Annons

Persson: Swedbank blir kvar i Estland

Swedbank styrelseordförande Göran Persson. Arkivbild.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Estland är och förblir en av Swedbanks hemmamarknader, inskärper bankens styrelseordförande Göran Persson på en pressträff i huvudstaden Tallinn.

Under strecket
Ola Westerberg / TT
Publicerad

Detta är en "fundamental policy", enligt Persson. Han konstaterar att det ibland uppstår rykten att banken ska lämna det baltiska landet.

– Men vi ska stanna och vi ska växa, säger den tidigare statsministern.

Han påpekar att Swedbank nu förknippas med penningtvätt, att banken har stora problem med sitt anseende. Men att ambitionen är att återskapa det.

– Vi går nu tillbaka till 2007 och granskar, jag tror det är mer än 15 miljoner kunder, och mer än 20 miljarder transaktioner. Vi går till botten med detta och vi vill starta om utifrån en punkt där vi vet vad som har hänt för att det inte ska uppstå igen.

Persson påpekade samtidigt svårigheterna att upptäcka penningtvätt och sade sig vara ödmjuk för att flere upplägg än hittills känt kan dyka upp.

Svensken har i dagarna träffat cheferna för Estlands finansinspektion och centralbank, samt premiärminister Jüri Ratas. Swedbankordföranden sade flera gånger att banken och myndigheterna i Estland och Sverige är inställda på samarbete för att lägga penningtvättskandalen bakom sig och försöka förhindra att liknande problem uppstår på nytt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons