Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

8 historiska monument utan trängsel

Du har sett Petra och pyramiderna. Nu vill du känna historiens vingslag utan att trängas. SvD Resor guidar till monumenten som ingen tänker på.

I stället för Efesos: Aphrodisias

Självklart kniper det i hjärtat att se sagolika Efesos där Artemistemplet, ett av världens sju underverk, en gång stod. Ändå är atmosfären i hellenistiska Aphrodisias snäppet mer speciell. Kanske för att platsen började grävas ut först på 1960-talet, varför så lite förts bort till museer. Kanske för att den lilla staden restes åt kärlekens gudinna Afrodite, vilket lägger något extra suggestivt över templet, teatern, Hadrians bad, Tiberius kolonnad och stadion som mäter hela 270 meter. Det är dock de små detaljerna som dröjer sig kvar i minnet; relieferna av Eros och Nike som jagar uppe på tempelporten Tetrapylon, statyerna och de utsmyckade sarkofagerna.

Annons

Bo: Anatolia Hotel är lantligt charmigt med låga hus runt en vacker trädgård med pool.

I stället för Petra: Jerash

Foto: Alamy

De flesta som besöker Jordanien talar med hänförelse om antika Petra, ett av världens sju nya underverk vars tempel, kolonner och kungagravar är uthuggna direkt ur de röda klipporna. I norr hittas emellertid Jerash, den forna hellensk-romerska staden Gerasa som döpts om efter den moderna intilliggande orten med samma namn. Jerash bosattes på stenåldern, förstördes av en jordbävning på 750-talet och är numera en exceptionellt bibehållen arkeologisk plats. Flera gator är intakta och inte minst Nymphaeums brunn och fontäner, liksom Artemistemplets tolv stora kolumner är djupt aktningsvärda. Glöm inte solskydd och bekväma skor; Jerash var en stor stad som kräver sina timmar att utforska

Bo: Wooden Arcs har 13 elegant rustika chalets samt pool och spa med spektakulär utsikt.

I stället för Dubrovnik: Nin

Det är ingen hemlighet att Dubrovnik drabbats av överturism. Styr därför hellre kosan till Nin, Kroatiens äldsta kungliga stad som balanserar på en ö ansluten till fastlandet via två broar. Det är numera en sömnig liten by, men minnesmärkena är talrika. Här ligger bland annat världens minsta katedral, Sveti Nikola, där sju kungar krönts och många medeltida helgedomar vilar. Samt inte minst Kroatiens längsta sandstrand Kraljičina plaža, Drottningens strand, i närheten av det största området med medicinsk lera i hela landet. Nin registrerades som utomhus-kurort 1960, men behandlings-traditionen går att spåra till romarriket. Det är ingen slump att den liburniska gudomligheten Venus Ansotica hittades just här.

Bo: Luxuösa Villa Privlaka har ett kök, fyra sovrum, två vardagsrum och två pooler.

I stället för Agrigento: Selinunte

Foto: Alamy

Agrigentos fornminnesområde är så rikt på antika lämningar att de flesta utflykter hoppar över intilliggande Selinunte. Gör inte det misstaget. Bland Siciliens många grekiska städer tillhörde Selinunte de främsta och var hem åt flertalet viktiga tempel. Ett av dem, Hera-templet, har byggts upp igen. Likafullt är det ruinerna, vilka ligger huller om buller efter jordbävningar genom historien, som fängslar allra mest, dessa stupade bjässar som sträcker ut en hand från forntiden rakt in i nuet.

Bo: Från Momentums terrass med infinitypool är utsikten milsvid över det böljande landskapet. Den luxuösa resorten med 22 rum och sviter serverar lokala råvaror och är tillägnad modern wellness mitt i en gammal olivlund. Perfekt kontrast till historiska utflykter.

I stället för pyramiderna: Sakkara

Foto: Alamy

Att Gizapyramiderna tillhör de mest majestätiska monument som någonsin konstruerats behöver vi inte debattera. Det finns dock många fler pyramider spridda söder om Kairo, bland annat i uråldriga Sakkara som var begravningsplats i över 3 500 år under tiden Memfis var huvudstad. Gravfältet är stort, med elva större pyramider och många mindre kammare. Samtidigt är det den modesta storleken som gör dem mer rörande än allt det storslagna i Giza, konerna känns på något sätt lättare att relatera till. Mer mänskligt gripbara, om man så vill. Äldre är de också, Djosers trappstegspyramid till och med äldst i hela Egypten.

Bo: Skippa Kairo och utgå i stället från färgglada pensionatet Sakkara View i Abu Sir som också har fyra pyramidkomplex, mitt mellan Giza och Sakkara.

I stället för Tintern Abbey: Castle Acre Priory

Foto: Alamy

Visst, klosterkyrkan Tintern Abbey är ett gotiskt mästerverk och en imposant nationalikon. Men Castle Acre är en av Stor-britanniens största och bäst bevarade klosterplatser med anor från 1090. Mest anslående är det att anlända från väst, då blicken först faller på de utsirade blinda valvbågarna intill de intakta gamla husrummen och den vackra kyrkogaveln. Därefter följer vattenkvarnen, sjukstugan, latrinerna; alla fysisk vittnesbörd om hur munkarna levde i hundratals år innan orden upplöstes 1537 och den monastiska institutionen föll i ruiner. Örtträdgården odlas emellertid än i dag.

Bo: Typiskt anglo-eklektiska boutiquehotellet Strattons erbjuder överdådigt inredda rum, restaurang med moderna brittiska rätter samt antik-butik med goda fyndchanser.

I stället för Mykene: Messene

Få platser kan slå Pelopon-nesos på fingrarna vad gäller hög koncentration av historiska sevärdheter. Olympia, Epidauros och Mykene i all ära – vill du hellre tillbringa en heldag i antiken så gott som ensam är Messene uppe i halvöns bergs-landskap ett säkert kort. Staden uppfördes på 300-talet f.v.t. som fästning mot närliggande Sparta, och än i dag går det att se delar av skyddsmuren och vakttornen. Strosa sedan omkring bland vad som en gång var en pulserande marknadsplats och Asclepeion, Messenes tempel för helande av såväl kropp som knopp.

Bo: En timme söderut i Koroni driver svenska Annette och Kurt Villa Olivia med två fina studior samt ett hus med utsikt över Medelhavet.

I stället för Colosseum: Ostia Antica

Foto: Alamy

Under Romarriket kunde Colosseum underhålla nära nog 90 000 exalterade åskådare på samma gång. Att hävda att den välbevarade teatern i Ostia Antica som härstammar från kejsar Augustus tid är lika överväldigande, är att ta i. Däremot är den omgärdad av utgrävningarna av det antika Roms hamnstad, vilket skapar en fascinerande förståelse för hur det var att leva i denna utslocknade civilisation. Som att gå på samma stenar utmed huvudgatan Decumanus Maximus som befolkningen gjorde under 400-talet f.v.t. Att se gravvalv, ugnar, bad, ångbastur och mosaikbilder föreställande allt från korgar till skepp. Det är så att det svindlar!

Bo: Ett stenkast inåt land hittas intima Hotel Maximo med nio söta små rum.

Resa

Linda Lindorff: ”Den svenska fjällvärlden är så häftig”

Programledaren Linda Lindorff dricker cava på ett tak i Palma, bilar genom Florida Keys och vandrar i orörda Stekenjokk.

Morada bay, Islamorada

Foto: Alamy

Att bila genom Florida Keys är en perfekt roadtrip. Man behöver inte sitta många timmar i bilen eftersom det är så tätt mellan olika vackra ställen att stanna vid. Min favorit är ön Islamorada, där man för övrigt har spelat in tv-serien Bloodline. Restaurangen Murada bay ligger precis vid stranden och är ett fantastiskt ställe för att se solnedgången. Från stranden kan man även spana in huset som tillhör familjen Rayburn i tv-serien.

Annons

Boutique Hotel Can Alomar, Palma

Ett jättefint boutiquehotell intill Paseo del Borne, den stora shoppinggatan i Palma där alla fina butiker ligger. Även om man inte checkar in och bor över kan man smita upp på deras terrass när man behöver vila fötterna efter shoppingturen. Beställa en osttallrik och ett glas cava och bara njuta av utsikten. Hotellrestaurangen De Tokio A Lima är också värd ett besök om man vill stanna lite längre.
Adress: Carrer de Sant Feliu, 1.

Stekenjokk, Strömsund

Foto: Alamy

Här har jag fjäll­vandrat ända sedan jag var liten och nu gör jag samma sak med min egen familj. Den svenska fjällvärlden är så otroligt häftig, så ren och oförstörd. Det klara fjällvattnet, topparna som har snön kvar och
de ljusa nätterna. Det räcker med en natt eller två om man är ovan, det handlar om att vara där och ta del av allt.

Miniloc Resort, El Nido

När jag spelade in Expedition Robinson på Filippinerna bodde jag och teamet på Miniloc Resort. Det kändes som ett superlyxigt hotell, men det fanns varken pool eller gym. Lyxen låg i det vackra läget vid foten av ett berg med massor av grönska runtomkring, äventyrligt och romantiskt på samma gång. Strax utanför bryggan snorklade man bland koraller och enorma fiskar. Det är nog den vackraste platsen jag sett i hela mitt liv.

Treff 2000, Obertauern

I våras åkte jag med familjen till österrikiska Obertauern, en skidort känd för att vara väldigt snörik. Ofta kommer den första snön redan i oktober. Dessutom har de ett bra och enkelt skidsystem där även barnen kan ta sig runt på egen hand. Det finns så klart större skidorter i Alperna som är fantastiska, men där är systemen ofta för stora. Väl i backen åt vi många bra luncher på Treff 2000 – ett ställe med god mat, bra läge och trevligt folk.

Adress: Wiseneggstr 70, Österrike.

Foto: Alamy
Resa

Adressbok: Palma

Nyöppnade boutiquehotell och spännande konst – Mallorca är minst lika härligt på hösten.

Grön och lyxig oas

Foto: Can Bordoy Grand House & Garden
Foto: Can Bordoy Grand House & Garden

När man promenerar runt Palmas gamla kvarter är det lätt att missa Can Bordoy Grand House & Garden – det senaste svenskägda boutiquehotellet att slå upp portarna på den spanska semesterön. När den nuvarande ägaren tog över den gamla 1500-talsbyggnaden gjordes en omfattande renovering där husets gotiska anor fick samspela med moderna möbler och konstverk.

Annons

Hotellet består av 24 pampiga sviter med sammetsgardiner, kingsizesängar och moderna badkar placerade mitt i rummen. Här ryms även bibliotek, spa, takbar och en stor trädgård. I hotellets lounge sträcker sig vinrankor längs väggarna, upp i taket och vidare ut till restaurangen som serverar medelhavsinspirerade rätter lagade av lokala råvaror.

Den lummiga trädgården är med sina 750 kvadratmeter den största privatägda trädgården i centrala Palma. Här ryms både pool, solbäddar och en uteservering som är öppen för såväl hotellets gäster som lokalbor och övriga turister.

Tid för tavlor

 Es Baluard
Es Baluard

Palma är mer än shopping och gastronomiska upplevelser. Hösten är ett ypperligt tillfälle att upptäcka öns något dolda konstscen. Ett tips är Es Baluard, Palmas moderna konstmuseum, som är beläget på Plaça Porta de Santa Catalina, precis vid vattnet mellan La Lonja och Santa Catalina. Museet öppnade 2004 och den imponerande byggnaden ligger i anslutning till ett fort från 1500-talet, som en gång i tiden var en del av stadens gamla murar. Här blandas spännande, temporära utställningar med en permanent samling verk från 1800-talet fram till i dag. I denna kollektion ingår målningar och skulpturer av Picasso, Miró och Léger.

Efter konstrundan gör man rätt i att besöka museets restaurang och dess soliga terrass. Diskutera verken över ett glas cava med utsikt över Palmabukten och stadens majestätiska katedral.

Foto: Alamy

Resa

Världens 8 främsta konsthotell

Gränsen mellan hotell och konstgalleri blir allt mer hårfin. SvD Resor listar åtta boenden för dig som vill övernatta mitt i konsten.

Puro Vik, Chile

Mitt i vinregionen Millahue Valley, två timmars bilresa från Santiago de Chile, öppnade nyligen vinmakaren och konst-samlaren Alexander Vik sin sjätte boutiqueresort som en ursäkt för att handla lite mer konst. Puro Vik består av nitton perfekt kurerade glasbungalows som var och en hyllar olika konströrelser. Välj mellan fransk 1700-talsdesign, Roy Lichtenstein och popkonst eller den sinnes-utvidgande hologramvillan med verk av Dominique Mulhem. För en något mer dämpad vistelse rekommenderas Hiroshigevillan med japansk inredning och ovärderliga verk av bildkonstnären Utagawa Hiroshige som sällan syns utanför museer. I övrigt bjuder Puro Vik på hänförande vyer över vindalen, två utmärkta restauranger med från-gård-till-bord-koncept samt vin-spa.

Annons

Adress: Millahue Valley.

Swatch Art Peace Hotel, KIna

Foto: Jim Lok

Swatch Art Peace Hotel är något av ett modernt kinesiskt svar på New Yorks legendariska Chelsea Hotel – minus rock’n’roll-dekadens. Här finner man lång-tidsboende konstnärers hem och ateljéer intill lyxiga sviter där vem som helst kan övernatta. Perfekt för den som vill komma nära husets kreativa livsstil och kika på utställningar med sam-tids-konst från hela världen. När byggnaden uppfördes i början av 1900-talet kunde den stoltsera med Shanghais första takbar. Den är fortfarande i bruk, utnämns ofta till en av världens bästa och bjuder på förnämlig utsikt över Bund och skyskrape-täta Pudong. Som namnet antyder är den schweiziska urtillverkaren delägare i hotellet och således finns hela fyra klockbutiker i gatu-planet. Ett måste för klockbesatta.

Park Hyatt New York, USA

Familjen Pritzker, ägare av Hyattkedjan, insåg tidigt värdet av exklusiv konst. 1998 köpte de en Gerhard Richter för 2,2 miljoner dollar som efter att ha gjort succé på Park Hyatt Chicago såldes för 37 miljoner dollar. En pr-mässig fullträff på alla vis.

Idag ger Hyatt ut egna konsttidningen ArtPHaire och på flaggskeppet Park Hyatt New York är konsten en integrerad del av Pritzker Price-vinnande Christian de Portzamparcs arkitektur. Konstsamlingen består av 350 verk, flera av dem specialgjorda för hotellet, med fokus på samtida amerikanska namn som Ellsworth Kelly, Sol LeWitt och Richard Serra. Den som tycker att Park Hyatts rumspriser är i häftigaste laget nöjer sig med att insupa konsten över en drink i loungen Living room.

Adress: 153 West 57th St, New York.

Arthotel Tornedalen, Sverige

Vad vore hotellvärlden utan sina visionärer? Gunhild Stensmyr växte upp i den lilla byn Risudden i Tornedalen, flyttade sedermera till Skåne där hon tillbringade 40 år som konsthallschef innan hon 2009 återvände hem med en till synes omöjlig dröm: att förvandla Risudden till internationell kulturdestination. Givetvis är hon på god väg att lyckas. Första steget blev att köpa ett antal trähus och förvandla dem till Arthotel Tornedalen. Hotellet, bestående av fyra sovrum, bibliotek och matsal, är renoverade med en osviklig känsla för stil där varenda detalj är handplockad för att ge en helhetsupplevelse av form och konst i naturlig miljö. Nu väntar nästa steg: bygget av Konsthall Tornedalen på andra sidan vägen. När det står klart lovar Gunhild en kulturinstitution i världsklass, förstås.

Château La Coste, Frankrike

Foto: Simon Schwyzer

Vissa excentriska vingårdar spelar klassisk musik för sina druvor. På Château La Coste får man dem att trivas med hjälp av konst. Den stora, biodynamiska anläggningen är ett mellanting av konst- och vingård och utspridda på ägorna finns en samling jättelika installationer och skulpturer signerade bland andra Ai Weiwei, Paul Matisse och Tracy Emin. Vänner av arkitektur kan se fram emot Tadao Ando-ritade konsthallen Centre d’Art som tycks flyta i en pool, Renzo Pianos fotogalleri och Jean Novels futuristiska vinkällare i glas och stål. För två år sedan utvidgades verksamheten med ett efterlängtat hotell, Villa La Coste, vars 28 nedtonat eleganta och konstfyllda sviter blickar ut över dalen och Mont Ventoux.
Adress: Aix-en-Provence.

The Tsitouras Collection, Grekland

Grekiske konstsamlaren Dimitris Tsitouras hade inga som helst planer på att bli hotelier. Enda anledningen till att han köpte ett par 1700-talshus på Santorini var att han behövde ett vackert hem för sin konstsamling. Men så träffade Tsitouras modeskaparen Gianni Versace som föreslog att han skulle förvandla egendomen till hotell – och därmed var The Tsitouras Collection fött. 34 år senare är hotellet fortfarande ett av Kykladernas mest smakfulla, Architectual Digest-värdigt inrett med hjälp av designgurun David Hicks och fyllt av ikoner, statyer och konst från den grekiska historien. Samlingen med artefakter från Santorini har vid det här laget vuxit sig så stor att Tsitouras just nu bygger ett särskilt museum för dem. Tills dess njuter vi av verken från katedralliknande sviten House of winds. 

The Fife Arms, Skottland

Skotska höglandets knappt årsgamla hotelltillskott The Fife Farms har beskrivits som visuell extravagans som snuddar det makabra. Och nog är det extravagant alltid. Ägarna Iwan och Manuela Wirth, tillika grundare av internationella konstgalleriet Hauser & Wirth, har fyllt ett 1800-talsresidens med 14 000 konstverk och unika objekt i ett anti-minimalistiskt stilkrig där deta aldrig kan bli för många färger och mönster. Ja, det är en Picasso som hänger i loungen, en Lucian Freud i receptionen och en Brueghel i matsalen. Kinesiske Zhang Enli har målat det hallucinatoriska taket i Drawing room och i ett av sovrummen hänger Viktoria av Storbritanniens vattenfärgsmålning av ett hjorthuvud. Du tror kanske att du sett allt i hotellväg. Men vi lovar, The Fife Arms liknar inget annat.

The Official State Hermitage Hotel, Ryssland

Nej, det går inte att övernatta på Eremitaget i Sankt Peterburg. Men nästan. Sedan fem år till-baka är konstmuseet delägare i femstjärniga Official State Hermitage Hotel, beläget i ett praktfullt 1800-talsresidens vid Pravda Ulitsa. Någon större mängd av konstsamlingen har tyvärr inte fått följa med, men likväl är hotellet en skickligt gjord förlängning av museet, inrett som en hyllning till Vinter-palatset med stora mängder bladguld och marmorpelare, grandios lobby och personal iklädd uniformer skapade efter de dräkter som tsarernas serveringspersonal i Vinter-palatsets bar. För den optimala tsarupplevelsen rekommenderas Eremitagetsviten, två barock-inredda våningar med hand-snidade italienska trämöbler. En shuttlebuss kör hotellgäster till museet och med vip-biljett i handen slipper du de beryktade köerna.

Resa

”En hike är bästa botemedlet för jetlag”

Designern Marlene Abraham äter middag hemma hos en bohemfamilj på Ibiza och löptränar längs Mallorcas kust.

1 Hotel Brooklyn Bridge, New York

När jag är i Brooklyn hänger jag alltid på 1 Hotel Brooklyn Bridge, som har en grym pool på taket och den mest fantastiska utsikten över Manhattan. Det ligger dessutom i väldigt promenadvänliga kvarter, som gjorda för att bara strosa runt i. Sen avslutar jag gärna dagen med en middag på Colonie, min kompis restaurang, några avenyer söderut.

Annons

Adress: 60 Furman St, Brooklyn.

La Paloma, Ibiza

En riktig bohempärla uppe i bergen med god mat, avslappnad atmosfär och härlig inredning. Det känns nästan som att man hälsar på hemma hos familjen som driver stället, med hemlagad mat och grönsaker odlade runt knuten. Om sommaren sitter man under träden i fruktträdgården där de odlar apelsiner, citroner och mandariner. Det doftar helt otroligt gott.

Adress: Carrer Can Pou, 4, Sant Llorenç de Balàfia.

Valldemossa till Deia, Mallorca

Foto: Alamy

På nordvästra delen av Mallorca hittar man en av tidernas bästa löprundor, från Valldemossa till Deia och tillbaka igen. Varmt, ansträngande och otroligt vackert. Terrängen är lagom kuperad och ibland har man tur nog att finna sig själv helt ensam med de milsvida vyerna av Tramuntanabergen. Det finns ingen bättre start på dagen.

Hôtel Costes, Paris

Mitt absoluta favorithotell i alla kategorier och som stått sig i alla år. Om jag inte lyckas boka rum så poppar jag alltid förbi på en lunch, middag eller drink när jag är i stan. Det är på något sätt omöjligt att vara i Paris och hålla sig borta från Hôtel Costes. Det är dessutom ett toppenställe om man vill spana på folk.

Adress: 239-241 Rue Saint-Honoré.

Victoria Peak, Hong Kong

Foto: Alamy

Inget hjälper så bra mot jetlag som en hike uppför Victoria Peak. Ett enkelt sätt att fly stadspulsen och en lagom jobbig tur för en stadsbo som jag, men väl värt ansträngningen för att belönas med den vackra utsikten över Hongkong. Om man inte orkar ta sig an berget för egen maskin kan man alltid ta linbanan.

Marlene Abraham är designer och grundare av klädmärket Mayla, som fick pris på NK galan.

Foto: David Thunander/Alamy
Resa

Charlotte Gyllenhammar: ”Colombia var en omvälvande erfarenhet”

Konstnären Charlotte Gyllenhammar simmar från en långlunch, ramlar över en italiensk nunna och besöker Österrike i New York.

Neue Galerie, New York

Foto: Alamy

Ett underbart litet museum mittemot Metropolitan, helt inriktat på Wiens rika konstliv från sekelskiftet fram till andra världskriget. Med namn som Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Paul Klee och Gustav Klimt i samlingarna. På museets Café Sabarsky kan man slå sig ner för en värmande tallrik rösti och en bit schwarzwaldtårta medan det spelas på husets Bösendorferpiano. Österrikiskt så det förslår.

Annons

Adress: 1048 5th Ave, New York.

Villa de Leyva, Bogotá

Colombia var på många sätt en omvälvande erfarenhet. Varenda partikel, ljusförnimmelse och måltid var ett äventyr. Man åt lunch i fem timmar och middag vid midnatt – det var fantastiskt. Jag tog även en oförglömlig ridtur uppe i bergen utanför Bogotá, på några vänners ranch i Villa de Leyva. Jag red ensam genom en eukalyptusskog och råkade överraska en långhårig gris som sprang ner i ett dike.

MACE, Ibiza

Spaniens första Moderna museum öppnade 1969, alltså redan under Francos regerings­tid, i redan då historiska kvarter. Konstmuseet ligger i Ibizas gamla stad  Dalt Vila, i en medeltida befästning som finns bland Unescos världsarv. Här visas spanskt avantgarde och samtida konstverk i vackra 1600-talsmiljöer. Den konst­närliga kreativiteten som bubblat på ön sedan 1960-talet är med andra ord väl representerad.

Adress: Dalt Vila, Ibiza stad.

Es Moli de Sal, Formentera

Vi kastar ankar i viken och blir hämtade med restaurangens egen gummijolle när bordet är dukat och klart. Väl i land skyndar vi oss upp från bryggan, till skuggan under den gamla saltkvarnens tak. Vi beställer grillad bläckfisk och ångade musslor, samt den godaste vaniljglass jag någonsin ätit till dessert. Efter en lång och sen lunch går solen ner till tonerna av Andrea Bocellis Con te partirò. Sedan bestämmer vi oss för att simma tillbaka till båten.

Adress: Calle Afores, s/n, Formentera.

Sant’Agnese fuori le Mura, Rom

Foto: Alamy

I ett försök att se den första kända bilden av Maria och Jesusbarnet från 300-talet i Catacombe di Priscilla sträckte jag mig på tå och föll över en 90-årig nunna. Hon skrattade milt åt min fadäs, medan mina italien­ska vänner skrattade betydligt högre när jag berättade om denna händelse. Enligt italiensk vid­skeplighet betyder det tydligen tur.

Adress: Via Nomentana, 349.

Foto: David Thunander/Alamy

Resa

Europas 10 vackraste småstäder

Tyska sagobyar, kungliga paradisstränder och hemsökta alpkyrkogårdar – här är småstäderna som är väl värda en omväg.

Rothenburg ob der Tauber, Tyskland
Invånare: 10 981

Annons

Vid en första anblick känns nästan bayerska Rothenburg ob der Tauber som skapad för att på ett pedagogiskt och underskönt sätt visualisera tyska riddarromaner och sagor om prinsar och prinsessor. Men den lilla staden är på alla sätt genuin och riktig, grundad 1142 när Konrad II lät uppföra borgen Reichsburg och ett välmående samhälle började växa fram vid stränderna utmed den stillsamma floden Tauber. Den flanörvänliga staden ligger på en kulle som ger vyer över det bördiga landskapet. Hit tar du dig längs Tysklands kanske vackraste bilväg, Romantische Route. Missa inte att beställa in en tallrik Nürnburger braten med surkål, grannstaden Nürnbergs berömda små gourmetkorvar. Var bor vi? Hotel Herrnschloesschen. Vackert, centralt, mysigt och med historiens vingslag.

Tórshavn, Färöarna
Invånare: 13 083

Färöarna, beläget mitt emellan Island och Norge, har fått ett rykte långt bortom Nordatlanten. Med designhotell, konstmuseer och prisbelönta restauranger rymmer den lilla huvudstaden allt du hittar i en europeisk storstad. Havgrím Seaside Hotel 1948 är det senaste tillskottet bland boutiquehotellen. Hem för flottans kommendörer fram till så sent som 2013 har hotellet hyllats av alla från Vogue till Financial Time. Med färger blekta av det salta atlantvattnet – grågrön, stålblå, brunsvart – bjuds vi här på den vindpinade skärgårdsidyllen. Sväng förbi Barbara fish house för lokalt fångade skaldjur och Färöarnas konstmuseum för verk av öns plågade konstnärer.

Asos, Grekland
Invånare: 88

Det tycks finnas en grekisk ö för varje personlighet: Hydra för modemänniskan, Mykonos för jetsetbohemen, Santorini för småbarnsföräldern. Kanske är Asos destinationen för den folkskygge? Med endast 88 invånare har den lilla byn på Kefalonia, nästlad mellan huvudstaden Argostoli och fiskebyn Fiskardo, bara det nödvändigaste. Fyra restauranger och en strand. Det var bland annat här Prins Charles och Prinsessan Diana tillbringade sin smekmånad. Lägenhetshotellet Linardos Apartments är det mest populära boendealternativet. För den som besöker staden under en dagsutflykt finns White rocks Hotel Kefalonia på södra delarna av ön. Ett femstjärnigt ekohotell omgivet av klippor och barrskog.

Riquewihr, Frankrike
Invånare: 1 103

Mellan bergstopparna i Vogeserna och vinslätterna i Alsace hittar vi charmiga medeltida byn Riquewihr. De halvtimrade husen för tankarna till bröderna Grimms sagor, och den anrika historien samsas med kultur, vackra vyer, mat och vin. Stadens mest åtråvärda boende är Maison Rebleuthof, ett litet och lyxigt boutiquehotell mitt i byn.

Att slå sig ned vid ett medeltida torg, beställa in en Tarte flambée, den
regionala pizzan, matcha den med ett krispigt Alsace-vin, får alla vardagens bekymmer att försvinna. En stärkande cykeltur bort ligger ännu fler fantastiska byar, som Hunawihr och Eguisheim. Även charmiga Colmar och Mulhouse är väl värda sina besök. En båtutflykt på Rhen är också perfekt en oplanerad förmiddag.

Ribe, Danmark
Invånare: 8 168 

Belägen på danska västkusten är den sömniga småstaden fjärran östra sidans turisttäta semesterorter. Med samma idylliska charm som Skagen, Bornholm och Odense – men utan svenska busslaster – bjuds här på en än mer autentisk upplevelse. 1 300 år gammal är Ribe Skandinaviens äldsta stad. Idag är det 1600-talsarvet som präglar stadskärnan: ringlande kullerstensgator och snickrade timmerhus, kopparkatedraler och historiska klocktorn. Checka in på Hotel Dagmar. Byggt 1581 är det röda tegelhuset vid stadstorget Domkirkepladsen inte bara ett historiskt boende – det är också en sevärdhet i sig. 

Hallstatt, Österrike
Invånare: 778 invånare

När man blundar och föreställer sig en österrikisk alpby är det Hallstatt som träder fram: i en grön dalgång omgiven av vita bergskedjor ligger en insjö av turkost smältvatten. Här, längs strandbanken, trängs korsvirkestugor och båthus, medeltida gästgiverier och restauranger. 7 000 år gammal finns här också ett mörker: Hallstatt är omgiven av svarta skogar och stadens kyrkogård tillhör Europas mest mytomspunna. När gravplatserna tog slut grävdes gamla skelett upp och dekorerades med namn och symboler. Idag är de målade skallarna en av alpbyns sevärdheter. Checka in på 1700-talshotellet Seehotel Gruener Baum. Om du vågar släcka lampan återstår att se.

Vernazza, Italien
Invånare: 824

Cinque Terre, den tolv kilometer långa kuststräckan på den östligaste delen av den italienska rivieran, lockar varje livsnjutare med öga för skönhet. Av de fem små fiskebyar som utgör området väljer vi lilla Vernazza. Medeltida hus, trappor och mysiga gränder leder ner till hamnen med sin piazza omgärdad av fantasifullt målade husfasader. Restaurangerna serverar dagens fångst från havet, och en del av hamnen utgörs av en bedårande liten sandstrand i miniatyr. Några steg bort väntar dykvänliga klippor och kristallklart vatten. Du bor bäst på Alla Porta Rossa i grannbyn Manarola.

Ålesund, Norge
Invånare: 44 000

På natten den 23 januari 1904 drabbades Ålesund av en kraftig brand. I princip hela stadskärnan, som näst intill utan undantag var byggd i trä, brann ner till grunden och totalförstördes.

Men mitt i all denna svärta kan vi konstatera att endast en person omkom i lågorna, 76-åriga Ane Heen. Konsekvensen av branden blev också att hela staden byggdes upp på nytt inom några få år, i den då rådande jugendstilen. Resultatet? Europas kanske bäst bevarade jugend-stadskärna med hisnande vackra fasader vart man än vänder sig. Dessutom belägen längst ut i kustbandet vid den dramatiska Nordatlanten, omgiven av berg och fjordar. Bo på Hotel Brosundet. Vackert läge i ett gammalt kajhus precis på brokanten.

Rye, England
Invånare: 9 041

Har något avlägset gathörn instagrammats lika mycket som Mermaid Street i Rye? Kullerstensgatan, kantad av tegelhus täckta av murgröna, har med sociala mediers intåg blivit viral. Självklart blir vi nyfikna på denna populära avkrok. Belägen i East Sussex i södra England finner vi allt vi önskar av den brittiska landsbygden: klassiska pubar och historiska värdshus, 1600-talshus med halmtak och ankfamiljer som vandrar på led över bygatan. Två timmar med tåg från London är det en perfekt utflykt från storstaden. The Mermaid Inn sägs vara Storbritanniens mest hemsökta hotell. Tidigare hem för medeltida smugglare finns här fortfarande lönndörrar, prästgömmor och hemliga tunnlar.

Honfleur, Frankrike
Invånare: 1 103

Det är en tuff uppgift att välja mellan Normandies alla charmerande små fiskebyar, som ligger som ett pärlband utmed kusten. Men det som får oss att återvända till Honfleur är den vackra hamnbassängen kantad med ögonbedövande vackra fasader och rustika fiskebåtar. Här ligger restaurangerna på rad och tävlar om att servera bäst moules frites, matiga galetter och sval cider i lermuggar, alla exempel på det smakrika normandiska köket. Checka in på La Maison de Lucie. Fransk charm och romantik när den är som bäst. De vackra klipporna i Étretat är en strålande dagsutflykt, och blir storstadssuget för stort är det bara några minuter med bilen bort till rufft charmiga hamnstaden Le Havre.

Foto: Alamy

Resa

Sveriges 8 bästa gastrohotell

Nyckeln till en lyckad helgresa är en fantastisk restaurang. SvD Resor listar åtta boenden där maten spelar huvudrollen.

Icehotel, Jukkasjärvi

Maträtter bärs fram på vackra fat av gnistrande is från Torne älv. Ismenyn på världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi utanför Kiruna är uppseendeväckande på många sätt. Förutom själva presentationen kan gästerna njuta av en avsmakningsmeny med tydlig identitet från norra Sverige. Här spelar lokala råvaror huvudrollen och bland serveringarna återfinns kulinariska upplevelser som älgtartar med rökt äggula och granskott, renfilé med Jägermeistersås samt löjrom från Kalix med blini. Tack vare hotellets många internationella gäster kreeras flertalet maträtter med influenser från länder som Indien, Brasilien och Frankrike. Icehotel är numera Svanenmärkt och restaurangen kan, precis som delar av hotellet, besökas året om.

Annons

Ästad Vingård, Tvååker

Vin och mat går hand i hand. Ett självskrivet motto på Ästad vingård i Halland som för knappt ett år sedan lanserade restaurangen Äng där Filip Gemzell håller i taktpinnen. Filip är både kock och konditor och kommer närmast från Huset på Svalbard, men han har även gedigen erfarenhet från flertalet finkrogar i London. På Äng serveras mat i säsong med lokala ingredienser och med särskild förkärlek att bevara råvaror genom att fermentera, syra, grava och röka. En av Filips mest omtyckta rätter är svampsoppa med skum på lättrökt ost från Hagarnas mejeri. Sedan några år tillbaka gör Ästad vitt vin på druvan solaris, främst mousserande, men på grund av små skördar serveras gårdens viner endast i samband med vinprovningar. Däremot används både druva och blad frekvent i
matlagningen.

Slottsholmen, Västervik

Slottsholmen tronar likt en mindre borg intill hamnen i Västervik. Abba-legendaren Björn Ulvaeus bor visserligen i Stockholm, men har återvänt till sin barndomsstad för att skapa en mötesplats för musik och livsnjutning. Hotellet drivs av Björns dotter Anna och hennes man Calle Hydbom-Ulvaeus som båda, likt Björn, under många år varit aktiva i Västerviks vis-festival.

Restaurangen är ljus och luftig med en stor terrass mot vattnet. Här serveras allt från moderna rätter som gös med blåmusslor, potatis och vitvinssås till mor Ainas strömming och Tengfeldts pytt. De sistnämnda är klassiker som bygger på maträtter från Björns barndom, men med en tidsenlig touch. I höst utökar familjen Ulvaeus Slottsholmen med en flytande hotelldel samt ett spa som inrymmer ett klassiskt konditori.

Hotell Borgholm, Öland

Under många år har matälskare vallfärdat till Hotell Borgholm på Öland för att ta del av Karin Franssons örtdrivna kök, men vid årsskiftet lade hon kockrocken på hyllan för att njuta av livet som pensionär tillsammans med maken Owe. Hotellet såldes till Daniel Olsson och Christofer Johansson, som tidigare drivit restaurang på andra sidan ön. De nya ägarna har som mål att bevara Hotell Borgholms höga gastronomiska nivå, och med tanke på att Christofer tidigare jobbat på stjärnkrogarna The French Laundry och Noma är förutsättningarna goda. De örter och blommor som Karin planterat i trädgården finns förstås kvar och i matsalen serveras allt från lunch till à la carte och avsmakningmenyn Det gastronomiska Alvaret. Hotellet renoverades nyligen och i trädgården byggs ett orangeri för att ge plats för odling året runt.

PM & Vänner, Växjö

PM & Vänner är en gastronomisk destination i hjärtat av Småland. Hotellet inrymmer 74 rum, bageri och konditori, bistro samt en krog med välförtjänt Michelinstjärna. Dessutom har man en av Sveriges mest spännande vinkällare. Ja, till och med en av världens bästa enligt prestigefyllda guiderna World of fine wine och Wine spectator magazine. Hela 4 200 olika viner finns att välja mellan och restaurangens chefssommelier Rubén Sanz Ramiro har ett flertal gånger utsetts till Sveriges bästa sommelier. På stjärnkrogen serveras två olika vinpaket, ett standard och ett exklusivt, men det går självklart även att välja drycker à la carte. Restaurangen arbetar främst med småländska råvaror, har egen grönsaksodling i trädgård och växthus samt lagar mat med ledorden: sjö, mat och äng.

Hvita Hjorten, Lidköping

Hvita hjorten är en krogpärla på Läckö slott vid Vänerns strand. Menyn är flexibel och bygger helt på råvaror från slottsträdgårdens odlingar samt närproducerat och närfångat från lokala fiskare, bönder och jägare. Här står naturen och årstidernas växlingar i centrum. Hvita Hjorten, som tidigare tilldelats ”årets nära gastronomi” av White Guide, drivs av krögarna Katrin Ljungblom, Stefan Söderholm och Billal Andersson. Den sistnämnde återvände nyligen efter en tid på stjärnkrogen Thörnströms kök i Göteborg. På 1600-talet ägdes Läckö slott av Magnus Gabriel De la Gardie, och det var han som lät uppföra krogen Hwita hjorten. I dag är restaurangen inrymd i den ljusa byggnadens naturum Vänerskärgården-Victoriahuset, där den spektaku-lära fasaden inspirerats av vassruggar och drivved.

Niekhu Mountain Villa, Riksgränsen

Niekhu Mountain Villa utsågs nyligen till årets innovation av Awards of Swedish Lapland med motiveringen: ett genuint värdskap i världsklass. Var hittar man då denna fantastiska restaurang? Jo, allra längst upp i norra Sverige. Vid Riksgränsen har sommelier Patrik Strömsten, Jossi Lindblom och kökschef Ragnar Martinsson skapat en unik oas för äventyrare som älskar matlagning på hög nivå. Mitt på fjället i ett gammalt lokstall finns 14 rum, helikopterplatta och en välfylld vinkällare. Sommarsäsongen lockar främst de som vandrar och under vintersäsongen, som startar i mars, är det heliski som gäller. Restaurangen håller även öppet för utomstående gäster och till middag serveras en fyrarättersmeny på råvaror som ren, röding och ripa från närområdet, samt fisk och skaldjur från Norge. 

Wanås Restaurant Hotel, Östra Göinge

Skånska slott och herresäten har ett högtidligt skimmer över sig. Wanås slott bjuder på anor från medeltiden och är numera samlingsplats för konst-, mat- och vinälskare från hela världen. Intill slottet ligger skulpturparken Wanås Konst och Wanås Restaurant Hotel med elva personligt inredda rum. Ansvarig för restaurangen är sedan i våras Lina Ahlin och Henrik Eriksson. Lina har tilldelats Karin Franssons mentorpris, utsetts till ”rising star” av White Guide och kommer närmast från köket på stjärnkrogen Agrikultur i Stockholm. På Wanås lagar hon och Henrik mat på skånska, ekologiska råvaror samt kött- och mejeriprodukter från restaurangens egna kreatur. Menyn varierar beroende på årstid, men ett par särskilt omtyckta rätter är råbiff på Wanås kossor samt falafel på gula ärtor med skånsk quinoa.

Resa

Laila Bagge: ”Resan till Fushi – den bästa jag gjort”

Tv-profilen Laila Bagge dricker te i London, övernattar på en vinodling i Florens och firar fjärde juli på Los Angeles hetaste tak.

Corzano e Paterno, Florens

För två somrar sedan bilade jag och min man Korosh runt i Italien, och mitt bland dalar och vinrankor hittade vi denna underbara vingård. Här gör de, förutom vin, även ost och olivolja. Det var så pittoreskt och vackert att vi bestämde oss att sova över där, vilket vi verkligen inte ångrade.

Annons

Adress: San Casciano in Val di Pesa

Sketch, London

Helt klart det mysigaste stället att avnjuta afternoon tea på. När man kommer till Sketch, som är helt inrett i puderrosa, får man först champagne följt av scones, bakelser, kaviar, snittar och allt man kan tänka sig. Till och med att besöka damrummet är en upplevelse, där varje toalett är som en kokong, formad som ägg. Jag var där med min syster för någon månad sedan och kommer definitivt åka tillbaka.

Adress: 9 Conduit St, Mayfair,

Soneva Fushi, Maldiverna

När jag precis hade gått igenom min skilsmässa för fem år sedan åkte jag och min son Liam till ön Fushi. På lyxiga Soneva bodde vi i en egen villa med pool och havsutsikt, hade egen butler och låg och solade på ett nät rakt ut över det turkosblå havet med stingrockor, sköldpaddor och färgglada fiskar som simmade under oss. Det var en extremt dyr resa som man verkligen får spara ihop till, men för mig var det värt det. Det är den bästa resan jag gjort.

Salvator Villas & Spa, Parga

Strax efter midsommar ska jag och familjen åka tillbaka till det här hotellet i nordvästra Grekland. Här bor man i stora rum med egen pool och bara några meter ner till Valtos strand. Att vada över till ön Bella Vraka och bada i det kristallklara vattnet i viken är verkligen något att längta till. På kvällarna kommer vi ta oss till restaurangen Vithos i grannbyn Platarias för att njuta av den goda maten.

Hotel Mondrian, Los Angeles

Mitt i pulsen på Sunset Boulevard ligger detta sköna hotell med en takterrass där man ser ut över hela Los Angeles. Här bodde jag och min pojkvän Korosh på vår första gemensamma semester och firade bland annat fjärde juli, vilket var helt galet. Redan klockan ett på dagen satte de igång klubbmusiken på högsta volym och sen var det poolparty resten av dagen.

Adress: 8440 Sunset Blvd, West Hollywood

Foto: Alamy
Resa

8 måsten på tyska rivieran

Medelhavet i all ära. Nordsjöregionen i Schleswig-Holstein är en lika saltstänkt oas med milsvida stränder och Michelinhyllade gastrotraditioner.  

KURORT

Sankt Peter-Ording

Annons

Traditionsrika kurorten Sankt Peter-Ording må vara belägen på halvön Eiderstedt med tolv kilometer strand, men det är inte några säregna springbrunnar som sägs vara källan till välbefinnande – det är vinden. I nära nog två århundraden har människor vallfärdats hit för att lindra andningsbesvär, gagna immunsystem och mildra hudåkommor. Detta tack vare all fukt och särskilda antiinflammatoriska partiklar i saltstänket. Några vetenskapliga belägg för detta saknas, däremot står det snabbt klart att kusten och det tallklädda landskapet inåt land är som balsam för själen med sin skönhet och alla fysiska aktiviteter. Två långa pirer bjuder därjämte på behaglig stros och några av regionens främsta fiskrestauranger.

st-peter-ording.de

Foto: Alamy

HETT ÖLIV

Sylt
Tjusiga Sylt, den största av de nordfrisiska öarna, är ett slags Martha’s Vineyard på tyska. En ankarformad sandbank som kröker sig mot Nordsjön, pyntad med designbutiker, godisrandiga fyrtorn och traditionella stugor vars vassklädda tak blivit pittoreskt vindpinade. Ön är känd som lekplats för Tysklands jetset, men just det där blåsvädret skapar även ypperliga förutsättningar för bräd- och vindsurf längs de fyra milen sandstrand. Därav öns sköna potpurri av de förmögna, de konstnärliga och de naturälskande. Runt den chica huvudorten Westerland kan det bli trångt, men det är inte långt till vida dyner och blomstrande heder som bjuder på avskildhet. Bäst blir strandtillvaron i en typisk solhytt; söt, bekväm och perfekt värn mot brisen mellan havsdoppen.

sylt.de

FRISISK FUSION

Foto: Pressbild

Alt Wyk

Det låter internationellt bekant – en krog med fokus på närproducerade råvaror i säsong, tillagade i autentisk miljö. Men på Michelinprisade Alt Wyk, belägen på frodiga ön Föhr strax söder om Sylt, blir det obestridligt frisiskt. Precis som grundaren Daniela Dittrich och hennes kockmake René vill ha det. Lokalen stoltserar med flärdfri charm: blått kakel, marin dekor och rutiga dukar. Menyn utmärks i sin tur av regionens bästa, men i oväntade föreningar. Som nötkött och vit sparris med asiatiska smaker, kräftor i citrongräsconsommé, lammspjäll och fänkål i mäktig curry. Rustika ögonbrynshöjare som paras med viner från Sachsen och Baden. Lämna plats åt dessertostarna, sensationellt ystade på råmjölk.

alt-wyk.de

TIDVATTENSAFARI

Vadehavet

Världsarvslistade Vadehavet är jordens största sammanhängande strandområde med tidvatten. Med andra ord: mil efter mil präglas av ett sällsamt kuggspel mellan det torra och det våta. Precis som runt Everglades möts land och hav, flyter ihop, dräneras och så börjar det om. Hela horisonten blir diffus när kusten vrider och vänder, höjer och sänker på sig, i oändlighet. Det skapar förutsättningar för några av de mest fängslande vandringarna i Europa, nämligen att vid ebb traska på saltängar, sandbanker och havsbotten mellan ”de flytande drömmarna”; de världsunika små hallingarna. Med tanke på vattnets framfart är det bäst att vandra med kunnig guide. Med lite tur pekar hen ut Vadehavets rika flora och fauna med knubb- och gråsäl, tumlare och havsörn i sin krona.

waddensea-worldheritage.org

SPA-LYCKA

Foto: Pressbild

Lundenbergsand

Kusten ligger ljusblå och stilla i den solvarma eftermiddagen. En ljum bris blåser över backarna och prasslar i gräset, fåren i hagen bräker. Alla sinnen lugnas, börjar flyta ut – och vaknar. En mer idylliskt avlägsen fond för ett luxuöst spahotell får man leta efter. Lundenbergsand är en ynnest att vistas på för alla som drömmer om att börja morgonen med energigivande massage, följt av långvariga bastubad och hälsosamma men delikata måltider à la grillad torsk med sötsur pumpapuré. Samtliga omvårdnadsritualer går i utmärkande nordtysk anda med alger, lera, salter och mineraler utvunna från miljön rakt utanför Lundenbergsands portar. Apropå portar; spats halmklädda originalgård uppfördes 1895 men renoverades för fem år sedan för att sätta en mer modern twist på den hävdvunna vården.

hotel-lundenbergsand.de

BRYGGERIPOESI

Husum Brauhaus

”Till glaset bör man gå med glädje, men aldrig till flaskan med sorg!” Theodor Storm, en av de största berättarna inom poetisk realism på 1800-talet, undvek visserligen sådana gängse tankekorn i sina stämningsdikter om havet och kärleken. Men i hans hemstad Husum har hotellet som är döpt efter honom sitt eget lilla mikrobryggeri. Och ja, det är så bra som vi förväntar oss att det ska vara hos öltillverkare i dessa humletraditionstyngda regioner. Med stämning lika god som den söta smaken på en gyllene veteöl, uppfriskande och med spår av kryddnejlika. Ölnördar bör prova på en något starkare Bernstein full av läckert bitter hallertauhumle, medan riktiga eldsjälar kombinerar en visit med att besöka bryggeriet i källaren.

husum-brauhaus.de

KULTURTÄTT

Foto: Pressbild

Genießer Hotel Altes Gymnasium

Väl i Husum: välkommen till skolningens före detta högsäte – en pampig tegelklädd egendom fylld av träbjälkar och tunga möbler bland mörka kulörer och härligt kitschiga blommönster. I dag arkaisk femstjärnig hotellfiness mitt i hjärtat av den charmiga hamnidyllen. På den tiden det var lärosäte föreläste bland annat Nobelpristagaren Rudolf Eucken här, och i rummen där filosofen sökte ”inbegrepp af det andliga lifvet” kan vi nu slumra utan risk för rapp på fingrarna. Eller för all del sätta oss till bords för att prova gastropåhitten i hotellrestaurangen döpt efter den forne magistern. Komfortabelt och historiskt upplysande! Något som för övrigt gäller hela Husum, som började växa 1362 och har så mycket kulturellt att bjuda på att den lilla staden inrättat en speciell kulturstig med ett trettiotal stopp.

geniesserhotel-altes-gymnasium.de

KONSTNÄRSBY

Foto: Alamy

Friedrichstadt

Vattnet rinner som ett åderverk genom Friedrichstadt, på balansgång mellan floderna Eider och Treene. Anlagd av holländare, invaderad av danskar och slutligen övertagen av schleswig-holsteinarna genom så intensiv eld att det mesta lades i aska. Mycket vatten har runnit genom byns kanaler sedan dess, men det förflutna är en krönika som går att läsa i Friedrichstadts förtjusande arkitektur. Den största lockelsen är dock faktumet att blott tvåtusen invånare lyckats producera en sådan uppsjö gallerier och hantverksstudior. I den näpna bykärnan ligger de på rad; keramikmakare Jan Stümpel bredvid glaskonstnären Pawel Borowski bredvid guldsmed Martina Wickord bredvid akvarellmålare Margarethe Kahle. Med flera, med mera. Ett promenadvänligt sagoland för såväl konstintresserade som interiörsentusiaster.

friedrichstadt.de

Foto: Pressbilder, Alamy.

Foto: Alamy, pressbild.
Resa

Björn af Kleen guidar till USA:s charmiga småstäder

DN-journalisten Björn af Kleen, aktuell med boken Amerikaner, tipsar om USA:s sömnigaste småstadshålor och mest idylliska kuststäder.

Berkeley, Kalifornien

Student- och hippiestaden som breder ut sig över kullarna nordost om San Francisco rymmer det bästa av Kalifornien på liten yta. Här intervjuade jag den legendariska visselblåsaren Daniel Ellsberg som på 1970-talet avslöjade sanningen om Vietnamkriget genom att läcka tusentals hemligstämplade dokument från försvarsdepartementet till New York Times; historien berättas i Hollywoodfilmen The Post. Ellsberg, idag 88 år gammal, kör en röd sportbil och för sig som något av Berkeleys okrönte konung.

Annons

Traverse City, Michigan

Foto: Alamy

Staden förvandlas under sommarhalvåret till strandparadis med kritvit sand och blått vatten vid Michigan Lake. Missa inte körsbärsfestivalen. Jag var utbytesstudent i Traverse City när jag var 16 år gammal och staden kommer alltid att vara sinnebilden av småstads-USA för mig: familjeliv i stora bilar och båtar, picknick på sanddynerna, skidåkning under vintern. En flack natur som påminner lite om Gotland.

Fairhope, Alabama

En välmående håla med sydstatscharm och milt klimat året om. Här följde jag en familj som röstade på Trump och som försvarar nästan allt han gör, men som ändå skiljer sig från den svenska klichébilden av presidentens beundrare. Familjen Warner i Fairhope har tänderna intakta, driver en liten fastighetsrörelse och joggar i gryningen. De är starkt konservativa, misstror välfärdsstaten, går till kyrkan om söndagarna – men lever ändå ett rätt bekvämt liv. Dottern gav mig dessutom storstryk i tennis på en lokal countryclub.

Charlottesville, Virginia

Foto: Alamy

Namnet kommer för överskådlig framtid att förknippas med högerextrema kravaller, men är i själva verket en lugn och vacker universitetsstad medvälbevarad historia. Jag körde dit på några timmar från Washington DC på veckodagen av kravallerna och vandrade runt i den lilla innerstaden, bland bokhandlare, yogaställen och ekologiska kaféer. Det mest provocerade för extremister är det som fungerar och Charlottesville ger intryck av att vara ett amerikanskt idealsamhälle.

Naples, Florida

Tropiskt pensionärsparadis med delstatens bästa grillade fisk. Vill man till Florida men har tröttnat på det kaotiska nattlivet i Miami kan man göra en avstickare till Naples, där allt tycks ske i slowmotion. Jättelika stränder med delfiner som hoppar ur vattnet och ett fågelliv så exotiskt att det kunde vara skapat av Walt Disney själv.

Foto: Alamy, pressbilder.

Foto: Stina Stjernkvist/Alamy
Resa

Ebba Witt-Brattström: ”Får mina bästa idéer i vattnet”

Författaren och professorn Ebba Witt-Brattström tjuvlyssnar på samtal i bastun, läser avhandlingar i historisk miljö och går på juniorakademins konsert i Helsingfors.

Georgsgatans simhall

Simhallen är byggd 1928 i klassicistisk stil och min morgons oas. Det är ett stilrent nakenbad där jag samlar tankar före jobbet. Inte sällan får jag mina bästa idéer i vattnet. Varannan dag är damernas, varannan herrarnas. Baddräkt, tillåtet sedan 2001, bärs främst av de yngsta damerna. I bastun öses vatten på heta stenar, och laven delas systerligt av svensk- och finskspråkiga. Jag tjuvlyssnar och uppdaterar mig på biobesök, utställningar, barnbarn och annat intressant. Om det är finska blir det lite språklektion för mig, det håller hjärnan på topp redan i arla morgonstunden.

Annons

Georgsgatan 21 b

Ateneum

Foto: Alamy

Ateneum öppnade 1887, och är som Nationalmuseum, fast mindre och trevligare. För mig är tavelgallerier magiska. Där hälsar jag på gamla vänner som hängt kvar sen jag var liten och min pappa tog mig på bildningsresor i Europa. I Helsingfors hejar jag på den klassiska finska konsten av Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Albert Edelfelt och Akseli Gallen-Kallela eller Hugo Simberg. Brukar alltid fika i det trevliga caféet.

Brunnsgatan 2

Kapellet

Det här stället har funnits sen 1867 och är mitt after work-ställe. Här tar jag ett glas vin, med en vän eller med kolleger. Om ensam passar den vackra lokalen för att i lugn takt läsa något avhandlingskapitel av mina briljanta doktorander. Kapellet är ett ställe med anor, här har Finlands kulturmän och kulturkvinnor drabbat samman under synnerligen angenäma former. Det är byggt i ett slags schweizerstil, som en stor sommarveranda med jättestora fönster genom vilka man ser ut mot salutorget och havet.

Södra esplanaden 1

Musikhuset

Musikhuset invigdes 2011 och är ett musikens allhus och har, som likt all berömd finländsk arkitektur, anpassats efter omgivningen. Här ihop med den vackra Töölöviken och det pampiga riksdagshuset mitt emot. Salongen är spännande kraterlik, rymmer 1650 personer, och har en fenomenal akustik. I Musikhuset huserar också musikbiblioteket och delar av Sibelius-akademin som är ett av Europas bästa konservatorier. Min senaste konsert var med dess juniorakademi. Musikbegåvningar i skolåldern spelade fiol, cello, piano, bastuba och flöjt. Inte ett öga var torrt. Räksmörgås i pausen rekommenderas!

Mannerheimintie 13 A

Sveaborg

Foto: Alamy

Sveaborg, Suomenlinna på finska, är lite som Skansen minus djur och stugor. Eller nä, snarare en kulturmärkt historisk plats, ett häftigt fort byggt på sex små öar som började uppföras 1748 för att skydda mot ryska angrepp. Atmosfären är mättad av vår gemensamma historia: Finland var ju Sveriges östra rikshalva från 1100-talet och fram till 1809. Extra kul för barn på sommaren då skådespelare iscensätter Sveaborgs dramatiska historia.

00190 Helsingfors

Foto: Stina Stjernkvist, Alamy.

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy
Resa

Anders Ygemans bästa tips till San Sebastián

Politikern Anders Ygeman reser gärna till spanska San Sebastián där han äter 63-gradersägg, går längs med strandpromenaden och åker bergbana upp på Monte Igueldo.

Atari Gastroteka

Det här är en baskisk pinchoskrog som ligger vid trappan till basilikan Santa Maria del Coro. På kvällen lyser man upp basilikan vilket gör att det blir en riktigt mysig stämning på torget. Det sitter alltid folk i trappan och njuter av miljön. Hit går jag för att känna av folklivet och ta en fördrink ihop med lite pinchos. Jag är ett riktigt pinchos-fan.

Annons

Calle Mayor 18

Plaza de la Constitución

Foto: Alamy

Det här är ett rektangulärt stort torg, uppfört 1817, mitt i hjärtat av San Sebastiáns gamla stad. Står man mitt på torget och tittar upp mot de ljust gula husväggarna ser man att det ovanför balkongerna står olika nummer, denna plats var nämligen en tjurfäktningsarena förr i tiden. Balkongerna hyrdes ut som åskådarplatser, där man kunde stå och beskåda tjurfäktningen nere på torget. Numera är det ju bara ett vanligt torg, men numren har man behållit vilket gör att man känner historiens lätta vingslag. Själva restaurangerna på torget tycker jag man ska undvika, de är rätt turistiga.

La Concha

Foto: Alamy

Det finns flera stränder i staden och den största (och mest populära) av dem är La Concha. Namnet betyder ”snäcka” på spanska och syftar på strandremsans form, den anses också vara en av världens vackraste stränder. Det här är en riktigt bred sandstrand som passar för både barnfamiljer och för dem som vill surfa. Vill du vara lite mer aktiv på semestern så finns det flera gym längs med stranden du kan träna på. Den populära strandpromenaden som löper längs med sidan av stranden är mycket trevlig att strosa på, gå gärna ut på piren för att se vågorna brytas.

Monte Igueldo

Foto: Alamy

Bredvid den mindre stranden, Ondarreta, ligger berget Monte Igueldo. Vid foten av berget kan man hoppa på en bergbana som tar besökare ända upp till toppen. Vägen dit är vacker, men utsikten högst upp är fantastisk. Man ser ut över hela staden och den kända strandpromenaden. Här uppe ligger också San Sebastiáns svar på New Yorks Coney Island, ett litet nöjesfält som byggdes 1913 och som fortfarande ser ut i princip som den gjorde då. Man får inte vara nervös om man ska åka attraktionerna, de ser rätt gamla ut.

Agorregi Jatetxea

Foto: Alamy

Den här restaurangen ligger lite off men är väldigt prisvärd. Här får man en avsmakningsmeny på fem, sex rätter med vin för bara 35 euro. Restaurangen har ingen Michelin-stjärna, men närapå. Inredningen är ren och modernistisk och det finns ett bra utsnitt av spännande matlagning på hög nivå. Jag och min fru åt bland annat 63-graders-ägg med smulor som stekts i chorizo-flott, det var riktigt hög klass på allt vi fick in.

Portuetxa kalea 14

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy.

Foto: Eero Hannukainen, Alamy
Resa

Peter Jihdes guide till grekiska ön Skopelos

Programledaren Peter Jidhe andas in doften från oliv- och pinjeträd, hyr moped och snorklar vid stranden Limnonári på grekiska ön Skopelos.

Hamnen Agnondas

Foto: Alamy

Från Skopelos hamn Agnondas kan man följa med fiskebåtar ut för att fiska squid, små bläckfiskar, på kvällarna när det är mörkt. Det fungerar ungefär som att pimpla i Sverige. Man kastar ner draget som glittrar och drar det upp och ner tills man vips har en bläckfisk på kroken. I regel får man alltid napp, ungefär som på Riche i Stockholm... Ofta tillreder båtens kapten bläckfisken direkt, jag äter den helst med lite ost på. Jag höll i dessa utflykter under min tid som reseledare på Skopelos och jag tycker den här båtfärden är roligare än den klassiska när man åker ut med en båt med glasgolv.

Annons

Skopelos stad

Ön Skopelos största stad bär samma namn som själva ön. Det tar lite tid att ta sig hit då det inte finns någon flygplats, men det gör att det blir mer kvalitet på staden. Färre turister orkar åka hit helt enkelt. Dock fick staden sig ett uppsving då filmen Mamma Mia spelades in här för några år sedan. När jag går omkring här aktiveras alla mina sinnen. Både doft, känsel och syn. Pinje- och olivträdens doft sveper in med vinden och de klassiska blåvita husen gör sig vackert mot det blåa vattnet. Den genuint grekiska känslan sitter i var du än går.

Hyr moped

Foto: Alamy

Hyr en moped under din semester för att kittla äventyrslusten. Det tar en stund att åka runt hela ön, men det är det värt. Du kommer närmare naturen än om du kör bil. Stränderna ligger likt pärlband runt hela ön så ta dig tid att stanna och bada på din färd. Skopelos är en långsam och lugn ö. Vägarna inbjuder inte till att köra så fort, vilket nog grekerna inte håller med mig om, men det passar mig. Man får ner tempot och njuter av allt det vackra. Speciellt vackert tycker jag det är att åka mellan Skopelos stad till staden Glossa på andra sidan ön.

Limnonári Beach

Foto: Alamy

När jag jobbade som reseledare på Skopelos åkte jag ofta iväg ensam till stränder med matsäck och en bok. Tyvärr tillhör de flesta av de här stränderna i dag hotell. Det är en liten sorg, men jag minns det med glädje när det var som finast. Min familjs favoritstrand heter Limnonári, där det klara vattnet gör det lätt att snorkla och se fiskar. Längs med stranden, som är otroligt vacker, kan man hyra solstolar eller ligga på egen handduk. Blir det för varmt i solen finns det restauranger att dra sig tillbaka till för att söka skugga.

Restaurant Finikas

Inne på en mysig innergård i Skopelos stad ligger Finikas. När jag bodde på ön låg det här stället utanför staden men har sedan dess flyttat in och ligger belägen i ett litet hus i centrum. Kocken ser ut som en jultomte och hans fru är en fantastisk hovmästare. Det finns bara 5–6 bord och det tar lång tid att få sin mat, men det är värt att vänta på och det smakar verkligen Grekland. Vi brukar beställa in allt på menyn. Gärna grillad fisk, friterad ost och saganaki. Snordyrt är det inte heller.

Foto: Eero Hannukainen, Alamy.

Foto: Alamy, Staffan Löwstedt/TT
Resa

Jesper Rönndahl: ”Omöjligt att inte gilla Köpenhamn”

Komikern Jesper Rönndahl är halvdansk och åker gärna över sundet till Köpenhamn. Här går han på stand-up, käkar smørrebrød och tjatar sig till bättre hotellrum.

Comedy Zoo

Jag vet att det är svårt att förstå danska, men trots det borde du gå hit och lyssna på stand-up. Det är en underdrift att kalla Comedy Zoo för Danmarks motsvarighet till Stockholms Norra Brunn. Här har jag fler gånger skrattat åt danska komiker som Frank Hvam och Simon Talbot. När du kliver in blir du direkt visad till din plats, här får man inte sätta sig var man vill. Sen är det fullt fokus på scenen, man kan beställa något att dricka men det säljs ingen mat.

Annons

Kompagnistræde 19

Smørrebrød på Slotskælderen hos Gitte Kik

Är man ute efter den klassiska danska rätten smørrebrød har man kommit helt rätt. Men boka bord i god tid. Jag tycker atmosfären här inne är lite liknande restaurang Prinsen i Stockholm. Fast enklare och man får en sup till maten. Jag är inte så kinkig med vilket pålägg jag får på mitt bröd, så länge det är remoulad på. Det ligger en hel del myndigheter i området och det sägs att Danmarks statsminister brukar gå hit för att få sin dagliga dos smørrebrød.

Fortunstræde 4

Kanalbåtar

Foto: Alamy

Det låter turistigt, vilket det är också, men jag vill verkligen rekommendera att man tar en båttur längs med kanalerna. Börja i Nyhavn och låt dig slussas förbi alla sevärdheter. De har faktiskt lyckats bygga alla roliga grejer längs med vattnet, som den lille havefrue och stadens operahus till exempel. Det finns en rolig story bakom den byggnaden. Det var skeppsredaren Maersk som lät bygga huset som gåva till Köpenhamn. Tack, sa Köpenhamns stad men kom fram till att de skulle vilja ändra lite i ritningarna. Varpå Maersk svarade: det är en present, inte ett presentkort. Kul, tycker jag.

Nyhavn

Restaurant Maven

Foto: Pressbild/Maven

Det här är en riktigt trevlig restaurang som ligger i en gammal kyrka. Inredningen är gammeldags och på sommaren är det mysigt att kunna sitta på uteserveringen. Jag har varit här massor av gånger, maten är klassisk dansk och vinet är gott, behövs det något mer? En sak jag gillar generellt med Köpenhamn är att man får ta med sig den alkohol man köpt överallt, ut på gatan eller till och med till nästa ställe man ska till.

Nikolaj Plads 10

Hotell Skt. Petri

Foto: KENNETH NGUYEN/Pressbild/Hotell Skt. Petri

Det här är ett lite dyrare designhotell som jag gillar. En gång bodde jag och min tjej där på vår första kärleksresa, tyvärr fick vi ett dåligt rum med utsikt mot trapphuset. Trist tyckte vi. Så jag gick till receptionen och frågade på min bästa danska om vi kunde få byta rum. Vips så hamnade vi högst upp i hotellet med en magisk balkong med utsikt över hela stan. Ett tips är att beställa bord på hotellets restaurang som är riktigt bra.

Krystalgade 22

Foto: Alamy, Staffan Löwstedt/TT

Foto: Alamy
Resa

Smultronställen kring Siljan

För många är Dalarna själva centret för svensk kultur. Midsommar, hantverksglädje, Vasaloppet, kyrkbåtar och knäckebröd är bara några ord som är synonyma med det ursvenska landskapet. Med runt 4,4 miljoner övernattningar per år är Dalarna också ett av Sveriges mest populära turistmål. Och mitt i virrvarret av faluröda hus och kurbitsmålade allmogeföremål ligger Leksand – den perfekta utgångspunkten för sommarens dala-äventyr.

Annons
Foto: Alamy

Boende

Korstäppans herrgård

Några hundra meter från Siljans strandkant, och bara ett stenkast från Leksand centrum och Dalälvens virvlande vatten, ligger Korstäppans herrgård. Det gula sekelskifteshuset, som med över 100 år på nacken är Leksands äldsta hotell, ligger tryggt inbäddad i den vackra naturen och lugnet sänker sig snabbt över de gäster som stiger över farstubron.

Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

Den idylliska herrgården, som moderniserats men ändå lyckats behålla sin nationalromantiska charm, bjuder in gäster till såväl gastronomiska upplevelser som trevlig samvaro i sällskapsrummen. Framför den stora kakelugnen i vestibulen serveras det kaffe och te för den som vill slå sig ner i fåtöljerna en stund och för den mer aktive finns det både sparkcyklar och vanliga cyklar för utlåning. De 26 rummen är inredda med blommiga tapeter, kristallkronor och kurbitssmyckade textilier. Här finns också flera öppna verandor för den som vill följa solens strålar under dagen. Genom årens lopp har man haft en lång rad kända besökare, bland annat skrev författaren Olof Lagercrantz självbiografin ”Min första krets” här och Ingmar Bergmans mamma Karin satt ofta i rum 33 framför kakelugnen och skrev i sina kända dagböcker.

Karin Bergmans favoritrum.
Karin Bergmans favoritrum. Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

Under sommaren erbjuder man ett flertal trädgårdskonserter och för den som vill är det fritt fram att plocka fram herrgårdens krocketutrustning och utmana andra gäster i spelet. Den välsmakande middagen som serveras kan intas antingen inomhus eller i det gröna – bland herrgårdens rosagrönskande pionhäckar.

Hjortnäsvägen 33

Loppis och antikt

Foto: Alamy

BK:s Gammalt och Nytt

Längs med riksväg 70, strax innan Leksand om man kommer söderifrån, ligger den enorma loppisen BK:s Gammalt och Nytt. På över 500 kvm samsas allt från gamla folkdräkter till Rörstrandkrukor, dalahästar och kristallglas. Allt mellan himmel och jord när det kommer till antikt och kuriosa trängs på flera våningsplan och det är svårt att åka härifrån tomhänt. Vill man vila en stund efter shoppingen finns här också ett litet kafé.

Insjövägen 56

Foto: Alamy

Leksands Antik & Kuriosa

I denna butik finner man allt från Stig Lindberg-porslin och vackra textilier till allmogeföremål från 1800-talet. Föremålen kommer från Leksand med omnejd och är det en klassisk allmogekista, vackert dekorerad med traditionella dalamotiv, som du letar efter är det hit du ska bege dig.

Norsbro Sågmyravägen 19

Utflykter

Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons

Hildasholm

Svenska drottning Victorias läkare och livmedikus Axel Munthe hade inte endast Villa San Michele på Capri att ta igen sig vid, han lät också uppföra det herrgårdsliknande huset Hildasholm, bredvid Leksand kyrka, i bröllopsgåva till sin brittiska hustru Hilda i början av 1900-talet.

Huset och dess omgivande trädgårdar är i dag ett populärt utflyktsmål som är väl värt ett besök, varje timme går det guidade turer inuti huset.

Det var dåtidens kändisarkitekt Torben Grut, som ritat Solliden på Öland och Stadion i Stockholm, som designade Hildasholm. Men själva inredningen står familjen Munthe själva för, och den är väldigt personligt smyckad med familjens egna konstverk och gåvor från Munthes patienter. Bland annat finns här ett golvur skänkt av sångfågeln Jenny Lind, målningar av Hugo Birger och drottning Victorias gamla hatt som hon lämnade efter ett besök. Hilda Munthe var otroligt intresserad av trädgårdskonst och har ritat flera av de gröna rum som utgör fastighetens två hektar stora naturpark.

Klockaregatan 5

Foto: Pressbild/Visit Dalarna

Leksand sommarland

För att göra semestersällskapets minsta medlemmar nöjda är ett stopp på Leksand sommarland ett måste. Checka in på områdets camping, stugområde eller intilliggande hotell och gör er redo för några timmars poolhäng, zipline och bungytrampolin. Här finns aktiviteter för både stora och små barn, även vuxna kan hitta barnasinnet igen bakom ratten i årets nyhet radiobilarna.

Siljansvägen 75

Foto: Gårds-Glass Leksand/Facebook

Gårds-Glass Leksand

På gården Skogsbacken utanför Leksand säljer familjen Skogs, som drivit gården i över 250 år, sin egenproducerade glass gjord på helt naturliga råvaror. All grädde och mjölk kommer från gårdens egna nötkreatur och man kan även köpa både mjölk och kött från gården här. Efter några svettiga timmar i bilen kan det vara skönt att stanna för att få sig några skopor kulglass. Välj mellan smaker som vit choklad med rabarber och jordgubb, lakrits och sorbet på sommarbär. Självbetjäning gäller mellan klockan 8–20.

Osträngsgattu 28

Foto: Alamy

Dalhalla

I närheten av Rättvik ligger en av Sveriges mest kända utomhusarenor – det mäktiga före detta kalkbrottet Dalhalla. Mellan juni till september hålls en hel rad evenemang här, bland annat underhåller Kalle Moraeus, Laleh och Ulf Lundell publiken i sommar. Runt 6 000 åskådare kan vistas här samtidigt och den unika miljön bidrar till den trolska stämningen.

Sätra Dalhallavägen 201

Foto: Jorma Valkonen/TT

Zorngården

En gång i tiden var Zorngården, som uppfördes 1910 i Mora, makarna Anders och Emma Zorns hem. Här skapade konstnären Anders Zorn många av sina mest uppskattade målningar och tog emot gäster som konstnärsparet Carl och Karin Larsson, prins Eugen och tecknaren Albert Engström. I dag är parets forna hem ett museum, som varje dag under sommaren välkomnar nyfikna besökare in till det mycket speciella boningshuset. I huset trängs konst från världens alla hörn, stora silversamlingar och dåtidens nymodigheter som telefon och kylskåp. Speciellt spektakulärt är sällskapsrummet allra högst upp, med sina nio meter i takhöjd. Bredvid huset ligger Zornmuseet som har en stor samling av Zorns verk.

Vasagatan 36

Foto: Alamy

Dalahästtillverkning i Nusnäs

Vid Siljans östra strand ligger den lilla byn Nusnäs, känd som dalahästens hemort. Man tror att Dalahästen ursprungligen började snidas i byn Bergkarlås, belägen mellan Mora och Orsa, men i dag är det Nusnäs utanför Mora som är känt som dess hemvist. Det var här som Dalahästen började produceras i större volymer av bröderna Grannas Anders, Nils och Jannes Olsson – vars fabriker ännu tillverkar Dalahästar i den lilla orten. I dag bjuds besökare in till fabrikerna för att se hur hästarna både svarvas och målas, spännande för både stora och små.

Foto: Alamy, TT, Visit Dalarna, Wikimedia Commons, pressbilder.

Foto: Adam Ihse/TT, pressbild
Resa

Johanna Bradford: ”Hotellet ska vara en upplevelse i sig”

Inredningsprofilen Johanna Bradford äter avokadomacka på danska Atelier September, silar småsten mellan tårna på franska riveran och provar ostron i New York. Här är hennes absoluta semesterfavoriter.

Frukostställe: Atelier September

Foto: Pressbild/Atelier September

Till Atelier September går jag för att äta frukost och spana på gatulivet utanför de stora fönsterna. Eftersom man är i Köpenhamn är det såklart cyklister med flätade korgar som viner förbi över gatstenarna. Golvet här knarrar hemtrevligt och det finns två långa träbord man kan slå sig ner vid. Det gör att man får sitta bredvid människor man inte känner vilket bara bidrar till den gemytliga och intima stämningen. Här beställer jag in deras avokadomacka med danskt rågbröd där de sprinklat på gräslök och en hemmagjord vinägrett. Till det blir det också en grapefruktsallad med mynta, blåbär och hemmagjord granola.

Annons

Gothersgade 30, Köpenhamn, Danmark

Bar: Maison Premiere

Foto: Alamy

Jag älskar ostron och på Maison Premiere har de en tre sidor lång meny där man själv får kryssa i vilka sorter av denna läckerhet man vill beställa in. Inredningen är gammeldags med gamla oljemålningar på väggarna, kaklat golv och mörka träslag. Lite som att kliva in i en film. Levande ljus fladdrar här och var och på väggarna sitter gamla vägglampor, av den typ man mest ser i gamla slott. Här finns också en öppen spis man kan sitta ner vid en stund med champagne i glaset. Går man längre in kommer man till en innergård där det är trevlig att slå sig ner omgiven av stora, gröna växter.

298 Bedford Ave, Brooklyn, New York

Strand: Anjuna Plage Éze

Foto: Alamy

Anjuna Plage Éze är franska riverans härligaste strand. Jag är från västkusten där vi ju har klippor, jag är inget fan av sand, därför gillar jag extra mycket att det här är en stenstrand. Dessutom ligger den i en vik, lite skyddad från vågor och vind. Här finns också en bra restaurang som hänger ihop med stranden, där jag brukar sitta under ett parasoll med en tallrik musslor eller en caprese-sallad. Jag gillar att semestra i Europa och är inte så mycket för långresor. Det är så vansinnigt tråkigt att sitta på flyg.

Avenue de la Liberté, 06360 Èze, Frankrike

Bästa springturen: Soteleden

Vi har ett sommarhus på Ramsvikslandet i Bohuslän och där finns en led som heter Soteleden som är helt fantastiskt. Det är faktiskt det enda stället jag kan ta en löptur utan att det tar emot det minsta. Leden ligger i ett naturreservat där det finns vikingalämningar. Man springer genom tallskog, över karga klippor och ner i dalar där det går både kossor och får. Eftersom det är så tråkigt att springa är det viktigt med naturen runt omkring tycker jag. Man kan också ge sig ut på längre vandringar här och ta in på bed and breakfasts längs med vägen. Löpturen avslutas alltid med ett dopp i havet som belöning.

Smögenkusten, Sverige

Hotell: Killiehuntly Farmhouse

Foto: Pressbild

Det här är ett litet hotell ute på det skotska höglandet som jag alltid drömmer om. Det är ett gammalt gods som renoverats upp av ett gäng danskar, och det märks, inredningen är skandinaviskt stilren. Om man vill kan man åka hit ett gäng kompisar och be dem sy ihop ett program kring till exempel jakt eller matlagning. Ser framför mig en höstdag ute i naturen som avslutas framför den sprakande brasan. För mig är själva boendet en stor del av min semester, det är en upplevelse i sig så därför är jag alltid noga med vad jag bokar.

Kingussie PH21 1NY, Storbritannien

Foto: Adam Ihse/TT, pressbild, Alamy.

Foto: Shutterstock
Resa

Packa som ett proffs – 6 bästa tipsen

Här ger influencern Linn Herbertsson, som står bakom ordning och reda-företaget Organista, sina bästa packningstips inför semestern.

Det senaste året har organiseringsmetoden KonMari, skapad av den japanska organisationskonsulten Mari Kondo, svept som en orkan över världen. Den går kort ut på att dela upp allt man äger i olika kategorier och sedan endast behålla de saker man verkligen gläds åt. Nyligen startade svenska influencern Linn Herbertsson företaget Organista, som i liknande anda uppmanar till ordning och reda. Men det Organista främst fokuserar på är att lära folk packa smart. Man har redan hunnit lansera en rad packningskuber i olika storlekar och färger som ska underlätta organisering i resväskan. Här ger Linn sina bästa tips på hur du ska packa inför semesterresan:

Annons

Planera outfits
– När du väljer ut vilka plagg som ska få följa med ner i väskan ska du försöka tänka att varje plagg ska kunna gå att matcha till flera outfits. På det sättet behöver du inte ta med lika många plagg.

Rulla kläderna
– De allra flesta viker sina kläder, men det bästa knepet för att undvika skrynkliga kläder och frigöra yta i väskan, är att rulla dem.

Använd packningsprodukter
– För att snabbt kunna hitta allt i väskan är det viktigt att man organiserar sin packning med hjälp av packningsprodukter – så som tygpåsar, necessärer eller packningskuber. Då kan du exempelvis lägga alla skor du ska ha med dig i en kub eller alla teknikprylar i en påse.

Foto: Organista

Organisera efter kategori
– När du packar är det smart att organisera allt efter vilken typ av plagg eller produkt det är. Lägg alla t-shirts tillsammans och alla strumpor ihop. Ju mer man planerar innan man packar, desto mindre behöver man packa ner.

Packa på rad
– Om man vill ha så bra översikt som möjligt är det allra bäst att packa allt på rad i väskan. Lägger man sakerna på hög mister man överblicken och det är lätt att glömma vad man redan packat ner. Det absolut vanligaste misstaget många gör är att packa för mycket.

Packa medvetet för miljön
– Försöka att packa med dig så lite som möjligt och packa smått. Du kan till exempel använda reseförpackningar av hud- och hårvårdsprodukter istället för normalstora. Det tar bort flera kilo i vikt. Vill du vara riktigt miljömedveten så försök att resa med endast handbagage.

Foto: Shutterstock

Resa

Oxtunga och foie gras – så såg flygplansmaten ut förr

Får det lov att vara en hummer? Och varför inte en banana split till efterrätt när du ändå är igång? Här kommer ett gäng nostalgiska bilder på flygplansmat från förr.

Brittiska flygbolaget British Airways släppte nyligen, i samband med sitt 100-årsjubileum, en historisk samling bilder på vad de serverat hungriga resenärer genom åren. På menyn fanns allt från oxtunga och banana split till York-skinka, rysk sallad och rostad kyckling. När det kom till desserter var det banana split och peach melba som stod högt i kurs.

Annons
Foto: British Airways

Presentationen var lika viktig som maten. Här ser vi både ägghalvor, gravad lax och parmaskinka upplagt på silverfat år 1971.

Foto: British Airways

På 60-talet skar man upp köttet på beställning och serverade maten på tallrikar av porslin eller skinande silver. Silvret var man dock tvungen att sluta med då många resenärer tog med sig det hem som en souvenir. Det var dessutom mer regel än undantag att borden kläddes i vitt linne och att dryckerna serverades i blänkande kristallglas.

Foto: British Airways

I första klass på 70-talet stod det ett litet gottebord i mittgången dit hungriga (eller törstiga) resenärer kunde bege sig för ett glas konjak eller en frukt.

Foto: British Airways

1985 bjöds man på kakor efter maten, innan man mjukt kunde luta sig tillbaka och slumra en stund.

Foto: British Airways

En väl tilltagen matbricka från 70-talets serveringsvagn. Den där chokladkakan med kolasås ser inte helt fel ut...

Foto: British Airways

På 80-talet matchade man duk med kudde i första klass. Fruktskål och juice i höga glas var en självklarhet till frukost.

Än i dag lägger British Airways stort fokus på sina menyer – kanapéer, ekrökt anka och havsgös med grillad fänkål och saffranssmörsås är bara några exempel på vad som serveras i första klass nu för tiden. För att hedra sitt arv serverar British Airways även en afternoon tea uppe i det blå, komplett med fina teer, varma scones, sylt och grädde.

Foto: Pär Olsson/Alamy
Resa

Mons Kallentofts Mallorcafavoriter

Fiskrestauranger med smakfullt dålig service och krogägare som döpt sin dotter efter ett dessertvin. Författaren Mons Kallentoft delar med sig av sina favoriter på Mallorca.

La Casa del Sabor

I min senaste roman Se mig falla skildrar jag ett annat Palma, och ett annat Mallorca, än det alla turister möter. Bakgatorna, slumområdena, immigranterna och drogerna. Men också all den kraft som finns i dessa områden som aldrig ses eller besöks av semesterfirare. Tittar man bakom den putsade fasaden är Palma en underbar multikulturell stad, där man kan äta fantastisk mat från världens alla hörn. La Casa del Sabor är stadens bästa ecuadorianska restaurang och ligger i en klassisk arbetarstadsdel. Festa loss på friterad yuca, ris med kyckling, churrasco och njut i kapp med de hårt arbetande gästerna vid borden runt omkring.

Annons

Carrer de Joan Alcover, 5, Palma.

Ventuno Bar

Palmas bästa bar. Drivs av en italiensk familj, främst tre bröder, alla coola och snygga och med stor begåvning för krogbranschen. Baren ligger mitt i den gentrifierade stadsdelen Santa Catalina och det är mycket svenskar här. Men drinkarna är goda, sommaren lång och de små pizzorna goda. Härifrån svävar många på små lätta vita moln, vidare ut bland Palmanattens alla löften om easy living.

Carrer de Sant Magí, 60, Palma.

Bar Alaska

En riktig Palmainstitution mitt i stan på Plaça del Mercat, där du äter old school hamburgare gjorda på fläskfärs vid en vackert sliten och förzinkad bar. Drick kall öl till och se hur Palmabor av alla olika snitt passerar förbi, stannar till och slänger några ord med de slitna männen som sköter stället. Staden ville riva baren för några år sedan, ersätta den med något mer välpolerat och tjusigt. Men protester utbröt och Alaska finns fortfarande kvar. Må det aldrig försvinna.

Plaça del Mercat, 6A, Palma.

Es Raco d´en Teix

Foto: Alamy

Deiá kan vara vackraste platsen på jorden. Och det här är den bästa restaurangen. Sitt på terrassen, ät solid enstjärnig Michelinmat och njut av utsikten. Ägarnas dotter heter Yquem, döpt efter vinet, och till hennes ära brukar jag alltid beställa ett glas sött yquem till efterrätten. Dröj kvar, låt eftermiddagen bli kväll och glöm alla livets bekymmer samtidigt som du drar i dig dofterna från apelsinträden.

Carrer de Sa, Carrer Viña Vieja, 6, Deià.
esracodesteix.es

Sa Roqueta

Det här är Palmas absolut bästa fiskrestaurang. Kvaliteten på råvarorna är oklanderlig. Tony vet hur man väljer det bästa på marknaden och det finns bra viner om man kollar noga i kylen. Betryggande dyrt. Men gå inte hit och förvänta dig fjäskande service. Sa Roqueta är ett ställe där man arbetar sig till respekt som kund. Till exempel genom att veta hur gälarna på en lubina ska se ut när den är som bäst, och genom att beställa svindyra languster och ha koll på att de är godast friterade med vitlök. Världen borde ha fler krogar som Sa Roqueta, där man utövar meritokrati för gästerna.

Carrer de la Sirena, 11, Palma.

Foto: Pär Olsson/Alamy

Foto: Pär Olsson/Alamy
Resa

Fredrik Strage: ”Jag älskar sunkbarer med blaskig bärs”

Popkulturjournalisten Fredrik Strage besöker kyrkogårdar i Berlin, dricker blaskig öl i Hamburg och shoppar t-shirts i Barcelona.

Grunewald Friedhof, Berlin

Foto: Alamy

Jag är ingen vän av långa skogspromenader, men att traska genom Grunewald för att se kyrkogården där Velvet Underground-sångerskan Nico ligger begravd är ett måste. Förr kallades detta Selbstmörderhof, självmördarkyrkogården, eftersom det mellan 1879 och 1927 var den enda platsen i Berlin där människor som dött för egen hand fick begravas. Nico dog 1988 efter en cykelolycka på Ibiza.

Annons

Adress: Schildhornweg 33.

Nordlicht, Hamburg

Foto: Alamy

Jag älskar sunkbarer med blaskig bärs lika mycket som jag avskyr dyra sportbarer med raggsockssmakande IPA. Och ingen bar är sunkigare än Nordlicht i Hamburg. Thåström tillägnade detta charmiga alkis-ställe en låt: ”Det finns en krog vid Elbes Kaj. I St Pauli stad, bland ilandflutna vrak. Här hänger vi som har mönstrat av. Här hänger vi och kramar våra glas.”

Adress: Balduinstraße 28.

Annexia, Barcelona

Vill du ha en bild på Charles Manson och texten ”Je suis Charlie”? Jesusporträttet som målades över av en tokig spansk tant? En zombie? Något obskyrt undergroundband? I världens bästa t-shirtbutik, som trycker din tröja medan du väntar, finns absurt många coola motiv. Halva min garderob består av tröjor från Annexia.

Adress: 11 Carrer de les Ramelleres, Barcelona.

Ramones Museum, Berlin

Världens bästa punkband, som berikade det tyska språket med låttiteln Blitzkrieg bop, har fått världens bästa rockmuseum i Berlin. Här finns mer än 1 000 prylar ur Ramones historia i en utställning kurerad av bandets grafiske formgivare Arturo Vega. Jag kan stirra hur länge som helst på Joey Ramones slitna jeans och Johnny Ramones skinnjacka.

Adress: Oberbaumstraße 5.

Shakespeare & Company, Paris

Foto: Alamy

Att shoppa vackra begagnade pocketböcker hos boquinisterna, försäljarna som placerar sina lådor längs Seines vänstra strand, har länge varit mitt favoritnöje i Paris. Om jag vill ha litteratur på engelska går jag till den härligt stökiga bokhandeln Shakespeare & Company som ligger mittemot Notre Dame. Författare som William Burroughs, Anaïs Nin och Allen Ginsberg har hängt här.

Adress: 37 Rue de la Bûcherie.

Foto: Pär Olsson/Alamy

Foto: www.alamy.com
Resa

Flytta till grekisk paradisö – och få betalt

Drömmer du om att fly landet och flytta till en grekisk paradisö? Nu kan den drömmen bli sann. Ön Antikythera söker nya invånare – och erbjuder dessutom alla som flyttar dit både hus och månadspeng.

Den 20 kvadratkilometer stora ön ligger ungefär två timmar med båt från Kreta och består till stor del av orörd natur. De senaste åren har invånartalet minskat och i dag bor endast 40 personer på ön. Därför har man nu, med hjälp av den ortodoxa kyrkan, dragit igång en kampanj för att locka nya invånare, rapporterar Expressen Allt om resor.

Annons

Nya invånare får inte bara ett hus utan även en bit mark – att starta en odling eller annan verksamhet på – samt en check på ungefär 5 000 kronor varje månad, de tre första åren.

Antikythera är den perfekta platsen för den som söker lugn och ro, men även om man intresserar sig för aktiviteter som dykning och fågelskådning.

Alla är välkomna att ansöka, men grekiska medborgare har förtur.
Foto: Alamy

Foto: Alamy
Resa

8 kroatiska öar du inte kände till

Du har gjort Hvar, Vis och Brač. Nu väntar resten av den kroatiska övärlden. SvD Resor guidar till de oupptäckta pärlorna.

Dugi Otok, Dalmatien

Foto: www.alamy.com

”På den sista dagen av Skapelsen ville Gud kröna sitt verk, och skapade Kornatis öar av tårar, stjärnor och luft.” Så beskrev irländske författaren George Bernard Shaw nationalparkens skärgård som än i dag är så gott som obebodd. Långsmala Dugi Otok är den yttersta, största och mest populära av öarna, men likväl säregen och ofta ljuvligt ödslig. På sina håll så smal att vi ser havet på båda sidor, där det tar vid intill klippiga, mimosadoftande kuster. Soldränkta fiskeläget Sali är huvudort. Vi håller oss dock till måleriska minibukten Božava varifrån det är lätt att bege sig till spektakulära stranden Sakarun, vackrast i hela Zadars län.

Annons

Bo: Velti Rats fyrtorn från 1849 lockar med avskild romantik.
lighthouses-croatia.com

Rab, Kvarnerviken

Året var 1936 när Edvard VIII av Storbritannien tog med sig älskarinnan Wallis Simpson på romantisk eskapad till Rab. När solen tippat över horisonten och gatlyktorna tänds utmed de snäva gränderna i Rab stads medeltida kärna är det lätt att föreställa sig dem hand i hand på väg till en näpen fiskekrog, precis som så många andra. Denna välbevarade, dagdrömsvackra gammal kurort med anor från Jesu dagar bjuder även på mycket kultur i form av spännande arkitektur, konst och konserter. De fina stränderna är å sin sida mer sportiga med gott om möjligheter till dykning och parasegling, inte minst utmed omtyckta Loparhalvön.

Bo: Gott om gammaldags elegans på Arbiana som öppnade redan 1924.
arbianahotel.com

Veliki Brijun, Istrien

Nationalparken Brijunis fjorton dramatiska öar ligger uppradade utanför Istriens kust. De var en gång sommarresidens för Jugoslaviens president Josip Broz Tito, numera är det dito för Kroatiens president. Men innan vår tids politiker hittade hit gjorde de romerska och bysantinska rikena samma sak. Kulturarvet finns fortfarande att beskåda i form av bland annat uråldriga boningar. Liksom dinosaurierna; ett flertal 160 miljoner år gamla avtryck går att se. Den natursköna charmen är lika tidlös, präglad av kuperade fält och täta skogar. Önskas snäppet mer liv och rörelse finns en botanisk trädgård, en fågelpark samt 18-håls golfbana.

Bo: Hotel Istra-Neptun har enkla men bekväma rum i hamnen.
np-brijuni.hr

Sveti Klement, Dalmatien

Ön Hvar har behållit mycket av sin gammaldags charm och skönhet, men är likafullt kroatiska övärldens partycentrum nummer ett. För dig som önskar närhet till detta, men en aning mer folktom lugn och ro är Sveti Klement, en av Paklinskiöarna, ett ynka tjugominuters färjeskutt bort. En fantastisk liten ö där botanisten Eugen Meneghello för 113 år sedan odlade sitt eget arboretum, i vilket han sedermera öppnade vandrarhem. Tack vare honom bär vinden doft av rosmarin, lavendel och lilja, hela vägen ut till de drygt dussinet sagolika badvikarna.

Bo: Palmižana Meneghello Resort är herr Meneghellos forna vandrarhem. Det drivs numera av hans barnbarnsbarn i form av färgstarka bungalows och villor. palmizana.com

Lopud, Dubrovnik-Neretvas län

Foto: Alamy

När Dubrovniks adel tog helgpaus på 1600-talet var det mot Lopud, en av Elafitöarna, de satte segel. I dag kan färdmålen med fördel vändas; nyttja Lopud som bas för någon enstaka dagsutflykt till Dubrovnik, sagoboksstaden som är väl värd ett besök men tenderar att vara turisttrång året om numera. Vilket knappast kan sägas om Lopud; den bilfria miniön har blott 200 invånare bosatta runt en idyllisk hamnby där blekta gamla adelshem enbart trängs med cypresser och palmer. Packa bekväma skor, att vandra upp över ön och passera Sutvračfortet och högsta punkten Polačica tillhör Lopuds glansnummer. Ett två kilometer långt strövtåg är också ett måste för att nå Šunj, en barrträdsomgärdad och mycket fin sandstrandsvik.

Bo: Småskaligt och hemtrevligt på La Villa. 
lavilla.com.hr

Susak, Kvarnerviken

För det första: att ta sig hit kräver ett mindre pussel av båtförbindelser. För det andra: vad spelar det för roll när ön minner om Karibiens havsklenoder? Det beror på att Susak i stort sett uteslutande består av sand, en högst ovanlig syn vid detta hörn av kartan som mest är tjusigt grovhugget. För övrigt: inga vägar, inga bilar, inga nattklubbar, enbart en sicksacksöm av stigar över ön, dess två byar och sju restauranger (tips: tavernan Barbara). Häftigt nog är Susak sedan ett drygt årtionde hemvist åt Susak Expo, en excentrisk biennal som bygger på idén att skapa modern konst på en plats där i stort sett ingen kommer att se den.

Bo: Sansegus är anspråklöst men trivsamt, och Susaks enda hotell.
hotel-sansegus.business. site

Silba, Dalmatien

Silba handlar om frid. In i minsta detalj. Inte nog med att det saknas vägar för motorburen trafik, under högsäsong är även cykel tabu. Det gör det lätt att känna de historiska vingslagen från tiden då Republiken Venedig härskade över ön; en rofylld, grönklädd liten plätt där det enda som hörs är skratt och båtar som lägger an. Den längsta stranden heter Sotorišce, men dagarna inleds med fördel med hajk till någon av de andra badplatserna; Tratica och Carpusina har nära till kaffebaren Alavia och är ypperliga för solnedgångsnöjen. I hamnen finns en frukt- och grönsaksmarknad, konditorier och några små krogar, till och med ett utmärkt skulpturgalleri.

Bo: Silba har inga hotell, så det är traditionell ”apartmani” som gäller.
silba.org

Proizd, Dubrovnik-Neretvas län

Foto: Alamy

Strax väster om Korčula hägrar helt obefolkade Proizd; macchiatäckt, idyllisk och kantad av lena, vita klapperstensstränder. Mest populär bland dem är Bili Boci utmed den norra kusten. Trångt är det däremot inte alls och en bit ut är snorklingen väldigt fin, med sjöborrar och bläckfisk i det kristallklara, turkosa djupet. Avrunda besöket med en iskall Ožujsko-öl på Proizds enda servering innan den dagliga färjan går tillbaka till Vela Luka på Korčula. Mer än så finns inte att göra, men mer än så behövs inte heller.

Bo: Det saknas helt boendemöjligheter på Proizd, men mitt i Vela Luka ligger familjeägda, nyligen moderniserade Korkyra med en pool så fin att den nästan tävlar med stränderna.
hotel-korkyra.com

Foto: Alamy

Resa

Anitha Clemence: ”Italienarna är väldigt bra på trädgårdar”

Influencern Anitha Clemence spanar på kändisar i Malibu, njuter av Florens trädgårdar och insuper Mombasas långsamma lyx.

Nobu, Malibu

Foto: Nobu Malibu

Här beställer jag toro tartar, gjord på en bit från magen av den blåfenade tonfisken. En väldigt fet del som smakar himmelskt och smälter på tungan. På Nobu är det alltid en blandad samling gäster och halva underhållningen är att bara sitta vid bordet och spana in alla bordsgrannar. Sist jag var där såg jag skådespelaren Zac Efron hugga in på sin middag.

Annons

Dal Bolognese, Rom

Ska man äta middag i Rom får man inte missa Dal Bolognese. Restaurangen ligger precis vid Piazza de Popolo, 500 meter från Spanska trappan. Det är oerhört italienskt med underbar atmosfär och nästan inga turister. Här har jag haft några riktigt romantiska middagar och jag beställer alltid deras ravioli. När man ändå är i Italien tycker jag att man ska passa på att besöka Capri, Ischia och alla andra härliga öar som finns här.

Adress: Piazza del Popolo 1.

Buddha-Bar Hotel, Paris

Om man åker till Paris och ska fläska på lite, men inte har lust att på bo på Hôtel Costes, så är Buddha-Bar Hotel ett bra alternativ. Det kostar typ en tredjedel av Costes men är riktigt nice. Inredningen går helt i asiatisk stil, rummen är enorma och man får väldigt mycket hotell för pengarna. Det ligger dessutom bara ett stenkast från Rue Saint-Honoré och det berömda lyxhotellet.

Adress: 8-12 Rue Boissy d’Anglais.

Hotel Villa San Michele, Florens

Jag tror inte att jag har varit på en vackrare plats än Hotel Villa San Michele. Att bo här är en otrolig upplevelse, ännu mer om man har nördat ner sig i italienska trädgårdar – då är det ett måste! Landskapsarkitekturen är old school italiensk, grafisk men ändå prunkande, strikt men ändå mystisk. Italienarna är väldigt bra på det där. Dessutom serveras sinnessjuka bellinis.

Kinondo Kwetu, Mombasa

Här är det slow luxury som gäller. Inga guldkranar på rummet alltså, lyxen sitter i känslan av att kunna släppa allt och bara vara närvarande. Stämningen är extremt inkluderande och omhuldande. Det är inte överallt man känner så, när man checkar in på ett snyggt boutiquehotell för en cityweekend måste du klä upp dig för att vara en del av sättningen. Men på Kinondo Kwetu slipper man det, och det är en enorm lyx i sig.