Annons

Birgitta Forsberg:Utnämningen av Göran Persson andas desperation

Med Göran Persson som ordförande kopplar rörelsen greppet om sin bank. Ändå andas utnämningen desperation. Och 70-åringen torde inte vara en långsiktig lösning för Swedbank.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Rörelsen kopplar greppet om banken med valet av Persson”.

Foto: Lars Pehrson

”Rörelsen kopplar greppet om banken med valet av Persson”.

Foto: Lars Pehrson
”Rörelsen kopplar greppet om banken med valet av Persson”.
”Rörelsen kopplar greppet om banken med valet av Persson”. Foto: Lars Pehrson

I och med att storägarna vill utse en av rörelsens starkaste män, kanske den allra mest dominanta, till ordförande slår de två flugor i en smäll. Dels får de en högprofilerad socialdemokrat, dels en stark person som gärna pekar med hela handen. Därmed kopplar rörelsen greppet om banken.

Att inte ha en tydlig ägare och en tydlig styrelse har förstärkt Swedbanks problem. En folkrörelse är per definition en gräsrotsföreteelse och ingen stark ägare av kött och blod. Swedbank ägs av Sparbankerna, kundägda Folksam, kundägda Alecta, LO och Svenskt Näringsliv.

När nu en rörelseman fattar klubban kanske det är möjligt att göra om den före detta vd:n Michael Wolfs trick med att gå tillbaka till rötterna och prata om hur allt började. Nämligen med sparbanker, som per definition inte har aktieägare och kan använda en del av vinsten till att stötta samhällsnyttiga verksamheter. Det kanske kan få bankens kunder att stanna kvar.

Annons
Annons

En annan fördel med Göran Persson är att han är externrekryterad. Många toppchefer på banken har jobbat där länge och misstankarna om penningtvätt i Baltikum gäller åren 2007–2015. Dessutom är Göran Persson van vid att hantera både kriser och pengar eftersom han var finansminister i krisen i början av 1990-talet.

Ändå andas utnämningen desperation. Att storägarna inte har någon annan att vända sig till än en 70-årig före detta minister är ett fattigdomsbevis. Han är knappast en långsiktig lösning.

Nu måste han lyssna till dem som faktiskt kan bank i grunden.

Storägarna har helt enkelt suttit med armarna i kors för länge. Både den svaga styrelsen under Lars Idermark och vd Birgitte Bonnesen borde ha bytts ut mycket tidigare. Nu blev förloppet abrupt och därför blev det bråttom att hitta en ny ordförande. Tydligen fanns heller inga successionsplaner.

Då gjorde ägarna det som många krisande företag, och inte minst länder, gör. De hittade en stark man med järnnypor.

Nackdelen är att Göran Persson kan vara för stark. Dessutom är han inte direkt känd för sin ödmjukhet. Nu måste han lyssna till dem som faktiskt kan bank i grunden, inte bara har suttit i styrelsen för en bank. Själv har han varit styrelseledamot i en mindre sparbank och sitter i Ålandsbankens styrelse, men det är inte samma sak som att förstå en bank inifrån.

Dessutom kan han vara tvungen att åka till USA och skrapa med foten, precis som när han var finansminister och kände sig förnedrad då han bad om lån av flinande finansvalpar på Wall Street. Att hålla sig väl med de amerikanska myndigheterna torde vara bankens högsta prioritet. USA har makten att fälla, eller bötfälla, Swedbank.

Därtill är det av yttersta vikt att Göran Persson och styrelsen utser en ny, skicklig, vd, som i sin tur ska utse en ny, kompetent ledning.

Att Göran Persson tackat ja till det tunga, tidskrävande, ja betungande, uppdraget är inte konstigt. Han vill säkert gärna kröna sin karriär med näringslivets finaste jobb – bankordförande.

Men frågan är om det inte hade varit bättre för banken om ägarna hittat en långsiktig rörelseperson som kan bankvärlden utan och innan.

En folkrörelsebank på drift – storägarna måste vakna | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons