Annons

”Jag känner mig inte alls jävig inför honom”

Göran Persson och Sven-Erik Österberg, ordförande för Finansinspektionen.
Göran Persson och Sven-Erik Österberg, ordförande för Finansinspektionen. Foto: Lars Pehrson och Rolf Adlercreutz/TT

Efter regeringsåren pratade de varannan vecka. Men Göran Perssons vänskapsband till Finansinspektionens toppskikt påverkar inte granskningen av penningtvätten i Swedbank, försäkrar han.

– Vi är inte vänner på så sätt, säger Göran Persson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör.

Foto: Lars Pehrson

Swedbank håller bolagsstämma på onsdagen.

Foto: Lars Pehrson

Finansinspektionens styrelseordförande Sven-Erik Österberg står inför ett svårt beslut innan året är till ända. När han smäller ordförandeklubban i bordet på årets sista styrelsesammanträde kan resultatet bli ett riktigt dråpslag för Swedbank.

Frågan som bränner på dagordningen lyder: Ska Swedbank dömas till sanktionsböter efter penningtvättshärvan i Baltikum?

Det innebär också att Sven-Erik Österberg ska vara med och fatta ett beslut som direkt berör hans tidigare chef. Österberg var minister i Göran Perssons S-regering innan maktskiftet 2006.

Göra Persson tonar ned sin relation med Sven-Erik Österberg när SvD Näringsliv söker honom inför bolagsstämman.

– Jag träffade Sven-Erik för ungefär ett år sedan. Då åt jag lunch på landshövdingeresidenset i Stockholm. Men jag kommer uppriktigt sagt inte ihåg om det här var förra sommaren eller sommaren före det vi sågs, säger Göran Persson.

Han vill inte uttala sig för Swedbanks räkning innan han får ett formellt mandat av bolagsstämman. Den hålls i Folkets hus i Stockholm på onsdagen.

Annons
Annons

Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör.

Foto: Lars Pehrson

Jag känner mig inte alls jävig inför honom.

Men att Finansinspektionens kommande beslut är en stor fråga för banken är ingen hemlighet.

Bötesbeloppet vid en fällning kan bli det högsta som någonsin utdömts mot en svensk bank – fyra miljarder kronor. Det är 80 gånger så mycket som Nordea straffades med 2015, och det var sista gången Finansinspektionen fällde en storbank för bristande penningtvättsåtgärder.

Utredningen om vad som hänt i Swedbanks baltiska verksamhet pågår fortfarande i flera länder. Finansinspektionens utredning ska vara klar i oktober och FI:s styrelse väntas fatta beslut om eventuell sanktion innan årsskiftet.

Det är först då frågan hamnar hos Sven-Erik Österberg. Alla sanktionsbeslut fastställs i tillsynsmyndighetens styrelse.

Sven-Erik Österberg var finansmarknadsminister i Göran Perssons regering 2004–2006. Han satt dessförinnan som socialdemokratisk riksdagsledamot genom hela Perssons regeringsperiod och båda har visat ett stort intresse för skogsbolagen.

I dag är Österberg landshövding i Stockholm vid sidan av uppdraget som ordförande i Finansinspektionen. Han anser inte att de gamla banden till Göran Persson gör honom jävig att delta i ett eventuellt sanktionsbeslut.

– Jag har övervägt det här noga. Jag har inga kopplingar till Göran Persson längre. Vi har inga affärer ihop eller några frågor gemensamt så jag känner mig inte alls jävig inför honom, säger Sven-Erik Österberg.

Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör.
Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Swedbank håller bolagsstämma på onsdagen.

Foto: Lars Pehrson

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen gjorde motsatt bedömning när hans tidigare chef Peter Norman valdes in i Swedbanks styrelse 2016.

Peter Norman var finansmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering 2010–2014 och Erik Thedéen var hans statssekreterare på finansdepartementet.

Thedéen förklarade sig jävig i alla frågor som rörde Swedbank så snart det stod klart att hans gamla chef tagit plats i bankens styrelse. Ett beslut som motiverades med att de också umgicks privat.

Sven-Erik är en bra person som jag har höga uppfattningar om.

– Sverige är ett litet land och det gäller alla branscher. Det är inget som är specifikt för finansbranschen. Vi som har de här jobben måste hantera det på ett klokt sätt och det menar jag på att jag gör, sa Erik Thedéen när vänskapsbanden dem emellan ändå ifrågasattes i spåren av penningtvättshärvan.

Vänskapen med tillsynsmyndighetens högsta chef fick till slut Peter Norman att lämna Swedbanks styrelse.

– I och med att jag nu lämnar styrelsen hoppas jag att den typen av diskussioner inte längre uppkommer, sade Peter Norman till Dagens industri i samband med avhoppet.

Swedbank håller bolagsstämma på onsdagen.
Swedbank håller bolagsstämma på onsdagen. Foto: Lars Pehrson

Göran Persson tycker inte att banden till hans gamle minister Sven-Erik Österberg utgör ett jävsförhållande.

– Vi är inte vänner på så sätt. Sven-Erik är en bra person som jag har höga uppfattningar om. Vi var arbetskamrater för över 13 år sedan, säger Göran Persson.

Annons
Annons

Att Erik Thedéen och Peter Norman valde en annan linje i jävsfrågan föranleder ingen annan bedömning.

– Att Peter Norman och hans gode vän jävade ut sig får stå för dem. Jag är överraskad att du ställer frågan, säger Göran Persson.

Göran Persson är en mjuk person och han var en bra chef.

Persson och Österberg behöll dock en nära kontakt i flera år efter regeringsåren. Det berättade Sven-Erik Österberg i en intervju med tidningen NSD så sent som i januari 2013. Han hade då nyss utsetts till landshövding i Norrbotten.

– Jag pratar mycket med Göran Persson. I alla fall var fjortonde dag. Han är ju dessutom ordförande i Sveaskog, sade Sven-Erik Österberg då till tidningen.

Han fortsatte:

– Göran Persson är en mjuk person och han var en bra chef. Han sa att ’om det kärvar till sig kan du alltid prata med mig men ring inte två gånger i veckan’.

Några samtal varannan vecka förekommer inte längre, säger Sven-Erik Österberg till SvD Näringsliv:

– Det har kanske varit någon gång i halvåret tidigare för att prata om det politiska läget. Men jag har inte stått i någon beroendeställning till honom sedan 2006. Vi har aldrig umgåtts privat. Jag känner honom naturligtvis, men jag känner förfärligt många människor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons