Annons

Swedbank drar in Bonnesens fallskärm

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Över 370 miljarder kronor. Det är värdet av alla misstänkta transaktioner som passerat Swedbank mellan åren 2014–2019. Det konstaterar bankens egen advokatrapport. Nu skrotar banken tidigare vd:n Birgitte Bonnesens miljonfallskärm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Jens Henriksson har tillsatt en utredning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Swedbanks vd Jens Henriksson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Swedbanks vd Jens Henriksson har tillsatt en utredning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den nya rapporten från advokatfirman Clifford Chance är ingen munter läsning för vd Jens Henriksson och ordförande Göran Persson. Återigen radas brister upp.

– Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande. Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa. Vi har nu facit och arbetar hårt med att komma till rätta med problemen, säger Swedbanks ordförande Göran Persson.

Banken meddelar också nu på morgonen att man beslutat att häva avtalet om avgångsvederlag till bankens tidigare vd Birgitte Bonnesen. Avgångsvederlaget på drygt 26 miljoner kronor skulle ha börjat betalas ut den 29 mars 2020.

Däremot kommer banken inte att rikta skadeståndsanspråk mot Birgitte Bonnesen, efter att ha övervägt förutsättningarna att vinna en sådan process.

Swedbanks vd Jens Henriksson har tillsatt en utredning.
Swedbanks vd Jens Henriksson har tillsatt en utredning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons
Annons

Advokatrapporten konstaterar att Swedbanks tre baltiska dotterbolag gjort regelbundna affärer med kunder i Iran, på Kuba och på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön. Bankens lettiska dotterbolag ska ha gjort över 500 sådana transaktioner, och i Estland välkomnade banken högriskkunder som blivit portade i andra banker.

Sammanlagt ifrågasätts transaktioner för 180 miljarder kronor och utbetalningar från kundkonton till ett värde av 190 miljarder kronor i de baltiska dotterbankerna mellan 2014–2019. Totalt 370 miljarder kronor.

Advokatbyrån betonar att det rör sig om misstänkta transaktioner mellan högriskkunder. Man drar inga slutsatser om att penningtvätt faktiskt har ägt rum.

Clifford Chance kritik är både svidande och omfattande. Från 2007 och fram till idag misslyckades bankledningen med att skapa en tydlig ansvarsfördelning i arbetet mot penningtvätt, skriver man i rapporten.

Swedbanks verkställande direktörer har saknat förståelse för de risker som banken utsatt sig för genom att göra affärer med de utländska högriskkunderna.

Vidare anser Clifford Chance att vissa av Swedbanks uttalanden relaterade till penningtvätt mellan oktober 2018 och februari 2019 har varit direkt felaktiga eller presenterats för aktieägarna utan att sättas i rätt sammanhang.

– Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång, säger nuvarande vd:n Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Swedbanks vd Jens Henriksson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Swedbanks vd Jens Henriksson.
Swedbanks vd Jens Henriksson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Redan den 11 mars publicerades de första uppgifterna från advokaterna på Clifford Chance. Då talade banken om cirka 600 transaktioner till ett värde av knappt 50 miljoner kronor.

Transaktioner som kan utgöra ett brott mot USA:s sanktionsregler. Swedbank kommer därför att lämna en rapport till amerikanska U.S. Treasury's Office for Foreign Assets Control (OFAC) om de 50 miljoner kronorna.

Så sent som i torsdags förra vecka kom svenska Finansinspektionen med sin stora Swedbank-rapport. Även där blev kritiken hård. Banken fick en varning kombinerat med ett historiskt högt bötesbelopp: fyra miljarder kronor. Ett beslut banken kommer att acceptera utan att överklaga, meddelade banken på måndagsmorgonen.

Den svenska Finansinspektionen konstaterar att Swedbank medvetet mörkat känsliga uppgifter för tillsynsmyndigheten.

”Ytterst allvarlig”, kommenterade FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Estlands finansminister Martin Helme har aviserat att Estland vill ha en andel av de nya bötesbelopp som kan komma från en amerikansk processen mot den svenska storbanken. Detta eftersom några av de misstänkta sanktionsbrotten ska ha begåtts i Estland.

Han är dock tydlig med att udden i utredningen ska riktas mot Swedbanks huvudkontor i Stockholm.

– Om man frågar vem som är ansvarig så hamnar det slutliga ansvaret i toppen. Den högsta ledningen är en grupp personer som får betalt för att det här inte ska hända och sista gången jag kollade fick de rätt bra betalt, sa Martin Helle till SvD i fredags.

David Dibari, managing partner på Clifford Chance, var inne på samma linje när rapporten presenterades på en presskonferens i Stockholm på torsdagen:

– Flera av högriskkunderna i Baltikum fick öppna konton i bankens svenska verksamhet. Banken godkände dessa högriskkunder utan att veta vilka de verkliga huvudmännen bakom bolagen var och man reagerade inte på de röda varningsflaggor som fanns, säger han.

Högriskkunderna behandlades ofta som vip-kunder. Deras konton hanterades vid sidan av de centrala övervakningssystemen. I flera fall förvarades deras kundakter i ett kassaskåp i Estland.

– Clifford Chance kan inte se att Swedbank självt har deltagit i penningtvätt. Men banken har haft bristande kontroll under hela den period vi undersökt. Från 2007 till 2019, säger David Dibari.

Efter reklamen visas:
Swedbankchefen: Statliga garantier kan hjälpa
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons