Annons

Persson kopplas till stulen rumänsk skog

Göran Persson är delägare och styrelseordförande i Greengold. Han är också nominerad till posten som ordförande för Swedbank.
Göran Persson är delägare och styrelseordförande i Greengold. Han är också nominerad till posten som ordförande för Swedbank. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Det svenska skogsbolaget Greengold AB, med tidigare statsministern Göran Persson som styrelseordförande, dras in i en rumänsk korruptionshärva. Bolaget köpte förra året mer än 14 000 hektar skog i landet där åtminstone 1 000 hektar misstänks ha förvärvats på ett brottsligt sätt, skriver tidningen ATL , som var först med att rapportera om nyheten.

Fyra personer dömdes 2016 till fängelse i Rumänien för så kallad land-grabbing då de lurat till sig de 1 000 hektaren statlig mark genom förfalskade dokument. De nya ägarna Greengold misstänks inte för brott men får kritik från den rumänska skogsägarorganisationen Nostra Silva, vars ordförande anser att bolaget saknar moralisk kompass.

De tidigare österrikiska ägarna skulle ha lämnat tillbaka den stulna marken, ett krav för att återfå sin FSC-certifiering för hållbart skogsbruk. Men när skogen bytte ägare försvann det kravet.

Göran Persson vill inte kommentera uppgifterna till ATL utan hänvisar till bolagets vd Sorin Chiorescu. Hans bild är att de tidigare österrikiska ägarna agerat i god tro, men att Greengold skulle rätta sig efter ett eventuellt rumänskt domslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons