côte de bouef och rostad benmärg. Ett kul utropstecken i dryckeslistan är den svårfunna, naturligt framställda cidern från Malmöbaserade Fruktstereo.

Adress: Mäster Johansgatan 13, mjs.life.

Spill

Paret bakom ett av Malmös främsta lunchställen just nu jobbade tidigare på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, känd som en av landets vassaste gourmet-restauranger. Men för ett par år sedan bestämde de sig för att starta en egen restaurang som inte bara serverar ovanligt vällagad lunch, utan också gör något åt matsvinnet i branschen. Resultatet är Spill, ett litet lunch-hak som förvandlar råvaror som annars skulle ha kastats till gourmeträtter, inte sällan Instagramvänligt upplagda på skånsktillverkad keramik. Häromveckan serverades en utsökt marinerad ryggbiff med soja, champinjoner, chili och nudlar, gjord på exakt 92 procent matsvinn. Ett tips: Spill har bara 16 sittplatser, så kom innan lunchrusningen.

Adress: Isbergs gata 10A.

1 bord och kök

Kocken Titti Qvarnström är en av de starkaste drivkrafterna bakom Malmös bubblande krogscen. Hon bossade tidigare i köket på Michelinrestaurangen Bloom in the park, men ansvarar sedan i fjol för frukost- och lunchkrogen Mat i Folkets Hus. Här serveras lokala råvaror i säsong och knäckebröd av tillvaratagen kaffesump. 

Qvarnströms kreativitet kommer dock mer till sin rätt i det nylanserade middagskonceptet 1 bord och kök. Två kvällar i månaden välkomnar hon och kocken Daniel Lindgren (som ligger bakom luncherna på Mat- och chokladstudion) 14 gäster till en middag där drycken står i centrum. Varje tillfälle har ett tema, exempelvis ett område eller en producent, och rätter anpassade efter drycken i stället för tvärtom.

Adress: Olof Palmes Plats 1.

Julie

Foto: Christian Gustavsson

Bland matintresserade har Hörte Brygga på skånska sydkusten varit en snackis i flera år. Nu har grundarna bakom den hyllade bykrogen öppnat vin- och ostbaren Julie på Gamla Väster i Malmö, inte långt från Vollmers; stadens främsta finkrog. Det är ett sympatiskt ställe, rättvist nominerat till Årets dryckesupplevelse av White Guide. Här serveras hantverksmässigt producaerade viner, varav en handfull från kran – en vinst för både miljö, producenter och nyfikna vindrickare som vill prova mindre glas. Någon klassisk vinlista finns inte, i stället bjuds gästerna in i det ständigt föränderliga vinrummet. Sätter hungern in finns franska ostar och skånska charkuterier, samt animaliska och vegetariska varmrätter från eget rotisseri. Blir något över serveras det som svinnlunch nästa dag.

Adress: Tegelgårdsgatan 9.

Mat- och chokladstudion

Joel Lindqvist är Sveriges främsta dessertmakare. Hans rätter kännetecknas ofta av vilda växter och oortodoxa dessert-ingredienser som granskott, svamp och dill. I konditoridisken i hans kombinerade mat-, bak- och chokladstudio ligger döskalleformade chokladpraliner med smak av miso, växtbaserade biskvier och glansiga bakverk. På de gråkalkade väggarna blandas rustika surdegsbröd, gräddkolor, småkakor och marmeladburkar.

Vardagar grundar du med fördel med stadens bästa vegetariska lunch. Bakom den kortfattade ”dagens”-beskrivningen (typ ”ärta, senap, äpple”) gömmer sig ett fyrverkeri av smaker och texturer baserade på närodlade grönsaker och svenska baljväxter. Lägg till nybakat surdegsbröd, vispat smör och en liten aptitretare för en hundring och du har stadens bästa lunchdeal.
Adress: Amiralsgatan 18, pastrybyjoellindqvist.se.

Riket

För drygt ett år sedan skapade kockarna bakom Tempo, en av Malmös populäraste kvarterskrogar, sitt eget rike vid krogtäta Davidshall. Här är det löjligt lätt att trivas, inte minst om man tar plats i baren och låter kockarna bestämma middagen. Då kan till exempel några mjälla bitar råmarinerad skrei med smak av bergamott och pistage hamna på tallriken och ett slovenskt naturvin hällas i glaset. Och detta utan minsta snobberi. Den snabbt föränderliga menyn består av åtta mellanrätter med säsongens piggaste grönsaker som bas, medan dryckessortimentet domineras av hantverksöl, naturviner och mescal. Ingen rätt kostar över 130 kronor, och inget vinglas över 135. Dessutom är det avslappnat och mysigt på det där sättet som får dig att börja tänka på danskt hygge.

Adress: Erik Dahlbergsgatan 5, riket.nu.

Leve

Leve är bageriet som vänder på bröddygnet, vilket innebär att det öppnar först klockan elva på vardagar och langar upp nybakat ”kvällsbröd” på eftermiddagen. Bagarna vågar också ifrågasätta föreställningen om att allt som är gott måste vara baserat på traditionellt smör. Här finns flera växtbaserade sötsaker, exempelvis tartletter och dammsugare av helt vegetabiliska råvaror. I disken hittar vi också salta bakverk i form av kavlad smördeg toppad med säsongens skörd och ost; ett ljuvligt litet alternativ till de klassiska söta wiener-bröden. Vill du köpa med dig bröd hem finns en utmärkt ostbutik intill. Vill du fika på plats finns både mysig soffhörna och fönsterplatser. Och har du tur har bagarna bestämt sig för att ha öppet lite längre och servera pizza.

Adress: Östra Rönneholmsvägen 6.

Resa

Marcus Berggren: ”Jag gör mitt yttersta för att bli spansksvensk”

Komikern Marcus Berggren bor på skumma motell i Kalifornien, åker till Legoland och drömmer om livet som spansksvensk.

Bretagne: ”Här lärde jag mig allt om alkohol”

Beach Bar
I Frankrike lärde jag mig allt jag kan om alkoholens effekter, halsbloss och parningsakter. Men egentligen åkte jag dit för att lära mig språket, men hur lär man sig ett annat språk egentligen? Hade jag vetat det hade den här meningen varit skriven på franska. Bretagne är dock bra för det regnar hela tiden och de lagar ganska äcklig mat, så man behöver inte gå ut så ofta. Beach Bar i Quiberon räcker gott.

Annons

Adress: 2 Avenue de Saint-Malo, Saint-Pierre-Quiberon.

Santa Paula: ”Bästa sovplatsen är ett motell”

Foto: TT

Glen Tavern Inn
Finns det någon bättre känsla än att sitta i en timslång bilkö på väg in i Los Angeles med tusentals andra människor som hade dödat varandra om det inte varit plåt i vägen? För några sekunder glömmer jag vem jag är och hur jag ser ut. Tänker i stället att jag är på väg till en casting för en reklamfilm för grön energidryck som gör dig ”crazy loco”. Jag får inte jobbet men vem bryr sig. Bästa sovplatsen är ett motell, och före detta bordell, där Houdini lär ha varit och gjort det onämnbara .

Adress: 134 N Mill St, Santa Paula, Kalifornien.
glentavern.com

Teneriffa: ”När jag blir gammal nog flyttar jag hit”

Los Realejos
Jag gör mitt yttersta för att bli spansksvensk, vilket är besvärligt rent ekonomiskt då det enda jag hittills lyckats tjäna pengar på är att stå på scen i Sverige och prata på svenska för svenskar. Då tänker du kanske: ”men det finns ju en massa svenskar på Kanarieöarna!”. Korrekt, men senast de skrattade var när Tutta Rolf var på teve. Så fort jag blir jämngammal med publiken där nere drar jag och då ska jag hänga hela dagarna på min bensinmack i väntan på sämre tider.

Adress: Calle el Toscal, 8, 38417 Los Realejos

Legoland: ”Ta inte med barnen hit”

Foto: Legoland

Legoland
Jag förstår att det här kan vara svårt att ta in, men det är alltså en hel stad byggd i Lego. Jag repeterar: En Hel Stad Byggd i Lego. Och det är allt man behöver veta. Men ta inte med barnen, de är inte mentalt redo för den här otroliga ruschen.

Adress: Nordmarksvej 9, Billund, legoland.dk

Västkusten: ”Åker hit så fort jag får möjlighet”

Foto: IBL

Stora Dyrön
Jag vet inte varför det heter Stora Dyrön för jag aldrig sett någon liten Dyrö. Det var antingen en fiskare som var full, eller så var Lilla Dyrön klimatkrisens första offer. Hit åker jag så fort jag får möjlighet. Oftast finns det en plan om att skriva en bok och det hade kunnat hända om inte Mauro, den förbannade vinboxen, hade stått i vägen som en första klassens drömdödare.

Foto: Alessio Mamo/Eyevine/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resa

Köp drömhus i Italien – för bara tio kronor

Drömmer du om ett semesterhus i Italien? Nu kan drömmen bli sann. I staden Sambuca på Sicilien säljer man nu hus för så lite som en euro styck. Tanken är att locka dit folk och samtidigt ge staden ett ekonomiskt inflöde.

Annons

Det är inte första gången vi läser om hus som reas ut i Italien – men i Sambuca ska köpprocessen vara enklare.

– Till skillnad mot andra städer som gjort samma sak enbart för publicitet, så äger staden alla hus som är till salu för en euro, säger Giuseppe Cacioppo, vice borgmästare i staden, till CNN.

– Vi har inga mellanhänder som ska medla mellan säljare och köpare. Vill du köpa ett hus här så får du det på nolltid.

Men köpet kommer inte utan krav. Den som köper ett av de billiga husen måste bekosta en renovering för minst 15 000 euro, drygt 159 000 kronor. Renoveringen ska ske inom tre år och dessutom krävs en säkerhetsdeposition på cirka 53 000 kronor, som sedan betalas tillbaka när renoveringen står klar.

Men visst kan det vara värt att bekosta en renovering, Sambuca, som har kallats för den praktfulla staden, ser ut över vulkanen Etna och omges av vandringsleder, historiska monument och vingårdar.
– Det här frodiga landskapet är ett paradis på jorden. Vi ligger i ett naturreservalt som är fullt av historia, vackra stränder, skogar och berg. Det är tyst, lugnt och en idyllisk plats att varva ner på, säger Giuseppe Cacioppo.

Intresserad? Maila till case1euro@comune.sambucadisicilia.ag.it.

Foto: Lo Bianco/Fotogramma/Ropi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Resa

Charterbolag börjar med tågresor i Europa

Vi har blivit allt mer klimatmedvetna i vår resande. Charterbolaget Ving hakar på trenden och lanserar nu tågresor i sitt utbud. Det är i ett samarbete med resebyrån tågbokningen.se och guideföretaget Systrar i bergen som de lanserar en tågresa till Davos i Schweiz.

Annons

Tåget avgår den 21 september och rullar från Stockholm via Köpenhamn, Hamburg, Basel och Landquart. Beräknad resetid: 26 timmar. I charterresan ingår utöver tåg också fem nätter på Hotel Waldhuus Davos .
– Vi gläder oss åt denna spännande resa och att få dela med oss av vår passion för de vackra bergen runt Davos. Bergen är en plats för alla oavsett nivå, och vi ser fram emot att få visa våra favoritplatser, säger Johanna Nygård, grundare och vd på Systrar i bergen.

De är inte ensamma. I februari lanserade SJ en digital lösning som ska underlätta tågresor i Europa och i mars öppnade Sveriges första tågresebyrå.

Resa

8 (nya!) anledningar att åka till Sankt Petersburg

Klassisk kultur, modern konst och spännande krogar. Därför möts våren bäst i Rysslands mesta världsstad.

Street Art Museum
Shosse Revolyutsii 84
streetartmuseum.ru

Annons

Ett besök i Krasnogvardeysky har aldrig omnämnts i några sevärdhetslistor. Men om namnen Tima Radya, Kirill Kto och Nikita Nomerz får en klocka att ringa, kanske den östra förorten trots allt är bekant. Konstnärerna tillhör skaran vars verk är permanenta på kranskommunens färgstarka gatukonstmuseum, rätt och slätt döpt till Street Art Musuem. De beständiga delarna sitter bokstavligen på museets väggar, medan de växlande visningarna tar plats i dess tomrum. Där är taket högt, både bokstavligt och bildligt. Premissen är inte svårare än att skapelserna måste förena modern konst med det urbana landskapet, oavsett om det rör en skulptur eller någon slags galej. Hypermoderniteten till trots måste besök på tradi-tionellt byråkratiskt vis anmälas i förväg.

Sevkabel Port
Kozhevennaya Liniya 40
sevcableport.ru

På många sätt gestaltar kulturhuset Sevkabel Port kontrasterna som är Sankt Petersburgs själ. Luggslitet möter trendigt, kaos möter ordning, klassisk kultur möter morgondagens kreatörer. Byggnadskroppen som ligger med utsikt över Finska viken är från 1800-talet. En före detta industrianläggning klädd i tegel vars gammalmodiga gytter av gränder, innergårdar och resliga skorsten numera står värd för konserter, utställningar och filosofiska rundabordssamtal med inbjudna gäster à la Troy Conrad Therrien, curator vid Guggenheim i New York. Mest intressant är alla de unika initiativ som utrymmet nyttjas för. Vi gillar särskilt den ekologiska vinfestivalen och ser fram emot att nu i april uppleva stadens första marknad med fokus på hållbart mode och medveten konsumtion. 

Foto: KAMALUTDINOV

Lotte Hotel
Pereulok Antonenko 2,
lottehotel.com
Några av Rysslands mest magnifika hotell ligger i Sankt Petersburg och det finns onek-ligen en tjusning i att bo på, säg, storslagna Belmond Grand Hotel Europe. Knappt två år efter öppnandet är dock Lotte Hotel debutanten som lyckas ge sina gäster en upplevelse av det gamla. Byggnaden på Isakstorget har anor från 1851 och genom åren har det varit hem åt såväl Ryska rikets första ambassadör som Nikolaj Gogol. Den möter nu samtiden i form av modern design, stadens första japanska finkrog MEGUmi och utsikt över torn och tinnar från takbaren L Terrassa, liksom sköna balinesiska behandlingar på Mandara Spa. Missa heller inte bastubadet. Det är visserligen ingen klassisk banya, men likväl en ångande bit ryskt folkliv i lyxförpackning.

Khachapuri i Vino
Ulitsa Mayakovskogo 56
hachapuriivino.ru

En briljant vinbar som serverar utsökt georgisk gastro-nomi. För ryssar är den forna sovjetiska enklavens kök lite som italiensk mat för oss svenskar; en slags importerad husmanskost som alltid går hem. Därför är det extra spännande att se hur Liza Simonova och Maurice Shakaya elegant förvaltar kokkonsten
på Khachapuri i Vino. Svamp-klimparna chinkali, ostbrödet chatjapuri och baklazhan, aubergine rullad runt vitlöks-kryddad valnötskräm, låter måhända simpelt men briserar av smak och paras med fördel med ett fylligt rött mukuzani.

– Gamla georgiska krogar tenderar att vara grådaskiga och ha usel service. För oss var det viktigt att skapa en plats där alla känner sig hemma och vill stanna länge, förklarar Liza. Det har paret lyckats med. Deras lilla kedja har nu fem filialer.

New Holland Island
newhollandsp.ru

Historien om Sankt Peters-burgs senaste kvarter tar sin början i samma stund som Peter den store grundade staden på 1700-talet. Den privata ön Novaya Gollandiya, eller New Holland Island som man säger idag, byggdes för att underlätta varvsindustrin och dess materialleveranser. Spola fram bandet 300 år, släng in åtskilliga miljarder från Roman Abramo-vitjs kapitalförvaltningsbolag och et voilà – en allmän park hängiven kultur ser dagens ljus. Ett slags ryskt svar på New Yorks The High Line, modell större och förlagd på marknivå ett stenkast söderut från Mariinskijteatern. Här njuter nu invånarna av hundratals ekar och pilar som skänker skugga över gräsmattor, promenadstråk, örtträdgårdar och viloplatser. Kom för lugnet, bondens marknad, utomhus-föreställningar och yoga-lektioner i solen.

Orthodox Bar
Ulitsa Rubinshteyna 2,
orthodox.bar

Mixologen Dmitrij Suvorov är inte rädd för att kallas pretentiös. Tvärtom. Beslutet att låta alla cocktails han skapat till menyn på sin bar Orthodox besjälas av prominenta ryska kulturperson-ligheter är högst medvetet. Allt handlar om hyllning till moder-landet och dess inhemska aromer. Miljön är mer skandi-chic än ryskt romantisk; avskalad med få och nedtonade kulörer. Dock med en stor ranson guld, vilket understryker föreningen av lika delar moder-nitet och hommage som baren aspirerar att vara.

– Men vi strävar även efter att slå hål på stereotyper om rysk alkohol och skapa nya dryckes-vanor, säger Suvorov rättframt och blandar en Tjajkovskij-inspirerad drink, döpt Nöt-knäpparen, på bovetevodka, honung, ingefära och en skvätt medovukha. 

ArtPlay
Krasnogvardeysky Ploshchad 3
spb.artplay.ru

Namnet summerar det väl. ArtPlay har fem separata zoner – vilka så många som tusen besökare kan tumla in och ut ur – dedikerade till olika lekfulla uttryck att ta konstnärlig kultur på största allvar. För många ryssar från den här delen av landet är namnet också välkänt; ArtPlay har sedan 2003 varit ett kreativt mecka i Moskva. Det var precis det man för två år sedan valde att exportera till den gamla sovjetiska maskinfabriken intill Nevas biflod Ochta. Förra månaden öppnade även ett
helt nytt galleri på dess andra våning, tillägnat möbler och inredning, med fokus på vågade och ovanliga designprojekt.

Rediska Project
Ulitsa Grazhdanskaya 13-15
rediskaproject.ru

I Rediska Projects lokal ryms en av stadens minsta kaffebarer. Här finns dessutom ett fint urval ovanliga accessoarer som garanterat inte går att hitta någon annanstans, formgivna av designers från Sankt Petersburg. Men det är skönhetsprodukterna under namnet Lavender som är det verkliga dragplåstret. Hand-gjorda alster som påstås vara så naturliga att de går att äta. Vi har inte försökt, trots att de doftar läskande gott och i flera fall är framställda med, bland annat, stora apelsinklyftor som sitter kvar i formen. Men vi faller inte desto mindre handlöst för de sockersöta krämerna, ansikts-maskerna och tvålarna skapade av lokala nydanare.  

Resa

Parisa Amiri: ”Otrevlig service är en ynnest på Chez Janou”

Parisa Amiri äter frukostburrito i Venice, besöker en italiensk kändisslaktare och skrattar åt Amy Schumer i New York.

Officina della Bistecca, Panzano
Via XX Luglio, 11, Panzano In Chianti
dariocecchini.com

Annons

Dario Cecchini beskrivs lite som en kändisslaktare med känsla för showmanship. Om samvetet överlever, boka en middag på hans Officina della Bistecca och du kommer ledas genom slakteriet till en stor bakgård med milsvid utsikt och äta ditt livs godaste middag i traditionell italiensk stil.

Great White, Los Angeles
604 Pacific Ave, Venice
greatwhitevenice.com

Ta på dig dina stretchbyxor och åk till Venice. Väl på Great White är det bara att ignorera hatbrott som att de serverar smurfblå smoothiebowl, beställ i stället deras kända frukost-burrito. Jag vill verkligen hylla personen som gjorde det socialt acceptabelt att nyvaken inta ägg, bacon, lök och friterad potatis i genialt förpackad cylinderform.

Sea Me, Lissabon
Rua do Loreto 21
peixariamoderna.com

Jag hade turen att fira min födelsedag här, ett drömmigt skaldjursmecka där du väljer din middag från stora isdiskar och vattentankar, för att sedan beväpnas med en liten hammare som jag såklart kånkade med mig hem, hur kan man motstå? När man ändå är i Lissabon kan jag verkligen rekommendera att checka in på lyxiga Pestana Palace och bo som en kaffe­handlare på 1800-talet.

Comedy Cellar, New York
117 Macdougal St
comedycellar.com

Se till att planera in ett besök på denna legendariska standup-klubb där de största stjärnorna ofta dyker upp. Skrolla runt på sajten några dagar i förväg så kanske du har samma tur som jag – att en vanlig måndag få sitta en meter ifrån Amy Schumer när hon i två timmar repar material inför sin arenaturné. För fem dollar i inträde. 

Chez Janou, Paris
2 Rue Roger Verlomme, 3:e arr
chezjanou.com

Att få otrevlig service i Paris är givet, på denna institution är det en ynnest. Beställ sniglar, pilgrimsmusslor och avsluta med chokladmoussen som äts ur en stor skål med tillhörande slickepott, befriad från den klistriga skam som brukar ingå i gimmickdesserter gjorda för att hamna på Instagram.