Annons

Göran Persson i möten med Swedbanks storägare

Swedbank styrelseordförande Göran Persson presenterade bankens nye vd Jens Henriksson under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm den 29 augusti.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson presenterade bankens nye vd Jens Henriksson under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm den 29 augusti. Foto: Pontus Lundahl/TT

Misstänkt penningtvätt, vd-byte och fallande aktiekurs. Frågorna hopar sig för Swedbank och nya ordförande Göran Persson. I förra veckan kallades bankens storägare till huvudkontoret i Sundbyberg.

Under strecket
Publicerad

Det var med förvåning några av storägarna läste inbjudan från Swedbank. Allt var redan bestämt när inbjudan damp ner i mejlkorgen för en tid sedan.

Samtliga storägare tilldelades en varsin slott-tid på 45 minuter med Göran Persson och samtliga möten skulle äga rum måndag och tisdag den 2:a respektive 3:e september. Plats: Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

– Man fick snällt infinna sig om man ville träffa Persson. Det är inte riktigt så vi är vana vid att jobba. Det brukar alltid finns en möjlighet att gemensamt bestämma datum och klockslag som passar båda parter, säger en ägarrepresentant som vill vara anonym.

Med på mötet var förutom Göran Persson även tf vd Anders Karlsson och Swedbanks chef för investerarkontakter, Gregori Karamouzis. Däremot var inte tillträdande vd:n Jens Henriksson på plats.

Det är han som ska göra jobbet och så länge han inte är på plats riskerar verksamheten gå på sparlåga

Dramatiken kring banken är stor just nu. Åklagare Thomas Langrot håller för närvarande förhör med tidigare toppchefer inom Swedbank i förundersökningen gällande obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri.

Annons
Annons

Åklagaren kräver även att banken ska släppa på advokatsekretessen så att det blir möjligt för honom att höra den norska advokaten Erling Grimstad, som skrivit flera rapporter om Swedbank och dess baltiska verksamhet och hanteringen av misstänkt penningtvätt där. Frågan ligger på Göran Perssons bord.

Men enligt flera källor var detta inte något som Swedbanks ordförande tog upp under ägarmötena.

– Vi hade gärna sett att Jens Henriksson hade varit med. Det är han som ska göra jobbet och så länge han inte är på plats riskerar verksamheten gå på sparlåga, säger en ägarrepresentant som deltog i möten.

– Temat kretsade i stället mycket kring hur banken skulle återfå förtroendet efter det som har hänt.

Jens Henriksson utnämndes till ny vd för Swedbank den 29 augusti, fem dagar före Göran Perssons hade sina möten med storägarna på huvudkontoret. Men Henriksson måste godkännas av Finansinspektionen (FI). Det kan ta upp till 60 dagar.

Trots att Jens Henriksson fattades på ägarmötena i förra veckan, och trots att han inte formellt är vd än har han själv tagit kontakt med andra intressenter.

– Jens Henriksson ringde oss dagen efter han hade utsetts till vd, säger Joacim Olsson vd för Aktiespararna.

Joacim Olsson har riktat hård kritik mot utnämningen av Henriksson. Han anser att Jens Henricsson, som vd för Folksam och därmed en av de största ägarna i banken, har misslycktas med att styra banken på ett bra sätt.

– När han ringde oss ville han nog bara etablera en kontakt. Han hade noterat kritiken och hoppades att vi kunde ha en bra dialog, säger Joacim Olsson.

En annan fråga som bankens ägare väntar svar på är hur styrelsen ska ställa sig till tidigare vd:n Birgitte Bonnesen. Kommer styrelsen att stämma henne?

Kort innan bolagsstämman i våras meddelade Ekobrottsmyndigheten att man utvidgade brottsmisstankerna mot banken till att även omfatta grovt svindleri.

Det blev droppen för bland annat Folksam, Alecta och AMF, några av de tongivande ägarna i banken. De vägrade bevilja ansvarsfrihet för vd Birgitte Bonnesen, vilket också blev bolagsstämmans beslut.

Därmed är det styrelsens uppdrag att utreda huruvida man ska stämma Birgitte Bonnesen eller ej.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons